Baru Menapak Ke Perniagaan Internet

Joined
Oct 17, 2008
Messages
8
Likes
0
Points
1
Offline
#1
salam...

saya baru jer nak berjinak dengan perniagaan internert nie...tapi masih banyak yg saya tak tau...boleh tunjuk ajar?

fieza5728
 

soha

freshman
Joined
Feb 21, 2007
Messages
240
Likes
1
Points
18
Offline
#2
ooh..ade member baru hari rupenye..selamat datang! tapi mcm salah parking je nih..hehe..nak tunjuk ajar psl ape?
 
Joined
Jun 23, 2008
Messages
385
Likes
0
Points
16
Age
34
Offline
#5
boleh.. lebih baik. tapi sebagai permulaan untuk memperkenalkan diri anda. Anda perlu mendapatkan pandangan mengenai karya anda dengan membuat cerpen pendek untuk dibaca oleh pembaca (kira sampel la)

Jadi dari situ anda boleh menimbulkan minat para pembaca untuk mendapatkan sebarang karya anda selepas2 ini
 

arm

Newbie
Joined
Sep 2, 2006
Messages
864
Likes
0
Points
16
Offline
#6
Selamat Datang ke WC FIEZA5728. Tips daripada saya jika anda hendak berjinak-jinak dengan perniagaan internet dan nak tahu lebih banyak tentang perniagaan internet:

- Explore forum WC ni cukup-cukup. Jangan terlalu rushing nak beli ebook hitu ebook hini lagi... Cukup banyak ilmu yang dikongsikan dalam forum ni.

- Bila dah abis explore forum WC, explore jugak forum2 BM yang lain macam bicarajutawan.com dan sebagainya.

- Dah abis explore forum BM, explore pulak forum BI macam Digital Point, Warrior Forum, IM4Newbies, etc....

Saya percaya, lepas anda explore semua forum2 tu, anda tak perlu beli ebook berjela-jela... silap2 anda boleh tulis ebook anda sendiri sebab ilmu dah banyak.

Register kat semua forum yang saya maksudkan kat atas. Jangan sibuk nak letak signature panjang 10km lagi... get involved in the community first, let people know your existance.
 
Joined
Sep 12, 2008
Messages
669
Likes
4
Points
18
Offline
#7
Selamat Datang ke WC FIEZA5728. Tips daripada saya jika anda hendak berjinak-jinak dengan perniagaan internet dan nak tahu lebih banyak tentang perniagaan internet:

- Explore forum WC ni cukup-cukup. Jangan terlalu rushing nak beli ebook hitu ebook hini lagi... Cukup banyak ilmu yang dikongsikan dalam forum ni.

- Bila dah abis explore forum WC, explore jugak forum2 BM yang lain macam bicarajutawan.com dan sebagainya.
FIEZA5728...

btol tue..forum wc nie pon saja sy tak abis explore lg..setiap hari belajar ilmu baru..:)

kalo minat offline bisnezz kat bicarajutawan mmg lg sesuai..

ALL THE BEST FOR YOU..:)
 
Joined
Sep 25, 2008
Messages
1,641
Likes
4
Points
38
Offline
#8
Setiap forum ada kekuatannya tersendiri...tapi tula nasihat saya supaya tidak tergopoh-gapah. Relaks.....kerana yang paling penting adalah fokus dlm membuat satu2 perkara....ya...that's the point.:)
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#9
betul, betul, betul (mcm Upin Ipin)

selain tu cuba cari Mentor IM. tak semestinya otai. at least somebody yg dah ada experience dan boleh guide. Baru bole gerak dgn laju dan penuh keyakinan...

just my 2 rupiah...
 
Joined
Jun 9, 2007
Messages
783
Likes
0
Points
16
Offline
#10
Kalau awak berminat nak berlajar ilmu perniagaan internet, saya cadangkan awak explore forum ni..

banyak ilmu baru yg awak akan dpt...

:)

kalau ada masalah, jgn segan silu bertanye...
 
Joined
Oct 17, 2008
Messages
8
Likes
0
Points
1
Offline
#11
ok...terima kasih atas bimbingan anda semua...sampai sekarang pun saya masih explore forum kat sini...mmg banyak ilmu yg boleh dapat.....first sekali nak start perniagaan ini saya tgk mcm2 cara tapi keliru nak ikut yg mana satu...
 
Joined
Sep 26, 2008
Messages
910
Likes
2
Points
18
Offline
#12
Fieza..yg penting 1st skali awk kena tahu macamana nak mula..Senang cite,awk nak bermula dengan model ebiz yg mana?Banyak model ebiz ni,tp buat permulaan jgn explore sume..nanti jadi information overload plak nanti.Dah kenalpasti model ebiz mana yg awk nak ceburi,fokus pada ebiz tu je..Jgn pikir benda lain..

