Bagaimana Nak Promosi Website Baru?

paklong

Newbie
Joined
Dec 31, 2007
Messages
4,307
Points
36
Bro Inspiration keluar ebbok seo, Amirul Faisyal ada buat ebook JUrnal SEM, Hassaidi ada buat ebook Rahsia SEO..................... beli je, baca dan praktik......... InsyaAllah berjaya. Kalau dah ada kat first page....... trafik datang sendiri. goyang jari je. Nak maintain tu yang susah.
 

kartun

Senior
Joined
Oct 6, 2008
Messages
418
Points
18
Age
33
rasenye produk bro hassaidi tu dah cukup lau bro xmampu nak kua duit banyak2..

lau da duit banyak macam2 lagi bro leh wat selain SEO
 

amhypro

freshman
Joined
Jun 25, 2010
Messages
85
Points
0
Ini pandangan saya:

Ramai yg suka membuat iklan di laman classified percuma krn kosnya percuma dan trafik juga tidak mengecewakan. Namun harus diingat juga, kebanyakan pengunjung yg mengunjungi web tersebut adalah untuk meletakkan iklan bukannya mencari produk. Maka, pandangan saya ialah web sebegini kurang sesuai dijadikan tempat mempromosi.

p/s maafkan sy jika pandangan sy ini kurang tepat
betul tu..saya sependapat....tapi kalau free tu apa salah nye kan....
lagi satu...jika iklan yang dipamerkan tu berbentuk peluang perniagaan, income ribu riban....tapi buat iklan percuma...macam pelik kan. macam ajak oang join bis kita yang income tinggi tapi bawa kapcai....???...tak salah pon sebenarnya....selagi itu tidak merugikan....
 

kimiesp4

freshman
Joined
Jul 16, 2009
Messages
5
Points
0
nape google tak dapat kesan web site baru? macamana nak buat supaya web site kita dapat dikesan oleh google?
 

Sham EdyMart

freshman
Joined
Sep 26, 2008
Messages
252
Points
18
ni cara free, promote kat forum.... http://edymart.com/forum/5-perniagaan-usahawan
forum ni bukan forum biasa...apa kelebihannya ?
1. seo - pilih topik guna keyword yg selalu org taip kat search engine
2. setiap post akan di hantar secara automatik kepada ribuan pelawat di mana mereka boleh akses link forum post anda. Tak percaya ? like http://facebook.com/edymarketing
3. Ahli di laman web tersebut merupakan usahawan internet. Bukan orang biasa....so market target

selamat berforum...
 

wgn_white

Senior
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,779
Points
38
Sini saya sudah buat satu siri ditujukan kepada blogger baru.

Blogging For Beginner

Sneak peek...

Below is the list for all articles in this series. Please enjoy reading it.

What is blog?
The Importance of Debit Card
Paypal – What is that?
Get Yourself a Domain Name
Get Yourself a Webhosting
Most Powerfull Blogging Platform : WordPress
Installing WordPress On Your Webhosting
Optimizing Settings for Your New Blog
Installing MUST HAVE Plugins
Change Theme
Submit Your Site To Google Webmaster
Submit Your Site To Yahoo! Site Explorer
Submit Your Site To MSN
Feed and Feedburner
Email Subscription
Last Words For Dear Bloggers
 

izjat

freshman
Joined
Sep 26, 2009
Messages
318
Points
0
ko kena ada sosial friend la, alam maya friend. hehe.
pastu kalau blogger selalunyer mereka akan blogwalking pada blog orang lain dan tinggalkan jejak pada ruang chat/komen


:):)
 

