Blog VS Mini Site

mybee

Senior
Joined
Jan 7, 2006
Messages
508
Points
18
Salam WC-ers,

Kita dah cukup kenal sangat dengan dua perkataan ni(BLOG & Mini Site). Jadi, saya nak tanya dgn WC-ers yang bijak pandai ni, apa beza diantara blog dan minisite (Kebaikan atau keburukan/ kelebihan atau kekurangan)? Dan mengapa anda memilih salah satu daripada medium tu?:)
Selalunya...

Minisite diguna sebagai pusat jualan produk

Blog sebagai tempat untuk lebih rapat dan membina hubungan dengan prospek..

2 sen saya
 

wawwi.com

Senior
Joined
Jun 12, 2009
Messages
2,120
Points
38
Minisite terhad.
===========

1.Manual update guna FTP. Editing kena guna Software eg Dreamweaver. 2. Tempalte/layout design kalau tak pandai guna & design template alamatnya ada 10 page 10 pe le nak kena di edit 1 persatu. salah link sikit, semua page kena adjust. Iye la. laman utama 1, laman order, faq, testimoni, hubungi etc. peh leceh beb.... Hanya 1 halaman niche explain pasal produk jualan sahaja.
3. SEO manual. tak reti pasang kantoi
4. Tak boleh buat Feed di Feedburner.
5. Tak boleh buat Tag & Ping. So rank dalam search engine & social bookmarking terkebelakang.... :(
6. Mau tak mau nak buat promosi minisite wajib ada Sistem Affiliate
7. Setup minisite ambil masa at least 70 jam untuk 5 halaman.

Blog macam-macam ada.. Eg. WordPress
1. Web boleh lah diedit online, artikel etc.
2. layout boleh pasang tukar lain bila2x masa.
3. social - boleh komentar & communicate dengan member-member sesama WP
4. Banyak plugin2x terbaik boleh dicuba. Tak payah fikir-fikir pening kepala nak cari koding2x php, html, tengok banyak2x kod
5. SEO Sangat mesra.
6. Boleh pasang Feeburner secara sempurna. baik giler
7. Orang boleh subscribe & register jadi subsriber, member, editor atau Administrator
8. Boleh upload file, gambar lagu, flash, video online di sistem WP
9. Kalau pandai sikit boleh match sistem affiliate sekali di WP. Macam Blog AJ
10. ambil masa tak sampai 2minit untuk setup WP

So fikir-fikirlah mana yang terbaik untuk anda
 

shuth

Senior
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,936
Points
48
Minisite = Jurujual = Untuk menjual
Blog = Tukang karut aka huhahuha = Untuk dapatkan geng & follower
 

epalmuda

freshman
Joined
Feb 13, 2009
Messages
315
Points
18
Minisite terhad.
===========

1.Manual update guna FTP. Editing kena guna Software eg Dreamweaver. 2. Tempalte/layout design kalau tak pandai guna & design template alamatnya ada 10 page 10 pe le nak kena di edit 1 persatu. salah link sikit, semua page kena adjust. Iye la. laman utama 1, laman order, faq, testimoni, hubungi etc. peh leceh beb.... Hanya 1 halaman niche explain pasal produk jualan sahaja.
3. SEO manual. tak reti pasang kantoi
4. Tak boleh buat Feed di Feedburner.
5. Tak boleh buat Tag & Ping. So rank dalam search engine & social bookmarking terkebelakang.... :(
6. Mau tak mau nak buat promosi minisite wajib ada Sistem Affiliate
7. Setup minisite ambil masa at least 70 jam untuk 5 halaman.

Blog macam-macam ada.. Eg. WordPress
1. Web boleh lah diedit online, artikel etc.
2. layout boleh pasang tukar lain bila2x masa.
3. social - boleh komentar & communicate dengan member-member sesama WP
4. Banyak plugin2x terbaik boleh dicuba. Tak payah fikir-fikir pening kepala nak cari koding2x php, html, tengok banyak2x kod
5. SEO Sangat mesra.
6. Boleh pasang Feeburner secara sempurna. baik giler
7. Orang boleh subscribe & register jadi subsriber, member, editor atau Administrator
8. Boleh upload file, gambar lagu, flash, video online di sistem WP
9. Kalau pandai sikit boleh match sistem affiliate sekali di WP. Macam Blog AJ
10. ambil masa tak sampai 2minit untuk setup WP

So fikir-fikirlah mana yang terbaik untuk anda
Wa...Bagus la info ni
 

alasyarma

freshman
Joined
Mar 21, 2009
Messages
26
Points
0
Hi,everyone ! Im Rayson Ng...i earn above RM 100 online money per day.Every month i can earn around Rm 3000 above...How about you ???
Do you want to EARN like me ? YES or NO ?
TIPs - Don't work for Money , let Money work for you !
i learn every skill in Ebook , i use skill to earn Money . Without skill , u can"t really earn online money !
have a look on it -

MY BLOGSPOT-http://raysonng-icanmakemoneyonline.blogspot.com/

shuth..mtk amik peduli hal ni..sya sygkan WC..apsal lak tbe2 out topic??

pandangan 1sen daku
 

Hazam

freshman
Joined
Jul 9, 2008
Messages
24
Points
1
Age
41
Hi,everyone ! Im Rayson Ng...i earn above RM 100 online money per day.Every month i can earn around Rm 3000 above...How about you ???
Do you want to EARN like me ? YES or NO ?
TIPs - Don't work for Money , let Money work for you !
i learn every skill in Ebook , i use skill to earn Money . Without skill , u can"t really earn online money !
have a look on it -

MY BLOGSPOT-http://raysonng-icanmakemoneyonline.blogspot.com/
lagi2 mamat ni semua tempat dia ada
 

MQA

freshman
Joined
Jun 19, 2009
Messages
136
Points
0
minisite :
more on utk promote barang. xyah update pun xpe. just promote link ke minisite tu je. makin rmi yg datang, makin tinggila potential utk org beli brg ko. tips utk berjaya dlm ministe nie kena pandai promote, content kena bagus and design pun kena ok.

blog :
kena la update if nak mantain visitor. promote pun mainkan peranan. ko leh jual produk gak kat blog if niche sama dgn niche blog ko. selain jual produk, ko leh gak try adesense and mcm2 lagi. xpun ko promote produk yg ko jual kat minisite ko.

senang ckp, minisite nie more on short to medium term punye plan.
blog nie utk long term, and leh jadi short term if mls update (mcm aku)..
huhu..
 
Top