AWAS : Scam di Mudah

RajaKamil

Kawan WC Premium
Active
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,752
Likes
23
Points
48
Age
33
Offline
#1
Salam hormat;
Awas, kepada sesiapa yang menjual hp di mudah.my,
berhati-hati dan jangan cepat teruja apabila dapat email yang kononnya orang UK (atau luar negara) ingin membeli hp anda.

Saya masih belum tahu, bagaimana mereka boleh menipu anda, tetapi modus operandinya mudah sahaja.

1. Mereka akan hantar email berminat dengan produk anda. Biasanya handphone, dan bertanya available lagi tak.

2. Bila kita jawab ya, mereka akan membalas (suspected to be autoresponder), beritahu yang mereka ini orang UK dan ingin beri hadiah kepada pekerja Afrika mereka. Mereka minta kita reply harga hp + harga post ke UK. Lalu mereka minta no akaun kita.

Setakat ini, ada beberapa orang pembeli Panduan Buat Duit Dengan Mudah.my (lihat siggy), telah hubungi saya dan bertanyakan tentang email tersebut.

Nasihat saya, abaikan sahaja.
 
Joined
Jan 18, 2009
Messages
52
Likes
0
Points
6
Offline
#2
salam,

adik saya pernah terkena dengan penipuan di mudah nie.. selalunya yang suke tipu ni mat black..

kisahnya adik saya iklankan hp nokia. then ada satu minah ni contact nak belikan tuntuk anak dia di Senegal. katanya payment dah dibuat melalui paypal tapi sangkut. adik saya pon ntah apa mimpi terus tadah je apa dia ckp dan pos hp tu ke Senegal sebab urgent katanya.

then tibe2 adik saya dapat email dari "paypal" kununnya payment sangkut dan tuk terima kena bayar certain amount (tak ingat berapa). adik saya pon kontek saya. saya cakap itu konpem scam. tuk kepastian kami forwardkan email tu ke paypal dan paypal confirmkan itu scam. diorang memang selalu dapat komplen pasal scam mat black nie.

so adik aku kerugian Hp & juga kos pos ke senegal yang jejak ratus jugaklah. salah adik aku jugak tapi its a lesson to be learnt.
 
Joined
Feb 8, 2009
Messages
1,120
Likes
0
Points
0
Offline
#3
Pernah gak kena mcm ni..Cara diorg sama je..Diorg akan suruh poskan brg tu ke negara2 belah afrika kononnya kat anak,adik or member..Diorg suruh guna EMS shipping method utk hantar brg..Bagi sesiapa yg jual brg kat Mudah..apa2 hal korg pastikan bayaran diterima dulu sebelum menghantar brg..
Berhati-hati dgn email mrsmercykevin@gmail.com..Ramai member2 aku yg dpt email dari dia ni..Motif utama dia,berminat nak beli brg utk anak dia dan suruh pos ke nigeria..
 
Last edited:

wee

freshman
Joined
Aug 31, 2009
Messages
20
Likes
0
Points
0
Offline
#4
pernah terbaca pasal ni, biasanya harga yang diorang offer tu lagi mahal dari apa yang diiklankan.
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
#5
saya pun ada terima beberapa email yang berminat nak beli hp dan jam..tp sy ignore, malas nak balas. siap offer nak beli harga lebih tinggi dari yang saya iklankan. bak kata RK, if it's too good to be true, then it's not true :)
 

azlan

freshman
Joined
Jan 14, 2006
Messages
48
Likes
0
Points
6
Offline
#6
saya penah dapat email mcm ni tapi masa sy jual kat ebay... abaikan je senang crita.
 
Joined
Aug 31, 2008
Messages
5,360
Likes
7
Points
38
Age
33
Offline
#7
aku xpenah kena ngan mat black ni, selalu kena ngan bangsa sendiri..
tipu anak melayu sendiri..xsedar makan duit haram...nasib baik sikit takat RM70 jea...tp duit gak tu, sayang~~
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
#11
memang scammer ada di mana2...cuma RK cuba highlight apa yang berlaku di Mudah.my supaya orang yang baru cuba beriklan di Mudah.my tak tertipu seperti yang dialami oleh adik bro dassler..
 
Joined
Apr 25, 2009
Messages
22
Likes
0
Points
0
Offline
#14
aku pon pernah kene tipu..nak beli broadband..lepas bayar barang tak sampai...berhati-hati dgn Orang Cina yang bernama Daniel-0163870127...
siap aku letak no tepon lg tuh....hati2 kawan2....
 

RajaKamil

Kawan WC Premium
Active
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,752
Likes
23
Points
48
Age
33
Offline
#16
huhu, google bukan ukuran untuk tentukan dia scam atau tak.
At least kat malaysia ni lah.
Hurm anyway, ada kebarangkalian, dia guna detail yg bukan miliknya.
Main ambil je dari tenet.

So, apa yang penting nak beli belah kat mudah ni, setakat ni ialah COD.
Cash on delivery...
 

arzule

freshman
Joined
Apr 29, 2009
Messages
16
Likes
0
Points
0
Offline
#17
senang citer, ape2 transaksi yang melibatkan mat2 dan minah2 afrika ni abaikan je semua....diaorang jujur pun abaikan dan pada pengalaman aku pun memang tak pernah diaorang ni jujur..dahlaa diaorang datang malaysia ni buat kerosakan je...nasib baik aku nih takde power nak halau diaorang...cis bedebah tul diaorang tu! (p.s: - sori takde kena mengena dengan thread, maaf pak admin! hehehe)
 

wangfm

freshman
Joined
Nov 23, 2009
Messages
1,235
Likes
0
Points
0
Offline
#18
huhu, google bukan ukuran untuk tentukan dia scam atau tak.
At least kat malaysia ni lah.
Hurm anyway, ada kebarangkalian, dia guna detail yg bukan miliknya.
Main ambil je dari tenet.

So, apa yang penting nak beli belah kat mudah ni, setakat ni ialah COD.
Cash on delivery...
terima kasih atas informasi ni
 
Joined
Oct 5, 2009
Messages
13
Likes
0
Points
0
Offline
#19
Salam hormat;
Awas, kepada sesiapa yang menjual hp di mudah.my,
berhati-hati dan jangan cepat teruja apabila dapat email yang kononnya orang UK (atau luar negara) ingin membeli hp anda.

Saya masih belum tahu, bagaimana mereka boleh menipu anda, tetapi modus operandinya mudah sahaja.

1. Mereka akan hantar email berminat dengan produk anda. Biasanya handphone, dan bertanya available lagi tak.

2. Bila kita jawab ya, mereka akan membalas (suspected to be autoresponder), beritahu yang mereka ini orang UK dan ingin beri hadiah kepada pekerja Afrika mereka. Mereka minta kita reply harga hp + harga post ke UK. Lalu mereka minta no akaun kita.

Setakat ini, ada beberapa orang pembeli Panduan Buat Duit Dengan Mudah.my (lihat siggy), telah hubungi saya dan bertanyakan tentang email tersebut.

Nasihat saya, abaikan sahaja.
Ya! memang btul! kin panas ni mo tipu2 urg..
Tapi sy dpt 3 buyer dari ad ni....
View attachment untitled.JPG
 

wangfm

freshman
Joined
Nov 23, 2009
Messages
1,235
Likes
0
Points
0
Offline
#20
mereka dpt skam kita sebab sanggup bayar lebih dari harga yg sepatutnya

ketamakan tu yg menjadi pembunuh
 
Top