Berita Baik Bagi Yang Main Saham

uzairubiah

Newbie
Joined
Sep 21, 2006
Messages
551
Points
16
Age
37
Berita baik untuk anda..buat pengetahuan forumers semua,Pn. Roshatika sudi menyumbangkan ilmunya berkaitan dengan saham.beliau adalah bekas remiser di pasaran saham dan juga merupakan jutawan dalam karier beliau ini.

Tapi telah berhenti semasa 1997 dan menjadi usahawan untuk mencuba sesuatu yang baru
dan juga terlibat dalam hartanah.Susah saya nak pujuk bos saya ni kongsi ilmu dia,tapi akhirnya dia bersetuju memandangkan semangat bangsa dan melayunya yang tebal dan ingin melhat anak bangsanya juga berjaya,akhirnya beliau mengalah,dan sudi berkongsi apa sahaja yang berkaitan dengan pasaran saham.

Saya membuka thread ini jika ada apa-apa pertanyaan yang ingin diutarakan dan akan dijawab oleh Pn. Roshatika sendiri.
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
bagus juga tu.. meh sumer blaja.. bleh kami sumer tau pasal saham ni start dari awal? i mean, dari zero. apa yang kami perlu tahu dari segi undang2, sistem, cara dll. kalau ada blog atau site yang khusus cerita pasal nak belajar main saham lagi bagus.

thanks
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
enaku, aku tambah drumroll.. heh heh.. manenyer si pemberi ilmu nih? penggiur ilmu ramai dok tadah tangan ni.. :D
 

kiacarens

freshman
Joined
Jan 6, 2007
Messages
70
Points
8
btul tu mana dia orangnya ?

saya nak tahu pasangan indicator apa yg paling bagus untuk buat technical analisis. kenapa dan bagaimana nak guna. harap dapat tunjuk ajar.
 

judge125

freshman
Joined
Sep 17, 2006
Messages
94
Points
6
huhu.. peluang baik ni utk belajar main saham....:)

thanks uzairubiah sbb carikan mereka yg berpengalaman dlm bidang ni utk mereka2 yg nak belajar tentang saham ni...

harap kita semua dpt belajar sama2...:D
 

Gainner

freshman
Joined
Mar 11, 2007
Messages
28
Points
1
Berita baik !

Memang btul dapat share knowledge and experience.

Sebab bukan senang nak paham semuanya jika tidak ada experience.

Lebih2 lagi jika ada org yang sudah berpengalaman... semakin maju industri ini.

Syabas.

Tapi jual produk jangan mahal2 sudah.
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
hm.. mana tuan pembuka thread nih? akak roshatika pon x nampak batang hidung lagi nih.. :D
 

Roshatika

freshman
Joined
Mar 7, 2007
Messages
41
Points
6
Age
49
Minta maaflah kerana lambat memberikan respon, sebenarnya saya baru terperasan dengan thread ini. Thread ini sebenarnya menambah kerja saya tetapi kerana uzair telah membukanya saya sahutlah cabaran ini.

Walaubagaimanapun janganlah memberikan harapan terlalu tinggi kepada saya kerana saya cuma akan memberikan serba sedikit pengalaman saya sepanjang berada di dalam bidang ini.

Saya rasa sedikit pembetulan kepada kenyataan Uzair. Sebenarnya yang menjadi remisier adalah suami saya dan saya cuma membantu beliau sepanjang karier beliau didalam bidang tersebut.

Satu lagi jangan tanya banyak sangat perkara-perkara yang berkaitan dengan teknikal kerana kepakaran suami saya adalah berkenaan saham-saham tawaran awam permulaan (IPO) dan saham-saham yang diperolehi secara `pink form’.

Didalam Bursa Malaysia tidak ada perkara yang boleh dianalisa dengan tepat, banyak faktor yang mempengaruhi naik turun harga. Sekiranya penganalisis-penganalisis ini dapat menganalisa dengan tepat, mereka sebenarnya tidak menjadi penganalisis sebaliknya menjadi seorang JUTAWAN.

