Betul ke ebay boleh buat income mencecah 100k?jom bincangkan....

Joined
Mar 8, 2009
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#1
Salam warga wc semua,

Lama betul forum ebay ni sunyi.harap apa saya kongsikan ini dapat memberi manfaat pada kita semua.kalau nak buat ebook confirm boleh meletup punya la.

Ok,seperti tajuk diatas la kan betul ke leh dapat income 100k?

Ni screenshot yg aku dapat dari salah sorang seller ebay

View attachment wca1.jpg

Jika kita perhatikan feedback dia sebulan melebihi 18k tu.

Saya ada buat research kat seller ni.setiap item yg dia jual untungnya hanya 2 dollar dan barangnya semua free shipping.kalau dikira secara kasarlah kan 18k(item) x 2 dollar(untung) x 3.1(convert RM)=RM111,600.perghhhhh

Ini satu contoh lagi

View attachment wca2.jpg

Jumlah incomenya rm 83k tu.

Seller ni pun begitu juga.sama seperti di atas.kedua2 nya guna cara yg sama.

Mereka menggunakan teknik dropship dan percaya tak korang barang yg dorg jual semuanya dari Amazon!!!.dah la dari Amazon tak VERO pulak tu perghhhhh

Jadi terpanggilnya saya menulis post ini untuk kita sama2 bincang supaya dapat jalan penyelesaian tentang akaun kena suspend ke,kena limit ke atau sebagainya supaya kita boleh dapat sales macam mereka tu.

Saya akan terangkan cara dorg leh dapat hot item kat amazon cuma masalah saya sekarang bagaimana nak bagi akaun kita tidak kena suspend.kalau limit tu bagi saya ok lagi.

Jom la kita bincangkan sama2 ye.Bagi forum ni hidup balik

p/s:kepada otai2 ebay sekiranya teknik ini anda gunakan sekian lama dan terbongkar saya mintak maaf banyak2 ye,sbb xleh tahan tuuuu tgk feedback dorg tuuu
 
Joined
Mar 8, 2009
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#2
Salam semua,

Ada beberapa penambahan untuk info.Amazon tidak terima paypal.Jadi kita kena ada sedikit modal untuk membeli barang di amazon.Tidak besar pun modalnya.Contoh buku sekitar 4 dolar sahaja.Kalau dibandingkan dengan teknik rempit perlukan modal yg besar juga.Kita boleh gunakan Credit dan Debit kad untuk order dan hantar kepada pembeli.

Cuma masalah yang saya hadapi sekarang ialah sudah 5 akaun saya kena suspend.Baru list je dah suspend.Saya pun tidak tahu mana silapnya.Teknik nak buat duit dah jumpa tapi akaun je yang asyik kena block.Harap2 kawan2 semua dapat bantu saya.

Penambahan sikit lagi,rupanya ramai yang berjaya dengan teknik ni,adoiiiii bila leh start ni asyikk suspend aje
 
Joined
Dec 29, 2009
Messages
19
Likes
1
Points
0
Offline
#3
Kalau akaun kene suspend biasanya problem dekat ip address, registered address, cache etc dan akaun nk pakai biasa collect feedback dulu dan peram baru jalankan. tu cara aku yg dulu la time main ebay black hat. dan kalau still kene suspend rasanya problem kat niche tu sendiri. samada vero/ebay rasa brg tu fake/org repot. tu aku punye hipotesis la ikut pengalaman selama ni.

apa notification yg ebay bg bila die suspend akaun2 tu?
akaun yg disuspend tu ko tak try appeal ke?
 
Joined
Mar 8, 2009
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#4
Kalau akaun kene suspend biasanya problem dekat ip address, registered address, cache etc dan akaun nk pakai biasa collect feedback dulu dan peram baru jalankan. tu cara aku yg dulu la time main ebay black hat. dan kalau still kene suspend rasanya problem kat niche tu sendiri. samada vero/ebay rasa brg tu fake/org repot. tu aku punye hipotesis la ikut pengalaman selama ni.

apa notification yg ebay bg bila die suspend akaun2 tu?
akaun yg disuspend tu ko tak try appeal ke?
rasanya niche mmg xvero langsung.mmg ok sangat2.hari tu ada terbaca kat ebay malaysia ada requirement kena dapat 10 feedback sebagai seller kat ebay malaysia,positif feedback dan boleh list kat ebay us selepas 90 hari dari jualan pertama.Tu yang buka thread nak bincang ngan otai2 mana lah tahu dapat jalan penyelesaian untuk list di ebay us

yang saya punya 10 feedback sebagai buyer je.mungkin tu kot puncanya.Tu la nak appeal rasa macam tak berbaloi je.nasib baik ada standby akaun banyak2.
 
