Blog... adakah ia wajib?

zolkifle

freshman
Joined
Mar 20, 2006
Messages
37
Points
6
Emmm betul jugak tu. Takde ke software blog yang ADA PILIHAN untuk 'sort' ikut yang lama kat atas yang terkini kat bawah. Senang untuk orang baru yang nak tahu cerita dari mula sampai yang terkini kat blog kita.

Tapi bagi mereka yang memang ikuti blog tu dari awal dan tiap2 topik tak pernah miss dia lebih suka cara yang terbaru kat atas sebab dia cuma baca yang tu aje, dah tak ambik tahu dah yang lepas2 tu.

Saya buat supaya blog saya keluar 1 page aje, jadi kalau ada orang nak baca dari mula dia kena klik topik kat sebelah kanan tu. Ini memudahkan sikit kot ...
 

Zulhairy

freshman
Joined
May 4, 2006
Messages
11
Points
1
Secara peribadi saya rasa tak perlu sort kerana saya lebih suka tengok blog yang ada "category", biar macam "table of contents" dalam buku teks,

Jadi tak payahlah nak baca setiap post. Click je tajuk mana yg rasa menarik.

Mungkin blogpost tak ada feature ni, dulu nak check tapi tak terbuat pulak. Blogpost setakat kemahiran saya, hanya tahu letak tajuk kat kiri atau kanan dalam "side bar".

blog hasrul ada category nampaknya. :)
 

code7

Senior
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,898
Points
38
blog ni satu strategy jugakla... ia slalu dikunjungi krn ada byk updates.. dulu mmg slalu la buat blog skrg ni tak lagi sbb xde masa nak update.. asyik outstation manjang.. huuuhu
 

siantan77

freshman
Joined
Feb 27, 2006
Messages
43
Points
6
smartusaha said:
Selain kategori:

- Recent Post
- Random Post
- Recent Comments
- Related Post

Semua ciri kat atas ada kat blog saya... :)

Nanti nak letak ciri sitemap laks.. Mcm kat blog saifulsham ni:

http://www.saifulsham.com/index.php/sitemap

:roll: :)
kalau nak buat apa yang smartusaha buat tu untuk blog dari blogspot boleh tak? atau terhad pada wordpress sahaja?

tq.
 

Zulhairy

freshman
Joined
May 4, 2006
Messages
11
Points
1
code7 Posted: Thu May 11, 2006 10:05 am Post subject:

--------------------------------------------------------------------------------

guna wordpress.... takpun mambo lagi best ada mcm2 module dan function... nak wat shopping cart, gallery, article etc seme ada..
Buat masa ni saya bercadang nak gunakan blogpost dulu, nanti, mungkin boleh pakai yang lain.

Sebelum ni saya kata nak cari cara utk buat kategori di blogpost, saya dah boleh buat, tapi secara "indirect", kena ada akaun del.icio.us. Ada kebaikan dan ada kekurangannya.

Kalau siapa yang berdegil nak gunakan blogpost juga macam saya, boleh lawati website ini (bukan saya punya):-

utk tahu tentang del.icio.us
http://www.quickonlinetips.com/archives/2005/02/absolutely-delicious-complete-tools-collection/

macamana nak buatkan kategori utk blogpost
http://blogfresh.blogspot.com/2005/04/how-to-use-delicious-for-blogger.html

Penerangan tentang Permalink
http://rodentia.blogspot.com/2004/05/how-to-implement-permalinks_11.html
http://blogger-tricks.blogspot.com/2006/05/tip-how-to-make-permalink-more.html

Selamat mencuba.
 

takatoo

junior
Joined
Apr 17, 2006
Messages
161
Points
18
Age
21
kalau guna blog utk iklan xpe ke?
 

wanted

freshman
Joined
Feb 6, 2006
Messages
139
Points
16
sy suke jugak dengan blog ni sebab hari-hari ade cerita baru.
so, saye start dengan blog sendiri.....

mula-mula tu memang tak suke pd blog sebab kene update hari-hari.
semangat pun dah mula hilang.

Tak lama lepas tu, saye stop dengan blog selama seminggu.
Bile pikir-pikir balik, visitor blog tu >100 sehari.
Klik dari adsense pun boleh tahan, dapat $2-3 sehari.
Sekarang ni sy dah start dengan blog semula :wink:

Buat blog ni kene banyak motivasi klau nak berjaya :wink:
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Blog....
Kaulah segala-galanya... kekeke :D memang best sebenarnya menulis blog cuba lah kalau tak percaya.. anda boleh berdaftar blog free dengan blogger atau wordpress.. ngan d3ly.com pon boleh hehe tp kene request dulu laa huhuhu... ;)
 

krizalzul

freshman
Joined
Aug 21, 2006
Messages
89
Points
6
Halo rakan sekalian, memang hebat perbincangan anda pasai Blog, saya amat tertarik. Tambahan baru bermula dgn biz online ni. anyway memang betui kata anda semua, blog disukai ramai kerana ia selalu di update.
ramai yang cadangkan blogger or wordpress... why ? coz skang ni i pakai bravenet... apa kelemahan dan kelebihan bravebet ye??
:lol:
 

rontol

freshman
Joined
Aug 19, 2006
Messages
58
Points
8
Pendapat saya...pada zaman dan waktu ini....aktiviti blogging ni boleh la dianggap sebagai satu kemestian....namun saye masih belum boleh kata satu kewajipan....

kita semua sedia maklum....blog ni ade 'sentuhan' yang tersendiri....anda boleh bace...anda boleh komen....senang kata satu diari online yang anda boleh berinteraksi dengan penulisnye...

ambil contoh google la.....mereka banyak berinteraksi bersame client mereka menggunakan blog web site mereka.....berita terkini.....product terbaru
gossip etc....tidak la rasa formal sgt...

blog ini bagus kerane secara tidak langsung pembacanya akan mengetahui perkembangan semase sesuatu syarikat itu....tapi kekurangannya...anda kene la update selalu.....

blog yang terbiar....merupakan satu malapetaka buat tuannya.....pengunjung akan merosot...kurang minat untuk kembali...dan akhir sekali...xdtg lagi.....

tp blog yg bagus boleh membantu menjana wang yg lebih (iklan...adsense etc)...senang kata ia membantu imej syarikat...

Just my 2 cents
 
Top