Bank Islam Oh! Bank Islam : Kenapa Islam hanya pada nama?

uzairubiah

Newbie
Joined
Sep 21, 2006
Messages
551
Points
16
Age
37
Minta pandangan anda semua berkenaan Bank Islam yang mengenakan caj yang tidak munasabah keatas pelanggannya yang menggunakan cheque. Pengalaman perniagaan saya memberikan post dated cheque kepada supplier yang kemudian yang kemudian baki tidak mencukupi di dalam akaun. Bila paginya pihak bank telefon memberitahu akaun tidak mencukupi dan diberi masa sehingga pukul 10.30 pagi untuk cover.

Jadi setiap kali bank telefon saya telah memasukkan duit. Cheque saya dilepaskan (tidak tendang) tetapi saya masih dikenakan caj RM100.00 untuk sekeping cheque. Adakah masuk akal sekiranya akaun saya kekurangan wang, kurang dari RM50.00 tetapi dikenakan caj RM100.00. Kalau nak dikira sepanjang 2 tahun ini saya telah dikenakan caj melebihi RM10,000.00. Apakah ini bentuk penindasan atau riba?:confused:
 

ApOgEE

freshman
Joined
Jan 15, 2007
Messages
160
Points
16
huk alaaa... biar betul? takde kesilapan teknikal ke?
 
Joined
Dec 31, 2006
Messages
1,306
Points
38
RM10,000.00 boleh buka lagi satu bisnes.. maybe ada some method and some reason yang ko x tau kot... pergilah tanya orang bank tu... tanye nape cam tu caj dia! Bagi saya, caj tu dah over dose! Memang tinggi...
 

uzairubiah

Newbie
Joined
Sep 21, 2006
Messages
551
Points
16
Age
37
kalau nak bukti dan segala butiran lanjut, semua surat menyurat dengan BIMB dan Bank Negara Malaysia disertakan di sig cerita-ceriti orang Port Dickson.
 

mysticmind

Senior
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,440
Points
38
Yup, kalau diorang call mmg ada caj. Aku rasa, mana2 bank pun.
Sebab itu adalah tugasan luar ber KOS.

Baik refer pada bank tuh sendiri la.
 

zinedine

Senior
Joined
May 3, 2006
Messages
1,002
Points
18
Saya dah baca dan memang timbul persoalan kenapa pihak atasan yg bertanggungjawab tidak menjawab surat-surat tu. Mungkin beliau "sibuk" kot atau "Ada mesyuarat" atau "Pegi outstation".

Jadi, pendapat saya, kalau nak dpt jawaban dari surat-surat tu dgn cepat, hanya ada satu cara saja dan cara ini memang telah terbukti berjaya apabila digunakan dlm keadaan terdesak. ==> Buat laporan kepada Buletin Utama TV3 dan ianya akan disiarkan dlm slot hak pengguna. Kena sertakan dgn semua bukti yg cukup.
 

leila22

freshman
Joined
Sep 15, 2006
Messages
119
Points
16
Age
47
eoncap islamic bank pun mcm tu jugak...dia caj rm100 setiap kali dia call utk clearing cheque. mmg tak patut............
 

ramzy0

Senior
Joined
Feb 17, 2007
Messages
1,642
Points
38
Age
30
kalu report kat TV3 memang bekesan giler. X sampai sehari, ade lew respon
 

yusli

freshman
Joined
Jun 11, 2006
Messages
353
Points
18
Age
49
kalau maybank 200, bank islam 100, ok lagi. sy baru aje buat curent ac maybank, pegawai mmg ada bgtahu pasal ni. so pandai2lah uruskan cek. taklehlah kita hentam bank islam cam tu jika bank konvensinal pun ada caj yg sama. bank islam pun nak survive. mmg ada kelemahan di sana sini . terpulanglah kpd kita. kalau tak puas hati, ada banyak bank lain, al rajhi ke.

satu lagi cuba tanya ustaz zaharuddin di http://www.zaharuddin.net beliau pakar perbankan islam. jawapan beliau ttg pertanyaan pakdi bicara jutawan sgt bernas.
 

