bagaimana nak tarik customer beli produk di internet

Joined
Nov 2, 2013
Messages
2
Likes
0
Points
0
Offline
#1
As salam WC...

Saya pn Normayati bt Hj Alimuddin, dari GelombangRich Trading.
Terlebih dahulu, saya nak ucapkan terima kasih kerana diberi peluang untuk berkongsi di dalam forum yang hebat ini. Ini adalah pertama kali saya dalam forum yang sebegini.

Soalan saya adalah, saya mempunyai produk minda dan kesihatan dan juga makanan, akan tetapi mengapa saya pos di market place, atau buat iklan di page saya, tiada respon dari customer, nak dapat like pun susah.

Adakah cara saya salah?

Saya harap, para jutawan WC dapat membantu, usahawan kecil seperti saya.

Terima kasih
 

R1naZM

freshman
Joined
Oct 6, 2013
Messages
7
Likes
0
Points
0
Offline
#5
kena menuntut ilmu lagi kak..belilah e-book atau pergi seminar untuk tingkatkan jualan.:)
 
Joined
Oct 30, 2008
Messages
53
Likes
0
Points
6
Offline
#6
salam
saya nak kongsikan satu ebook iaitu 127 Idea & Strategi
Pemasaran Online yang ditulis oleh Otai IM iaitu saudara Haszoor Muaidi.

Di dalam ebook ada menerangkan bagaimana untuk:
•Tarik Lebih Ramai Pelanggan!
•Tingkatkan Lebih Banyak Jualan!
•Gandakan Keuntungan Bisnes Anda!

Buat masa sekarang ebook ini masih PERCUMA.
Download di sini segera:-->http://bit.ly/1hHYHOD
 
Joined
Mar 8, 2014
Messages
11
Likes
0
Points
0
Offline
#7
saya rase perlu menghadiri seminar dgn side coaching adalah lebih baik disamping melalui pembacaan utk tarik customer
 
Joined
Jul 17, 2013
Messages
31
Likes
2
Points
8
Offline
#9
Org tak beli tak semestinya org tak suka. Jangan direct pelanggan terus kpd produk anda. Direct ke squeeze page dulu, dapatkan email mereka. Lps tu boleh follow-up melalui autoresponder.
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,035
Likes
32
Points
48
Offline
#10
Guna FB Ads & google Adwords.

1) Cuba cari kat mana potensi customer selalu hangout, then join dieorg sebelum promote product.
2) buat video pasal benefit product, upload kat youtube.. then share kat fanpage
3) buat blogpost yg mesra SEO pasal product2 akak
4) Buat squeeze page kat mane yg perlu untuk visitor. setkan autoresponder yg boleh convert visitor kepada buyer
 
Joined
Sep 23, 2012
Messages
970
Likes
0
Points
0
Offline
#11
secara jujur kak,untuk menaikkan jenama baru memerlukan kos pemasaran yang agak tinggi..buat masa ni,jika akak masih lagi dalam kekangan bajet,boleh cuba promosi percuma di group2 iklan fb..tp biarlah dgn cara beretika,bukan spamming..

bila dah ada bajet sikit nanti,jgn kedekut untuk pergi seminar pemasaran atau baca sendiri buku2 pemasaran..knowledge is the new money..

lepas tu kalau rasa memang dah ada bajet lebih,boleh try pengiklanan berbayar seperti Google Adwords,Fb Ads,Nuffnang dan lain2 utk promosikan produk akak tu..be consistent dalam pemasaran..jangan bulan ni buat,bulan depan stop,pastu start balik..

