Barang elektrik rumah, mana patut tukar dulu?

majorminor123

freshman
Joined
Oct 7, 2011
Messages
7
Points
1
Helo kawan2, nak tanya korang la, andai kata la, semua barang elektrik kat rumah korang almost malfunction at the same time.... barang mana korang akan tukar duu? Andai kata aku seorang yang bekerja dan selalu overtime, manakah priority aku.
 

AydaTS

freshman
Joined
Jul 26, 2016
Messages
5
Points
1
Age
34
Helo kawan2, nak tanya korang la, andai kata la, semua barang elektrik kat rumah korang almost malfunction at the same time.... barang mana korang akan tukar duu? Andai kata aku seorang yang bekerja dan selalu overtime, manakah priority aku.
depends on u lah u... u selalu makan ke lepas balik keje? dok dgn fmily ke bujang?
kena tahu jugak kalauu jenis nak cepat masak, beli yg instant punya frozen food, panaskan guna microwave..
 

Ujangmari

freshman
Joined
Sep 20, 2016
Messages
5
Points
1
Age
31
kita pun tak tahu priority ko more tu apa hahaha.
cuba explain lah macam ko tak de masa kat mana?
macam ak, tak de masa nak basuh baju. so ak nak kena cari lah mesin basuh yg cepat n jimat masa skrang
 

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
38
Points
8
Age
29
kita pun tak tahu priority ko more tu apa hahaha.
cuba explain lah macam ko tak de masa kat mana?
macam ak, tak de masa nak basuh baju. so ak nak kena cari lah mesin basuh yg cepat n jimat masa skrang
Mesin basuh dan peti ais sebab senang sikit basuh baju pastu nak simpan brg2 dapur. G basuh kat dobi pun bnyk jugak la pakai duit dgn nak keringkan lagi
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
30
Points
8
Age
30
Mesin basuh dan peti ais sebab senang sikit basuh baju pastu nak simpan brg2 dapur. G basuh kat dobi pun bnyk jugak la pakai duit dgn nak keringkan lagi
Lagi2 musim hujan skrng ni kalau ada mesin basuh sendiri mmg jimat duit sikit. Satu kerja jugak nak duk kat dobi sejam lebih tnggu siap basuh. Basuh kat rumah boleh basuh baju sambil masak kat dapur
 

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
38
Points
8
Age
29
Lagi2 musim hujan skrng ni kalau ada mesin basuh sendiri mmg jimat duit sikit. Satu kerja jugak nak duk kat dobi sejam lebih tnggu siap basuh. Basuh kat rumah boleh basuh baju sambil masak kat dapur
Betul weii. Korang ada idea x brand mesin basuh yg tahan lama bnyk features? Yg kt rumah ni putar bukan main kuat tapi baju x bersih sngt
 

courtneyact93

freshman
Joined
Jun 29, 2016
Messages
9
Points
1
Age
28
Lagi2 musim hujan skrng ni kalau ada mesin basuh sendiri mmg jimat duit sikit. Satu kerja jugak nak duk kat dobi sejam lebih tnggu siap basuh. Basuh kat rumah boleh basuh baju sambil masak kat dapur
lama betul basuh baju sampai sejam?? ke mesin basuh iolsss terlalu canggih sampai boleh siap basuh dan kering bawah 40 min hehehe
yes sekarang mmg kena beli mesin basuh sekali dryer lah tk yah nak sidai2 baju..
Post automatically merged:

Betul weii. Korang ada idea x brand mesin basuh yg tahan lama bnyk features? Yg kt rumah ni putar bukan main kuat tapi baju x bersih sngt
try lah tgk panasoni washer dryer kat website dia ade tau yg tu iolss guna memang letopss!
mudah je kerje memang cepat je siap tnpa ada baju berbau hapak ke ape dah..
https://www.panasonic.com/my/consumer/home-appliances/washer-dryer/washer-dryer.html
tapi uolss prefer top load or front load??
 

