bagaimana nak buat produk jenama sendiri sendiri..

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
mcm senang je... yg bahagian logo tu diorang tepek dgn stiker...
botol tu ada la tu mana2 kilang provide kn...

loreal pun guna...

loreal-professional-tecniart-iron-finish.jpg



tp lg profesional buat mcm ini....

DSC01546.JPG
 

spycat

freshman
Joined
Feb 11, 2009
Messages
918
Points
16
Age
33
Byk proses untuk keluarkan produk jenama sendiri.

TT nk buat ramuan sendiri atau ambil produk org, then guna nama sendiri?

kalau nak buat ramuan sendiri tu kena pandai buat la kan?
 

namingwho

Senior
Joined
Oct 14, 2012
Messages
680
Points
18
klau nk wt ramuan snri kne da kelulusan jabatan kesihatan lg, lpas tuh kos nk research mmng mahal gler..
 

abelljefrry

Senior
Joined
May 15, 2009
Messages
1,029
Points
38
Cuba try survey di Alibaba:
http://www.alibaba.com

Search cosmetics, dan tick pada gold-supplier. (Sebelum berurus niaga dalam Alibaba ni, study dulu apa yang patut)
Pilih beberapa supplier/manufacturer yang berkenan. Dan buat satu rekod, macam checklist. Pakai kertas, pakai Microsoft Excel lagi bagus.

Hantar email pada semua supplier tadi, dan tanya pasal minimum order, sample, catalog dan sebagainya. Dan tengok siapa yang reply paling cepat, cermat, dan bersungguh-sungguh.

Rekod kesungguhan supplier ni dalam checklist tadi. Kemudian baca jawapan semua email tu, dan rekod harga, minimum order, dan lain lain maklumat yang depa sediakan.

Nilai lah yang mana paling bagus mengikut kriteria-kriteria yang kamu tetapkan tadi. Lepas tu, short-list kan supplier/manufacturer dan order sample dari 4-5 syarikat yang terpilih tadi. Dah pegang, cuba, baru boleh mula hubungi untuk custom design, ramuan khas, packaging, bulk order dan lain lain.

Lagi satu, pastikan kandungan ubat-ubatan yang diimport ni, mengikut piawaian yang ditetapkan. Saya tak pernah beli borong kosmetik, jadi saya tak pasti caranya. Mungkin boleh bawa sample ubat ke makmal dan uji.

Tanya orang yang berpengalaman bab ubat-ubatan ni, mungkin depa boleh tunjukkan jalannya.

Semoga berjaya. :)
 

nazrirazra

freshman
Joined
Apr 28, 2010
Messages
349
Points
0
Salam, sekadar nak berkongsi apa yang saya tahu je yer. kalau silap mohon maaf.

Jika nak buat produk kosmetik atas jenama sendiri kebanyakkan secara OEM tetapi banyak pengusaha Malaysia buat OEM di Indonesia kerana kosnya yang murah dan cepat. Cuma bagi kita usahawan ni kena bagi formula yang kita kehendaki seperti krim tu nak ada bau apa, warna, fungsi dan sebagainya.

bagi produk yang nak dibawa masuk atau yang di OEm di Malaysia mesti kena dapat kelulusan Kementerian kesihatan dan JAKIM. Selepas tu boleh la mendaftarkan brand dan pattern kat MyIPO. tapo kos permulaan agak tinggi sebab kos kosmetik ni ambil banyak prosedur.

Awak boleh masuk dalam program Institut Keusahawanan negara kalau nak tahu lebih lanjut untuk belajar buat bisnes dan untuk memasarkan produk.. boleh cuba MARA dan SEMCorp.

Iru je buat masa sekarang. kalau suka kasi Thanks ar....
 

ayulola012

freshman
Joined
Jan 10, 2013
Messages
31
Points
0
Dato siti punya kilang pon dekat china.. klau produk mcm pakaian eg tudung/kasut rata2 dari china pastu rebranding balik.

Setuju dengan senior semua., produk kosmetik kena ada KKM dgn Jakim. Klau customer pong-pang2 di mahkamah kalah nanti sb xada KKM dgn jakim. Tp lotion2 di atas suma di pasar kan tanpa KKM dgn Jakim... (berani ny)
 

ayulola012

freshman
Joined
Jan 10, 2013
Messages
31
Points
0
Salam, sekadar nak berkongsi apa yang saya tahu je yer. kalau silap mohon maaf.

Jika nak buat produk kosmetik atas jenama sendiri kebanyakkan secara OEM tetapi banyak pengusaha Malaysia buat OEM di Indonesia kerana kosnya yang murah dan cepat. Cuma bagi kita usahawan ni kena bagi formula yang kita kehendaki seperti krim tu nak ada bau apa, warna, fungsi dan sebagainya.

bagi produk yang nak dibawa masuk atau yang di OEm di Malaysia mesti kena dapat kelulusan Kementerian kesihatan dan JAKIM. Selepas tu boleh la mendaftarkan brand dan pattern kat MyIPO. tapo kos permulaan agak tinggi sebab kos kosmetik ni ambil banyak prosedur.

