Baju xbau wangi. Salah mesin basuh atau pencuci?

ZaraZara

freshman
Joined
Apr 22, 2022
Messages
2
Points
1
Age
36
Hi peeps, tumpang tanya skit.. I peningggg lah fikir kenapa baju2 yg i basuh xbau wangi ye?? Penat dah tukar2 pencuci lah pewangi lah segala jenis I dah try tp baju xde bau sabun pun.. I dah try cuci mesin basuh jugak tp sama je xde hasil.. Plissss tolong i cmne lg nk buat, kena tukar sabun apa lagi atau mmg kena tukar mesin terus.. Utk pengetahuan, mesin i top load fully auto no dryer.. #SuriRumahMigraine
+Aghh+
 

scudmissile

Staff member
mod
Joined
Feb 18, 2010
Messages
442
Points
28
Hi peeps, tumpang tanya skit.. I peningggg lah fikir kenapa baju2 yg i basuh xbau wangi ye?? Penat dah tukar2 pencuci lah pewangi lah segala jenis I dah try tp baju xde bau sabun pun.. I dah try cuci mesin basuh jugak tp sama je xde hasil.. Plissss tolong i cmne lg nk buat, kena tukar sabun apa lagi atau mmg kena tukar mesin terus.. Utk pengetahuan, mesin i top load fully auto no dryer.. #SuriRumahMigraine
+Aghh+
cuba servis mesin basuh, buka drum, kebiasaannya ada sisa terkumput di bahagian drum mesin
 

muimerp

freshman
Joined
May 17, 2022
Messages
4
Points
3
Age
30
mmg selalunya sbb dri mesin basuh.. mybe ada kotorn tu.. sbb kita kan basuh pun jenis yg cmpur2 kann. tpi kalau dh brp kali servis tu elok laa kite tukor jer +Berpeluh+
 

bingobongo

freshman
Joined
May 17, 2022
Messages
4
Points
3
Age
23
mmg selalunya sbb dri mesin basuh.. mybe ada kotorn tu.. sbb kita kan basuh pun jenis yg cmpur2 kann. tpi kalau dh brp kali servis tu elok laa kite tukor jer +Berpeluh+
Betul weii.. Dulu selalu jugak bleach baju hahah tapi pandai benorr masukkan je dalam washer.. Pehh bau dia.. Mmg tak menghilang.. Smpi lekat kat baju. smentara tukar baru tu mmg guna dobi la jawabnyerr... Cuma skg pun masih mencari washer baru hehe :p
 

Mariam Liana A

freshman
Joined
Apr 22, 2022
Messages
3
Points
3
Age
36
Hi peeps, tumpang tanya skit.. I peningggg lah fikir kenapa baju2 yg i basuh xbau wangi ye?? Penat dah tukar2 pencuci lah pewangi lah segala jenis I dah try tp baju xde bau sabun pun.. I dah try cuci mesin basuh jugak tp sama je xde hasil.. Plissss tolong i cmne lg nk buat, kena tukar sabun apa lagi atau mmg kena tukar mesin terus.. Utk pengetahuan, mesin i top load fully auto no dryer.. #SuriRumahMigraine
+Aghh+
saya sebagai suri rumah filter atau pun drum yg pusing tu kotor sebenarnya..bau kulat atau lumut yang membiak situ kuat sampai melekat ke baju yg kita basuh tu..elok cuci lah at least 1 minggu sekali..
 

bingobongo

freshman
Joined
May 17, 2022
Messages
4
Points
3
Age
23
susahnya lahai mcm ni..i dulu camni sebelum ni tak cuci makin merebak lumut hitam tu..now ok lah beli yg ada function auto cuci sendiri..jimat tenaga dan masa..
Srs laaa. Guna washer apa tu cube share skit hahahah.. Skg pun nk pindah dah, so nk survey mesin basuh ckit. Kot kot ada yg mengena
 

muimerp

freshman
Joined
May 17, 2022
Messages
4
Points
3
Age
30
Betul weii.. Dulu selalu jugak bleach baju hahah tapi pandai benorr masukkan je dalam washer.. Pehh bau dia.. Mmg tak menghilang.. Smpi lekat kat baju. smentara tukar baru tu mmg guna dobi la jawabnyerr... Cuma skg pun masih mencari washer baru hehe :p
klu bleach lgi 1 hal tu. silap hri bulan mmg bau dia x tnggal.. lgipun klu baju kerja warna putih plak.. xtau la cara ape nk guna bgi hilang tompok tompok peluh tu
 

Rose Thirah

freshman
Joined
Apr 22, 2022
Messages
5
Points
3
Age
36
Srs laaa. Guna washer apa tu cube share skit hahahah.. Skg pun nk pindah dah, so nk survey mesin basuh ckit. Kot kot ada yg mengena
i guna yg jenis panasonic front load punya..ni pun hasil tanya org itu ini, cari review mana ok then jumpa lah yg sesuai dgn masalah yg hadapi sampai kekadang tu rasa tak da mood sebelum guna yg baru ni..
 

