Free Buat duit dengan youtube adsense

Joined
Sep 7, 2014
Messages
44
Likes
8
Points
8
Offline
#1
Buat duit dengan Youtube Adsense adalah dengan kita memiliki akaun youtube+adsense hosted.
Lepas tu ada channel youtube.

Selanjutnya hanyalah skil daripada kita sahaja.

Ada 4 topik dalam ebook mini free ni:

1. Cara buat akaun YouTube Adsense
Rasanya ramai dah biasa guna kaedah buat akaun YouTube Adsense ni dan ianya masih relevan hingga ke hari ini. Bagi yang belum ada, boleh buat sekarang ikut panduan dalam ni. Jangan miss walau satu step. Baca betul2 especially location.

2. Buat Banyak2 Channel dalam satu akaun.
Benda ni pun simple sahaja dan ramai rasanya dah buat.

3. Download video YouTube dan upload semula tanpa risau copyright.
Ini merujuk kepada video dalam terma creative commons. Ramai yang memandang rendah video jenis ini kerana kononnya kurang menarik namun sejujurnya mereka yang ramai itu silap. Bagi yang kreatif, benda ini boleh menjadi senjata terhebat untuk channel anda.
Kadang-kadang ada video cc yang disalahgunakan jadi jangan silap jika ada video cc yang anda kena minta conformation copyright pulak.

4. Mencari video trending.
Benda ni simple juga tapi jika pandai dimanipulasikan, amat membantu terutama kepada yang kreatif. Maksudnya, kita dah tahu apa yang popular dan trending, apa yang kita boleh gunakan dengan maklumat ini?


Dah cuba upload kat sini tapi file terlalu besar, so pergi ke link dibawah ini untuk download ebook percuma tersebut.
Buat Duit Dengan YouTube Adsense
 
Last edited:
Joined
Feb 13, 2014
Messages
309
Likes
0
Points
18
Offline
#3
Baru nak mula2 berjinak dengan Youtube Adsense ni.

TT betul ke ada syarat baru kena tunggu channel ada 500 orang subscriber baru boleh monetize?
 
Joined
Sep 7, 2014
Messages
44
Likes
8
Points
8
Offline
#4
Tak betul. Masih boleh monetize even tak capai 500 subscribers.

Lagipun, ikut logik la, jika YouTube buat begini, makin ramai akan fedup nak upload video kat YouTube. YouTube naik sebab user generated content so mereka kena favor user juga selain pengiklan.

CUMA...

YouTube/ Adsense dah semakin strict.

Cthnya, mereka ada hak untuk tak letak iklan jika mereka RASA TAK NAK letak iklan kat video kita. Rasa hampeh pun ada. Haha..

Sebab tu digalakkan untuk menyasarkan kepada video2 bersifat komersial shj seperti hobi.

Mungkin juga ni permintaan daripada pihak pengiklan kot, sebab tak logik untuk iklan mereka diletakkan pada video yang tak berkaitan langsung dengan produk mereka.
 
Joined
Feb 13, 2014
Messages
309
Likes
0
Points
18
Offline
#6
OK terima kasih.

Lepas itu bagaimana dengan durasi video?

Publisher selalunya pilih video yang pendek atau panjang.
 
Joined
Sep 7, 2014
Messages
44
Likes
8
Points
8
Offline
#7
Saya tak pasti apa yang publisher kejar. Tapi saya sendiri sasarkan kepada video 5 min keatas.

Secara psikologi, publisher pasti mengejar isi dan kualiti content dan bukan panjang content.

Option HD jika ada, jelas bahasa, bunyi, gmbr dsb...
Juga, ianya ada kaitan dengan produk yang publisher nak promosikan.
 
Joined
Feb 18, 2010
Messages
427
Likes
52
Points
28
Online
#8
wah..saya pon dah mula fokus pada adsense...
content blog+affiliate+youtube =USD
hahaaha
 
Top