Apa kelemahan Cyber Cafe di tempat anda?

zolkifle

freshman
Joined
Mar 20, 2006
Messages
37
Points
6
Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Dah lama juga saya tak aktif dalam forum. Cuma tengok2 orang lain punya perbincangan sahaja. Sekarang ada sedikit maklumat saya perlukan, harap kawan2 dapat tolong beri pandangan. Terima kasih.

Saya menjalankan perniagaan CC di tempat saya. Saya bercadang hendak membuka lagi cawangan di tempat lain. Di sana sudah ada 2 pesaing yang besar setiap satu sewa 2 lot kedai (ada 100 pc). Saya nak masuk di tengah2, jadi saya perlukan 'niche' untuk menawan pelanggan2 sedia ada, dengan cara perbaiki kelemahan CC setakat ini.

Terima kasih sekali lagi
 

surfaddict

Senior
Joined
May 31, 2006
Messages
2,116
Points
38
kalau cybercafe di kawasan shah alam ni agak susah nak dicari kelemahannya sbb mereka mmg berdaya saing..kalau boleh nak provide cc yg bleh buat org rasa mcm kat rumah..

kalau sy biasanya suke pi cc yg kelajuan internet nya mantap dan suasana yg harmoni..if bising2 budak main game mmg sy akan panas punggung di cc tu..
 

lamanblog

freshman
Joined
Jun 9, 2007
Messages
304
Points
16
Age
33
yup, n the most part is, make sure pc yang anda provide tu xde sangkut2, nak wat keje, bukak microsoft office pon susah, etc. speed internet pon diambil kira.

lokasi, faktor paling penting. sy tengok skrg ni bnyk cyber cafe lingkup, but then letak notice > server under maintenance < , la,etc. papehal, strategic planning is essential.

privacy juga memainkan peranan penting ntuk users. kitorang (pengguna) pun xnakla dok dalam keadaan sesak2, sarat ngan pc. asingkn gamers n surfers maybe bagus gak so dat users leh dapat ketenteraman.

spec pc penting gak. tmpat saya, amd sempron, ram 256 je, nak tekan start pon lambat. skrg pc amd athlon x2, 512 ram, lcd, leh dapat rm1k je. tambah la graphic card yang power but murah, cth, ati x550,x1550 n upper, nvidia 6600,7600,7300gt, etc ley dapat dlm rm3xx . so should be berbaloi dah

kat kawasan sy, pkara paling xbest, tutup awal la.. tapi xpe,,skrg da pakai celcom 3g n snailmyx...hehe...
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
tapi kalau nak diikutkan, keuntungan besar kebanyakan CC skrg bukan la dari internet surfing, tapi dari games, especially network games. sebab kebanyakan rumah skrg dah ada kemudahan internet. kat university semua dah ada internet..

so, pada pendapat aku, better ko tumpukan pada network games. make sure network ko mantap. guna gigabit switch, gigabit network card, cat6 utp cable. pastu semua pc guna at least 19 inch monitor (baru best nak main game). masa nak opening CC ko, ko anjurkan satu pentandingan game mcm counter strike ke..ape2 la.. (aku tak tau ape game yg tgh femes skrg). pastu letak la hadiah best2 sikit.. fuh, confirm bleh menjadi satu publisiti besar gak tuh. lepas tuh sure bebudak akan ingat CC ko tempat nak main game paling best sekali..(bebudak zmn skrg ramai yg game maniac)

p/s: ini cuma pendapat aku je.. ;) (kebanyakan yg guna untuk internet cuma sejam dua je.. tapi kalau main game, mau sampai ke subuh..! heheh - abis duit mak bapak diaorg ekekeke).
 

ramzy0

Senior
Joined
Feb 17, 2007
Messages
1,642
Points
38
Age
29
tol tu. cc skrg memang bebudak { org
besar pon } cop tempat men games. tapi
pastikan games tu yg up-to-date dan yg
femes2 cam cs, half-life, WoW etc, baru diorg
stick. yg saya lihat skrg, game genre mmorpg paling
disukai. ntah rr kalu kat lain..

p/s: sedare zolkifle, awat tak buat cc khas utk online games, camaner ?
 

AmirulFaisyal

Senior
Joined
May 22, 2006
Messages
581
Points
18
Niche? Gamers ke atau Internet surfers? Budak2 sekolah atau pelajar U?

Macam tempat saya ni (Shah Alam seksy. 18), kebanyakannya adalah
pelajar U (UiTM especially), jadi CC disini bagi saya perlu mesra pelajar U.