Roshatika

freshman
Joined
Mar 7, 2007
Messages
41
Points
6
Age
49
Sekali lagi terima kasih kepada Uzair dan pemberi komen semua. Masalah saya dengan Bank Islam ini sebenarnya dah lama. Saya sebenarnya bukan memperjuangkan diri saya seorang. Ramai yang mengalami masalah seperti saya ini. Untuk pengetahuan semua, ramai peniaga yang sanggup ke CDM sehingga berpuluh-puluh kilometer untuk mengelakkan dikenakan caj ini. Pengalaman saya pun pernah ke Kuala Lumpur dan Melaka Central untuk mendepositkan wang semata-mata mengelak daripada dikenakan caj tersebut.

Apa yang saya perjuangkan adalah sistem perbankan itu sendiri. Bila kita sebut Sistem Perbankan Islam, maka ianya adalah satu sistem yang bukannya diasaskan oleh akal manusia tetapi sebaliknya berlandaskan al-Quran dan Hadis.

Apa gunanya kita mengadakan sistem perbankan Islam sekirannya kita masih terikut-ikut sistem konvensional. Adakah saudara tahu perbezaan sistem Perbankan Islam dan Konvensional adalah seperti langit dengan bumi?.

Saya sebenarnya memilih sistem perbankan Islam kerana untuk mengelakkan riba dan penindasan tetapi sekiranya sistem perbankan Islam sama dengan bank-bank yang mengamalkan riba adakah niat saya tersebut tercapai?

Saya pernah bertanya seorang ustaz berkenaan perkara tersebut, tetapi beliau tidak dapat mengesahkannya, cuma beliau berkata di dalam Islam tiada penindasan dan penindasanlah merupakan asas kepada riba. Beliau menambah lagi dengan berkata caj di bolehkan tetapi mestilah munasabah.

Tahukah saudara ramai peniaga-peniaga disini sebenarnya telah menutup perniagaan mereka kerana tidak tertahan dengan caj-caj tersebut? Ada seorang peniaga yang saya kenali telah menutup perniagaannya, katanya serpanjang berurusan dengan BIMB dia telah dikenakan caj sekitar RM30,000.00 .

Walaubagaimanapun untuk pemahaman lanjut, saudara boleh ke blog saya dan insyaAllah saya akan cuba menghubungi Ust. Zaharuddin untuk penjelasan beliau.

Terima kasih.
 

yusli

freshman
Joined
Jun 11, 2006
Messages
353
Points
18
Age
49
Sekali lagi terima kasih kepada Uzair dan pemberi komen semua. Masalah saya dengan Bank Islam ini sebenarnya dah lama. Saya sebenarnya bukan memperjuangkan diri saya seorang. Ramai yang mengalami masalah seperti saya ini. Untuk pengetahuan semua, ramai peniaga yang sanggup ke CDM sehingga berpuluh-puluh kilometer untuk mengelakkan dikenakan caj ini. Pengalaman saya pun pernah ke Kuala Lumpur dan Melaka Central untuk mendepositkan wang semata-mata mengelak daripada dikenakan caj tersebut.

Apa yang saya perjuangkan adalah sistem perbankan itu sendiri. Bila kita sebut Sistem Perbankan Islam, maka ianya adalah satu sistem yang bukannya diasaskan oleh akal manusia tetapi sebaliknya berlandaskan al-Quran dan Hadis.

Apa gunanya kita mengadakan sistem perbankan Islam sekirannya kita masih terikut-ikut sistem konvensional. Adakah saudara tahu perbezaan sistem Perbankan Islam dan Konvensional adalah seperti langit dengan bumi?.

Saya sebenarnya memilih sistem perbankan Islam kerana untuk mengelakkan riba dan penindasan tetapi sekiranya sistem perbankan Islam sama dengan bank-bank yang mengamalkan riba adakah niat saya tersebut tercapai?

