Berapa % Sale Kita Dpt, Kalau Iklan Di Akhbar Skrg?

TheGuru

freshman
Joined
May 3, 2007
Messages
511
Points
16
salam,

Skrg ni, siapa tahu berapa % sales kita dapat dari promosi di akhbar tempatan macam Metro dll...

Yang setengah page RM 7 ribu punya iklan utk satu hari

Ini bagi org yg offer seminar buat duit atau produk utk mudahkan strategi pengiklanan.

Kalau ikut online promotion, sya dpt 1 ke 2 sales setiap 1000 pelawat utk personal coaching dan ebook sya

Kalau akhbar ni sya kurang study marketnya

Apa pendapat anda?
 
Last edited:

TheGuru

freshman
Joined
May 3, 2007
Messages
511
Points
16
bukan bgantung dgn produk tu sendiri ker?kalau bgus brg..bnyk la untung..kn?
itu topik lain bro

ini ttg promosi 1 hari di akhbar ttg seminar buat duit atau produk pengiklanan terbaru

di forum je org boleh beri komen ttg produk, di akhbar tak boleh
 
Last edited:

TheGuru

freshman
Joined
May 3, 2007
Messages
511
Points
16
yup2...teringin nak tau juga..conversion rate..ade sape2 dah pernah try advertise tru paper tak? boleh la share pengalaman kat sini :)
klau ikut statistik sya lepas recession ni, setiap 1000 org, sya dpt 1 ke 2 sales

ada org offer suruh iklan 1 hari rm 7 ribu kat paper...kalaulah statistik sama cam yg sya promote online tu, mmg la sedap

takut % conversion dia rendah je
 

krolbiz

freshman
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,624
Points
36
Mak aih.. kalau promote kat paper memang mahal..! Bagi saya tak berbaloi rasanya.. Hmm.. Kalau guna RM7000 tu wat promote service / produk kita melalui Google Adwords pun lagi bagus pada pandangan saya.. Traffic pun lebih targeted & berkualiti... Selain tu kita jugak boleh tracking iklan kita, agak2 rase kurang dapat sambutan, kita slowla skit, sebaliknya kalau ok, just carry on...
 
Last edited:

lordkadda

Newbie
Joined
Dec 10, 2008
Messages
521
Points
16
itu topik lain bro

ini ttg promosi 1 hari di akhbar ttg seminar buat duit atau produk pengiklanan terbaru

di forum je org boleh beri komen ttg produk, di akhbar tak boleh


salam.

7000 sehari? fuyoo. terbeliak biji mata tue.setuju dengan krolbiz. x berbaloi kot. Agak2 berapa harga nak letak untuk cover budget pemasaran tu.

Idea giler dari saya kalau nak promosi tentang seminar.

- apa kata iklan buat seminar free.mesti ramai nak join. cari tempat murah yang budget sama harga dengan kos iklan tue + limitkan berapa orang.

-pastu dalam seminar tu bagi peserta dengan ilmu2 yang berkaitan. bagi dioarang tau kelebihan seminar camtuh

-pastu inform sapa nak join bengkel lanjutan dari seminar tue boleh daftar dengan harga sekian-sekian. klu diorang rasa seminar tu bagus, mesti diorang nak tau lagi dan join. Kira target audience gak kan.

ok tak idea nih.

hahaha. strategi marketing gak tuh. ada sapa-sapa nak try ke.
 

TheGuru

freshman
Joined
May 3, 2007
Messages
511
Points
16
Mak aih.. kalau promote kat paper memang mahal..! Bagi saya tak berbaloi rasanya.. Hmm.. Kalau guna RM7000 tu wat promote service / produk kita melalui Google Adwords pun lagi bagus pada pandangan saya.. Traffic pun lebih targeted & berkualiti... Selain tu kita jugak boleh tracking iklan kita, agak2 rase kurang dapat sambutan, kita slowla skit, sebaliknya kalau ok, just carry on...
terima kasih dgn pendapat tuan,

setahu sya market utk suratkhabar ni utk yg takde line internet dan tak biasa surf..

kalau adword ni dia akan berlawan dgn lain iklan, tapi paper katakan Metro, org akan focus pd iklan kita yg diletak setengah page (rm 7 ribu)

pls advise me more
 

lordkadda

Newbie
Joined
Dec 10, 2008
Messages
521
Points
16
salam,

Nak mencelah lagi nih. Sebelum tu nak tanya, berapa hari nak iklan dalam paper nie?

Pendapat saya, lebih baik memilih iklan yang sederhana saiz, tetapi iklankan setiap hari. Mungkin jika iklankan dalam iklaneka akhbar tu pilih saiz yang 3-4 kali ganda lebih besar dari iklan biasa biar lebih menonjol dari yang lain. Pastu iklankan sebulan ker. Saya rasa lebih murah kot dan berbaloi dari iklan 7k sehari. Teorinya, pembaca kena tengok beberapa kali dulu sebelum beli/join.kan..

Lagipun kan, kalau orang yang stail nak tgk iklan jer, mesti dia akan fokus pada tempat yang memang khusus untuk iklan kan. Kalau iklan kat page lain mungkin orang tengok sekali lalu jer kot. saya selalu camtu. hehehe.

panjang pulak reply. sori bos. harap membantu
 
Top