Bercuti Ketika Hamil

Joined
May 10, 2014
Messages
19
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Bukan halangan besar untuk wanita mengandung dalam menjalani kehidupan normal kerana kehamilan adalah anugerah Tuhan kepada setiap insan yang kali pertama bakal bergelar ibu. Namun sebenarnya bukan mudah untuk membawa perut yang memboyot selama 9 bulan pergi melancong.

Apatah lagi sarat hamil ketika anda sibuk melancong bersama-sama keluarga, ia memerlukan beberapa tip mudah cara menghabiskan aktiviti percutian dengan sempurna dan selesa terutama bagi pasangan baru berkahwin yang tiada pengalaman.

Kurangkan aktiviti fizikal sepanjang percutian sebaliknya ambil peluang pelancongan itu untuk merehatkan diri seperti memanjakan tubuh badan di spa atau membaca buku di tepi pantai.

Jika perjalanan anda melibatkan penerbangan dalam tempoh yang lama, pastikan anda melakukan senaman ringan seperti berjalan setiap sejam untuk memastikan pengaliran darah sempurna.

Bawalah snek atau kudapan ringan untuk menenangkan diri kerana bimbang tekak anda mungkin terasa loya sepanjang perjalanan jauh dan ketika bercuti di tempat yang ramai orang.

Hindari daripada kegiatan riadah yang boleh menyebabkan anda jatuh cedera seperti mandi di kawasan air terjun atau aktiviti pantai lasak yang memerlukan lebih daya tenaga badan.

Jangan sesekali berasa malu untuk merakamkan momen detik indah diri sendiri bersama keluarga ketika bercuti yang boleh ditunjukkan kepada anak anda selepas dia selamat dilahirkan.

Pastikan kelengkapan pakaian yang selesa dan cukup dibawa bersama selain ubat-ubatan atau suplemen tambahan untuk kesihatan diri anda dan juga anak dalam kandungan.


Aktiviti santai sangat sesuai untuk wanita yang bakal bergelar ibu pergi melancong bersama keluarga dengan selesa.
 
Top