Bisnes online melalui dropship

Joined
Apr 9, 2012
Messages
10
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Salam.....

Saya berminat untuk berniaga tetapi bila dipikirkan disebabkan saya juga masih bekerja makan gaji..so tak sempat untuk saya packing barang n dapatkan stok dari supplier...Then dari ctue saya start mencuba perniagaan secara dropship...Cuma nak mintak pandangan mengenai kebaikan dan keburukan dropship nie..sebab kita just promote barang org lain..produk pun bukan depan mata..camner nak yakinkan customer??
 
Joined
May 9, 2011
Messages
1,448
Likes
0
Points
36
Offline
#2
salam,, pndpt sy dan dari pnglmn sy perkara pertama yg paling penting ialah membina kepercayaan antara dropshiper..bro kne knl dlu org yg bro nk buat dropship brg dye..selalu interaksi supaya dpt bina kepercayaan sama2.dptkn juga review dari cstmer atau dptkn sejarah atau feedback klw ade.tnye kot2 ade yg pernah urusan dgn dye. kemudian baru bro leh bina keyakinan dgn cstmer..boleh mula dgn rkn2 atau org yg knl bro dulu sndr atau pelawat blog klw ade..fanpage kalau ade.bila dah dpt feedback baik dari kwn2 yg pernah beli dgn bro kumpul semua maklum balas tersebut sebelum open kpd skop yg lebih luas.

klw nk terus juga open pastikan pertama supplier mudah berurusan (senang nak cntact untuk update stok brg), dptkn gmbr terbaru klw ade..jika dpt ke tempat supplier lg bagus (cuba deal), pastikan juga bro sng nk dicontact bila org nk bertanya,amalkan soft selling.dan paling penting sentiasa berusaha dan tak main2..buat separuh jalan.
 
Joined
Apr 9, 2012
Messages
10
Likes
0
Points
0
Offline
#3
Thank M.alkarim.. dropshipper tue dah ada..member jugak cuma dia stay jauh jugak ler.. nak promote kat sedara n kawan dekat nie cam susah jugak..bukan apa setiap barangkan kita ken bayar kos postage pada dropshipper..so kalau jiran sebelah umah je yang nak beli..takkan nak suh dia bayar jugak kos postage tue kan..nak ambik sendiri ngn dropshipper..jauh plak....kalau kita bayarkan alamaknye takde untung ler....
 
Joined
May 9, 2012
Messages
12
Likes
0
Points
0
Offline
#4
Assallamualaikum..sahabat

Saya nak betkongsi juga tapi yang asas dan simple la ye..

1. Belajar dan buat kajian dropship secara menyeluruh. Kebaikanndan keburukan boleh google di internet. Ade byk.
2. Rajin baca f.a.q di website lain. Melalui soalan lazim kita boleh mantapkan servis pd pelanggan. Harga tidaklah menentukan segalanya, tp cara marketing, selling and servis yang kita tawarkan pd pelanggan.
3. Cari panduan di internet tentang kriteria yang perlu ade pada seorang pembekal dropship. Sgt membantu.
4. Study market dan produk yg hendak dijual. Sbg permulaan, lebih baik jika fokus pd produk tertentu shj. Dapatkan feel dulu sebelum tambah produk.
5. Setiap pembekal punyai terma dan syarat yg berbeza. Biasakan diri dengan nya. Lihat perbezaan dari segi cara order dan penghantaran. Bagaimana nak handle utk 'return item'. Shipping cost dan sebagainya.

Saya berdoa semoga saudara berjaya dlm perniagaan apa jua sekali pun. Nmpk mudah dropship ini tetapi ia masih memerlukan pengetahuan dan panduan yg betul utk berjaya. Sehingga kini, saya masih belajar utk mantapkan lagi perkhidmatan saya.. semoga saudara berjaya hendak Nya... insyaAllah..
 
Joined
Oct 3, 2009
Messages
704
Likes
0
Points
0
Offline
#5
untuk yakinkan pelanggan sekiranya offline beli sampel satu dan boleh tunnukkan barang dapat tempahan baru order dari pembekal.

kalau pasaran online dapatkan gambar2 produk dari pembekal dan jualkannya di FB, Lelong, Ebay atau platfom lain bersesuaian.
 

khairee

freshman
Joined
Mar 31, 2012
Messages
17
Likes
0
Points
0
Offline
#6
Salam..