Saya pernah bertanya seorang ustaz berkenaan perkara tersebut, tetapi beliau tidak dapat mengesahkannya, cuma beliau berkata di dalam Islam tiada penindasan dan penindasanlah merupakan asas kepada riba. Beliau menambah lagi dengan berkata caj di bolehkan tetapi mestilah munasabah.

Tahukah saudara ramai peniaga-peniaga disini sebenarnya telah menutup perniagaan mereka kerana tidak tertahan dengan caj-caj tersebut? Ada seorang peniaga yang saya kenali telah menutup perniagaannya, katanya serpanjang berurusan dengan BIMB dia telah dikenakan caj sekitar RM30,000.00 .

Walaubagaimanapun untuk pemahaman lanjut, saudara boleh ke blog saya dan insyaAllah saya akan cuba menghubungi Ust. Zaharuddin untuk penjelasan beliau.

Terima kasih.


puan ni mesti usahawan berjaya. mana link blog? biar sy baca sebelum ulas lanjut
 

yusli

freshman
Joined
Jun 11, 2006
Messages
353
Points
18
Age
49
pn, sy baru baca sikit saje sy dah faham. ini bukan maslah bank islam tiru2 bank konvensional. anda berada di pihak yg benar. di sini anda ditindas dan anda mmg patut dan perlu tuntut keadilan.
sudahkan anda membuat aduan kpd sebuah badan bebas yg memantau perjalanan bank2 di malaysia? sy ada terbaca pamplet og tsbt.

p/s anda jawa mana?
 

pakdi

freshman
Joined
Jan 6, 2006
Messages
127
Points
16
perbankan Islam ke, perbankan konvensional ke, kedua-duanya adalah business. perniagaan. make money from client. make profit.

beza - satu berasaskan riba, satu lagi la-riba.

perbankan Islam bukan welfare. itu kena ingat betul-betul. perbankan Islam adalah business.

perbankan Islam di Malaysia mmg byk lagi kelemahan. anda - consumer, perlu bising dan komplen. biar perbankan Islam cepat-cepat sedar yang servisnya byk lagi yang perlu dibaiki.

kesilapan utama promoter bank Islam adalah mereka byk bergerak di sekitar retorik halal-haram. tetapi hakikatnya, masih byk yang hanya pada label. umat Islam yang sedar perlu berani komplen servis / produk yang tak kena dgn bank Islam.

jgn fikir sebab diorang ada Syariah advisor, perbankan Islam jadi ma'sum. itu salah sama sekali. itu bukan ajaran Islam menganggap ulama itu ma'sum.

kita sebagai klien ada hak untuk bersuara. tetapi ingat, kritikan terhadap bank Islam perlu berniat baik. bukan untuk menjatuhkan, tetapi membangunkan lagi. utk membaiki lagi. kerana pada akhirnya, orang Islam sendiri yang perlu bangunkan sistem tanpa riba ini.

Ingat, bank Islam bukan badan welfare, tapi pada masa yang sama kena ingat jugak, jangan sampai bank Islam pun 2x5 macam bank konvensional. jadi along berlesen!

p.s yusli, sebenarnya ada byk perkara yang ingin saya suarakan di situ, dan sebenarnya persoalan sekitar ASB , KWSP dan beberapa isu lain yang berbangkit belum tamat. kerana ada beberap sebab, menyebabkan saya rasa "buang masa" untuk bertanyakan secara online.
 

mysticmind

Senior
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,440
Points
38
Bank Islam munafik ape...
pehh.. berani ko cakap camtuh?

ermm.. aku tak salahkan bank, tapi tuh ler.. bawah gov. nih banyak longgar sana sini.

Kawan saya punya pengalaman, nak cari bank islam dah laa punya takde. Satu bandar hanya ada satu. Hangin kutu nak deposit check.

Pilihan terbaik ?
Maybank. Akaun Islamic Alwadiah.. kat mana2 pun ada maybank.
 
Top