Bagaimana Nak Promosi Website Baru?

Joined
Jul 30, 2010
Messages
2,202
Likes
0
Points
0
Offline
Sifu-sifu di luar boleh tak tunjuk ajar kat saya sikit bagaimana untuk promosikan website baru.
Tambahan pulak saya ni Newbie katakan.
Tolonglah Ajar Saya Cikit Dengan Ilmu Sifu-Sifu.

:???:
Salam success1988,dalam ebook dibawah ni ada jawapannya,paling asas.
 
Joined
Sep 26, 2008
Messages
243
Likes
0
Points
18
Offline
ni cara free, promote kat forum.... http://edymart.com/forum/5-perniagaan-usahawan
forum ni bukan forum biasa...apa kelebihannya ?
1. seo - pilih topik guna keyword yg selalu org taip kat search engine
2. setiap post akan di hantar secara automatik kepada ribuan pelawat di mana mereka boleh akses link forum post anda. Tak percaya ? like http://facebook.com/edymarketing
3. Ahli di laman web tersebut merupakan usahawan internet. Bukan orang biasa....so market target

selamat berforum...
 
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,718
Likes
6
Points
38
Offline
Sini saya sudah buat satu siri ditujukan kepada blogger baru.

Blogging For Beginner

Sneak peek...

Below is the list for all articles in this series. Please enjoy reading it.

What is blog?
The Importance of Debit Card
Paypal – What is that?
Get Yourself a Domain Name
Get Yourself a Webhosting
Most Powerfull Blogging Platform : WordPress
Installing WordPress On Your Webhosting
Optimizing Settings for Your New Blog
Installing MUST HAVE Plugins
Change Theme
Submit Your Site To Google Webmaster
Submit Your Site To Yahoo! Site Explorer
Submit Your Site To MSN
Feed and Feedburner
Email Subscription
Last Words For Dear Bloggers
 

izjat

freshman
Joined
Sep 26, 2009
Messages
315
Likes
0
Points
0
Offline
ko kena ada sosial friend la, alam maya friend. hehe.
pastu kalau blogger selalunyer mereka akan blogwalking pada blog orang lain dan tinggalkan jejak pada ruang chat/komen


:):)
 
Joined
Mar 21, 2008
Messages
178
Likes
0
Points
16
Offline
Salam semua,

Izinkan saya berkongsi sedikit ilmu tentang promosi website/blog nie.
Kalau ikut skema blogger betul-betul, kena ikut prosedur seperti di bawah nie.
1.Buat perancangan niche, let say saya nak buat WP blog mengenai "offline marketing"
2.Kemudian buat keyword research kat "Google External Keyword", check berapa banyak pencarian sebulan, then check pulak dari segi persaingan (competition). Kalau permintaan/pencarian terhadap niche tersebut tinggi dan persaingan rendah, CANTIK!
3.Kemudian tulis apa-apa isi blog. PART NIE PALING PENTING. Bagi penekanan terhadap Tajuk Post. Nak tahu tajuk post apa paling ramai orang cari, kena buat research sekali lagi di step 2 tadi. Pls watch video SEO Pressor oleh Daniel Tan di seopressor.com, you akan faham maksud saya nie.
4.Bila post blog dah banyak, barulah buat backlinking. Macam saya nie selalunya guna software org malas seperti RSS Submit v2.56 (tapi berkesan sangat-sangat).
5.Kalau you punya blog/website dalam English, lagi senang cerita. Buat backlinking di Press Release PR5-7.
6.Kalau nak buat teknik backlinking lagi GILA-GILA, buat backlinking kat Facebook Fanpage. Contohnya kalau you punya blog tentang niche adsense tutorial dan kebetulan you punya blog hxxp://www.adsensetutorial.com, cuba buatkan satu fanpage di FB ie. http://www.facebook.com/page/adsensetutorial. Bila fanpage dah siap, rajin-rajinlah post you punya blog link tadi kat you punya fanpage tadi. TEKNIK INI IALAH BERKENAAN DGN MEMBUAT BACKLINKING (SENDIRI BIKIN) DI PR10.

Untuk pengetahuan semua kekawan, semua fanpage di FB = PR10 (maximum)
Point terpenting di sini ialah you punya niche mesti sama dgn keywort di fanpage tadi
Rasanya setakat nie dulu....

Sekadar perkongsian: Saya dah baca ebook Daniel Tan mengenai teknik SEO dan saya sangat berpuas hati kerana memang praktikal pun sebab saya dah buat.
 