Joined
Mar 8, 2009
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#5
ok la sambil kita bincang camne nak lepas saya sharekan jugak camne dorang seller di ebay leh buat 100k sebulan.

Korang tengok la sendiri kat sini dgn sini

Kalau tengok betul2 la kan apa yang dorang terangkan memang x vero langsung itemnya.yang bagusnya memang cepat sampai la barangnya.

saya dah buat kajian pasal benda dan ramai yg berjaya mendapat sales salah satunya contoh screenshot seller sebelum ni.tu buktinya.mmg berbaloi sangat2 la.

Apa saya kongsikan ini harap2 dapatlah menjana ekonomi poket kita,harap2 otai semua boleh share idea dan tunjuk ajar pada nubai mcm saya.

p/s rasanya banyak idea boleh diperolehi kalau otai2 share idea pasal teknik ni....
 
Joined
Dec 29, 2009
Messages
19
Likes
1
Points
0
Offline
#6
rasanya niche mmg xvero langsung.mmg ok sangat2.hari tu ada terbaca kat ebay malaysia ada requirement kena dapat 10 feedback sebagai seller kat ebay malaysia,positif feedback dan boleh list kat ebay us selepas 90 hari dari jualan pertama.Tu yang buka thread nak bincang ngan otai2 mana lah tahu dapat jalan penyelesaian untuk list di ebay us

yang saya punya 10 feedback sebagai buyer je.mungkin tu kot puncanya.Tu la nak appeal rasa macam tak berbaloi je.nasib baik ada standby akaun banyak2.
Aku rasa requirement yg ko maksudkan tu 21 days payment hold kalo menjual dekat ebay.com (syarat nak lepas 1.90 hari dari jualan pertama, 2. lebih 25 sales transaction di ebay.com 3. total lebih 250USD in sales)

Berbalik pada persoalan asal,

1.dah try niche tu kat ebay.au dulu? aku pernah ada pengalaman kat us tak lepas kat au lepas.lagipun kat au dapat instant payment, takyah tunggu 21 hari macam kat us utk akaun baru.

2.try compare listing ko dgn seller2 lain yg jual barang yg sama buat exactly macam derang.

3. ataupun create akaun US (tak sure ada lagi ke org jual akaun US skang)

3. kalau yakin niche tu tak vero apa kata ko buat akaun ppk (pelan2 kayuh). peram dlm sebulan pastu start jual barang2 low risk (jual di US) utk dptkan seller feedback.pas dpt dlm 10 fb baru naikkan niche ko tuh.

aku skang main 1 akaun ppk je.penat dah merempit vero, asek kene roadblock je.
walaupun tak semasyuk dulu tidur ku lebih lena skang.:D
 
Joined
Mar 8, 2009
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#7
Aku rasa requirement yg ko maksudkan tu 21 days payment hold kalo menjual dekat ebay.com (syarat nak lepas 1.90 hari dari jualan pertama, 2. lebih 25 sales transaction di ebay.com 3. total lebih 250USD in sales)

Berbalik pada persoalan asal,

1.dah try niche tu kat ebay.au dulu? aku pernah ada pengalaman kat us tak lepas kat au lepas.lagipun kat au dapat instant payment, takyah tunggu 21 hari macam kat us utk akaun baru.

2.try compare listing ko dgn seller2 lain yg jual barang yg sama buat exactly macam derang.

3. ataupun create akaun US (tak sure ada lagi ke org jual akaun US skang)

3. kalau yakin niche tu tak vero apa kata ko buat akaun ppk (pelan2 kayuh). peram dlm sebulan pastu start jual barang2 low risk (jual di US) utk dptkan seller feedback.pas dpt dlm 10 fb baru naikkan niche ko tuh.

aku skang main 1 akaun ppk je.penat dah merempit vero, asek kene roadblock je.
walaupun tak semasyuk dulu tidur ku lebih lena skang.:D
arrr tak sia2 saya buka thread ni.tengok otai dah bagi idea.nape la saya tak terpikir buat kat au.caitttt.mmg teknik rempit dah tak larat sebab asyik putus tali minyak aje.Boleh cuba teknik ni kat au rasanya.yang penting saya sekarang mau PPK.biar lambat janji lama.....
 
