Blogspot vs wordpress! Mana lebih baik?

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
yee saya dah survey dan search macam2 3 hari ni. Memang saya gila kat blogspot tapi takut didelete je nanti. btw, hosting+domain apa yang bagus dan murah untuk student plus dengan customer support yang baik?

seperti yang tuan sebut... blogspot + domain sendiri

buat backup blogspot.... kemudian, jika kena delete, apa yg perlu dibuat hanyalah create je akaun blogspot baru...restore backup dan kemudian pakai semula domain sendiri... pengunjung tak tahu pun yg tuan buat akaun baru kerana mereka sentiasa mengenali blog tuan dengan domain sendiri
 

painhacker

Senior
Joined
Nov 8, 2009
Messages
223
Points
0
seperti yang tuan sebut... blogspot + domain sendiri

buat backup blogspot.... kemudian, jika kena delete, apa yg perlu dibuat hanyalah create je akaun blogspot baru...restore backup dan kemudian pakai semula domain sendiri... pengunjung tak tahu pun yg tuan buat akaun baru kerana mereka sentiasa mengenali blog tuan dengan domain sendiri

kalau kemudian saya berpindah kepada wordpress , saya pun url post tu still sama ke?
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,046
Points
48
Nice info. Blogspot mmg senang nak rangking dr wordpress if kita ckp pasal free hosting. Tapi if dr sudut guna hosting sendiri. Wordpress banyak kelebihan cos banyak plugin and theme telah dibangunkan. Saya sendiri dah try dua2. Tapi dr segi blogspot..kelebihannya ia lebih disukai google. Bila saya combine blogspot+fb+twitter+forum.. saya really generate good sales . Leh check di signature bawah ni kalu nak tau blogspot sy yang dah earn commission utk dijual
 

WanAmirul

freshman
Joined
Jul 14, 2013
Messages
29
Points
0
Of course lah Wordpress !better if ada self webhosting mcm Irfan Khiri punya :)
 

tetedd

freshman
Joined
Jul 14, 2013
Messages
18
Points
1
masing2 ada kebaikan and keburukan ! terpulang sma kita nk pilih yg mna .
 

farhan5309

freshman
Joined
Nov 6, 2009
Messages
158
Points
16
Assalamualaikum wbt.

saya nak tanya semua, apa pandangan korang tentang wordpress n blogspot? mana 1 yang lebih baik? dari segi seo terutamanya. ;)

wordpress nampak sgt professional la brader
 

thephenom

freshman
Joined
Jan 2, 2010
Messages
121
Points
0
wordpress nampak sgt professional la brader

wordpress mmg lebih profesional daripada blogspot...

tetapi takde la profesional sgt pun..... sbb ada yg lebih profesional :p

mcm jutawan la... kita anggap jutawan tu dah kaya gila la..... tapi billionaire jauh lebih kaya daripada jutawan

wordpress ni open source script percuma.... budak sekolah rendah pun boleh download dan install... apa yg profesionalnya kalau bebudak pun boleh pakai ?

kalau nak betul2 pro.....bina skrip sendiri... kalau tak pandai bina sendiri... purchase skrip berbayar... atau hire programmer bina skrip untuk kita

kalau kita lihat website2 yg top kat dunia.... cthnya yahoo, google, youtube, amazon..... mana ada mereka pakai opensource script.... tu baru betul2 pro.... taraf world

kalau tak mampu nak develop from zero.... boleh pakai framework bina skrip sendiri.... cthnya pakai cakephp.. zendframework.... walaupun tahap free opensource..... tapi takde la tahap budak sekolah pun pandai guna

apapun tak perlu lah kita anggap diri kita profesional dan memandang lekeh orang lain.... kerana akan ada orang lain yg lebih profesional... akan pandang lekeh kepada kita
 

umeks17

freshman
Joined
Aug 19, 2013
Messages
8
Points
1
Wordpress terbaik. banyak plugins yang memudahkan.
 

eman

freshman
Joined
Jan 23, 2010
Messages
184
Points
0
bagi pandangan saya , dua-dua platform ada kelebihannya.. Cuma it depends on how u manage ur blog and it will be nice for ur visitors to come over n over again... tapi wp memang terbaek bagi pandangan saya.. hope this useful :)
 

shafiqcal

freshman
Joined
Feb 9, 2012
Messages
33
Points
6
Blogspot free. Wordpress berbayar. Blogspot tak boleh buat website e-commerce online. wordpress boleh. blogspot tak nampak elegant.wordpress ye. wordpress banyak plugin yang boleh kita setup. blogspot pakai coding je. dari segi seo. 2 2 sama hebat. Bagi saya la. Blogspot ni saya akan gunakan buat blog untuk traffic ke blog dot com saya. :). saya akan buat seberapa banyak blog yang boleh mengikut niche-niche tertentu. dan saya akan linkkan ke blog dot com saya. Sebab blogspot kita boleh buat seberapa banyak blog yang kita nak. :).
 

fajarhac

Senior
Joined
Jul 25, 2013
Messages
214
Points
18
Kalau baru nak mula cuba je dulu blogspot. Senang dan mudah. Tapi kalau berminat dengan fungsi plugin yang banyak, theme yang banyak. Gunalah wrodpress. Saya guna worpdress sebab saya minat dengan sumber terbuka. Jadi menggunakannya pun satu tanda kita support sumber terbuka.
 

javet

freshman
Joined
Oct 3, 2013
Messages
7
Points
0
blogspot is better
 
Top