Blog kena hacked. Jom kongsi penyelesaian

zalnet

freshman
Joined
Jul 23, 2009
Messages
397
Points
16
Biasanya kes sebegini kita perlu mencari code malicios didlam page dan buangkannya...

Ni yng leceh ni :( arghh
 

zalnet

freshman
Joined
Jul 23, 2009
Messages
397
Points
16
Ada siapa tahu camna nak settle benda ni? cara mudah...blog admin x bleh masuk, so backup file pun xleh masuk, kena masuk via cpanel tp nak wat camna ek...hmmmm
 

zalnet

freshman
Joined
Jul 23, 2009
Messages
397
Points
16
Biasanya ada 3 jenis serangan ke blog anda:

Jenis-jenisnya:

1.)Malicious scripts
2) .htaccess redirects
3) Hidden iframes
 

zalnet

freshman
Joined
Jul 23, 2009
Messages
397
Points
16
Saya dah dpt penyelesaian...Mujur saya dah buat backup wordpress saya huhu
 

CypherHackz

freshman
Joined
May 29, 2007
Messages
43
Points
6
Age
33
Make sure jangan guna sebarang plugin, themes, atau pasang apa-apa skrip yang bukan2 dekat blog.

-cypher.
 

Imabiz

Senior
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,846
Points
38
biasa imabiz akan contact pihak hosting.. pihak hosting awak restore backup.. tapi kalau dah restore pun sama juga.. imabiz biasa akan tukar theme sebab biasanya dorang akan hack fail index.php di folder theme yang kita guna.. tapi baru2 nie blog imabiz kene hack dan masalah timbul adalah hackerz dapat tukar password admin.. memang problem lah.. nak edit kat phpadmin pun takde idea sebab tiada data.. so.. jalan penyelesaiannya.. down kan dulu.. hehe.. belum ada masa nak adjust lagi...
 

shahzham

freshman
Joined
Nov 15, 2010
Messages
21
Points
0
backup adalah jalan terbaik utk penyelesaian serangan malicious code ni... sesetengah hosting ada sediakan daily backup feature dgn bayaran USD12 setahun... kalau nak safe lagi... backup sendiri.. simpan dlm PC...
 

zalnet

freshman
Joined
Jul 23, 2009
Messages
397
Points
16
biasa imabiz akan contact pihak hosting.. pihak hosting awak restore backup.. tapi kalau dah restore pun sama juga.. imabiz biasa akan tukar theme sebab biasanya dorang akan hack fail index.php di folder theme yang kita guna.. tapi baru2 nie blog imabiz kene hack dan masalah timbul adalah hackerz dapat tukar password admin.. memang problem lah.. nak edit kat phpadmin pun takde idea sebab tiada data.. so.. jalan penyelesaiannya.. down kan dulu.. hehe.. belum ada masa nak adjust lagi...
Dah contact pihak hosting, tp dorang x dapat buat apa2..last2 saya terpaksa buat sendiri...Yang tensennya code tu effect kat semua root domain dalam hosting tu...So terpaksa buang satu2...
 

zalnet

freshman
Joined
Jul 23, 2009
Messages
397
Points
16
Kerja-kerja pembersihan ni jer jer dah ambil masa satu hari huhuhu :(
 
Top