Blog vs media sosial - apa kata korang?

Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#1
Hmm...Orang cakap skrg buat blog/forum/seangkatannya dah xbleh cari makan lagi...

Dan siapa takde media sosial di anggap " BUDAK KAMPUNG"

Betul ke?

Syok sangat ker pakai media sosial nie?

Blog tak meletup sebab buat blog syok sendiri...betul ke?

Apehal? Jom bincang..ada berani?
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
522
Likes
94
Points
28
Offline
#2
Bagi aku still leh cari makan..cuma skang kena lebih bergantung pada social media (Dapatkan traffic) untuk cari makan kat blog or forum..
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#3
Ohh mcm tue...media sosial port utk traffik... :)

Agak2 lama ker lagi situasi domiman media sosial pegang utk port traffik nie.. atau sbrnya dah mula berubah tp saya tak perasan..maklum aa dah deactivated media sosial.. :D
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#5
Hoho! Bincang dari sudut positif @ negatif yang ada pada BLOG dan juga MEDIA SOSIAL bro... :)

Cth : Apehal orang cakap blog sekarang susah nak cari makan...mungkin sebab bla bla bla

Sebab saya nak start 2016 ini dengan cabaran baru dalam dunia blogging...

Dah buas dengan media sosial yang last2 saya tgk mcm tak berapa kena dengan jiwa... :D

So orang lama macam en spritzer pasti bleh kongsi sesuatu kan... :)

Blog vs Media sosial nak bincang dari sudut apa?
 
Joined
Mar 16, 2008
Messages
47
Likes
17
Points
8
Offline
#6
Blog dan Media Sosial adalah dua platform yang berbeza. Bagi yang memiliki blog, boleh gunakan media sosial sebagai salah satu medium trafik walaupun tak banyak trafik masuk dari media sosial. Trafik blog lebih banyak datang dari carian organik.

Bagi yang tiada blog pula, media sosial adalah tempat sebarkan gosip dan seumpamanya, betul tak? Kemaskini status yang dimuatnaik di media sosial bukan boleh pakai "bulat-bulat" sekarang ni. Status dari blogger jauh lebih baik, blogger ramai yang menjaga etika menulis, sebab perkara yang ditulis perlu ada sandaran.

ps: Pak Menteri pun ramai cerdik sekarang ni, status terbaik +Haha+
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#7
Traffik tak banyak dari media sosial....sangat menarik utk dikupas... :)

Tak banyak sebab tak pandai manipulasi @ memang org dalam media sosial tak ambil peduli bro?Memang hanya nak bersosial jek kat situ.. :)

Blog dan Media Sosial adalah dua platform yang berbeza. Bagi yang memiliki blog, boleh gunakan media sosial sebagai salah satu medium trafik walaupun tak banyak trafik masuk dari media sosial. Trafik blog lebih banyak datang dari carian organik.
Media sosial lebih tertumpu kepada bahan buat gossip...ooo...ingat tempat cari kawan2 lama jek media sosial nie... :)

Kalo rasa nak trending bro...kena pakai bulat2 gak..baru traffik pon masuk banyak... pada saya laa... :D

p/s: Memang PAK MENTERI sendiri yang taip heh bro rasa...pak menteri betul2 ngadap depan smartphone/laptop utk update status...iyer jek.. :D

Bagi yang tiada blog pula, media sosial adalah tempat sebarkan gosip dan seumpamanya, betul tak? Kemaskini status yang dimuatnaik di media sosial bukan boleh pakai "bulat-bulat" sekarang ni. Status dari blogger jauh lebih baik, blogger ramai yang menjaga etika menulis, sebab perkara yang ditulis perlu ada sandaran.

ps: Pak Menteri pun ramai cerdik sekarang ni, status terbaik +Haha+
 
Joined
Mar 16, 2008
Messages
47
Likes
17
Points
8
Offline
#8
@MrDisc 95% trafik datang dari search organic, percayalah. Cubalah manipulate sehebat manapun di media sosial utk dapatkan engagement. Jika ada fans puluhan ribu mungkin bagus, tapi yang saya nak cakap SEO dan SERP Google adalah sumber utama.
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#9
@adiazudin Terbaiklah jawapan ini. +Terbaik+

InshaALLAH jawapan ini akan menjadi penanda aras saya dalam tahun 2016 ini.

