Bina list dengan PHPlist (open source newsletter manager)

Joined
Dec 14, 2005
Messages
104
Likes
1
Points
18
Offline
#1
Ramai usahawan internet cakap list adalah aset terpenting untuk seseorang IM berbanding dengan produk mereka sekalipun. Saya rasa ianya memang betul dan kini dah banyak IM Malaysia yang membina list masing-masing.

Tetapi untuk seorang newbies menggunakan autoresponder berbayar seperti Aweber atau Getresponse mungkin diluar kemampuan kerana agak mahal. Guna autoresponder free pulak mungkin ada banyak kekurangan. Almaklumlah benda free.

Jadi apa kata korang gunakan PHPlist yang merupakan satu projek open source. Tetapi apa yang saya faham ianya merupakan perisian newsletter manager sahaja bukan autoresponder yer...

Korang leh muat turun perisian ini di laman rasmi dia di URL:

phplist.com : Homepage : home

Saya dah cuba godek-godek sket benda ni. Nampak macam sesuatu yang menarik dan power jer. Walaupun mungkin ada beberapa kekurangan ler klu nak dibandingkan dengan autoresponder berbayar. Satunya mungkin sbb tiada fungsi autoresponder. Tapi yang penting ianya memudahkan kerja-kerja menguruskan list dan dikawal sepenuhnya oleh kita sendiri.

Cuma saya tak pasti sama ada PHPlist mampu tampung klu list tu ramai subscriber sebab saya pun baru nak try jer... Masa buat ujikaji mesej yang dihantar memang masuk ke inbox tapi dengan bilangan test subscriber yang ciput jer la..

Sekiranya ada IM di sini yang biasa atau aktif menggunakan PHPlist ni, sila berikan komen anda di topik ini.

Terima kasih.
 
Joined
Jul 25, 2006
Messages
167
Likes
2
Points
18
Offline
#2
saya ada 30,000 email.....semuanya malaysia corporate.....he heh...guna mailer sendiri aja execute guna cron job every 10 minutes

Nak tau trick kumpul emel cepat ?

1 Buat free listing macam mudah.com.my ( pandai diorang buat trick nih )
2 free download redirect ke emel orang yg nak download
3. buat forum free
4. upah student kumpul 500 emel sehari yg bukan gmail/hotmail/yahoo
 
Z

zifah

Offline
#3
saya ada 30,000 email.....semuanya malaysia corporate.....he heh...guna mailer sendiri aja execute guna cron job every 10 minutes

Nak tau trick kumpul emel cepat ?

1 Buat free listing macam mudah.com.my ( pandai diorang buat trick nih )
2 free download redirect ke emel orang yg nak download
3. buat forum free
4. upah student kumpul 500 emel sehari yg bukan gmail/hotmail/yahoo

kalo ade any tricks sharelah lagi..aku ade PM ko
 
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,858
Likes
14
Points
38
Offline
#4
mmg byk cara bley bina list... kalo nak guna open source pun boleh.. tapi setahu aku skrg ni byk web hosting provider dah strict sket pasal mass mailing kat server diorang.. mungkin kalo korang hantar pun akan masuk bulk mail bukannya dalam inbox.. tapi nak tanyalah pasal phplist sesapa penah try.. berapa percent deliverability sampai ke inbox ? kalo boleh share ler..
 
Joined
Jul 25, 2006
Messages
167
Likes
2
Points
18
Offline
#5
guna con job untuk execute mailer..janganlaa terus hantar 1000 email in 1 go, set 100 email hantar..rileks 5 minit..pastu hantar lagi.

kalau email free yahoo ker gmail ker jgn haraplaa nak masuk, try kumpul email corp.

Tip paling ultimate...guna robot crawl site dan hanya ambil email aja.

cara lain, offer website operator jual emel diorang

RM100 untuk 1000 email ker
 
Joined
May 15, 2007
Messages
338
Likes
2
Points
18
Age
44
Offline
#7
guna con job untuk execute mailer..janganlaa terus hantar 1000 email in 1 go, set 100 email hantar..rileks 5 minit..pastu hantar lagi.

kalau email free yahoo ker gmail ker jgn haraplaa nak masuk, try kumpul email corp.

Tip paling ultimate...guna robot crawl site dan hanya ambil email aja.

cara lain, offer website operator jual emel diorang

RM100 untuk 1000 email ker
Sound is great, tapi macam spamming jer. Apa beza teknik anda itu dengan spamming? dan byk ker dapat prospek/sales dengan cara tu?
 
Joined
Dec 14, 2005
Messages
104
Likes
1
Points
18
Offline
#8
saya ada 30,000 email.....semuanya malaysia corporate.....he heh...guna mailer sendiri aja execute guna cron job every 10 minutes

Nak tau trick kumpul emel cepat ?

1 Buat free listing macam mudah.com.my ( pandai diorang buat trick nih )
2 free download redirect ke emel orang yg nak download
3. buat forum free
4. upah student kumpul 500 emel sehari yg bukan gmail/hotmail/yahoo
Pada saya dalam bina list ni yang terpenting adalah kualiti list dan bukan kuantiti.

Jadi hanya teknik capture email melalui opt-in form subscription jer yang terbaik dan efektif sbb mereka dah berikan kebenaran untuk kita contact melalui email dan mereka juga boleh unsubscribe dari list tu pada bila2 masa jer tanpa sebarang sekatan.

Just my sekupang...
 
