Bisnes terkenal dengan pesat dengan tips-tips ini.

wan94

freshman
Joined
Aug 2, 2011
Messages
41
Points
6
Assalamualaikum warga Wangcyber+Malu2+.

Di sini saya nak berkongsi sedikit tip-tip bagi sesiapa yang ada bisnes tersendiri seperti berniaga roti homemade ke, jual kambing lembu ke, jual produk kecantikan ke atau jual produk digital ke dll untuk KEMBANGKAN lagi bisnes korang.

Sekarang 2020. Platform FB, instagram, dan whatupp jadi platform PALING penting bagi melebarluaskan jualan anda.

Jadi saya nak share sikit Tips:

1. So pertama sekali korang WAJIB ada FB page.

  • FB page ni kedai digital korang taw. Nak kedai sebenar memang tak mampu nak sewa, duit takdak
    . Sekarang siape sahaja manusia kat Malaysia ni tak ada smartphone? Majoriti ada - 90%. Jadi kalau dh ada smartphone tu, pasti semua ada FB, instagram dan whatapp kan. Jadi nak tak nak, korang mesti beradaptasi dengan media sosial ini sebagai tempat untuk korang beriklan di media sosial. So kalau di FB, dimana tempat yang paling sesuai beriklan? Mestilah di PAGE BISNES korang.
  • Yang penting, nak buat PAGE sendiri ni PERCUMA je.
  • Lagi best, kita boleh hubungkan Whatapp dan Instagram korang dengan Page FB korang +Menyumpah++Malu2+

2. Ada Kedai maya Instagram.
  • Insta ni Orang muda ramai berkumpul di sini. Jadi korang yang ada personal Insta tu, korang boleh buat akaun baru untuk Biz . Jangan risau mudah je buat boleh google hahaha
  • Sebenarnya korang boleh konvert akaun personal korang jadi Biz. Tapi saya sarankan buat akaun Biz yang baru lah hahaha. Takut korang konfius pula.
  • Dah ada Biz Instagram, apa lagi sambungkan pada FB page korang. So tiap kali korang nak update kat Instagram, Ia update juga di FB page korang. Bagus FB dan Insta ni. Mudah takyah buat kerja 2 kali update.

3. Cantikkan page dan Insta dan buat post pertama +Cinta+

  • Dah ada page tu, rajin-rajin cantikkan "kedai" tu. Buatlah cover page tu ikut kreativiti. Saya sarankan buat cover di http://www.canva.com sebab kat sini dia dah sediakan size gambar cover page korang. Tinggal korang masukkan gambar korang, edit sikit perkataan ala mcm dalam photoshop tu. TAPI jangan expect tinggi lah mcm photoshop. Website tu basic editing photo je.
  • Isi semua info page korang. Muatnaik gambar profile.
  • Mulakan post di page korang tu. Buat 1 post pun ok untuk permulaan. Lepas tu nak post iklan pun ok juga. linkkan whatapp korang dan Insta Biz korang
  • Begitu juga Insta korang, cantikkan.
  • Whatapp ni, baik korang buat whatapp bisnes. Free je download. Kalau ada 2 nombor, boleh pakai satu nombor untuk bisnes, dan satu lagi personal. Kemudiaan sambungkan di FB.

4. Invite kawan untuk like page/ follow kedai Instagram korang
  • Invite semua kawan korang tu untuk like page korang. Jangan malu jangan segan. Berbisnes takde istilah malu segan ye. kalau ade 4000 friends tu, tag je semua untuk like page korang. Ramai-ramai tu mesti ade yang like. Sedar-sedar like dah 300. Ok lah tu. Insta pun sama.

5. Promote promote promote

  • Haa, ini kunci lubuk duit korang.
  • Boleh promote di FB personal korang (Share). Korang boleh join group-group iklan free dalm FB tu untuk share post iklan korang. Tapi korang tahu tak, ada sesetengah group iklan yang beratus ribu join tu, korang nak beriklan korang kena add friends atau BAYAR

  • Well, tak tahulah nak kata apa. terpulang pada korang
  • korang boleh juga buat ads FB berbayar tu. Ini teknikal sikit. Korang kena ada ilmu nak buat Ads FB supaya kos iklan korang tak lebur dan ada sale masuk.

Itu sahaja tips-tips ringkas.

Ada banyak lagi tips-tips untuk berjaya buat sale terutama di FB. Korang kena tahu teknik storytelling dan cara beriklan berkesan di FB. Teknik teknikal buat Ads FB berkesan pun kena belajar.

Jadi korang yang nak belajar lebih mendalam pergi layari Belajar sampai PANDAI buat iklan dan Ads FB

Ads fb.png
Korang akan belajar dari basic sampai korang expert buat Iklan di FB merangkumi cara beriklan dan copywriting serta teknikal setup Ads. Bahan dalam bentuk video dan ebook

Sekarang ada promosi MURAH. Berbaloi sangat-sangat harga yang berpatutan tapi ilmu yang akan dipelajari.
 

abraham205

freshman
Joined
May 23, 2013
Messages
46
Points
8
walalaikumussalam bosskur.... saya setuju dgn semua pointer yg awak bg. skrg ni zaman social media and kita kena pandai buat marketing. nak jimat buat zero kos marketing je tp kena ada formula ah. kalau ada duit lebih boleh guna fb ads or ig ads
 

batkoo88

freshman
Joined
Mar 28, 2013
Messages
28
Points
1
Assalamualaikum warga Wangcyber+Malu2+.

