Apa masalah kereta saya sebenarnya?

papala

junior
Joined
Apr 22, 2014
Messages
91
Points
8
Kereta saya Myvi..Baru-baru ni saya ada tukar minyak hitam..lepas tu dapatlah percuma balancing keempat-empat tayar. Lepas dah tukar minyak hitam tu, masa bawa kereta, saya rasa tayar sebelah kiri depan (bahagian tempat duduk penumpang depan) ada macam bunyi kipas berpusing. kalau saya bawa laju, makin kuatlah bunyi tersebut. Tapi kejap ada kejap takda.
Kepadasesiapa yang tahu, apa sebenarnya masalah tersebut?
 

manpit

freshman
Joined
Aug 30, 2019
Messages
31
Points
6
Age
23
Kereta saya Myvi..Baru-baru ni saya ada tukar minyak hitam..lepas tu dapatlah percuma balancing keempat-empat tayar. Lepas dah tukar minyak hitam tu, masa bawa kereta, saya rasa tayar sebelah kiri depan (bahagian tempat duduk penumpang depan) ada macam bunyi kipas berpusing. kalau saya bawa laju, makin kuatlah bunyi tersebut. Tapi kejap ada kejap takda.
Kepadasesiapa yang tahu, apa sebenarnya masalah tersebut?
jgn bawak laju2 nanti terkeluar tayar..bahaya tu kalau balancing tak cun. even kjap ada bunyi kjap ilang tapi better p check balik kat tempat tu
 
Last edited:

jailani80

freshman
Joined
Sep 17, 2019
Messages
27
Points
1
Age
33
Kereta saya Myvi..Baru-baru ni saya ada tukar minyak hitam..lepas tu dapatlah percuma balancing keempat-empat tayar. Lepas dah tukar minyak hitam tu, masa bawa kereta, saya rasa tayar sebelah kiri depan (bahagian tempat duduk penumpang depan) ada macam bunyi kipas berpusing. kalau saya bawa laju, makin kuatlah bunyi tersebut. Tapi kejap ada kejap takda.
Kepadasesiapa yang tahu, apa sebenarnya masalah tersebut?
satu tayar je ke? aduh ada kaitan dgn enjin ke tak eh
 

shudasan49

freshman
Joined
Jan 31, 2022
Messages
1
Points
1
Age
28
baru lagi kot, jangan bawak laju-laju nnti dah lama sikit baru laa biasa.
 

badbadman

freshman
Joined
Feb 2, 2022
Messages
4
Points
1
Age
26
pakai balancing ni jgn langgar pothole jalan, nnti mmg tak sedap.
 

manpit

freshman
Joined
Aug 30, 2019
Messages
31
Points
6
Age
23
saya rasa mesti ada yg tak kena tu, kena pergi balik bengkel nanti kalau tayar problem makan bnyk pulak minyak
Post automatically merged:


hahaha takut accident la pulak
minyak skrg dah la mahal, kena pandai pilih minyak yg jimat je lah.kos service la ,insurance la..kena jd pengguna bijak la. tapi jgn p guna minyak bukan2 pulak..
Post automatically merged:

pakai balancing ni jgn langgar pothole jalan, nnti mmg tak sedap.
tu satu hal,bawak tak smooth, tak best dah bawak kereta..tambah kalau jalan jauh mmg pishang la.tu penting servis keta kena check balik.kdg pomen buat suka hati..asal boleh je.kereta ni nk pkai lama .main dgn nyawa pulak tu
 
Last edited:

badbadman

freshman
Joined
Feb 2, 2022
Messages
4
Points
1
Age
26
minyak skrg dah la mahal, kena pandai pilih minyak yg jimat je lah
Post automatically merged:


bawak pun tak smooth, tak best dah bawak kereta
mcm mana nak bagi smooth tu ? pakai kereta mahal ke? hahahaha
 

manpit

freshman
Joined
Aug 30, 2019
Messages
31
Points
6
Age
23
mcm mana nak bagi smooth tu ? pakai kereta mahal ke? hahahaha
pakai minyak shell, smooth gila bila drive, dh la jimat teruk. try isi penuh setangki petrol fuelsave 95 nilai sendiri sama ada berbaloi atau tak.jangan anggap semua bahan api sama sebab Shell FuelSave 95memang berbeza.
 
Last edited:

Mekanik kereta

freshman
Joined
May 21, 2021
Messages
9
Points
3
bila buat balancing,mekanik akan letak pemberat untuk balancekan tayar,jika sport rim diletakkan pemberat kepingan dalam roda,jika tercabut atau bergerak2 ia akan berbunyi bila kena angin,jumpa semula kedai tayar minta mereka periksa
 

manpit

freshman
Joined
Aug 30, 2019
Messages
31
Points
6
Age
23
jimat mcm mana tu? skali isi tayah isi dah ke?
mcm aku klu isi full mmg ada la balance 2bar mcm tu takat nk bawak anak ronda2 kena aircond..hahhaha.klu aku p kja drive xbukak aircond lg la save. skli isi tayah isi tu mn boleh bro...ko ingt minyak tu berkembang jd byk ke ape2.hahahha..confirm la kete kena dok isi minyak je.mksd aku perjalanan tu boleh p lg jauh la...
Post automatically merged:

bila buat balancing,mekanik akan letak pemberat untuk balancekan tayar,jika sport rim diletakkan pemberat kepingan dalam roda,jika tercabut atau bergerak2 ia akan berbunyi bila kena angin,jumpa semula kedai tayar minta mereka periksa
kena jumpa mekanik tu balik betulkan balance tayar tu
 
Last edited:
Top