Tapi skill SEO masih belum tajam aa bro..any idea?+Melibas+



@MrDisc 95% trafik datang dari search organic, percayalah. Cubalah manipulate sehebat manapun di media sosial utk dapatkan engagement. Jika ada fans puluhan ribu mungkin bagus, tapi yang saya nak cakap SEO dan SERP Google adalah sumber utama.
 
Joined
Sep 7, 2015
Messages
188
Likes
37
Points
28
Age
32
Offline
#10
Hmm...Orang cakap skrg buat blog/forum/seangkatannya dah xbleh cari makan lagi...

Dan siapa takde media sosial di anggap " BUDAK KAMPUNG"

Betul ke?

Syok sangat ker pakai media sosial nie?

Blog tak meletup sebab buat blog syok sendiri...betul ke?

Apehal? Jom bincang..ada berani?
Blog dan media social mempunyai kelebihan dan kekurangan masing masing..[emoji16]

Kalau buat dengan betul 2 2 boleh meletup..tapi untuk jangka masa panjang, rasenye blog adalah pilihan yang lebih baik..media social lebih kepada sokongan kepada blog..

Untuk mengelakkan blog tu rasa 'syok sendiri' sebab tu perlu ade media social..untuk berhubung dengan peminat gitu hehe..
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#11
Ramai yg agak berjaya buat media sosial meletup tapi bila buat blog agak sukar utk betul2 meletup...mungkin tak cukup kari letup agaknya... :D

So skrg kena buat dua2 sampai meletup aa nie bro... :)

Biasanya blog jenis macam mana yg mudah nak meletup nie?hanya niche hiburan @ kerjaya jek ker? atau ada lain niche heh...sebarang biasa kedengaran yg 2 tue jek...

Blog dan media social mempunyai kelebihan dan kekurangan masing masing..[emoji16]

Kalau buat dengan betul 2 2 boleh meletup..tapi untuk jangka masa panjang, rasenye blog adalah pilihan yang lebih baik..media social lebih kepada sokongan kepada blog..

Untuk mengelakkan blog tu rasa 'syok sendiri' sebab tu perlu ade media social..untuk berhubung dengan peminat gitu hehe..
 
Joined
Sep 7, 2015
Messages
188
Likes
37
Points
28
Age
32
Offline
#12
Ramai yg agak berjaya buat media sosial meletup tapi bila buat blog agak sukar utk betul2 meletup...mungkin tak cukup kari letup agaknya... :D

So skrg kena buat dua2 sampai meletup aa nie bro... :)

Biasanya blog jenis macam mana yg mudah nak meletup nie?hanya niche hiburan @ kerjaya jek ker? atau ada lain niche heh...sebarang biasa kedengaran yg 2 tue jek...
Niche hiburan ni mmg hot..tp..sebab x bape suke dunia hiburan, jadi xsesuai la untuk sy haha..

p/s: niche perniagaan internet pun ok jgk sebenarnye hehe [emoji12]
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#13
Hoho! Lagi2 dah jadi kaum bapa nie hiburan2 nie kena dikurangkan...perhatian penuh pada si permata hati tue... :)

P/s: niche perniagaan internet kalo yang sampaikan otai, baru mantap bro...cakap apa per org follow...kita yang mengaji tanpa guru ( byk kajian & pengalaman sendiri) mana ada org nak follow bro... :)

Niche hiburan ni mmg hot..tp..sebab x bape suke dunia hiburan, jadi xsesuai la untuk sy haha..

p/s: niche perniagaan internet pun ok jgk sebenarnye hehe [emoji12]
 
Joined
Sep 7, 2015
Messages
188
Likes
37
Points
28
Age
32
Offline
#14
Hoho! Lagi2 dah jadi kaum bapa nie hiburan2 nie kena dikurangkan...perhatian penuh pada si permata hati tue... :)

P/s: niche perniagaan internet kalo yang sampaikan otai, baru mantap bro...cakap apa per org follow...kita yang mengaji tanpa guru ( byk kajian & pengalaman sendiri) mana ada org nak follow bro... :)
Bak org kate..guru terbaik tu adalah pengalaman [emoji16] hehe..

