Bile anda Dirompak Di ATM, Apa yang anda Buat??

Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,193
Likes
1
Points
38
Offline
#1
bawah ni satu cara nak selamatkan anda dari dirompak di
ATM....xth la betul ke x...sebab saya dapat kat friendster...

sape yang tahu, bgtahu la betul ke x cara ni....

Sekiranya anda dirompak dan dipaksa untuk
mengeluarkan wang akaun anda daripada mesin ATM, anda
boleh meminta bantuan cara senyap dengan memasukkan
no Pin anda di mesin ATM cara terbalik. Sebagai contoh
jika no Pin anda adalah 123456, jadi anda harus
memasukkan nombor 654321. Mesin ATM akan
mengenalpast i nombor tersebut adalah nombor yg
diterbalikkan drpd nombor yg sebenarnya melalui kad anda
yg masukkan kedalam mesin tersebut. Mesin ATM akan
tetap mengeluarkan wang tunai seperti biasa, tapi apa yg
kita tidak ketahui, pihak Bank dgn segera akan menghantar
pihak berkuasa (Polis) kepada anda. Perkara ini pernah
disiarkan di TV baru-baru ini dan ianya menyatakan kaedah
ini jarang diguna disebabkan ramai orang tidak mengetahui
akan kewujudan sistem yg seumpama ini.
 
Joined
Feb 7, 2007
Messages
5,330
Likes
0
Points
38
Offline
#2
tapi klu orang tu lupa password pastu tertekan tebalik pun polis datang juga lah.... tak pasal2 kena mara
 
Joined
May 31, 2006
Messages
2,064
Likes
5
Points
38
Offline
#3
Yg penting better prevent awal2 lagi, biasanya sy akan withdraw duit dekat bank yg mmg terbuka dan ramai orang. Semasa kuarkan duit tu terus masukkan ke dalam wallet atau poket jgn gatal nak dok kira kat situ...

Kalau mlm2 biasanya sy akan bawak teman pi sama, so boleh perhatikan sekeliling dan memastikan keselamatan.
 
Joined
Sep 25, 2008
Messages
1,641
Likes
4
Points
38
Offline
#4
Info nie rasanya dah lama dihebahkan....tapi bagus jugak diingatkan balik....
 
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,193
Likes
1
Points
38
Offline
#5
Yg penting better prevent awal2 lagi, biasanya sy akan withdraw duit dekat bank yg mmg terbuka dan ramai orang. Semasa kuarkan duit tu terus masukkan ke dalam wallet atau poket jgn gatal nak dok kira kat situ...
rasa nye kalau mesin ATM yang keluarkan memang dah cukup.hehehe..mesin xpandai curi..

Info nie rasanya dah lama dihebahkan....tapi bagus jugak diingatkan balik....
ye ke?? xtahu lagi...xpela..tapi skrg nak tahu la..memang betul la ye boleh buat mcam ni?
 

zyan

Senior
Joined
Jun 6, 2008
Messages
2,313
Likes
2
Points
38
Offline
#6
info yang menarik.. tapi seeloknya berjaga2.. hehe.. tapi kalau mmg dah kene rompak kene guna cara ni la nampaknya..huhu

p/s:suhairi.. kedai online hang dah lawa dah skang , :D
 
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,193
Likes
1
Points
38
Offline
#7
info yang menarik.. tapi seeloknya berjaga2.. hehe.. tapi kalau mmg dah kene rompak kene guna cara ni la nampaknya..huhu

p/s:suhairi.. kedai online hang dah lawa dah skang ,
saya pun memang xth cara ni sbnr nye sebelum ni..hehe
thanks zyan...tapi masih kekurangan produk...
 

bertz

freshman
Joined
Oct 31, 2008
Messages
16
Likes
0
Points
1
Age
33
Offline
#9
wooo..info best ni, boleh try kalau kena rompak kat ATM hehe..
 
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,193
Likes
1
Points
38
Offline
#10
Sebenarnya HOAX jer tu. Saya ada tulis pasal info tersebut di blog saya:
Masukkan nombor pin secara terbalik, Hoax!

Apa itu HOAX? klik di sini untuk lebih lanjut!
oo...makne ye mde2 ni tak betul la??ok2
 

joker

freshman
Joined
Sep 26, 2008
Messages
247
Likes
1
Points
18
Offline
#12
hahaha..
cuba byg kn kalo no pin mcm ni plak 222222
cmne mesin atm 2 nk tau korg msuk kn cara terbalik plak..
klakor..
 
Top