bisnes prepaid:sistem ereload atau kad fizikal..mana pilihan yang lebih baik

dr_zool

freshman
Joined
May 15, 2009
Messages
1,213
Points
0
eload kadang sistem dy bermasalah
esok hari baru topup masuk


 
Joined
May 2, 2011
Messages
745
Points
0
aku lebih prefer kad fizikal....
bleh wat backup time2 ER.... hehe :D

ps - sis Ros.....
baik upgrade wat poll kat thread ni.. lagi mantop keservey-annya..... hehe :D
 

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Dua-dua ada kelebihan & kelemahannya

Kad Fizikal = Tak payah risau pasal server down
= Risiko untuk dicuri berbanding sistem e-reload

E-reload = Senang,mudah & cepat
= Risiko dari segi server & penipuan
 

salman27

freshman
Joined
May 27, 2009
Messages
130
Points
0
zaman skg ni kalau bole org nak segera,xmau dah gores2 ni.paling ideal,bagi nombor n amaun,terus masuk hp.
dan rasenye skg ni server2 yg maintain utk bisnes reload ni dah tau kapasiti permintaan prepaid yg tinggi,so it should not be a problem.

so,e-reload is more ideal!
 

imamkhalid

freshman
Joined
Jul 23, 2007
Messages
211
Points
18
Age
37
Pandangan aku, mesti guna e-reload, backed by kad fizikal. Sebabnya semua e-reload server ada masalahnya tersendiri, tidak akan ada yang perfect.

Bayangkan, server telco (Celcom, Maxis, DiGi) yang bernilai puluhan juta ringgit pun kengkadang down, apatah lagi server kita yang RM30k...

Nak maintain server ni banyak komitmen. Antaranya:
1. TNB
2. TM (Streamyx)
3. Telco Dealerships
4. Data management
5. Backup power plants
6. Human resources

Nak elak komitmen yang memecahkan kepala ini, deal dengan server provider, banyak kat Malaysia ni.

Pun begitu, ada baik buruknya. Bagi aku, kalau nak berjaya dalam topup biz, kena get full control of your own server. Remember, full authority is a must. Kalau tidak, lama2 you all akan rasa letih, kerja berat untung ciput. Sebab orang lain yang control your biz.

Tapi nak berjaya dengan full authority mesti kena mau master 6 komitmen di atas. Pengalaman akan menjadi guru terbaik untuk anda master elemen2 tersebut.

Ada faham?
 
Top