Hai semua..saya nak cari dropship untuk spek mata itam replika mcm rayban, oakley frogskin dan yang sewaktu dengannya. Kat mana saya boleh cari ye? ataupun jika ada ahli2 WC yang buat dropship jual spek mata inform kat sya ek..

nie online store saya geraikhaimilia.com/gerai

page fb: facebook.com/geraikhaimilia

saya nie baru lagi dlm bisness online so sya masih mentah lagi hehe..mintak tunjuk ajar dari sifu2 ye hehehe tq bye2..
 
Joined
Nov 10, 2010
Messages
94
Likes
0
Points
0
Offline
#7
Alhamdulillah hasil buat dropship, duit minyak moto,rokok,makan,brg2 keperluan harian..kadang2 sewa rumah semua lepas tanpa pakai duit gaji..

tips dr ak:
bykkan usaha tanpa jemu dan bersabar untuk bina customer base,promosi itu penting bg memperkenalkan produk anda..bila dah ada customer base,insyaALLAH customer akan cari ko..lagi satu testimoni amat penting!:D

tips sekupang jer
 
Joined
Jan 17, 2009
Messages
181
Likes
1
Points
16
Offline
#8
Salam..

Hai semua..saya nak cari dropship untuk spek mata itam replika mcm rayban, oakley frogskin dan yang sewaktu dengannya. Kat mana saya boleh cari ye? ataupun jika ada ahli2 WC yang buat dropship jual spek mata inform kat sya ek..

nie online store saya geraikhaimilia.com/gerai

page fb: facebook.com/geraikhaimilia

saya nie baru lagi dlm bisness online so sya masih mentah lagi hehe..mintak tunjuk ajar dari sifu2 ye hehehe tq bye2..
Salam khairee, jual replika tak risiko ke? mmg boleh jual as long as kita state ianya replika, tapi macam market tu
terhad kan? cam USA takleh kan?
 
Joined
Jan 17, 2009
Messages
181
Likes
1
Points
16
Offline
#9
kalau pasaran online dapatkan gambar2 produk dari pembekal dan jualkannya di FB, Lelong, Ebay atau platfom lain bersesuaian.
Salam Maizul, ada lagi ke program dropship (luar malaysia) yang kita boleh guna untuk compete di Ebay? Skang ni dah melambak dropshipper list barang kat ebay, dan ini mewujudkan senario macam buang harga atau pengguna pergi cari sendiri source dropship (copy title listing dalam google terus jumpa dropship website). Pada saya kalau nak jual kat ebay ni memang kena jadi wholeseller dan jual balik, jadi source barang kena terus dari kilang, (china kebanyakkannya), masalah kaedah macam ni, manufacturer ada minimum order pulak...kena keluar duit...haih...susah susah..hehe...pastu kat ebay ni baik jual barang fizikal (lagi kecik barang lagi bagus...takda masalah shipping plak) compare dropship...jual barang yang unik(biji durian ke hahaha kat Msia je ada) atau collection item..kalau nak jugak jual dropship make sure pembeli susah nak cari/join program dropship tu..
 
Joined
Feb 22, 2012
Messages
7
Likes
1
Points
3
Offline
#10
Salam.....

Saya berminat untuk berniaga tetapi bila dipikirkan disebabkan saya juga masih bekerja makan gaji..so tak sempat untuk saya packing barang n dapatkan stok dari supplier...Then dari ctue saya start mencuba perniagaan secara dropship...Cuma nak mintak pandangan mengenai kebaikan dan keburukan dropship nie..sebab kita just promote barang org lain..produk pun bukan depan mata..camner nak yakinkan customer??
Salam...

Just nak berkongsi one of program dropship (boleh dikatakan dropshipping gak la) yang boleh dipercayai, Stormreaders Network. Kalu berminat untuk menjual buku-buku ilmiah boleh PM saya untuk saya beri keterangan lebih lanjut. Untuk pengetahuan Stormreaders Network adalah anak syarikat Telaga Biru dan mempunyai lebih dari seribu produk yang boleh dijual
 
Joined
Feb 15, 2013
Messages
105
Likes
0
Points
0
Offline
#11
Assalammualaikum, bisnes dropshipping ni ada pro n cons kepads kedua2 buah pihak. Takut salah satu pihak menipu. Bagaimana?

Kalau agent jual barang, agent dh bayar pada supplier tapi supplier tk hantar barang. Yg dpt nama busuk? Agen la kan?

Kalau agen jual barang dah ambil payment tapi tk bayar pada supplier. Lagi teruk kalau dia ambil order secara pukal. Kutip duit semua org pastu lari. Yg dapat nama busuk? Ialah supplier. Silap2 supplier dipersalahkan dan kene ganti barang.