Takpun kalau akak nak mudahkan kerja,cari agen untuk promosikan produk akak..bayar agen komisyen untuk setiap jualan..sediakan contest untuk agen..contoh "Top 10 seller bulan Oktober dapat hadiah wang tunai RM3000"..agen jadi semangat sikit nak promot produk akak tu..

tu je secebis ilmu dr sy untuk dikongsi..semoga bermanfaat! ;)

p.s: cuba cari 'tagline' untuk produk akak yang buat orang tak lupa..contoh mcm D'Herbs, "Terlajak Larissss!" dengan gaya pengasasnya yg sgguh mencuit hati...it's all about branding..hehe
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
284
Likes
0
Points
16
Offline
#12
secara jujur kak,untuk menaikkan jenama baru memerlukan kos pemasaran yang agak tinggi..buat masa ni,jika akak masih lagi dalam kekangan bajet,boleh cuba promosi percuma di group2 iklan fb..tp biarlah dgn cara beretika,bukan spamming..

bila dah ada bajet sikit nanti,jgn kedekut untuk pergi seminar pemasaran atau baca sendiri buku2 pemasaran..knowledge is the new money..

lepas tu kalau rasa memang dah ada bajet lebih,boleh try pengiklanan berbayar seperti Google Adwords,Fb Ads,Nuffnang dan lain2 utk promosikan produk akak tu..be consistent dalam pemasaran..jangan bulan ni buat,bulan depan stop,pastu start balik..

Takpun kalau akak nak mudahkan kerja,cari agen untuk promosikan produk akak..bayar agen komisyen untuk setiap jualan..sediakan contest untuk agen..contoh "Top 10 seller bulan Oktober dapat hadiah wang tunai RM3000"..agen jadi semangat sikit nak promot produk akak tu..

tu je secebis ilmu dr sy untuk dikongsi..semoga bermanfaat! ;)

p.s: cuba cari 'tagline' untuk produk akak yang buat orang tak lupa..contoh mcm D'Herbs, "Terlajak Larissss!" dengan gaya pengasasnya yg sgguh mencuit hati...it's all about branding..hehe
saya setuju dengan pendapat tuan. ia memang makan proses agak lama untuk permulaan bisnes jika tanpa menggunakan modal besar; bergantung konsistensi & kemampuan kita. tapi ada bagusnya sebab ia seolah-olah kita membina tapak yang kukuh. tapak ni yang akan membantu kita hadapi cabaran bisnes akan datang. dan kita sudah kuat pada waktu itu. teringat kata-kata chef li, "biar kecil asalkan berhasil"
 
Joined
Jan 16, 2007
Messages
306
Likes
1
Points
18
Offline
#13
1. Bagi saya untuk produk/servis baru, ceritakan dahulu kelebihan, informasi dan sebagainya kepada para pembaca. Biar diorang dapat informasi. Eloknya secara percuma dengan guna blog atau FB.

2. Bagi diskaun untuk pembelian pertama sebab pembeli ragu-ragu untuk buat tempahan untuk kali pertama.

Kadang-kadang bukan sebab tidak laku tetapi orang tidak tahu kewujudan laman web/blog etc.
 
Joined
Aug 19, 2006
Messages
2,533
Likes
6
Points
38
Age
35
Offline
#14
buat blog.

cerita kelebihan produk kat blog.

guna facebook, twitter dan instagram sebagai backup promosi.

gunakan blog tadi sebagai "base".

Then..trafik akan masuk. Customer akan beli jika produk tu akan selesaikan masalah diorang.
 
Joined
Nov 17, 2014
Messages
55
Likes
0
Points
6
Offline
#15
Saya rasa saya tahu apa masalah akak. Mesti akak tulis produk akak boleh selesaikan banyak masalah kan?
Cuba akak fokus satu masalah dulu. Jangan jadi hero utk semua masalah. Cuba praktikkan apa yg saya bagitahu ni... InsyaAllah.

Kalau tak berjaya, sila bagitahu saya.
Kalau berjaya & nak lebih tips utk lonjakkan jualan akak, sila pm saya. Saya akan bantu akak lebih lagi.

Kalau akak baru nak belajar menjual, saya boleh rekemen seorang tok guru yg boleh ajar teknik menjual tanpa kos iklan.
InsyaAllah menjadi sebab saya pun belajar dengan beliau.
 
Last edited:
Joined
Sep 26, 2013
Messages
48
Likes
4
Points
8
Offline
#20
Masih belum terlambat untuk kongsikan idea...
.
Untuk mempromosikan produk kena tengok platform mana yang kita ingin gunakan..jgn pi harung semua..tumpukan satu-satu..lepas dah master satu teknik or medium baru ke medium yg lain...
.
jangan buat keje sekerat-sekerat...
 
Top