Artikel plagiarisms, dn lain2 isu berkaitan..

aad_lfcfn

freshman
Joined
Jul 31, 2006
Messages
48
Points
6
Maksud plagiarisms..
http://gervaseprograms.georgetown.edu/hc/plagiarism.html

jauhi diri anda daripada perbuatan plagiarisms..

bawah ni..ni khusus untuk yg baru berjinak dlm bidang blogging.

*jangan ambil walau sebaris ayat blogger lain. (copy+paste)* anda boleh kene saman

*statekan source bagi setiap news yg anda jumpa. takda masalah pun.. letak je no-follow tag kalau kedekut link sangat*

*jangan edit hasil kerja orang lain.. please write from scratch.*

ada sesiapa nk sambung ker..? perbincangan dialu-alukan..
 

bat_infomalaya

freshman
Joined
Nov 27, 2006
Messages
64
Points
6
saya pun dah kena benda nih..budak tu(newbie) copy content blog saya bulat2 ngan gambar sekali(dah tu hosted bawah akaun saya lak,makan bandwidth..)..geram gak..dah tegur..tapi lepas tu dia letak la source..tapi yg sedihnya,bukan active links..ayat semata-mata..

satu lagi kes, ada satu portal laman web sekolah,amik content jugak..tapi letak ayat "sumber dari www.infomalaya.com" ja..bukan active links..tapi saya tak kisah sangat..sebab laman web sekolah, boleh jugak budak2 sekolah nak baca,tambah ilmu..


tips:
#) kalau nak letak kredit, sila letak links yang active(boleh klik) ok..
#) gambar yang kita nak ambik tu, kalau boleh save dulu dalam hosting sendiri..
#) Jangan claim bahan yg kita post tu milik kita, saya sendiri letak links walaupun gambar,bahan tu saya taip sendiri..

selanjutnya,sila sambung.. :)
 

aidacutes

Newbie
Joined
Nov 20, 2006
Messages
384
Points
18
Bercerita tentang nieh, aida selalu buat assignment untuk akak aida. *skrang tak dah* Dalam arahan soalan, mesti ada ayat nieh.Masa memula dapat ayat nieh, terpikir gak, ape kejadah maksud ayat nieh? *first time dengar* then biler tengok kamus owhhh maksudnya dier "Ciplakan; plagiat; tiruan;" *i use my oxford dictionary*

So maknanya dalam ape sahaja bahan penulisan, memang tidak diberi laluan untuk menciplak. Kalau pun teringin sngat nak ciplak, berikan "sumber rujukan" bahan tersebut. :)
 

aad_lfcfn

freshman
Joined
Jul 31, 2006
Messages
48
Points
6
penciplak ni sebenarnya scaredy cat yg tk mampu nk patuhi undang2 yg telah ditetapkan. kita kt wangcyber perlu ambi berat dn tk buat plagariasm cam member yg kt forum luar negara selalu buat. diaorang mana kisah halal haram.. :(
 
Top