bisnes jual cd dan kaset

Joined
Feb 8, 2006
Messages
246
Likes
2
Points
18
Offline
#1
saya baru berjinak-jinak dalam online business ni,tapi idea dah ada. idea saya ialah untuk menjual cd dan kaset band2 indiependent kat malaysia ni secara online. saya mendapat idea ni apabila ramai peminat yang merungut yang cd dan kaset band2 ni susah nak cari kerana tidak ada medium yang sesuai untuk memasarkannya,nak cari kat pasaraya & kedai kaset memang tak ada,apa yng ingin saya ketahui sekarang apakah kaedah terbaik untuk menjualnya, samada saya beli stock dari band2 tersebut banyak banyak atau guna kaedah seperti dropship bisnes?apakah pendapat saudara semua.......
 
Joined
Jan 4, 2006
Messages
360
Likes
5
Points
18
Offline
#2
ok mula2 setup dulu website untuk jual cd dan kaset tu cantik2.. Test sistem pembelian sume ok.. Then buat satu paperwork ringkas terangkan apa yang vibe nak buat.. Guna kaedah dropship.. Pegi kat syarikat yang publish cd dan kaset tue bagi paperwork tue dan bincang dengan orang yang incharge.. Better kalo cakap dengan orang atasan sebab kalo orang bawahan kemungkinan dia takut nak buat keputusan memandangkan dia tak pernah buat kaedah dropship.. InsyaAllah dapat..

Dalam paperwork tu bagi alamat website, sedikit screenshot.. Bagitau demand dan masalah orang ramai.. Bagitau macamana vibe nak buat.. Bagitau kelebihan/kebaikan dari apa yang vibe cuba buat.. Jangan lupa sertakan maklumat diri..
 
Joined
Feb 8, 2006
Messages
246
Likes
2
Points
18
Offline
#3
band2 yg saya maksudkan ini adalah band2 yg baru,yg tidak mempunyai label @ publisher,di mana mereka membuat cd dan kaset secara D.I.Y,iatu mereka sendiri yg publish stuff mereka.Mengenai sistem pembelian,apakah jenis2 sistem pembelian yg ada,dan yg manakah yang terbaik? dan mengenai webhosting,boleh bagitau tak yg mana paling ok dan harga berpatutan?
 
Joined
Jan 4, 2006
Messages
360
Likes
5
Points
18
Offline
#4
Kalo camtu jumpa dan bincanglah dengan band yang berkenaan.. Lagilah senang nak kawtim sebab diorang mesti nak album diorang terjual..

Sistem pembelian?? Boleh guna sistem macam oscommerce kalo tak tau nak create sendiri.. Biasanya hosting sekarang ada sediakan apa yang dipanggil sebagai fantastico.. Dengan fantastico kita boleh install macam2 sistem untuk website kita termasuk oscommerce.. Dari segi hosting sempoihosting.com atau pon kalo macam saya, saya guna hosting sdn-bhd.net.. Tapi website dia tak lawa lah sebab dia tak reti buat designing dia lebih kepada programming.. Tapi customer service memang best..
 
Joined
Feb 8, 2006
Messages
246
Likes
2
Points
18
Offline
#5
webhosting ni skali ngan domain ker? kalo lain2 kat mana nk daftar domain dan berapa pulak anggaran bayarannya? err lagi satu bil kita dah ada web hosting, kita kena design ngan programming sendiri dari 0 ker?sori yer bnyak soalan sebab banyak benda yg tak tau lagi ni............
 
Top