idriskhan

freshman
Joined
Sep 14, 2016
Messages
6
Points
1
Age
31
lama betul basuh baju sampai sejam?? ke mesin basuh iolsss terlalu canggih sampai boleh siap basuh dan kering bawah 40 min hehehe
yes sekarang mmg kena beli mesin basuh sekali dryer lah tk yah nak sidai2 baju..
ada je babe.. ke u terlalu ke depan macam beli rumah baru, terus beli mesin basuh canggih hahaha.
dulu i pakai manual je mesin basuh sampai sekarang tahan dari i sekolah rendah sampai sekarang elok lagi mak i pakai.
tapi kan, alang2 ni nak lah try belikan mesin basuh baru utk mak i. boleh tahu brand ape tu?
 

courtneyact93

freshman
Joined
Jun 29, 2016
Messages
9
Points
1
Age
28
ada je babe.. ke u terlalu ke depan macam beli rumah baru, terus beli mesin basuh canggih hahaha.
dulu i pakai manual je mesin basuh sampai sekarang tahan dari i sekolah rendah sampai sekarang elok lagi mak i pakai.
tapi kan, alang2 ni nak lah try belikan mesin basuh baru utk mak i. boleh tahu brand ape tu?
ahahahaha maybe lah sebab i memang kalau bab2 barang elektrik dulu parents yg beli..
sekarang dah besar dok sendiri memang hubby yg beli lah dia lagi advance hahahaha....
ohh ya boleh jek u bukak je website panasonic sebab brand yg i pakai tu brand tu lah...
cari yg fungsi UV light yg tu memang power jimat masa membasuh 40 mins kebawah dah settle!!
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
30
Points
8
Age
30
lama betul basuh baju sampai sejam?? ke mesin basuh iolsss terlalu canggih sampai boleh siap basuh dan kering bawah 40 min hehehe
yes sekarang mmg kena beli mesin basuh sekali dryer lah tk yah nak sidai2 baju..
Post automatically merged:


try lah tgk panasoni washer dryer kat website dia ade tau yg tu iolss guna memang letopss!
mudah je kerje memang cepat je siap tnpa ada baju berbau hapak ke ape dah..
https://www.panasonic.com/my/consumer/home-appliances/washer-dryer/washer-dryer.html
tapi uolss prefer top load or front load??
Front load la lgi senang kalau nak keluarkan masuk bakul tu pastu sidai terus. Harga brapa kalau front load brand panasonic ni?
 

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
38
Points
8
Age
29
ahahahaha maybe lah sebab i memang kalau bab2 barang elektrik dulu parents yg beli..
sekarang dah besar dok sendiri memang hubby yg beli lah dia lagi advance hahahaha....
ohh ya boleh jek u bukak je website panasonic sebab brand yg i pakai tu brand tu lah...
cari yg fungsi UV light yg tu memang power jimat masa membasuh 40 mins kebawah dah settle!!
Uii siap dgn uv light ni fungsi apa bila basuh baju ni? Malas nak g kedai survey2 mesin basuh musim covid ni baik tngok online terus je beli.
 

courtneyact93

freshman
Joined
Jun 29, 2016
Messages
9
Points
1
Age
28
Front load la lgi senang kalau nak keluarkan masuk bakul tu pastu sidai terus. Harga brapa kalau front load brand panasonic ni?
yes betul tue panasonic punya front load lagi best actually lagi bersih guna front load..
iolss beli dalam 4k bawah actual harga tk ingat sebab ni yg paling latest.. husband yg beli en.. hahaha
Post automatically merged:

Uii siap dgn uv light ni fungsi apa bila basuh baju ni? Malas nak g kedai survey2 mesin basuh musim covid ni baik tngok online terus je beli.
dia pnggil blue AG+ kira uv light lah untuk bunuh bakteria so tk risau lah kan baju confirm tk de gatal2...
boleh beli kat website panasonic jugak ke shopee ke tp cari yg official store laa better..
lagipun dia ade 3Di inverter boleh auto detect baju byk mana ape semua jimat gak eletrik...
 