Joined
Dec 29, 2009
Messages
19
Likes
1
Points
0
Offline
#8
aku bkn otai, aku ikan bilis je dalam lautan ebay nih.hehe
otai ramai dah berundur sejak ebay byk songeh, especially bila FVF dikira total price dgn shipping (dulu FVF kira item price je).

kalau mahukan cabaran dan ilmu, masuk de dgn fr skali. pakai akaun berasingan.
pakai google translate utk item description.
selain nak check out if niche ko kat sana kene roadblock ke tak, ko bole blaja bende baru skali.
 
Joined
Dec 29, 2009
Messages
19
Likes
1
Points
0
Offline
#9
Alang2 dah ada rakan ebay lain dah start thread mari kita hidupkan balik thread ni dengan info2 berguna

mungkin semua sudah tahu best match keyword merupakan salah satu taring
anda untuk survive di ebay tapi tahukah anda best match algorithm ditune oleh ebay tiap2 tahun jadi katakan dalam 100 sellers jual brg sama, macam mana kita nak jadikan barang kita naik 1st page best match search result.

Untuk tahun 2014, kombinasi di bawah penting utk
naikkan barang anda dlm search result SELAIN dari title.
1. Top rated seller (kompem naik atas dulu)
2. DSR seller
3. Harga yang berdaya saing
4. Free shipping
5. Return policy (letak je 14 hari)
6. 100 perkataan pertama dalam item description

Utk item no.4, sbb FVF dah tukar policy, dah tak boleh ngelat nak letak harga murah pastu makap dekat shipping. aku totalkan je shipping dgn price siap2 dkt item price pastu buat free shipping. boleh dpt sticker hijau.

No.5 dgn 6. tu aku baru dpt tahu bila join forum ebay community. yang ada byk masa free boleh singgah sana tgk veteran seller yg tak lokek berkongsi ilmu dan pengalaman.

Untuk yang tahu camna nak dptkan hot search keyword kalau tak cukup kat ruang title bole sumbat semua key word yang related dalam 100 perkataan pertama item description. Copy paste balik title pastu tambah la CUTE HOT GREAT GIFT FASHION MANTAP FREE SHIPPING tapi jgn merapu yang boleh mengundang curiga dah la. Ada customer yang key in free shipping dalam search dia. jgn tatau:D
 
Joined
Mar 8, 2009
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#10
Alang2 dah ada rakan ebay lain dah start thread mari kita hidupkan balik thread ni dengan info2 berguna

mungkin semua sudah tahu best match keyword merupakan salah satu taring
anda untuk survive di ebay tapi tahukah anda best match algorithm ditune oleh ebay tiap2 tahun jadi katakan dalam 100 sellers jual brg sama, macam mana kita nak jadikan barang kita naik 1st page best match search result.

Untuk tahun 2014, kombinasi di bawah penting utk
naikkan barang anda dlm search result SELAIN dari title.
1. Top rated seller (kompem naik atas dulu)
2. DSR seller
3. Harga yang berdaya saing
4. Free shipping
5. Return policy (letak je 14 hari)
6. 100 perkataan pertama dalam item description

Utk item no.4, sbb FVF dah tukar policy, dah tak boleh ngelat nak letak harga murah pastu makap dekat shipping. aku totalkan je shipping dgn price siap2 dkt item price pastu buat free shipping. boleh dpt sticker hijau.

No.5 dgn 6. tu aku baru dpt tahu bila join forum ebay community. yang ada byk masa free boleh singgah sana tgk veteran seller yg tak lokek berkongsi ilmu dan pengalaman.

Untuk yang tahu camna nak dptkan hot search keyword kalau tak cukup kat ruang title bole sumbat semua key word yang related dalam 100 perkataan pertama item description. Copy paste balik title pastu tambah la CUTE HOT GREAT GIFT FASHION MANTAP FREE SHIPPING tapi jgn merapu yang boleh mengundang curiga dah la. Ada customer yang key in free shipping dalam search dia. jgn tatau:D
info yg sangat berguna ni.maklum la ebay banyak songeh nya sekarang.Jadi kan bagus kita sama2 cari jalan untuk bincang supaya boleh lebatkan poket kita ngan ebay ni.

p/s harap ada la kengkawan lain boleh bagi info2 terbaru tentang apa saja idea atau pengalaman dalam berebay di kala ini
 
Joined
Mar 8, 2009
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#11
Update!! kalau anda nak buat teknik macam dalam video tu rasanya tak boleh guna amazon australia sebab barang2nya hanya kindle je.sekian terima kasih
 