Berbalik kepada media social ni pada saya tidak lebih hanya untuk menarik trafik ke blog..
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#15
Guru terbaik orang yang menang contest aa bro....lagi versatail berbanding yg ada pengalaman sendiri yang tak berapa nak expert nie... :)

Berkenaan media sosial nie bro, platform mana yang paling syok untuk traffik - FB, TWITTER @ INSTAGRAM? ker ada platform lain yg lg bagus?

Bak org kate..guru terbaik tu adalah pengalaman [emoji16] hehe..

Berbalik kepada media social ni pada saya tidak lebih hanya untuk menarik trafik ke blog..
 
Joined
Sep 7, 2015
Messages
188
Likes
37
Points
28
Age
32
Offline
#16
Guru terbaik orang yang menang contest aa bro....lagi versatail berbanding yg ada pengalaman sendiri yang tak berapa nak expert nie... :)

Berkenaan media sosial nie bro, platform mana yang paling syok untuk traffik - FB, TWITTER @ INSTAGRAM? ker ada platform lain yg lg bagus?
Nak terer FB kene beli FB Cash Profit tu [emoji12] haha.. Kalau international.. Diorng prefer twitter ..tp Malaysia ni macam kurang kot twitter..lebih kepada FB dan Instagram..tu yang saya perhatikan la..

If org pro diorng gune LinkedIn..

Tp saya..mane2 pun x pandai haha..[emoji28] [emoji28]
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
522
Likes
94
Points
28
Offline
#17
Nak terer FB kene beli FB Cash Profit tu [emoji12] haha.. Kalau international.. Diorng prefer twitter ..tp Malaysia ni macam kurang kot twitter..lebih kepada FB dan Instagram..tu yang saya perhatikan la..

If org pro diorng gune LinkedIn..

Tp saya..mane2 pun x pandai haha..[emoji28] [emoji28]
Setuju...klu kat mesia rasanya lebih pd FB..Skang traffic blog aku dtg dr FB..ok la, wlupun x banyak...dlm 200k sehari unik view..maybe orang lain dapat lg banyak.Klu guna google seo pun leh gak,tp selalu take time..sblum traffic dah banyak ramai blogger dah berundur..
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#18
Pergh...blog apa laa tue traffik 200k unik view nie...terer...terer... :)

Kalo traffik mcm nie punya kencang...income dari blog tue jgn dok tanya aa kan... :)

Tahniah2 tokey.



Setuju...klu kat mesia rasanya lebih pd FB..Skang traffic blog aku dtg dr FB..ok la, wlupun x banyak...dlm 200k sehari unik view..maybe orang lain dapat lg banyak.Klu guna google seo pun leh gak,tp selalu take time..sblum traffic dah banyak ramai blogger dah berundur..
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#19
Hoho! Habis sana sini org push pasal fbcashprofit, kita pon xkan dok diam aje...kirer market malaysia nie layan FB & Instagram aa heh...

En haikal cakap serba serbi tak pandai...tapi nyelam dalam2 takde sape perasan pon... :D

Nak terer FB kene beli FB Cash Profit tu [emoji12] haha.. Kalau international.. Diorng prefer twitter ..tp Malaysia ni macam kurang kot twitter..lebih kepada FB dan Instagram..tu yang saya perhatikan la..

If org pro diorng gune LinkedIn..

Tp saya..mane2 pun x pandai haha..[emoji28] [emoji28]
 
Joined
Sep 7, 2015
Messages
188
Likes
37
Points
28
Age
32
Offline
#20
Pergh...blog apa laa tue traffik 200k unik view nie...terer...terer... :)

Kalo traffik mcm nie punya kencang...income dari blog tue jgn dok tanya aa kan... :)

Tahniah2 tokey.
Pergh..meleleh air liur saya dgr trafik dpt 200k sehari [emoji33]

Memang tak terkalah blog bos tokey ni [emoji6]
 
Top