AydaTS

freshman
Joined
Jul 26, 2016
Messages
5
Points
1
Age
34
dia pnggil blue AG+ kira uv light lah untuk bunuh bakteria so tk risau lah kan baju confirm tk de gatal2...
boleh beli kat website panasonic jugak ke shopee ke tp cari yg official store laa better..
lagipun dia ade 3Di inverter boleh auto detect baju byk mana ape semua jimat gak eletrik...
ouhhhh mesti mahal kan x pe!!! panasonic mahal pun i sanggup beli sebab boleh tahan lebih 10 tahun.
lagi pun dah makin canggih ek rupanya dah tgk dah kat google and website panasonic.
sekali dryer, ada fungsi air panas en memang jimat masa iolsss hahahaha
 

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
38
Points
8
Age
29
yes betul tue panasonic punya front load lagi best actually lagi bersih guna front load..
iolss beli dalam 4k bawah actual harga tk ingat sebab ni yg paling latest.. husband yg beli en.. hahaha
Post automatically merged:


dia pnggil blue AG+ kira uv light lah untuk bunuh bakteria so tk risau lah kan baju confirm tk de gatal2...
boleh beli kat website panasonic jugak ke shopee ke tp cari yg official store laa better..
lagipun dia ade 3Di inverter boleh auto detect baju byk mana ape semua jimat gak eletrik...
Risau jgk teknologi yg baru mcm ni takut ada side effect kang. Nanti nak survey dulu mana tahu sesuai dgn fungsi yg nak n budget pun cukup
 

idriskhan

freshman
Joined
Sep 14, 2016
Messages
6
Points
1
Age
31
ahahahaha maybe lah sebab i memang kalau bab2 barang elektrik dulu parents yg beli..
sekarang dah besar dok sendiri memang hubby yg beli lah dia lagi advance hahahaha....
ohh ya boleh jek u bukak je website panasonic sebab brand yg i pakai tu brand tu lah...
cari yg fungsi UV light yg tu memang power jimat masa membasuh 40 mins kebawah dah settle!!
hahahaha kira okay lah kan nanti boleh lah beli utk wife sebab kesian dia.
nak jaga anak, kerja2 rumah, masak lagi ape semua memang penat lah cerita dia..
at least ade mesin basuh ni senang sikit lah kan. thanks lah ek bagi tau pasal n
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
30
Points
8
Age
30
yes betul tue panasonic punya front load lagi best actually lagi bersih guna front load..
iolss beli dalam 4k bawah actual harga tk ingat sebab ni yg paling latest.. husband yg beli en.. hahaha
Post automatically merged:


dia pnggil blue AG+ kira uv light lah untuk bunuh bakteria so tk risau lah kan baju confirm tk de gatal2...
boleh beli kat website panasonic jugak ke shopee ke tp cari yg official store laa better..
lagipun dia ade 3Di inverter boleh auto detect baju byk mana ape semua jimat gak eletrik...
4k ke bawah ke bawah kira berpatutan dah sekali blue Ag+ tu. Kalau nak kata jimat elektrik semua brand dah ada kot yg jenis save energy mcm ni. Cuma features je lain sikit rasanya
Post automatically merged:

ouhhhh mesti mahal kan x pe!!! panasonic mahal pun i sanggup beli sebab boleh tahan lebih 10 tahun.
lagi pun dah makin canggih ek rupanya dah tgk dah kat google and website panasonic.
sekali dryer, ada fungsi air panas en memang jimat masa iolsss hahahaha
Ada air panas sekali okay la sikit nak basuh yg baju kena minyak senang sikit. Tapi jgn selalu guna air panas nanti rosak material baju. Dulu2 kena rendam air panas jap baru masuk mesin basuh skrng dh canggih mesin basuh
 
Top