Joined
Dec 29, 2009
Messages
19
Likes
1
Points
0
Offline
#12
try check out amazon france, german dgn uk plak. boleh try jalan kat ebay region sana kalo ada niche ko.

anyway sejak bila beli brg ebay dr seller us kena import charge nih? dah la mahal :-/
 
Joined
Mar 8, 2009
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#13
try check out amazon france, german dgn uk plak. boleh try jalan kat ebay region sana kalo ada niche ko.
Kat uk ok sangat2.mmg xde masalah.yang lain tu belum buat research lagi

anyway sejak bila beli brg ebay dr seller us kena import charge nih? dah la mahal :-/
Rasanya dah lama dah.ada terbaca yang seller us dah fedup nak jual kat oversea sebab chargenya terlalu mahal.Kalau tak silap la nama program tu ebay global shipping program.Dorg skrg banyak tukar jual kat us je sebab buyer selalu cancel bila nak check out sebab ada extra charge
 
Last edited:
Joined
Dec 29, 2009
Messages
19
Likes
1
Points
0
Offline
#14
Rasanya dah lama dah.ada terbaca yang seller us dah fedup nak jual kat oversea sebab chargenya terlalu mahal.Kalau tak silap la nama program tu ebay global shipping program.Dorg skrg banyak tukar jual kat us je sebab buyer selalu cancel bila nak check out sebab ada extra charge
ok yeke. sbb awal taun ni ada beli barang dr ebay us takde plak ada extra charge. brg kecik kot.

tgh down jap. first time dpt negative feedback dr customer. claim brg tak smpi n mintak full refund.
tapi barang2 customer lain yg hantar satu batch dgn die sampai jer.silap aku gak tak anta dgn tracking no.
aku bg je full refund sbb nak elakkan negative feedback. sekali die bagi negative plak. kene maki plak tuh.
minus profit, minus fb tambah kene maki. 3M combo setepek aku kene.:-O
 
Joined
Mar 8, 2009
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#15
tgh down jap. first time dpt negative feedback dr customer. claim brg tak smpi n mintak full refund.
tapi barang2 customer lain yg hantar satu batch dgn die sampai jer.silap aku gak tak anta dgn tracking no.
aku bg je full refund sbb nak elakkan negative feedback. sekali die bagi negative plak. kene maki plak tuh.
minus profit, minus fb tambah kene maki. 3M combo setepek aku kene.:-O
Tu laa baik xyah refund pun bagus.dulu aku pun ada kena jugak.lagi barang dah dapat tapi dia ckp xsama dalam gambar.aku ckp aku bagi full refund tapi jgn bagi negative feedback.kesudahan berjela dia tulis kat negative feedback lepas aku refund.siap report lagi.cehhhh.org lain dapat semua +feedback.tu la geram jugak pun ada.

Kemon bro jangan give up!!!.
 
Joined
Jan 30, 2015
Messages
3
Likes
0
Points
0
Offline
#16
Tu laa baik xyah refund pun bagus.dulu aku pun ada kena jugak.lagi barang dah dapat tapi dia ckp xsama dalam gambar.aku ckp aku bagi full refund tapi jgn bagi negative feedback.kesudahan berjela dia tulis kat negative feedback lepas aku refund.siap report lagi.cehhhh.org lain dapat semua +feedback.tu la geram jugak pun ada.

Kemon bro jangan give up!!!.
aku pun dah lama tak lenjan ebay. sekarang main item kecik2 je...paypal pun problem gak skang..usd10 pun dah kena limit...adess..
 
Joined
Mar 12, 2015
Messages
43
Likes
0
Points
6
Offline
#18
dropship dr amazon aku pernah beli ebook dr uk..video sbnrnyer siap bagi software yg detect diskaun so mana2 yg diskaun bleh jual mahal2 di ebay...

lagi satu kene ada akaun prime br bleh dropship sbb acc prime bleh dropship dr amazon sbb buyr nnt dpt brg x der tulis from amazon...
 
Joined
Jun 30, 2015
Messages
2
Likes
0
Points
3
Age
33
Offline
#20
"You guys talk in MATH!"

Knp bila membaca aku mcm kurang faham?

Memang tak dinafikan ilmu dalam bidang cmni mmg aku sgt kurang; x cukup pendedahan.

Kt mana bole aku study utk kurangkn knowledge gap? Ke mmg sume kekwn kt sni study bahagian IT related dulu?

*Stress!*
 
Top