Berapa banyak income sepatutnya boleh dapat dari blog?

Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Likes
15
Points
8
Offline
#1
Salam WC,

Saya ada website bahasa melayu niche kecantikan. Kira blog la sebenarnya. Blog baru lagi hanya ada 1000UV sehari. Trafik semua dari google. Email list baru ada 200 subs.

Saya dulu buat website omputeh je, ni first time buat blog dalam bm. so tak sure cara nak monetize macam mana. berapa patut boleh dapat kalau baru 1k sehari pengunjung? nak monetize guna program yang mana?

Mintak tolong sikit newbies ni hehe
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
522
Likes
95
Points
28
Offline
#2
Wasalam..klu gune adsense..rasa nye mcm x smpai 1usd pun..mcm tu pun klu guna popads..
 
Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Likes
15
Points
8
Offline
#4
Wasalam..klu gune adsense..rasa nye mcm x smpai 1usd pun..mcm tu pun klu guna popads..
hmm tula.. tak pandai lagi cara monetize website BM. Memang dah test adsense. USD1 je sehari.

1000UVs kalau trafic US/UK memang banyak. Letak adsense boleh dapat USD5-10 kalau keyword cpc tinggi. Kalau trafik BM tak lumayan.. hmm
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
522
Likes
95
Points
28
Offline
#5
hmm tula.. tak pandai lagi cara monetize website BM. Memang dah test adsense. USD1 je sehari.



1000UVs kalau trafic US/UK memang banyak. Letak adsense boleh dapat USD5-10 kalau keyword cpc tinggi. Kalau trafik BM tak lumayan.. hmm
ermm tu la..sb tu dr pengalaman aku la..sb klu blog yg aku usahakan nie..dlm 150k-200k uv sehari pun aku rasa sikit..nie kan pula 1k.
 
Joined
Feb 18, 2010
Messages
428
Likes
52
Points
28
Offline
#6
hmm tula.. tak pandai lagi cara monetize website BM. Memang dah test adsense. USD1 je sehari.



1000UVs kalau trafic US/UK memang banyak. Letak adsense boleh dapat USD5-10 kalau keyword cpc tinggi. Kalau trafik BM tak lumayan.. hmm
skrg sy tengah kerjakan blog BI tn.. pelahan2 kayuh..upah writer...
setakat ni tak dapat lagi keyword utk blog saya hehehe..
guna blogspot jer tn @seo_nerd dulu beli domain +hosting las2 tinggal cam tu jer
huhu
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#8
Niche kecantikan? Buat blog bgtau pasal info kecantikkan ker? atau blog buat usahakan perniagaan kecantikan bos?
 
Joined
Aug 14, 2015
Messages
2
Likes
0
Points
1
Age
32
Offline
#11
kne buat dropship lah ... kita sendiri jual barang dari website kita. tak leh nak harap sepenuhnya kat ad sense kalau camtu.
 
Joined
Jul 25, 2013
Messages
212
Likes
23
Points
18
Offline
#12
Ni crita admob pulak, aku wat app kuiz pendidikan dalam bahasa Melayu. Memang sikit lah dapat. Pastu kadang-kadang tengok iklan yang keluar macam spam.

Iklan macam suruh install antivirus, install speed booster dan cleaning phone banyak sangat. Iklan macam ni bagi aku tak berfaedahlah dan orang tak klik kot. Jadi tu yang tak untung tu.

Tak ada kah ads network target untuk Malaysia saja. Kalau ada mungkin untung banyak sikit aku rasa. Nak guna DoubleClickForPublisher, macam serabutlah pulak. Hmmm ... susah nak dapat duit dari iklan ni kot kat Malaysia. Sekarang tengah wat team, plan nak cari advertiser sendiri kot. Minta2 menjadi.

Tapi, tak confirm jugak, sebab aku tak bersungguh pun untuk ads ni, tengah fokus biar aplikasi jadi mantap dulu dan tambah pengguna.

Bulan lepas 9k impression dapat 55 klik dapat USD 1.57 untuk ads banner kecik sahaja.
 
Top