APA bisnes maju zaman Covid19 ?

freyafreya

junior
Joined
Sep 8, 2013
Messages
69
Points
8
Sejak Covid19 ,ramai gulung tikar. Dulu berniaga Pasar malam sekarang buat grabfood .Boleh bagi cadangan bisnes yg boleh buat duit ???
Jual Nasi lemak ,kuihmuih dah terlampau byk sampai 50 meter satu stall tak tau nak buat apa dah.
 

bmwloveryo

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
44
Points
6
Age
27
Delivery, Foods, transportation mcm lorry, kereta, pickup, buat apps utk ecommerce platform....dan jual mask, PPE bagai...tapi paling masyukkk jual glove utk medical dan makanan la....ramai jadi millionaire sekelip mata walau jadi agent jer...hahaha
 

barley

junior
Joined
Mar 31, 2012
Messages
56
Points
8
Makanan la plg laku. mcm i sendiri jual kat shopee, all the premix, mcm rempah nasi arab, pes ayam madu, etc...tu mmg high demand. Mak2 beli sbb anak2 asyik lapo je.
Then mcm inai ke, inai rambut ke, laju jugak sebab org duk rumah. Tak tau nk buat ape, lgpun tak sekolah. Time la nak feeling2 rambut blonde.
Satu lagi home deco, ni i ckp dari segi sale kedai i la...since PKP bulan 3 hr tu. Sale sblm tu tak pernah cecah 5 angka. Tibe time PKP naik smpi 5 angkat sebulan...
 

andaman

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
64
Points
6
Age
26
Kalau teror IT boleh jadi content provider ke atau buatkan marketing for online seller.
 

abraham205

junior
Joined
May 23, 2013
Messages
61
Points
8
bisnes makanan tapi memang kena gigih dan makanan wajib sedap.
kena belajar cara nak snap pic makanan cantik dan setara dengan rasa.
baru customer repeat n repeat.
Kalau teror IT boleh jadi content provider ke atau buatkan marketing for online seller.
Content provider saingan tinggi sekarang, pastu ramai turun harga....mcm tak berbaloi...better buat apps dan website e-commerce still boleh charged tinggi pasal tak ramai yg mahir nak buat esp kalo custom specs..yg tak guna template.
 

merriebrownie

junior
Joined
Jun 11, 2013
Messages
50
Points
8
Tentukan jualan.Mula dengan modal yang kecil.

Mula dari perniagaan online. Sebab perniagaan online sangat mudah diuruskan berbanding bertapak di kedai yang perlukan perbelanjaan utiliti agak besar.

Cari target market. Jika jual pakaian wanita, fokus pada target market wanita terlebih dahulu.
Tentukan harga jualan. Kena kira untung / rugi / modal / perbelanjaan utiliti sepeeti bil internet jika berniaga online.

Mulakan secara kecil kecilan dari bawah. Jangan sesekali private account (bagi online seller) sebab pembeli tak suka menunggu. They come and buy sebab dah tau apa yang kita jual sesuai kena apa yang dicari.
 

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
60
Points
8
Age
27
bisnes makanan tapi memang kena gigih dan makanan wajib sedap.
kena belajar cara nak snap pic makanan cantik dan setara dengan rasa.
baru customer repeat n repeat.
Bkn semua blh berjaya .Ramai gagal skrg .Muflis n Papa kedana bertambah.
 

barley

junior
Joined
Mar 31, 2012
Messages
56
Points
8
Tentukan jualan.Mula dengan modal yang kecil.

Mula dari perniagaan online. Sebab perniagaan online sangat mudah diuruskan berbanding bertapak di kedai yang perlukan perbelanjaan utiliti agak besar.

Cari target market. Jika jual pakaian wanita, fokus pada target market ...
Setuju...This is basic jualan untuk newbie yang baru berjinak dalam bidang niaga. Better pilih cara niaga online terlebih dahulu. Biar kukuh barulah bertapak di sesebuah kedai / organisasi besar.