Faktor-faktor yang mempengaruhi naik turun harga akan kita bincang kemudian.

Bagi mereka yang baru ingin bermula, saya rasa saham-saham IPO adalah yang paling sesuai, menguntungkan dan tidak mempunyai risiko. Sepanjang ingatan saya tidak ada saham-saham IPO dibuka dibawah harga tawaran kecuali satu yang saya ingat iaitu saham Seacorp Shcroder yang dibuka dibawah harga tawaran.

Saham-saham IPO ini sebenarnya telah menarik ramai pelabur khasnya daripada Kelantan menyertainya. Mereka-mereka yang terlibat secara serius dengan saham-saham IPO ini telah ramai menjadi jutawan.

Salah seorang yang saya kagumi adalah seorang peniaga warung kedai kopi diKelantan yang pada asalnya hanya mempunyai sebuah basikal akhirnya menjadi seorang jutawan dengan menaiki Mercedes model terbaru hasil daripada saham-saham IPO.

Saya juga sebenarnya terlibat secara langsung dengan saham-saham IPO ini. Dengan hasil daripada saham-saham IPO inilah suami saya menyara kehidupan kami sekeluarga semasa beliau menghabiskan master degreenya.

Saya dengar Saudara Saifulsham (www.saifulsham.com) juga pernah terlibat secara langsung dengan saham-saham IPO ini. Boleh juga beliau memberikan pengalamannya. Sekiranya beliau berasal daripada Kelantan, sudah tentu beliau mengenali peniaga warung kedai kopi daripada Kg. Laut yang akhirnya menjadi jutawan hasil daripada saham-saham IPO tersebut.

Sehingga berjumpa lagi. SEKIAN.
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
saya sebenanya x paham apa itu IPO. setelah search di blog saifulsham, saya terjumpa post tentangnya. boleh baca di sini. penjelasannya panjang lebar - siap dengan pengalaman lagi. :) jadi saya nak tanya akak. apa kedudukan IPO sekarang? adakah masih masyuk atau sedang berhibernasi? :D memang ramai kawan2 ayah saya yang main saham dulu (sebelum zaman kemelesetan ekonomi). ramai juga yang kaya. tetapi mereka sumer sudah berhenti (miskin balik). bila ditanya, mereka menjawab - dulu boleh main saham, sekarang susah.. dah susah nak untung. apa adakah kebenaran di sebalik helaan nafas seorang tua bermuka sugul tersebut? :D

p/s: saya adalah orang kelantan. dan nama jutawan kampung laut tersebut adalah haji roni - besa woo umah dier, macam istana :D
 

Roshatika

freshman
Joined
Mar 7, 2007
Messages
41
Points
6
Age
49
Untuk pengetahuan, suami saya juga berasal daripada Kelantan (Chabang Empat, Tok Mek Ngah). Betullah tu jutawan Kg. Laut tersebut adalah Haji Roni (nama ikut i/c - Md. Rasid). Beliau adalah salah seorang client saya selain daripada Wan Aznan (Anak Wan Hussin Kedai Emas) dan ramai lagi. Inilah antara jutawan-jutawan hasil daripada saham-saham IPO.

Berkenaan saham-saham IPO sekarang memanglah slow sedikit semenjak 1997. Tetapi masih ada lagi IPO-IPO baru yang disenaraikan walaupun tidak serancak dahulu. Margin keuntungan juga agak mengecil kerana harga tawaran yang di kawal oleh Suruhanjaya sekuriti (SC).
 

whitelim

Senior
Joined
Jan 9, 2007
Messages
557
Points
18
Untuk pengetahuan, suami saya juga berasal daripada Kelantan (Chabang Empat, Tok Mek Ngah). Betullah tu jutawan Kg. Laut tersebut adalah Haji Roni (nama ikut i/c - Md. Rasid). Beliau adalah salah seorang client saya selain daripada Wan Aznan (Anak Wan Hussin Kedai Emas) dan ramai lagi. Inilah antara jutawan-jutawan hasil daripada saham-saham IPO.