Dan dalam dua CC yang biasa saya pergi, saya namakan CC A dan CC B,

CC A:

Kelemahan:

-Software yang diletak dalam PC terlalu 'sensitif' dengan keyword-keyword sepeti
Cpanel, dan beberapa keyword lain. Software akan terus 'lock' PC bila dia dapat
'detect' keyowrd sensitif tu. Jadi untuk orang macam saya, yang selalu deal dengan
benda-benda macam Cpanel ni, agak mustahilla untuk saya terus guna CC ni sebagai
tempat kerja kedua saya.

-Sesetengah PC tak sedia USB. Maksud saya PC tu takde tempat nak cocok thumb drive
kat depan, kalau ada kat belakang pun dah tak berfungsi. Mungkin pemilik CC ni
tak 'aware' dengan situasi ni.

Kelebihan:

-Ada PC khas yang boleh guna untuk print.

CC B:

Kekurangan:

-Nak print kena bagitau dulu, sebab printer ada satu.

Kelebihan:

-Kelemahan CC A dah diganti dengan CC B.

Cadangan saya:

- Kalau PC, target untuk Internet surfer, bagi saya install FireFox awal2, memandangkan
sepanjang pengalaman saya, IE (internet explorer) kalau pakai lama2 PC jadi 'hang'.

- Letak satu tempat jual minuman (contoh air tin) pun OK. At least takdela bila dahaga kita susah2 nak pg keluar beli.

Hm, rasanya tu jela input yang saya boleh bagi, memandangkan saya juga seorang pengguna CC yang tegar, hehe.
 

mftwck69

freshman
Joined
Aug 6, 2006
Messages
131
Points
18
Age
35
Letak satu tempat jual minuman (contoh air tin) pun OK. At least takdela bila dahaga kita susah2 nak pg keluar beli.
Hehe.. saya pun buat macam ni dulu. Hasilnya, jualan minuman ni lebih banyak dari income dari sewa PC. :D
 

zolkifle

freshman
Joined
Mar 20, 2006
Messages
37
Points
6
p/s: sedare zolkifle, awat tak buat cc khas utk online games, camaner ?
Memang saya focus pada Games sebab lebih dari 90% income datang dari situ, dia ada 2, Online Games & LAN Games. Keseronokan main game secara berkumpulan ini yang tak dapat kat rumah, walau secanggih mana pun PC & game kat rumah diorang tu. Itulah kekuatan CC sekarang ni.

Tapi aplikasi spt Office, Surf (biasanya Myspace ler ...), Chating kena ada gak, supaya diorang puas hati.
 

zolkifle

freshman
Joined
Mar 20, 2006
Messages
37
Points
6
Niche? Gamers ke atau Internet surfers? Budak2 sekolah atau pelajar U?
Lokasi dia kat Bukit Tinggi Klang, berhampiran Giant. Kebanyakkan penduduk situ berduit dan kaum Cina lah. Gamers lebih ramai dari Internet surfer dalam ratio 90:10 kot ... Bukan pelajar U tapi remaja, 20an & 30an.

Games yang Top 10 kat salah satu kedai pesaing tu
1. Warcraft
2. Counter Strike
3. Condition Zero
4. MS (chinese)
5. FIFA07
6. Meteor (chinese)
7. Sdo (chinese)
8. Windows Live Messenger ( hehehe bukan game ...)
9. RAN MyRosso
10. RYL
 

titaniumhijau

Senior
Joined
Aug 19, 2006
Messages
2,595
Points
38
Age
35
Aku main warcraft lawan budak2 cina. Diorang semua budak sekolah. Aku dengan kawan aku dua2 orang team up lawan diorang. Kitaorang kalah teruk tanpa sempat menyerang pihak lawan..

Hampeh tul..

Pendek cite la..tak ramai umat melayu yg pegi cyber cafe skrg. boleh dihitung dgn jari kat tempat aku. Kalau melayu, regular biasa ajela yg pegi..
 

lamanblog

freshman
Joined
Jun 9, 2007
Messages
304
Points
16
Age
33
pasal lokasi, 1 tips paling menguntungkan... dapat tender dalam Universiti.

kat my uni, of course wireless, etc sume ada,tapi still, xcukup nak menampung jumlah
student yg nak pakai internet.. so cc mjadi tmpuan, almost 12 hours penuh dalam shari with over 50 PCs.

bayangkan, tokei cc (malay) pon pkai Estima+kelisa+wira se+vios. Dia upah student2 yang dah nk grad (sbb student2 ni byk free time), sket je income (but bbaloi for the student la).