Suhaila azhari

freshman
Joined
Apr 21, 2022
Messages
2
Points
1
Age
30
klu bleach lgi 1 hal tu. silap hri bulan mmg bau dia x tnggal.. lgipun klu baju kerja warna putih plak.. xtau la cara ape nk guna bgi hilang tompok tompok peluh tu
saya pun selalu mcm ni sbb malas rendam dulu terus masuk bleah dlm mesin konon nak cepat la. bukan apa bghn hjung lengan baju dgn bhgn kolar selalu mcm ada kesan hitam mcm berminyak sbb maybe berpeluh. itupun kekadang masih tanggal baki tau
 

Mariam Liana A

freshman
Joined
Apr 22, 2022
Messages
3
Points
3
Age
36
i guna yg jenis panasonic front load punya..ni pun hasil tanya org itu ini, cari review mana ok then jumpa lah yg sesuai dgn masalah yg hadapi sampai kekadang tu rasa tak da mood sebelum guna yg baru ni..
maksudnya kita kena on kn function tu dulu baru dia bersihkan ke..first time lah dengar sbb saya guna yg biasa2 ya tu pun org hadiahkan time kahwin dulu..
 

muimerp

freshman
Joined
May 17, 2022
Messages
4
Points
3
Age
30
saya pun selalu mcm ni sbb malas rendam dulu terus masuk bleah dlm mesin konon nak cepat la. bukan apa bghn hjung lengan baju dgn bhgn kolar selalu mcm ada kesan hitam mcm berminyak sbb maybe berpeluh. itupun kekadang masih tanggal baki tau
itulerr kadang dah penat sental hahahah. tpi x hilang hilang jgak. xkn tiap mse nk kene bli baju bru.. xtau la sme ada detergent kita x bgus atau mesin basuh x kena
 

bingobongo

freshman
Joined
May 17, 2022
Messages
4
Points
3
Age
23
i guna yg jenis panasonic front load punya..ni pun hasil tanya org itu ini, cari review mana ok then jumpa lah yg sesuai dgn masalah yg hadapi sampai kekadang tu rasa tak da mood sebelum guna yg baru ni..
Ohhh.. washer yg mana tu? Sbb bnyk gk kn dari panasonic ni hahaha. Selalu guna toshiba.. Tpi ni dah masuk thun ke 5 guna.. Dh start buat hal
 

Rose Thirah

freshman
Joined
Apr 22, 2022
Messages
5
Points
3
Age
36
maksudnya kita kena on kn function tu dulu baru dia bersihkan ke..first time lah dengar sbb saya guna yg biasa2 ya tu pun org hadiahkan time kahwin dulu..
eh tak lah lah dia auto clean kita punya tub selepas setiap cucian..senang sbb tak payah pikir nak luang masa nk cuci..ada function ni mould pun tak sembat nak membentuk..
Post automatically merged:

Ohhh.. washer yg mana tu? Sbb bnyk gk kn dari panasonic ni hahaha. Selalu guna toshiba.. Tpi ni dah masuk thun ke 5 guna.. Dh start buat hal
Panasonic Front Load Washer, NA-V11FX2..yg ni so far i pernah guna brand ni sebelum ni mmg tahan lama..ni cuma angkat baru sbb nak feature baru yg ada AG+ bg hilang kuman apa..kulit ni biasa la mkin tua makin demand..
 

bingobongo

freshman
Joined
May 17, 2022
Messages
4
Points
3
Age
23
eh tak lah lah dia auto clean kita punya tub selepas setiap cucian..senang sbb tak payah pikir nak luang masa nk cuci..ada function ni mould pun tak sembat nak membentuk..
Post automatically merged:


Panasonic Front Load Washer, NA-V11FX2..yg ni so far i pernah guna brand ni sebelum ni mmg tahan lama..ni cuma angkat baru sbb nak feature baru yg ada AG+ bg hilang kuman apa..kulit ni biasa la mkin tua makin demand..
Ohhh Panasonic. Selalu gune diorg pnye rice kuker, blender, kipas je. Washer x pernah lgii. Bleh try ni kikiki, ambik yg berapa kg?
 

muimerp

freshman
Joined
May 17, 2022
Messages
4
Points
3
Age
30
eh tak lah lah dia auto clean kita punya tub selepas setiap cucian..senang sbb tak payah pikir nak luang masa nk cuci..ada function ni mould pun tak sembat nak membentuk..
Post automatically merged:


Panasonic Front Load Washer, NA-V11FX2..yg ni so far i pernah guna brand ni sebelum ni mmg tahan lama..ni cuma angkat baru sbb nak feature baru yg ada AG+ bg hilang kuman apa..kulit ni biasa la mkin tua makin demand..
best ke guna panasonic? sbb x pernah lgi try.. kalau pergi dobi pun yg ada cuma samsung atau LG jerr
 
Top