Di sini saya nak berkongsi sedikit tip-tip bagi sesiapa yang ada bisnes tersendiri seperti berniaga roti homemade ke, jual kambing lembu ke, jual produk kecantikan ke atau jual produk digital ke dll untuk KEMBANGKAN lagi bisnes korang.

Sekarang 2020. Platform FB, instagram, dan whatupp jadi platform PALING penting bagi melebarluaskan jualan anda.

Jadi saya nak share sikit Tips:

1. So pertama sekali korang WAJIB ada FB page.

  • FB page ni kedai digital korang taw. Nak kedai sebenar memang tak mampu nak sewa, duit takdak
    . Sekarang siape sahaja manusia kat Malaysia ni tak ada smartphone? Majoriti ada - 90%. Jadi kalau dh ada smartphone tu, pasti semua ada FB, instagram dan whatapp kan. Jadi nak tak nak, korang mesti beradaptasi dengan media sosial ini sebagai tempat untuk korang beriklan di media sosial. So kalau di FB, dimana tempat yang paling sesuai beriklan? Mestilah di PAGE BISNES korang.
  • Yang penting, nak buat PAGE sendiri ni PERCUMA je.
  • Lagi best, kita boleh hubungkan Whatapp dan Instagram korang dengan Page FB korang +Menyumpah++Malu2+

2. Ada Kedai maya Instagram.
  • Insta ni Orang muda ramai berkumpul di sini. Jadi korang yang ada personal Insta tu, korang boleh buat akaun baru untuk Biz . Jangan risau mudah je buat boleh google hahaha
  • Sebenarnya korang boleh konvert akaun personal korang jadi Biz. Tapi saya sarankan buat akaun Biz yang baru lah hahaha. Takut korang konfius pula.
  • Dah ada Biz Instagram, apa lagi sambungkan pada FB page korang. So tiap kali korang nak update kat Instagram, Ia update juga di FB page korang. Bagus FB dan Insta ni. Mudah takyah buat kerja 2 kali update.

3. Cantikkan page dan Insta dan buat post pertama +Cinta+

  • Dah ada page tu, rajin-rajin cantikkan "kedai" tu. Buatlah cover page tu ikut kreativiti. Saya sarankan buat cover di http://www.canva.com sebab kat sini dia dah sediakan size gambar cover page korang. Tinggal korang masukkan gambar korang, edit sikit perkataan ala mcm dalam photoshop tu. TAPI jangan expect tinggi lah mcm photoshop. Website tu basic editing photo je.
  • Isi semua info page korang. Muatnaik gambar profile.
  • Mulakan post di page korang tu. Buat 1 post pun ok untuk permulaan. Lepas tu nak post iklan pun ok juga. linkkan whatapp korang dan Insta Biz korang
  • Begitu juga Insta korang, cantikkan.
  • Whatapp ni, baik korang buat whatapp bisnes. Free je download. Kalau ada 2 nombor, boleh pakai satu nombor untuk bisnes, dan satu lagi personal. Kemudiaan sambungkan di FB.

4. Invite kawan untuk like page/ follow kedai Instagram korang
  • Invite semua kawan korang tu untuk like page korang. Jangan malu jangan segan. Berbisnes takde istilah malu segan ye. kalau ade 4000 friends tu, tag je semua untuk like page korang. Ramai-ramai tu mesti ade yang like. Sedar-sedar like dah 300. Ok lah tu. Insta pun sama.

5. Promote promote promote

  • Haa, ini kunci lubuk duit korang.
  • Boleh promote di FB personal korang (Share). Korang boleh join group-group iklan free dalm FB tu untuk share post iklan korang. Tapi korang tahu tak, ada sesetengah group iklan yang beratus ribu join tu, korang nak beriklan korang kena add friends atau BAYAR

  • Well, tak tahulah nak kata apa. terpulang pada korang
  • korang boleh juga buat ads FB berbayar tu. Ini teknikal sikit. Korang kena ada ilmu nak buat Ads FB supaya kos iklan korang tak lebur dan ada sale masuk.

Itu sahaja tips-tips ringkas.

Ada banyak lagi tips-tips untuk berjaya buat sale terutama di FB. Korang kena tahu teknik storytelling dan cara beriklan berkesan di FB. Teknik teknikal buat Ads FB berkesan pun kena belajar.

Jadi korang yang nak belajar lebih mendalam pergi layari Belajar sampai PANDAI buat iklan dan Ads FB

Korang akan belajar dari basic sampai korang expert buat Iklan di FB merangkumi cara beriklan dan copywriting serta teknikal setup Ads. Bahan dalam bentuk video dan ebook

Sekarang ada promosi MURAH. Berbaloi sangat-sangat harga yang berpatutan tapi ilmu yang akan dipelajari.
nak bg org nampak produk kita kena rajin promote ah. kalau boleh hari hari kita kena buat post dekat ig story or FB. then tunjuk feedback customer lepas dh try produk kita
 
Top