[ BEZAKAN ] pelari marathon dan pelari pecut

asasindino

freshman
Joined
Dec 25, 2009
Messages
1,393
Points
38
kedua dua sukan memang popular di dunia, tetapi kenapa pelari pecut nampak lebih berotot berbanding pelari maraton? kalu anda mempunyai jawapan sila share kat sini ye


jawapan = pelari marathon juga berlatih angkat berat seperti pelari pecut tetapi pelari marathon berlari berpuluh - puluh kilometer..tahukah anda apabila kalori dari makanan kita habis digunakan dimana badan kita mendapat lebihan tenaga?? jawapan nya lemak, badan kita akan mula membakar kalori dari lemak utk tenaga. akan tetapi penggunaan tenaga dari lemak tidak mampu bertahan lebih 20 minit dan di mana sumber lain badan kita mendapat tenaga?? selepas 20 minit badan akan mula mengambil tenaga dari otot badan kita, sbb itulah pelari marathon sentiasa kelihatan kurus dan otot dorang x blh nak berkembang kerana otot memerlukan protein + kalori untuk membesar..sekian


marathon_sprinter.jpg




marathon-or-sprinter.jpg
 
Last edited:

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Pada pandangan saya mungkin pelari pecut memerlukan tenaga

dan momentum yang lebih melakukan larian... :)
 

asasindino

freshman
Joined
Dec 25, 2009
Messages
1,393
Points
38
korang dh blh tengok jawapan kat 1st post
 

mr v

freshman
Joined
Dec 18, 2011
Messages
56
Points
0
lagi best lari pecut hehe, badan boleh tegap.
 

asasindino

freshman
Joined
Dec 25, 2009
Messages
1,393
Points
38

asasindino

freshman
Joined
Dec 25, 2009
Messages
1,393
Points
38
Top