kalo dapat tender universiti2 yang terpinggir, lagi la untung..
 

blalang

Newbie
Joined
Jan 13, 2007
Messages
352
Points
16
Aku selalu pergi CC chinese ni utk maintain streamyx line. Aku tengok trend diaorang ialah hiasan dalaman yang bersih, ada yang macam hotel 5 star. Semua PC ada video cam dan speaker. Mungkin org tempat aku ni (Senai) ramai foreigner nak berchatting. Kalau dulu masuk CC naik pening dengan sound network games yang memekak juga bau rokok, skrg untuk games dan surfing dipisahkan oleh dinding kaca tu dan tidak boleh merokok.Yang pelik tu caj masih standard RM2 sejam

Paling mustahak virus/worm free. So PC maintenance perlu kerap dan berjadual kerana sekarang ni budak ting satu pun ada pen drive 1GB.

Juga jangan lupa tentang security sbb sekarang ni ada banyak kes CC kena rompak.
 

tuan

freshman
Joined
Feb 18, 2007
Messages
548
Points
16
Memang saya focus pada Games sebab lebih dari 90% income datang dari situ, dia ada 2, Online Games & LAN Games. Keseronokan main game secara berkumpulan ini yang tak dapat kat rumah, walau secanggih mana pun PC & game kat rumah diorang tu. Itulah kekuatan CC sekarang ni.

Tapi aplikasi spt Office, Surf (biasanya Myspace ler ...), Chating kena ada gak, supaya diorang puas hati.
banyak yer games ori ke tak ni..
 

dobit127

freshman
Joined
Sep 23, 2007
Messages
82
Points
6
aduhh dengar citer korang ni semua best laa... tempat aku xde cc lagi. Cadang nak buat tapi alahai line strremyx pun xpe mcm mane nak buat cc. nak kena kayu boleh, ada member aku buat kat pinggiran uitm.. mula2 ok.. lepas tu bungkus.. aku pun x tau kenapa.. padahal market bear oii. cc lain pun bukan banyak...

tanye le... boleh buka CC tanpa guna stremyx ke.. ada orang cakap guna line hp pun boleh...sape tau..


__________________________
www.adrianiamri.blogspot.com
 

biznezprepaid

Newbie
Joined
Sep 30, 2007
Messages
1,012
Points
16
hey..area sini okay je cybercafe...murah pun murah je..
tp yg xbest nye...streamyx kadang2 down le..
xtau knape..
baik aku surf kat umah je..senang crite
 

kasper

freshman
Joined
Jul 24, 2007
Messages
5
Points
1
Age
38
perniagaan cc ni menguntungkan kalo kena lokasi dan promosi. member aku baru buka cc, untung kasar sehari boleh la dalam rm300 dengan 30 biji PC dan caj rm 1.50 sejam.
 

dobit127

freshman
Joined
Sep 23, 2007
Messages
82
Points
6
ada sape tau ada orang buka cc just guna hp.. maksudnye bukan dengan stremyx tp dengan maxis dan celcom line... tu aku x faham. pelik la.. memang pakai hp boleh access internet tapi bukak cc pakai line hp ni confious sikit la... sape tau.


__________________________
www.adrianiamri.blogspot.com
 

JBN

freshman
Joined
Sep 19, 2007
Messages
6
Points
1
Bagi pendapat saya,semestinya semua orang mahu akses dalam kelajuan tinggi (penting ini),di sini saya lebih suka mengunjungi cyber cafe cina kerana ramai bangsa kita membuka cc secara tangkap muat ajer(maaf.ni perkara benar) sudahlah wayar2berserabut,air-cond pun takder yg paling menyedihkan pc yg digunakan agak lama..isk2

p/s.pastikan layanan kita terhadap pelanggan mesra,jangan tumpukan pada pc sahaja kerana bagi saya kalau kita pandai jaga hati pelanggan pasti mereka akan datang lagi.
 

saikokane

freshman
Joined
Oct 12, 2007
Messages
1
Points
1
assalamualaikom...apa kaba kalian ? harap2 sihat ... insyallah...

hurmm ...saya suda menjalankan perniagaan cyber cafe selama 3thn

tp setakat ni masih tidak tahu menahu tentang games online WARCRAFT III

bagaiman nak dptkan game tu ? adakah secara percuma atau berbayar ?

ada sekiranya kalian bole membantu insan yg kurang ilmu ini..

terima kasih.
 
Top