apakah nama domain yang sesuai?

ZaRul

Senior
Joined
Jan 22, 2009
Messages
1,779
Points
0
mengenai nama domain ni pada pendapat saya hendaklah senang dan

ringkas serta mudah untuk orang ingat,lagi satu kalau anda buka website

untuk menjual produk nama domain seelok2nya pakai nama produk,cth

nama produk adalah Panduan Mejaga Kereta,nama domain yg

sesuai,www.PanduanJagaKereta.com atau www.JagaKereta.com
 

Hamirul

Senior
Joined
Mar 22, 2007
Messages
763
Points
18
salam semua bagi pendapat korang apakah nama domain yang sesuai untuk saya?

Salam,

Sebelum tu nak tanya domain tu untuk ape ek? :)

Kalau untuk blog sendiri, sebaiknya guna nama sebenar atau nama glamer ;)

Kalau untuk minisite, bergantung kepada produk apa yang hendak dijual... Pastikan ianya pendek dan mudah diingat :)
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
cari yg ringkas agar org senang igt dan klu boleh jgn terlalu panjang.
 

budiamd

freshman
Joined
Jul 10, 2009
Messages
112
Points
0
domain percuma boleh check kat co.cc dan webhosting percuma boleh check kat 000webhosting. sgt bagus utk org yg baru nk belajar. boleh pahamkan apa itu domain...apa tu webhosting..cpanel dll.
tp kalau dh serius nk bisness, baik pakai domain + webhosting berbayar. saya rekemen pakai JOMHOSTING --> murah dan memuaskan. pakej paling murah RM45 setahun (domain RM35 + webhosting RM10).

-Budi-
 

syahmi

freshman
Joined
Dec 12, 2008
Messages
23
Points
1
rasanyer letak rahsia shadow.com sedap gak... Nak jual ebook ape tu???


-------------------------------------------------------------
Viva 1000cc Premium (auto) yang terpakai untuk dijual...
warna silver..
Aloy rim..
Spoiler..
Auto close side mirror..
CD Mp3 radio..
bateri kereta baru tukar..
Siap tinted,
carpet baru
dan kusyen cover..

Baru pakai 2 tahun..
Meter tak sampai lagi 25,000 km..
Baru diservis..

Harga boleh runding..

Minat ? email saya di [email protected]


-------------------------------------------------------------
 

untung

freshman
Joined
May 16, 2009
Messages
942
Points
0
rasanyer letak rahsia shadow.com sedap gak... Nak jual ebook ape tu???


-------------------------------------------------------------
Viva 1000cc Premium (auto) yang terpakai untuk dijual...
warna silver..
Aloy rim..
Spoiler..
Auto close side mirror..
CD Mp3 radio..
bateri kereta baru tukar..
Siap tinted,
carpet baru
dan kusyen cover..

Baru pakai 2 tahun..
Meter tak sampai lagi 25,000 km..
Baru diservis..

Harga boleh runding..

Minat ? email saya di [email protected]


-------------------------------------------------------------


Apa pulak nie..?
 

myarsenal

freshman
Joined
Feb 12, 2009
Messages
80
Points
0
masuk2 terus promosi

sambil menyelam bos... hik3


nama domain yang sesuai? pd aku.. kene la tgk produk apa yg ko jual... dari ctu bru la ko kene cari domain yg sesuai dgn produk tu...

kalu nk free... gunakan blogger ke... wordpress ke... co.cc ke.. ishk.. banyak ler kalu ko wat research... ko google jerk.. mcm2 ada...

p.s - kalu produk org len tu x yah ler.. may b aku rase ko ni wat landing page kan... kalu betul la telahan aku...
 

FADZRI

Newbie
Joined
Oct 26, 2008
Messages
927
Points
18
Age
33
perniagaan internet tu luas skopnya adik.

Yup betul tu,
ada orang jual produk fizikal kt internet (tshirt *mcm saya hehe, keronsang*betul ke ejaan die?, PC dan lain lain) ada org jual produk maya(ebook*nak ebook free leh download kt sini, perkhidmatan grafik, forex dan lain lain.)
Bagi pendapat sy kalau kita x pasti lagi nk jual apa lebih baik buat domain yang general(eg JOMNIAGA.com)Ia akan jadi mcm laman utama. Lepas tu kalau ada produk nk jual, buat subdomain je la....(eg tshirt.jomniaga.com*free pun free hehe) kalau ada lg satu buat ebook.jomniaga.com dan seterusnya dan seterusnya..

kelebihan die...
1- Perniagaan berpusat, Semua dibawah satu bumbung. Kat laman utama boleh letak link ke semua2 subdomain dibawahnye kan..)

2-Menjimatkan.. X payah nk beli banyak-banyak domain jadi sangat jimat.

3-Pendapatan sampigan- bayangkan ttibe web anda jomniaga tu jadi popular. Anda boleh letak ruang iklan dan offer service jual subdomain pulak...kan. Ye la siapa x nk jd sebahagian dari web popular....

Tu je la pendapat dr saya nie.. ada nk tambah tambah le.. :)
 
Top