Berkenaan saham-saham IPO sekarang memanglah slow sedikit semenjak 1997. Tetapi masih ada lagi IPO-IPO baru yang disenaraikan walaupun tidak serancak dahulu. Margin keuntungan juga agak mengecil kerana harga tawaran yang di kawal oleh Suruhanjaya sekuriti (SC).

Salam sejahtera,
Saya tabik spring ( maaf cikgu batagolek pinjam jap kata-kata cikgu) pada kakak Roshatika kita yang telah susah payah berkongsi pengetahuan tentang saham ni.....saya percaya minat bersaham ni timbul kembali disebabkan Indek Komposit sudah melepasi jangkaan...... 1200 mata lebih tu.Betul tak akakkk.
Bersukur juga ramai dari warga WC yang nak cari pengetahuan tentang saham dan main saham.....
Saya berharap kepada Warga WC.....agar tidak tertarikh kepada sudut buat untung pada saham sahaja...tetapi fikirkanlah fakta dan risiko negetivnya pasaran saham ni......
Saya meminta demikian kerana..... saya ada pengalaman pada Black Monday 1997.Mujurlah Allah masih sayang saya.....sempat juga remiser beri AMARAN AWAL...tsunami saham nak melanda Malaysia.
Ini adalah pandangan peribadi saya...ianya tidak bertujuan menmpengaruhi mana -mana pihak.

Sekian.
Satu tip dari saya tentang jual beli saham ini......Beli masa turun......Jual masa tengah naik.
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
kecilnya dunia, sekampung rupanya.. :D so, apa yang perlu ada, perlu pergi dan perlu tahu jika nak join saham IPO? modal? minimum, maksimum? saya yakin ramai di luar sana yang masih blur seperti saya.. :mrgreen:
 

aku

Senior
Joined
Apr 7, 2006
Messages
2,105
Points
38
best2.. tenkiu akak
Roshatika said:
Satu lagi jangan tanya banyak sangat perkara-perkara yang berkaitan dengan teknikal kerana kepakaran suami saya adalah berkenaan saham-saham tawaran awam permulaan (IPO) dan saham-saham yang diperolehi secara `pink form’.
saya berminat nak tau lebih lanjut pasal yang diboldkan tu..

jasa baik akak sangat saya hargai.

p/s: best2..
 

Roshatika

freshman
Joined
Mar 7, 2007
Messages
41
Points
6
Age
49
Satu tip dari saya tentang jual beli saham ini......Beli masa turun......Jual masa tengah naik.

Maaf whitelim,

Saya rasa tip tersebut juga bergantung macamana cara kita melabur. Kalau kita pelabur tulen mungkin ada kebenarannya tetapi sebenarnya masih mempunyai risiko juga kerana kita tidak pasti berapa rendah ianya akan turun. Hari ini mungkin kita rasa sudah murah tetapi besok mungkin ianya lebih murah.

Sekiranya kita mementingkan keuntungan cepat caranya adalah `hit and run' iaitu beli masa tinggi dan jual masa lebih tinggi.
 

Roshatika

freshman
Joined
Mar 7, 2007
Messages
41
Points
6
Age
49
best2.. tenkiu akak

saya berminat nak tau lebih lanjut pasal yang diboldkan tu..

jasa baik akak sangat saya hargai.

p/s: best2..

Saham-saham pink form adalah saham-saham yang tidak ditawarkan kepada awam sebaliknya diperuntukkan oleh syarikat kepada kakitangan misalnya. Lagi satu pink form ini diagihkan kepada syarikat-syarikat yang berdaftar dengan MOF atau MITI. Biasanya peruntukan ini adalah untuk syarikat-syarikat Bumiputera. Ianya tidak melalui proses pengundian tetapi saham yang ditawarkan, maknanya gerenti dapat. Syarikat-syarikat yang mendapat peruntukan ini memang bertuahlah.
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
saya setuju cara langgar lari gitu.. touch n go pon bleh.. xde la berdebar2 slalu dalam dada. himpun sikit2 - insyaAllah bertambah keuntungan.
 
Top