Bkn semua blh berjaya .Ramai gagal skrg .Muflis n Papa kedana bertambah.
Acytually if mana - mana bisnes pun boleh bawa profit kalau pandai strategize. N strategi yang paling laku is marketing & branding. Marketing ni yang orang akan nampak produk kite. Brand yang orang akan ingat produk kita berbeza dgn yang lain.
Bila cakap marketing semua takut sebab mahal. Padahal byk je marketing tool yang murah.. ni yang aku belajar la drpd masterclass Mr. Long Yun Siang. Kalau tak mampu buat fb ads, pakai brochure pun boleh.. buat tester bagi kat orang terdekat.
Social media pun free je kalau nak bukak account tu.
 

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
60
Points
8
Age
27
Bila cakap marketing semua takut sebab mahal. Padahal byk je marketing tool yang murah.. ni yang aku belajar la drpd masterclass Mr. Long Yun Siang. Kalau tak mampu buat fb ads, pakai brochure pun boleh.. buat tester bagi kat orang terdekat.
Social media pun free je kalau nak bukak account tu.
Bkn senang kan nak buat marketing ni. Cakap senang la kot... nak buat tu yang susah. Kos pun byk jugak.
 

barley

junior
Joined
Mar 31, 2012
Messages
56
Points
8
Bkn senang kan nak buat marketing ni. Cakap senang la kot... nak buat tu yang susah. Kos pun byk jugak.
Kalau kita paham konsep asasnye tak susah mana. Itu yang diajar kat kelas yang aku pergi tu. https://roar-point.com/marketing-branding-masterclass/
Kalau nak cerita kos pulak, boleh je nak buat iklan radio tapi mungkin ambik slot masa yang pendek sesuai dengan company laa. Ikut bajet company. Ramai yang buat fb ads lepas tu tak reti terget market, mmg tak boleh.
 

merriebrownie

junior
Joined
Jun 11, 2013
Messages
50
Points
8
Kene take consideration bila dah maju. Image company pun kena jaga, branding tu penting. Contoh sekarang orang nak company yang menuju ke arah eco friendly, no animal testing, foods from natural source. Ikut trend tapi kena jujur dengan ingredient product tu
 

rusydi07

freshman
Joined
Jul 14, 2021
Messages
15
Points
1
Age
25
Sejak Covid19 ,ramai gulung tikar. Dulu berniaga Pasar malam sekarang buat grabfood .Boleh bagi cadangan bisnes yg boleh buat duit ???
Jual Nasi lemak ,kuihmuih dah terlampau byk sampai 50 meter satu stall tak tau nak buat apa dah.
New studies shows that bisnes delivery food meningkat 30%. Traffic bisnes online pon meingkat mendadak. Kalau tanya saya, saya pergi Shopee, saya tgk niche paling famous. Saya cair supplier dan jual disitu. Kemudian buka page FB dan tembak ads dari situ.

Tak pandai buat ads ? Belajar. saya cadangkan belajar di www.ensoftcontent.com
 

japari

junior
Joined
Feb 18, 2012
Messages
101
Points
18
New studies shows that bisnes delivery food meningkat 30%. Traffic bisnes online pon meingkat mendadak. Kalau tanya saya, saya pergi Shopee, saya tgk niche paling famous. Saya cair supplier dan jual disitu. Kemudian buka page FB dan tembak ads dari situ.

Tak pandai buat ads ? Belajar. saya cadangkan belajar di www.ensoftcontent.com
Sokong. Skrg ni org beli pampers pon kat shopee. Cari supplier lepas tu jual kat shopee, Ramai sifu ajar cara jual kat shopee. Google jer. Nak cari supplier cari kat laman majalah.com atau lelong.com. Yang penting ada idea dan kreatif. Jgn takut gagal dan mencuba benda baru. Idea sempoi pon boleh jalan.
saya bagi satu idea. Beli kacang secara borong lepas tu re-packing cantik2.
 

StellaMindy

freshman
Joined
Sep 8, 2021
Messages
5
Points
1
Age
22
Pada zaman covid ini, saya recommend boleh jual makanan atau snacks, saya lihat banyak orang beli ni krn semua tinggal di rumah shj, dan saya juga suka beli tiap tiap 2 minggu hahahah. Lagi, saya sedang mengguna Ginee untuk mengurus online store sy, ada sesiapa sedang guna juga?
 
Top