Baru ada masa sikit nak buat search engine

Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#1
Dah lama juga tinggalkan aisbird dan masa yang ada diberi pada plazacentre... maklumlah keje opis hour cam aku nie.... malam keje lainkan.... untuk keluarga.... malam-malam dok umah jer la... so aku pikir nak buat search engine untuk rakyat malaysia nie... tapi baru 50% siap

ciri-ciri tu aku buat macam biasala...

sesiapa pasang halaman tu akan diindex secara outomatik oleh search engine...

cara ranking berdasarkan title dan kontent...

so hasil 50% tu ada kat bawah laman web ni...


http://www.aisbird.com/cgi-php/search/daftar.html

aisbird masih rosak lagi.... server aku tu ada masalah tapi lain leh jalan... muka depan jer... plazacentre juga akan ada benda nie khas untuk laman komuniti perniagaan sahaja... so kat aisbird nie.... yang bukan perniagaan la... atau 80% kandungannya mesti bukan perniagaan.

aku pulak sedang tune baik punya sedang program semula search engine ikut logik aku.... tengoklah macammana nak setting alogritma tu.... so apa pendapat korang semua.....

berguna tak benda nie untuk masyarakat kita..... itu jer yang aku nak tanya sebelum aku terbit kan benda nie.... :)
 
Joined
Dec 4, 2006
Messages
1,650
Likes
6
Points
38
Offline
#2
ok gak.

Cadangan:
Bila dah befungsi dengan jayanya, bagi ceria skit interface. :D
 
Joined
Dec 31, 2006
Messages
1,291
Likes
2
Points
38
Offline
#3
Bagus... satu inisiatif rakyat Malaysia yang baik...

saya nak bagi cadangan... apa kata anda kasi website to design macam profeesional skit.. upah org. je kalo x reti buat... kasi die rupe cam google and yahoo skit... baru lagi ramai confident dengan SE anda... cadangan je tu... :) Good luck!
 

power

freshman
Joined
Feb 8, 2007
Messages
276
Likes
1
Points
18
Offline
#4
buat nampak funky skit.

ceria, garang dan gunakan warna yg garang dan terserlah.
Website tu nampak cam statik sangatlah.

sekadar pendapat.:)
 
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,414
Likes
4
Points
38
Offline
#5
Teruk rosak design ko..
Mungkin ko tak perasan.. Kat IE ok laa.. tapi lain2 browser hancus.
aku rasa.. ramai yang pakai firefox dalam nih..
tak tahu la kalau kat pc aku jer tak ok.. tapi seingat aku.. kat Mac opis aku, aku tgk camtuh gak. Broken.



Design tuh, terlalu lemah. Aku rasa, kene ada imej yang lebih bagus..
Meh sini! biar aku yang designkan. :)
 
Joined
Dec 8, 2006
Messages
126
Likes
0
Points
16
Offline
#6
Bagus Shahrul buat search engine nihh..

tapi bila dah siap nanti, mesti boleh cari perkataan macam "nasi lemak" .

huu huu huu aku punya masih tak boleh.
 
Joined
Jan 26, 2007
Messages
199
Likes
0
Points
16
Offline
#8
mcm menarik ja bunyinya.. tp apa itu aisbird? knapa tak melayukan trus? atau aisbird tu mmg perkataan melayu? sorry sy tak arif sgt tntg bhs.. sbb web tu dlm bhs melayu jd lebih baik gunakan bhs melayu betul.. lg sedap bunyinya.. dan memandangkan anda guna bhs melayu kan best kalau guna .com.my lagi nmpk menarik rasanya.. design tu sy rasa warnanya terang sgt la.. plak tu kat button menu sblh atas, kombinasi warna kuning dan hijau floresense agak tenggelam.. apa kata gunakan warna yg lembut skit, biar simple.. tgk google, simple.. yahoo pon simple..

apa2pon syabas sbb malaysia akan ada lagi enjin carian sendiri.. enjin carian berbahasa melayu.. cantekkk..
 
Joined
Mar 16, 2006
Messages
774
Likes
3
Points
18
Age
29
Offline
#9
bang oi , tau tak apa maksud aisbird, dulu bapak ko dulu ada ajar pasal bird ? ais maksudnya keras dan bird maksudnya burung, so burungkeras atau kerasburung paham-paham lah. he he , tak dalah say pun tak tau.
 
Joined
Jan 26, 2007
Messages
199
Likes
0
Points
16
Offline
#10
haha.. lau camtu letak la burungkeras.com.my.. ermm.. lain mcm ja bunyi.. x yah la..
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#11
ooo, pasal aisbird tu.... benda nie dah lama, kalau nak nama domain melayu memang boleh pilih.... design memang refer IE sahaja setakat nie, belum rajin test firefox (tak pernah guna) dan netscape... banyak sangat browser.... tetapi memang lah.... search engine nie biasa jer.... bukan nak lawan mana2 portal website...... kekadang aku suka cari sesuatu.... aku suka search dan jarang dapat seperti aku nak... aku rasa elok kalau aku buat satu.... aku percaya ada banyak yang buat blog dan sebagainya.... aku mahu menggalakkan satu page 1 title... so sini search engine lebih tepat... kalau cari kat search engine biasa tu o.k cuma pada aku balik-balik orang sama... bahagian forum dari portal sama.... aku harap orang yang berlainan, idea berlainan dan macam-macam cerita ada.... oleh kerana search direktori nih orang tak rajin update so sebab dia manual.... aku sediakan yang auto index.... orang pasang... so... time load dia connet so url itu akan masuk ke dalam list menunggu... aku masih belum ada masa nak on kan cron job.... but atleast satu butang pun, semua dalam list akan diindex.... maksud aku ia beri kelebihan pada pengunjung..... dan khas untuk blog/url milik Malaysialah .... orang luar aku tak mau... sebabnya aku lebih refer dalam BM.... server aku pun tak power untuk satu dunia.... o.klah kalau dah siap 100% aku marketingkan......... so harap sangat ia berjaya........
 
Joined
Jan 26, 2007
Messages
199
Likes
0
Points
16
Offline
#12
ye harap2 berjaya.. cayalah! dr penerangan ko tu mcm menarik jer tp sy x paham apa2 pon.. tp x pa sbb sy ni mmg buta it skit.. biasa la tuu..
 
Top