safuan

Newbie
Joined
Mar 21, 2008
Messages
179
Points
16
Salam semua,

Izinkan saya berkongsi sedikit ilmu tentang promosi website/blog nie.
Kalau ikut skema blogger betul-betul, kena ikut prosedur seperti di bawah nie.
1.Buat perancangan niche, let say saya nak buat WP blog mengenai "offline marketing"
2.Kemudian buat keyword research kat "Google External Keyword", check berapa banyak pencarian sebulan, then check pulak dari segi persaingan (competition). Kalau permintaan/pencarian terhadap niche tersebut tinggi dan persaingan rendah, CANTIK!
3.Kemudian tulis apa-apa isi blog. PART NIE PALING PENTING. Bagi penekanan terhadap Tajuk Post. Nak tahu tajuk post apa paling ramai orang cari, kena buat research sekali lagi di step 2 tadi. Pls watch video SEO Pressor oleh Daniel Tan di seopressor.com, you akan faham maksud saya nie.
4.Bila post blog dah banyak, barulah buat backlinking. Macam saya nie selalunya guna software org malas seperti RSS Submit v2.56 (tapi berkesan sangat-sangat).
5.Kalau you punya blog/website dalam English, lagi senang cerita. Buat backlinking di Press Release PR5-7.
6.Kalau nak buat teknik backlinking lagi GILA-GILA, buat backlinking kat Facebook Fanpage. Contohnya kalau you punya blog tentang niche adsense tutorial dan kebetulan you punya blog hxxp://www.adsensetutorial.com, cuba buatkan satu fanpage di FB ie. http://www.facebook.com/page/adsensetutorial. Bila fanpage dah siap, rajin-rajinlah post you punya blog link tadi kat you punya fanpage tadi. TEKNIK INI IALAH BERKENAAN DGN MEMBUAT BACKLINKING (SENDIRI BIKIN) DI PR10.

Untuk pengetahuan semua kekawan, semua fanpage di FB = PR10 (maximum)
Point terpenting di sini ialah you punya niche mesti sama dgn keywort di fanpage tadi
Rasanya setakat nie dulu....

Sekadar perkongsian: Saya dah baca ebook Daniel Tan mengenai teknik SEO dan saya sangat berpuas hati kerana memang praktikal pun sebab saya dah buat.
 

safuan

Newbie
Joined
Mar 21, 2008
Messages
179
Points
16
Salam semua,

Ada sedikit penambahan mengenai macam mana nak promote website/blog tadi.
Sebenarnya (bagi saya) bukan macam mana kita nak promote blog/website, tetapi macam mana kita NAK PROMOTE BLOG POST SELARAS DGN KEKERAPAN PENCARIAN MAKLUMAT)KEYWORDS) DI gOOGLE

Izinkan saya berkongsi lagi satu teknik SEO yg terlalu power dan tak banyak songeh drp tuan tanah/admin web (drp pengalaman sendiri).

Teknik ini dipanggil ARTICLE MARKETING, you tulis artikel dimulai dgn tajuk artikel (dgn mengambil kira keywod research tadi)/macam tulis blog jugak. Just leave ONLY ONE link of your blog post/jjgn over-spamming dgn links(pls watch free video from Daniel Tan about SEO Pressor).
Artikel tadi biarlah betul-betul bermanafaat kpd pembaca dan tak nampak sangat macam kita nak promote blog kita.

Kemudian convert hasil karangan tadi kpd PDF file (saya guna openoffice writer jer)
Kemudian you submit artikel tadi kpd:
1)Scribd.com -Free jer
2)Docstoc.com - Free

Kalau setakat nak bersaing keyword dalam BM, rasanya anytime jer you boleh menang.

Sekian dari saya. Harap bermanfaat terutamanya kpd adik-adik blogger kat forum nie
 

wgn_white

Senior
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,779
Points
38
Bila soalannya "Bagaimana nak promosi web baru?" maka secara automatik tidak harus terus terjun "main" adword.
 

putri_bulan22

freshman
Joined
Oct 2, 2010
Messages
1
Points
0
salam, nak tanya pada sifu2 diluar sana. Apa yang perlu saya lakukan untuk memulakan web? Sangat2 berminat tapi memang tak tahu macam mana nak mulakan. Harap dapat tunjuk ajar. Tq
 

ZaRul

Senior
Joined
Jan 22, 2009
Messages
1,780
Points
0
kalau saya,
1.iklankan di high traffic website/blog
2.promote di fb dgn cara berhemah
3.forum
4.free ebook
5.link exchange
6.flyers
7.sticker
dan macam macam lagi
 

ABO

Senior
Joined
Nov 26, 2009
Messages
294
Points
18
salam, nak tanya pada sifu2 diluar sana. Apa yang perlu saya lakukan untuk memulakan web? Sangat2 berminat tapi memang tak tahu macam mana nak mulakan. Harap dapat tunjuk ajar. Tq
Saudari, web macam mana tue? Web nie ada bnyk... Web jualan, blog dll...
Boleh saudari terangkan serba sedikit?
 

ikansadin

freshman
Joined
Sep 4, 2011
Messages
16
Points
0
saya rasa benda-benda basic boleh dipraktik kan. dan saya rasa korang tahu dah cara ni.
misalnya aktif berforum, chatting,commenting,friendster, promosi offline (ngan kawan2) dan lain-lain yang dianggap basic

selamat mencuba
gud info nih
 
Top