Asal usul ubat gigi Darlie

Pfiza2

freshman
Joined
Apr 28, 2014
Messages
454
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Betul ke Darlie dan Colgate keluar dari kilang yang sama? Kiranya macam pesaingan la..tapi sebenarnya satu geng je..Dan sebenarnya banyak lagi jenama terkenal kat Malaysia ni dari satu kompeni.. tapi mengeluarkan iklan berasingan..



Darlie dahulunya dikenali sebagai Darkie adalah jenama ubat gigi yang dikeluarkan oleh syarikat Hawley & Hazel. Perkataan "Darkie" digunakan di Amerika dan Eropah merujuk kepada orang berkulit hitam dan dikatakan berunsur perkauman. Sebab tu nama tu ditukar kepada Darlie dan imej dekat kotak pun sudah bertukar. Darlie menjadi salah satu jenama ubat gigi popular di Taiwan sehingga hari ini.

Tetapi ramai yang tidak tahu bahawa perkata "Darlie" pun merujuk kepada perkataan hitam, cuba pergi Google translate dan translate perkataan English (DARLIE) -> Chinese. Pastu ambik perkataan Chinese yang keluar tadi dan translate balik ke English dan tekan untuk maksud alternatif (rujuk gambar bawah). Kalau tak puas hati lagi pergi tanya orang Cina maksudnya. Menarik terkini tentang produk Ubat gigi Darlie disini

Sumber : blogslucumenarik
 
Top