Contohnya awk nak berniaga kat ebay..Cari topik2 berkenaan ebay kat forum ni or forum lain..Explore habis-habisan..Lps tu,cari mentor.Kalau ebay kita ada noorizam,kalau produk fizikal kita ada saifulsham dan ramai lagi.Baca blog dorang..explore ilmu dalam blog dorang ni..Dan laburkan sedikit duit utk ILMU..ni yang paling penting,jangan kita berkira kalau kita nak berjaya,lagi-lagi dalam menuntut ilmu ni..Lepas tu InsyaAllah,kita akan berjaya..

Mulakan langkah anda dengan betul,macam step yg saya cakap td.Lepas dah boleh pegang duit dlm model bisnes yg ni,awk nak explore model2 ebiz lain..Silakan laa..yg penting kat sini..FOKUS..
Juz my 2 cent..:)
 

Nex

Newbie
Joined
Aug 3, 2007
Messages
133
Likes
0
Points
16
Offline
#13
sebelum explore.. cik fieza kene tanyer diri dulu... nak jual ape kat internet?? adakah Cik fieza nak jual produk fizikal?? ebook?? servis?? atau affiliate??

Selepas persoalan di atas dijawab, baru cik fieza proceed to the next step dan belajar apa yang cik fieza nak buat.. bukan ape cik fieza.. ni nak crite ckit...saya dulu tak pilih nak mula dgn yang mana.. main redah jer.. nak semua... akhirnya, satu benda pun tak start lagi.. skrg ni baru nak start... hoho... itulah pengajarannya...

seperti ape yg bro osman bgtau... bila dah jumpa model apa yng kite nak.. baru anda search kat forum ni.. gunakan kelebihan pada diri dalam memulakan perniagaan internet ni ya.
 
Last edited:
Joined
Sep 29, 2008
Messages
336
Likes
0
Points
16
Offline
#14
Salam Puan Fieza, banyak business online yang SCAM, tapi banyak juga yang benar dan terbukti memberi pulangan kepada usahawan. Untuk memilih business yang sesuai dengan anda, buatlah kajian dulu sebelum menyertai sesuatu program/perniagaan. Sesungguhnya, memang tak wujud Business yang menjadikan seseorang itu menjadi kaya sekelip mata.
Jangan terpedaya dengan sales letter or capture page yang menunjukkan kekayaan yang dikecapi dalam masa yang singkat tanpa pelaburan wang ringgit yang banyak dan masa anda. Buatlah penilaian anda tentang sesuatu program sebelum menyertainya.
 

Nex

Newbie
Joined
Aug 3, 2007
Messages
133
Likes
0
Points
16
Offline
#15
yup.. btul apa yang dikatakan oleh saudara globaltent78 tadi... yang penting, jangan terpedaya dengan perniagaan yang scam ini.. kerana ramai yang tersilap pilih jalan.. nak duit cepat kononya.. tapi terjebak dalam jalan yang salah.... kalau ada apa2 kemusyikalan.. bykkan bertanya ya... :)
 
Joined
Jul 18, 2007
Messages
1,102
Likes
3
Points
38
Offline
#16
berhati-hati beli barang di internet... jangan mudah terpedaya dengan saleslatter yang mengeliurkan... :p

tips :

- kalau terserempak dengan sesuatu benda atau information buat search dulu, maksud saya tanya pakcik google.. cth : jumpa ebook pasal adsense, search dekat google "adsense tips" "adsense tricks" dan macam-macam lagi... kalau tak boleh jugak... beli ebook tu...

ebook cuma membantu anda menjimatkan masa, dalam segi research.. kalau anda tak da masa.. better beli aje ebook tu..

Perniagaan Internet, buat duit dalam internet, program buat duit, dan macam-macam lagi, semua tu mempunyai definasi yang berlainan.. jadi harap selidik dulu yang mana sesuai dengan fieza.

harap membantu :)
 
Joined
Oct 17, 2008
Messages
8
Likes
0
Points
1
Offline
#17
saya ada beli ebook pendapatn lumayan tapi sampi sekarang masih tak berjaya ikut step yg disediakan.bila tak tau anta msg kat yg empunya ebook tu tapi lmbat reply la....maklumlah org baru belajar nie byk bertanya....saya dah pilih nak ikut apa yg pendapatn lumayan tu tunjukkan tapi sampi sekarang masih tergantung lagi...sebab dlm ebook tu ada yg tak complete.nak buat landing page pun tak tau...huhuhu....
 
Joined
Feb 7, 2007
Messages
5,330
Likes
0
Points
38
Offline
#19
saya ada beli ebook pendapatn lumayan tapi sampi sekarang masih tak berjaya ikut step yg disediakan.bila tak tau anta msg kat yg empunya ebook tu tapi lmbat reply la....maklumlah org baru belajar nie byk bertanya....saya dah pilih nak ikut apa yg pendapatn lumayan tu tunjukkan tapi sampi sekarang masih tergantung lagi...sebab dlm ebook tu ada yg tak complete.nak buat landing page pun tak tau...huhuhu....
nak buat landing page tu senang jak..... tengok orang punya pastu edit2 sikit......
 
Joined
Oct 17, 2008
Messages
8
Likes
0
Points
1
Offline
#20
kalau nak buat landing page tu boleh cut & paste jer ker?pastu edit mana yg perlu...boleh ker?guna apa software yerk?
 
Top