Joined
Mar 21, 2008
Messages
178
Likes
0
Points
16
Offline
Salam semua,

Ada sedikit penambahan mengenai macam mana nak promote website/blog tadi.
Sebenarnya (bagi saya) bukan macam mana kita nak promote blog/website, tetapi macam mana kita NAK PROMOTE BLOG POST SELARAS DGN KEKERAPAN PENCARIAN MAKLUMAT)KEYWORDS) DI gOOGLE

Izinkan saya berkongsi lagi satu teknik SEO yg terlalu power dan tak banyak songeh drp tuan tanah/admin web (drp pengalaman sendiri).

Teknik ini dipanggil ARTICLE MARKETING, you tulis artikel dimulai dgn tajuk artikel (dgn mengambil kira keywod research tadi)/macam tulis blog jugak. Just leave ONLY ONE link of your blog post/jjgn over-spamming dgn links(pls watch free video from Daniel Tan about SEO Pressor).
Artikel tadi biarlah betul-betul bermanafaat kpd pembaca dan tak nampak sangat macam kita nak promote blog kita.

Kemudian convert hasil karangan tadi kpd PDF file (saya guna openoffice writer jer)
Kemudian you submit artikel tadi kpd:
1)Scribd.com -Free jer
2)Docstoc.com - Free

Kalau setakat nak bersaing keyword dalam BM, rasanya anytime jer you boleh menang.

Sekian dari saya. Harap bermanfaat terutamanya kpd adik-adik blogger kat forum nie
 
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,718
Likes
6
Points
38
Offline
Bila soalannya "Bagaimana nak promosi web baru?" maka secara automatik tidak harus terus terjun "main" adword.
 
Joined
Oct 2, 2010
Messages
1
Likes
0
Points
0
Offline
salam, nak tanya pada sifu2 diluar sana. Apa yang perlu saya lakukan untuk memulakan web? Sangat2 berminat tapi memang tak tahu macam mana nak mulakan. Harap dapat tunjuk ajar. Tq
 
Joined
Jan 22, 2009
Messages
1,765
Likes
5
Points
0
Offline
kalau saya,
1.iklankan di high traffic website/blog
2.promote di fb dgn cara berhemah
3.forum
4.free ebook
5.link exchange
6.flyers
7.sticker
dan macam macam lagi
 

ABO

Senior
Joined
Nov 26, 2009
Messages
292
Likes
2
Points
18
Offline
salam, nak tanya pada sifu2 diluar sana. Apa yang perlu saya lakukan untuk memulakan web? Sangat2 berminat tapi memang tak tahu macam mana nak mulakan. Harap dapat tunjuk ajar. Tq
Saudari, web macam mana tue? Web nie ada bnyk... Web jualan, blog dll...
Boleh saudari terangkan serba sedikit?
 
Joined
Feb 28, 2010
Messages
50
Likes
0
Points
0
Offline
cuba satu-satu kaedah lebih baik dari tahu banyak kaedah tapi tak praktik. macam saya, banyak benda nak buat lepas tu dah tak ingat apa nak buat.
 
Joined
Sep 4, 2011
Messages
16
Likes
0
Points
0
Offline
saya rasa benda-benda basic boleh dipraktik kan. dan saya rasa korang tahu dah cara ni.
misalnya aktif berforum, chatting,commenting,friendster, promosi offline (ngan kawan2) dan lain-lain yang dianggap basic

selamat mencuba
gud info nih
 
Joined
May 30, 2010
Messages
3,367
Likes
0
Points
36
Offline
ya gak tu..iklan cara berhemah...saya ada gak satu web ni..tak maju2..

web forum..cuba korang tengok..camna nak majukan forum saya ni..

www.nusantaraku.org

tolong ye otai otai sakalian..
 
Joined
Oct 5, 2014
Messages
37
Likes
1
Points
8
Offline
yang saya tahu la kan.. surrounding kan website tuan dengan perkara-perkara dibawah..

1- Social Media
2- Forum
3- Blog
4- Video
5- Artikel
6- Ebook
7- SlideShare
8- Advertising Web
9- Offline - buat flyers, bunting dan sebagainya..
10-
11-
12-

Ada sesiapa lagi boleh penuhkan? hehe..

Seperti website saya sendiri yang mempromosi peluang Bisnes Simkad Toneexcel.. saya cuba surroundingkan website saya dengan perkara-perkara diatas.. dan ianya telah menarik banyak trafik.

Secara asasnya, kita perlu fikir macam mana nak buat laman web kita ni berada dimana-mana sahaja. Bila orang search di Google, orang jumpa web kita.. itu je. Yang penting, keyword kita guna tu kenalah keyword yang dicari..

Harap membantu TT dan yang lain-lain..
 
Top