Joined
Jul 6, 2006
Messages
948
Likes
4
Points
18
Offline
#9
saya ade gune phplist dan setakat ini berjaya collect 200+ email, just saje2 test suke2... heheh :D

satakat saya penah gune, 99% email saya hantar gune phplist masuk ke inbox.. yahoo,hotmail n gmail. bukan bulk,spam dan lain2.. mmg btol2 masuk inbox.. so, mmg bagosla.. aku recommendkan sesuai utk newbies.. :)

ni ade thread yg bincang psl phplist ni http://www.wangcyber.com/forum/wtb-perkhidmatan-bebas/5143-phplist-pening2.html
 
Joined
Jul 25, 2006
Messages
167
Likes
2
Points
18
Offline
#10
cara takmo kena spam ada banyak

jgn guna server yg dah kena marked ( by ip by domain )
guna registered qualified domain server
guna smtp elakkan mail() send
subscribe dgn mta world class..yg guaranteed success ratio


Nih satu teknik paling maha mudah nak kompol

buat satu site guna php download 3gp
user nak dunlod kena agree dgn TOS
user masukkan email dan link 3gp di hantar ke user tersebut
php akan bandingkan session/cookie/rand id..kalau user sah...terus auto download.

lertaklaa 3gp sidang dewan rakyat ker.....sure hit....
 
Joined
Dec 14, 2005
Messages
104
Likes
1
Points
18
Offline
#11
saya ade gune phplist dan setakat ini berjaya collect 200+ email, just saje2 test suke2... heheh :D

satakat saya penah gune, 99% email saya hantar gune phplist masuk ke inbox.. yahoo,hotmail n gmail. bukan bulk,spam dan lain2.. mmg btol2 masuk inbox.. so, mmg bagosla.. aku recommendkan sesuai utk newbies.. :)

ni ade thread yg bincang psl phplist ni http://www.wangcyber.com/forum/wtb-perkhidmatan-bebas/5143-phplist-pening2.html
Klu delivery rate lebih 90% (masuk inbox) ni dah kira cukup bagus dah ni...

Untuk list yang agak besar mungkin boleh adjust bahagian cron job rasanya xde masalah...
 
Joined
Mar 19, 2007
Messages
1,189
Likes
3
Points
38
Offline
#12
Klu delivery rate lebih 90% (masuk inbox) ni dah kira cukup bagus dah ni...

Untuk list yang agak besar mungkin boleh adjust bahagian cron job rasanya xde masalah...
Delivery rate pun bergantung kepada isi kandungan email . Kekerapan menghantar email . dan juga alamat email.

Adalah penting untuk memberitahu prospek supaya whitelist our email .
 
Joined
Jul 6, 2006
Messages
948
Likes
4
Points
18
Offline
#13
Delivery rate pun bergantung kepada isi kandungan email . Kekerapan menghantar email . dan juga alamat email.

Adalah penting untuk memberitahu prospek supaya whitelist our email .
ye btol.. sblom saya hantar email ke subscriber, saya akan test dulu hantar ke dummy email saya, dlm 3 dummy email, make sure yg email tersebut diterima dgn berjaya dan dgn format yg kite dah set.. :)
 
Joined
Mar 12, 2008
Messages
65
Likes
0
Points
6
Offline
#14
susah juga nak paham (untuk newbie la)........tapi yang pasti dan tak nak banyak masalah.............gunalah yang bkualiti....

PHPlist blum try......,kena cuba 2....
 
Joined
Mar 19, 2007
Messages
1,189
Likes
3
Points
38
Offline
#15
ye btol.. sblom saya hantar email ke subscriber, saya akan test dulu hantar ke dummy email saya, dlm 3 dummy email, make sure yg email tersebut diterima dgn berjaya dan dgn format yg kite dah set.. :)
Lagi satu faktor adakah prospek pernah menekan butang spam pada mana2 email sebelum ini ?

Jika pernah berkemungkinan sistem email akan menganalisa email spam tersebut dan blacklist next email yang mempunyai persamaan dengan email pertama.

mungkin dari segi ip, perkataan , kekerapan penghantaran ?
 
Joined
Dec 14, 2005
Messages
104
Likes
1
Points
18
Offline
#16
Delivery rate pun bergantung kepada isi kandungan email . Kekerapan menghantar email . dan juga alamat email.

Adalah penting untuk memberitahu prospek supaya whitelist our email .
Jadi banyak aspek kena ambik kira ni..

Setahu saya untuk isi kandungan email tu, ada perkataan keramat tertentu yang wajib dihindari cam FREE atau Guarantee...

Klu ada, kemungkinan besar email tu akan ditendang ke junk mail tanpa belas kasihannya kerna disuspek sebagai spam.. :D
 
Joined
Jun 6, 2013
Messages
44
Likes
3
Points
8
Offline
#17
Salam semua...

Saya telah menggunakan phplist sejak tahun 2006...

Setahu saya, dulu ramai otai internet menggunakan email software percuma ni
tetapi akhirnya beralih ke sistem autoresponder berbayar...

Saya pula...?

Saya habiskan 4 tahun lamanya untuk study phplist;
Kelemahan phplist?

1) Jika guna localhost email anda tidak akan sampai kepada penerima
penyelesaiannya: gunakan external smtp server.

Dengan cara ni, boleh hantar email ke 30K subscribers setiap bulan dengan kos cuma RM30/bulan.
Murah bukan?

2) phplist tak cantik dan tak kelihatan professional
penyelesaiannya: banyak codes kena modify dan customize

Nak lihat contoh opt in page phplist yang dah customize?
Lihat sini Contoh kertas kerja perniagaan

Anda boleh lihat pop up opt in yang unik!
 
Top