Apa nak jadi dengan Internet Marketers MELAYU?

Status
Not open for further replies.
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#42
hmm, mcm ni lah.. Saya rasa kita dah terlebih bincang isu harga ni.. Inilah prob kat negara Malaysia, kat negara lain tak tahu lah.. Terlalu banyak dan berlebih-lebih bincang hal2 yg remeh.. Sampai yg besar2 yg lebih utama keciciran..

Kalau kita dok bincang dan berdebat pasal harga ni, rasanya sampai kiamat tak abis. hehe.. Pastu, perkara remeh camni hanya menganggu industri perniagaan internet yg sedang nak naik ni. Apa kata kita mula fokus betul2 pd perbincangan yg lebih utama. Kalau org tak setuju dgn harga tinggi, terserah kat dia lah.. ;) Kbykn manusia ni, tak reti hargai ilmu. Kalau bayar tiket untuk konsert hiburan, perhabis ratus2 utk ASTRO dan SMS, bab mengayakan org lain tanpa beri faedah bersama, BENDA MCM TU TAK NAMPAK. Tapi bila bab ilmu, BERKIRA TAK ABIS! KEDEKUT... hehe..

So, yg mana tak puas hati dgn bayaran tinggi tu, biarkanlah dia dengan dunia dia.. Kita dengan dunia kita. Tapi yg seelok dan semoleknya, perselisihan pendapat yg remeh jangan buat kita berpecah-belah. Stp org ada pendapat sendiri. Slg benda tu tak bagi mudarat kat umat manusia, simpanlah ia dalam hati. Meh kita sama-sama bersatu buat apa yg terbaik.. ;)
 
Joined
Apr 23, 2006
Messages
73
Likes
0
Points
6
Offline
#43
btl 2

sepatutnya kita memupuk persaingan yg sihat

bknnya slg menjatuhkan org lain

anyway..tabik springla kat irfan 2

sbb dialah yg tlh mencetuskan fenomena netpreuners di malaysia ni

syabas irfan! :wink:
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#44
yes.. betul tu. Dia lah yg membawa aura industri ini sehingga semua orang membuka mata + yg senyap2 buat ebiz selama ni pun mula nak munculkan diri.. :)

Lebih hebat dari aura mawi.. huhu.. Jangan mare noooo.. ;)

Ikhlas saya katakan, dengan kemunculan irfan, ia menjadi satu pemangkin lagi kpd sy dalam bidang ni. Membuka mata dan memahami lebih jelas apa itu ebiz, bukan klik klik dan surf surf..
 
Joined
Apr 12, 2006
Messages
46
Likes
1
Points
8
Offline
#45
shuth said:
sebenarnya.. bukan setakat bidang internet biz sahaja..
apa2 bidang pun.. kalau kita nak bersaing.. usahlah gunakan taktik "menjatuhkan orang lain untuk berjaya".. tak elok, tak beretika dan takkan kekal lama kalau berjaya pun...

benda mcm nie banyak terjadi kat industri insurans dan MLM...
pada saya.. kaedah yg lebih berkesan ialah dengan menceritakan "Apakah kelebihan produk anda?"... dan bukannya menceritakan.. "Apa keburukan produk orang lain?"..

Jadi.. berhentikanlah mengutuk2 orang lain...
orang MLM A kata orang MLM B tak bagus..
orang insurans A kata.. orang insuran B tak bagus..

orang bukan nak dengar semua tu.. orang nak dengar.. "Apa yang bagusnya produk anda?"

Saya sokong 110 % aper yg shuth cakap.saya pernah jadi agent insurans satu masa dahulu , pernah jadi agent takaful satu masa dulu dan pernh jadi seorang penggiat mlm satu masa dulu ...

perangai menjatuhkan orng lain untuk melonjakkan diri kita harus dibuang jauh - jauh dari kotak fikiran ...namun satu perkara perlu dilihat juga ...memberi komen dan menerima komen juga amat digalakkan kerana ia akan memberi kita satu input tentang ape yang telah kita keluarkan atau jual atau pasarkan.Dengan input tersebut kita dapat membuat penambah baikan ( jika perlu ) kepada produk kita...tukang pemberi komen pula seharusnya berilah komen yang membina dan menurut cikgu saya ( jangan tahu komen sahaja ,tapi seharusnya tahu apakah langkah untuk memnambaik apa yang dikomen ) .



P/s : suka dikomen untuk perbetul diri :D .


terima kasih.
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#46
yups.. Jika kita perhatikan irfan. Dia relaks jer.. Very pro.. Apa org komen, dia buat relaks jer.. Tp irfan tahu apa yg kita bincang ni. Bahkan dia masuk forum ni.. hehe.. Sebenarnya yuran dia tu berapalah sangat.. Saya malas nak taip fakta2 mengapa diletakkan harga begitu. Lgpun pihak irfan dah ada citer why letak harga tu.. Tolak sana kira sini, dah kira murah tu..

Pendek kata, lets work! ;) Jgn biar prob kecik ni membantut usaha kita semua.. :roll:
 
Joined
Jan 22, 2006
Messages
1,053
Likes
8
Points
38
Offline
#48
Kalo tak baca jutawan jupiter tu, rasanya tak nah amik tahu pasal the millionaires mind dan the millionaire next door...harapan supaya iklim 'baru' nie akan jadi lebih sihat dan bukan jadik makin worst...

kat melayu.com, ada term khas iaitu phd, perasan hasad dengki...kat diskusi sana nun, ada dibincangkan seriusnya persaingan tarik kaki ketam melayu, ketam cina tolong ketam cina...dalam politik pong sama, membosankan...

penah dengar quote ni : melayu sinonim dgn dengki, cina sinonim dgn tamak, india sinonim dengan berbelit-belit...naik pening memikirkan..

p/s sedih bila masuk cc, budak2 melayu kita masih dok ragnarok, masih dok chat2 kosong, yahoo chat,tengok gusti, dan tak memulakan internet business soul searching...masih lagi tak mengerti, betapa sukarnya hidup diluar sana tanpa ilmu yang betul
 
Joined
Apr 12, 2006
Messages
46
Likes
1
Points
8
Offline
#49
ambo sokong demo bata golek ! kalau ada seratus cc yang beroperasi , 99% anak melayu kita yang tengah dok chating or dok main game kat sana termasuk lah anak 2 yang masih beruniform SEKOLAH !.
so misi kita ialah menyedarkan mereka 2 ni supaya daripada dok buang masa ,buang duit , buang tenaga begitu lebih baik buat duit dari internet ni...lagu mano ? :(
 

invtr

freshman
Joined
Apr 28, 2006
Messages
131
Likes
1
Points
18
Offline
#50
rasa cam dah 'over' discussed la topic ni. admin leh lock le kot. cam smartusaha kata, kita kena focus kat perbincangan serius cara2 internet business dari bincang isu yg tak habis2 camni. cuma pendapat peribadi :)
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#51
okla.. lock jer la..! tima kasih kepada semua yang memberi pandangan.
sekian, wassalam.
 
Status
Not open for further replies.
Top