Buat Laman Web Sosial Macam Facebook..Apa pendapat anda?

Azizullemin

Newbie
Joined
Jun 29, 2011
Messages
303
Points
16
Topik di atas mungkin salah parking..tp saya nak juga tanya pandangan dan pendapat anda semua mengenai tajuk di atas..saya tahu banyak laman sosial di Malaysia pada hari ini yang wujud.namun ramai jg yang tidak dapat menonjolkan laman web mereka kepada umum.

Soalan saya, berapa agaknya kos untuk membuat satu laman web sosial mcm facebook ini?..terima kasih semua..
 

Safaza

freshman
Joined
Feb 1, 2009
Messages
323
Points
16
Starting dalam RM5000-RM10000 mcmtu, lepas tu maintain RM5000 kot setiap bulan.. ;) IMHO
 

surfaddict

Senior
Joined
May 31, 2006
Messages
2,116
Points
38
Social website mcm tu mmg byk gunakan kos on system dan marketing bro..bukan senang nak viral kan social website..mudah.my tu tak silap sy masa awal kemunculannya mau 1 juta company tu punya kos marketing jerk..terlalu banyak dah social website nak tiru cam facebook ni..lebur gitu jerk..pada sy toksah buang masa...
 

Safaza

freshman
Joined
Feb 1, 2009
Messages
323
Points
16
Mmg besar, sebab semua tu mmg perlu utk social network yg berdaya saing, loading cepat dgn berbagai features macam facebook n google+ dah ada. ;)
Saya yakin mmg ada org malaysia yang mampu buat, salah satunya www.reachout.me ( tapi macam terbiar je, dari awal tahun sy rquest utk join beta tapi sampai skrg xde feedback ) :-/
Klau nak yg ready made script pun ada phpfox.com (facebook clone script)
 

Azizullemin

Newbie
Joined
Jun 29, 2011
Messages
303
Points
16
Terima kasih atas nasihat dan penjelasannya tuan..saya pun masih lagi baru dan kurang pengetahuan..sebab tu nak tanya pendapat anda semua disni
Social website mcm tu mmg byk gunakan kos on system dan marketing bro..bukan senang nak viral kan social website..mudah.my tu tak silap sy masa awal kemunculannya mau 1 juta company tu punya kos marketing jerk..terlalu banyak dah social website nak tiru cam facebook ni..lebur gitu jerk..pada sy toksah buang masa...

Oh ya ka..boleh clone ka tu tuan..klu nak clone pun kena pakai kos yang besar ka..saya nampak satu laman sosial carimember.com..apa komen tuan dengan web ini?
Mmg besar, sebab semua tu mmg perlu utk social network yg berdaya saing, loading cepat dgn berbagai features macam facebook n google+ dah ada. ;)
Saya yakin mmg ada org malaysia yang mampu buat, salah satunya www.reachout.me ( tapi macam terbiar je, dari awal tahun sy rquest utk join beta tapi sampai skrg xde feedback ) :-/
Klau nak yg ready made script pun ada phpfox.com (facebook clone script)

Ada tak org nak bayar usd5-10untuk letak link blog tu tuan..kan sekarng ni banyak jg ping blogger yang free mcm busuk dan lain2 tu..tp idea ni mcm best pla...ble dipertimbangkan, cuma saya kena banyak bertanya lagi bab ni dengan tuan..terima kasih tuan..
Lagi bagus kalau you buat site social bookmarking. SEO baik baik sampai PR 6 atau PR 7 , pastu siapa nak letak link atau blog postnya , you charge la USD 5 ke USD 10 ke ..............? :)
 

MDHAFiZ

freshman
Joined
Jan 26, 2010
Messages
388
Points
16
errr... hebat2 otai di atas nih.. bincang pasal bisnes berjuta-juta. ..x mampu nak join venture. aku tau buat facebook pishing ja.. . hahaha.. . :D :D
 

Azizullemin

Newbie
Joined
Jun 29, 2011
Messages
303
Points
16

Azizullemin

Newbie
Joined
Jun 29, 2011
Messages
303
Points
16
Bagaimana pula kalau kita jadikan web2 yg ada sekarang ni sebagai pencetus idea..boleh ka mcm tu tuan..bukan tiru seratus peratus..tp sbg sumber untuk menjana idea baru sahaja..
kalau nak tiru macam site-site yg popular ni,susah sikit.
sebab,orang dah suka dengan 1-1 jenama,takde dipandangnya yg lain-lain ni.