Jadi kenalilah dulu dgn sapa anda berurusan. Saya ada produk yg saya jual secara dropship iaitu telekung berwarna. Sangat laku. Saya dh jual banyak batch sejak dari raya tahun lepas. Kalau minat nk jual dan dapat pahala boleh contact saya, tapi saya tapis dulu permohonan.

Ataupon kalau berminat nk mohon kedai farmasi percuma ecosway saya juga boleh tolong explain dan guide. Modal insyallah mampu bayar. jangan risau. Email saya ecoswayfreestockist[at]gmail[dot]com
 
Joined
Oct 31, 2012
Messages
339
Likes
0
Points
16
Offline
#12
yup betul kene korek dulu informasi pasal supplier dahulu..cari review & testimoni klu boleh 2-3 kali jumpa ke.
tapi klu still kene gak, teruskan hidup mungkin bukan rezeki kita la yer :)
 
Joined
Nov 4, 2009
Messages
100
Likes
1
Points
0
Offline
#13
Thank M.alkarim.. dropshipper tue dah ada..member jugak cuma dia stay jauh jugak ler.. nak promote kat sedara n kawan dekat nie cam susah jugak..bukan apa setiap barangkan kita ken bayar kos postage pada dropshipper..so kalau jiran sebelah umah je yang nak beli..takkan nak suh dia bayar jugak kos postage tue kan..nak ambik sendiri ngn dropshipper..jauh plak....kalau kita bayarkan alamaknye takde untung ler....
Pendapat saya la ttg asam garam berdropship.
Sebenarnya bukan takde untung walaupun pembeli tu jiran kita sbb segala kos telah kita masukkan sebelum kita jual. Contoh:

[kos brg byr kpd dropshipper] + [kos postage byr kpd dropshipper] + [untung kita] = harga jual

maknanya harga yg kita jual kepada org jauh atau dekat sudah termasuk segala kos + untung.

satu cara lagi, kita boleh order 2-3 unit sebagai stok-in-hand. lagipun namanya "berniaga".:D

Semoga TT terus bersemangat utk berniaga.;)
 
Joined
Oct 20, 2012
Messages
71
Likes
0
Points
6
Offline
#14
Salam semua..

Saya juga baru dalam bidang Dropship ni. Masih mengaji tentang potensi Dropship ni. Setakat ini saya lihat potensi Dropship ni sangat besar & bagus kerana ianya membantu agen menjalankan perniagaan TANPA MODAL. Cuma guna marketing tools yang mudah seperti FB, Forum & laman sosial yang ada sekarang.

Jadi terpulang kepada para Agen untuk melipat gandakan kaedah promosi ini mengikut kemampuan masing-masing. Saya setuju sangat dengan komen-komen yang ada disini. Perlu juga lihat kredibiliti syarikat / individu yang mengesyorkan program Dropship mereka. Buat carian dengan teliti & jika yakin boleh cuba untuk melihat potensi pasaran.

Saya syorkan cuba buat sekurang-kurangnya 3 bulan secara konsisten. Dapatkan bantuan pemilik program untuk bantu dari segi bahan-bahan untuk promosi. Saya pasti mana-mana pemilik program Dropship ada menyediakan 'bantuan hayat' cuma mahu guna atau tidak sahaja. Apa pun bagi saya; Tak Cuba Tak Tahu kan? :)
 
Joined
Jan 6, 2013
Messages
28
Likes
1
Points
3
Offline
#15
- Better ambik dropship yang supplier ada kedai.ada masa boleh pergi tengok stok kat kedai dia.bina networking dengan supplier
- lagi satu kalau nak dropship, guna dulu barang tu dan kita puas hati.kalau customer tanya kita boleh jawab dengan yakin.Biasalah ada customer tanya banyak2 sebelum decide nak beli.:D
 
Joined
Jun 1, 2010
Messages
146
Likes
1
Points
0
Offline
#16
Dropship ni sesuai untuk student yang ada kekangan masa nak uruskan order dll..
Saya biasanya akan pastikan dulu supplier betul2 wujud dan trusted.

Apa yang saya akan buat:

1) tengok platform jualan supplier ada tak transaksi.
2) hubungi supplier terus bertanya ttg harga dll.

Selepas betul2 yakin baru saya akan berurusan dengan supplier tersebut.. :D
 
Joined
Jan 3, 2013
Messages
166
Likes
1
Points
18
Offline
#18
kalau nak jual offline kepada jiran dan adik beradik, lebih baik sekiranya ada satu sample dalam tangan. harga kira sekali dengan pos siap-siap, senang cerita :)
 
Top