Aset Zaman Moden yang bernilai jutaan ringgit.. Apa dia?

NazriBiz

freshman
Joined
Jan 5, 2011
Messages
275
Points
0
Kebetulan saya jumpa kawan lama saya yang memang dah lama tak jumpa.

Saya lihat dia memang jauh berubah. Pakaian dan gaya dia memang betul-betul jauh berubah berbanding dulu.

Topik perbualan pertama adalah kerjaya.
Saya tanya dia apa kerja dia sekarang. Dia dengan senyum menyatakan dia tidak bekerja.

Saya tanya lagi, kalau tak bekerja dia cari makan macam mana, sebab nampak dia memang mewah
dengan kereta dan pakaian yang mahal.

Dia menyatakan memang dia tak bekerja makan gaji tapi dia ada pendapatan dari aset dia sendiri.
Sambil tu dia menasihati saya supaya membina aset sekarang untuk masa depan.

Saya bagitahu kalau modal tak cukup banyak macam mana nak bina aset.?
Dia pun menjawab dengan agak tinggi suara,.. dia kata bila sebut aset semua orang fikir
pasal rumah, tanah, bangunan dan sebagainya.. sedangkan aset ada pelbagai bentuk...

Saya tanya alagi... aset apa?
Dia kata aset ada macam-macam.. diantaranya ialah aset maya seperti saham dan website..
Aset yang memberi pendapatan kepada dia ialah website..

Dia kata kenapa orang sekarang masih lagi tak nampak-nampak peluang ini... aset ini sangat rendah
modalnya tapi nilainya boleh mencecah jutaan ringgit.

Dah banyak bukti menunjukkan nilai website yang berjuta-juta ringgit. Siapa tahu nilai website Airasia?
Siapa tahu nilai website mudah.my ? Itu website kat malaysia. Tak payah sebut nilai website facebook.

Itu semua aset yang sangat tinggi nilainya. Bayangkan ada yang hanya menggunakan modal RM100 untuk domain
dan hosting tapi nilai websitenya adalah 2 juta...

Selepas dengar panjang lebar penerangan dia tu saya terdiam sekejap. Yang saya tahu dia dulu tak minat
langsung pasal komputer. bagaimana dia boleh membina kekayaan dalam bidang IT?

Saya tanya bagaimana dia bermula? Dia jawab dia bermula dengan titisan air mata... lagi saya pelik mendengarnya.

Lalu dia mulakan cerita... tapi ceritanya agak panjang... Untuk dengar cerita dia boleh reply "Saya nak Nazribiz".

Saya nak logout dulu sebab dah dekat jam 7 mlm.. perlu ambil isteri..
 

abgsabah

freshman
Joined
Jun 27, 2007
Messages
725
Points
16
Saya nak Nazribiz
 

shafiq93

freshman
Joined
Apr 11, 2011
Messages
96
Points
0
Saya nak Nazribiz
 
Top