Pendapat orang, dah ada site itu,apa perlu site macam dia?

apa pun,kalau ada lebih features,unik,mesti akan dapat sambutan.
Tapi tengok hayatnya macamana.Macam friendster,skrg dah x de sosial dah :)
 

Sapikk

Newbie
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,135
Points
36
Sampai sekarang saya masih belum jumpa laman sosial yang macam facebook dengan konsep yang sama. Ini pandangan saya:

Kos nak bina web sosial yang teknologi seiras Facebook dalam RM10k macam tu. Hire developer dan berikan pada mereka idea yang kita mahu. Kena make sure diorang ikut konsep yang kita mahu.

Kemudian kena tahu siapa target. Saya cadangkan bermula dari bawah dan fokus pada golongan tertentu seperti "Universiti Malaya" atau "Lim Kok Wing" cthnya. Kemudian ia akan viral sikit demi sedikit. Public tak suka benda yang sedebuk mcm Facebook tapi tak ada org yg benar2 aktif.

Klo bina laman sosial khas utk satu2 tempat, site tu akan lebih value. Bila da ramai user open sikit2 pada tempat lain pula.

Actually konsep mcm ni digunakan oleh Facebook suatu ketika dahulu.

Kos selenggara setiap bulan pula bergantung pada bilangan user. Makin ramai maksudnya makin tinggi.
 

Sapikk

Newbie
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,135
Points
36
Facebook jika tiada pelabur dulu, mungkin diorang akan lingkup dan tutup sebab diorang takdek punca pendapatan yang setanding dgn kos bulanan website.

Pelabur yg labur kat FB nampak potensi yg ada walaupun sedar yg waktu tu facebook tiada punca pendapatan lagi.

Tak lama, dalam setahun dua, facebook mula generate income tapi income utama masih dari para pelabur yg melabur sampailah tahun 2008 x silap, diorg buka ads. Time tu barulah ada income utama dan pelabur mula dpt untung.
 

ajid182

freshman
Joined
Jun 24, 2012
Messages
19
Points
0
Facebook jika tiada pelabur dulu, mungkin diorang akan lingkup dan tutup sebab diorang takdek punca pendapatan yang setanding dgn kos bulanan website.

Pelabur yg labur kat FB nampak potensi yg ada walaupun sedar yg waktu tu facebook tiada punca pendapatan lagi.

Tak lama, dalam setahun dua, facebook mula generate income tapi income utama masih dari para pelabur yg melabur sampailah tahun 2008 x silap, diorg buka ads. Time tu barulah ada income utama dan pelabur mula dpt untung.

buka ads yg mcm mane tu bro?? yg create an ad tu ke dlm fb
 

Azizullemin

Newbie
Joined
Jun 29, 2011
Messages
303
Points
16
Penjelasan yang cukup jelas dan bernas bagi saya..terima kasih kerana berkongsi cerita ni tuan..Kesimpulannya bukan senang nak bina satu laman sosial..sedangkan Facebook sendiri bermula dari satu kelompok yang kecil.., jika seorang itu mahu membuat web mcm facebook,agak susah mau cari perkara yang perlu diperbaharui..kerana mungkin facebook adalah laman sosial yang agak sempurna..betul ka ni tuan?
Sampai sekarang saya masih belum jumpa laman sosial yang macam facebook dengan konsep yang sama. Ini pandangan saya:

Kos nak bina web sosial yang teknologi seiras Facebook dalam RM10k macam tu. Hire developer dan berikan pada mereka idea yang kita mahu. Kena make sure diorang ikut konsep yang kita mahu.

Kemudian kena tahu siapa target. Saya cadangkan bermula dari bawah dan fokus pada golongan tertentu seperti "Universiti Malaya" atau "Lim Kok Wing" cthnya. Kemudian ia akan viral sikit demi sedikit. Public tak suka benda yang sedebuk mcm Facebook tapi tak ada org yg benar2 aktif.

Klo bina laman sosial khas utk satu2 tempat, site tu akan lebih value. Bila da ramai user open sikit2 pada tempat lain pula.

Actually konsep mcm ni digunakan oleh Facebook suatu ketika dahulu.

Kos selenggara setiap bulan pula bergantung pada bilangan user. Makin ramai maksudnya makin tinggi.

Facebook jika tiada pelabur dulu, mungkin diorang akan lingkup dan tutup sebab diorang takdek punca pendapatan yang setanding dgn kos bulanan website.

Pelabur yg labur kat FB nampak potensi yg ada walaupun sedar yg waktu tu facebook tiada punca pendapatan lagi.

Tak lama, dalam setahun dua, facebook mula generate income tapi income utama masih dari para pelabur yg melabur sampailah tahun 2008 x silap, diorg buka ads. Time tu barulah ada income utama dan pelabur mula dpt untung.
 

Dr. Peace

Newbie
Joined
Dec 17, 2009
Messages
1,751
Points
36
selain social web masih byk lg teknik yg blh digunakan utk menjana beribu-ribu ringgit seminggu/sebulan..
yang penting marketing kena tepat.. :)
 
Top