Awak boleh masuk dalam program Institut Keusahawanan negara kalau nak tahu lebih lanjut untuk belajar buat bisnes dan untuk memasarkan produk.. boleh cuba MARA dan SEMCorp.

Iru je buat masa sekarang. kalau suka kasi Thanks ar....


suka idea ni.
masuk institute belajar.. smbil research2 produk dan kilang.. dptkan KKM dgn Jakim...daftarkan produk kat MyIPO.

agak2 brapa puluh ribu modal?.. ataw berapa ratus ribu..?
 

steward-221

freshman
Joined
Jan 14, 2013
Messages
3
Points
0
sepatutnye tidak susah, nie kena bincang ngan pekilang. Tapi bulan bulan kena order kuantiti tertentu, sesuai untuk pengedar
 

sharemalaysia

Senior
Joined
Aug 10, 2010
Messages
1,219
Points
38
Cuba try survey di Alibaba:
http://www.alibaba.com

Search cosmetics, dan tick pada gold-supplier. (Sebelum berurus niaga dalam Alibaba ni, study dulu apa yang patut)
Pilih beberapa supplier/manufacturer yang berkenan. Dan buat satu rekod, macam checklist. Pakai kertas, pakai Microsoft Excel lagi bagus.

Hantar email pada semua supplier tadi, dan tanya pasal minimum order, sample, catalog dan sebagainya. Dan tengok siapa yang reply paling cepat, cermat, dan bersungguh-sungguh.

Rekod kesungguhan supplier ni dalam checklist tadi. Kemudian baca jawapan semua email tu, dan rekod harga, minimum order, dan lain lain maklumat yang depa sediakan.

Nilai lah yang mana paling bagus mengikut kriteria-kriteria yang kamu tetapkan tadi. Lepas tu, short-list kan supplier/manufacturer dan order sample dari 4-5 syarikat yang terpilih tadi. Dah pegang, cuba, baru boleh mula hubungi untuk custom design, ramuan khas, packaging, bulk order dan lain lain.

Lagi satu, pastikan kandungan ubat-ubatan yang diimport ni, mengikut piawaian yang ditetapkan. Saya tak pernah beli borong kosmetik, jadi saya tak pasti caranya. Mungkin boleh bawa sample ubat ke makmal dan uji.

Tanya orang yang berpengalaman bab ubat-ubatan ni, mungkin depa boleh tunjukkan jalannya.

Semoga berjaya. :)

terbaik ni..

tapi kalau leh elakkan berurusan ngn alibaba.. mereka tak semua scam.. tapi mereka amat lambat dalam berurusan.. lain la kalau kita guna bahasa china.. baru laju sikit..
 

ayulola012

freshman
Joined
Jan 10, 2013
Messages
31
Points
0
sepatutnye tidak susah, nie kena bincang ngan pekilang. Tapi bulan bulan kena order kuantiti tertentu, sesuai untuk pengedar

Adakah kita ditetap kan komitment brapa order tiap2 bulan? Bole x klau mintak pengilang maintain komitment dgn kita je.?
 

Don

Newbie
Joined
May 3, 2006
Messages
85
Points
6
Age
39
Salam, sekadar nak berkongsi apa yang saya tahu je yer. kalau silap mohon maaf.

Jika nak buat produk kosmetik atas jenama sendiri kebanyakkan secara OEM tetapi banyak pengusaha Malaysia buat OEM di Indonesia kerana kosnya yang murah dan cepat. Cuma bagi kita usahawan ni kena bagi formula yang kita kehendaki seperti krim tu nak ada bau apa, warna, fungsi dan sebagainya.

bagi produk yang nak dibawa masuk atau yang di OEm di Malaysia mesti kena dapat kelulusan Kementerian kesihatan dan JAKIM. Selepas tu boleh la mendaftarkan brand dan pattern kat MyIPO. tapo kos permulaan agak tinggi sebab kos kosmetik ni ambil banyak prosedur.

Awak boleh masuk dalam program Institut Keusahawanan negara kalau nak tahu lebih lanjut untuk belajar buat bisnes dan untuk memasarkan produk.. boleh cuba MARA dan SEMCorp.

Iru je buat masa sekarang. kalau suka kasi Thanks ar....

Sebenarnya kat Malaysia ni pon banyak pengilang yang buat contract manufacturing/ OEM. Saya prefer ambil dari pengilang di Malaysia, kerana kebanyakkannya memiliki sijil GMP/ KKM/ /HACCP/ JAKIM dan Laporan Analisa Makmal untuk bahan mentah yang digunakan. Lebih senang berurusan. Harganya memang mahal sikit tapi masih boleh dirunding bergantung kepada bilangan order.

Jika nak buat secara sederhana, saya tak syorkan buat OEM ni kat luar negara kerana perbezaan undang-2 yang membuatkan prosedurnya agak rumit.

Adakah kita ditetap kan komitment brapa order tiap2 bulan? Bole x klau mintak pengilang maintain komitment dgn kita je.?

Aik, macam nak conquer market jer... hehe. Diorang buat bisnes, kalau ada oder diorang mesti rembat punyer.
p.s - kecualilah kalau kita ada special deal ngan pengilang tu. :)
 
Last edited:
Top