Analisa Kenapa Masih Gagal Dalam Ebiz!

aminbeb

Senior
Joined
Jun 26, 2007
Messages
1,147
Points
38
Age
43
Salam semua kawan2 yang saya hormati,

saya ingin mengajak anda semua yang gagal atau masih belum lagi berjaya (seperti saya) dalam bidang pemasaran internet membuat analisa dan kaji selidik faktor atau punca keadaan ini berlaku.

Ok, biar saya senaraikan serba sedikit anasir yang menyebabkan kita masih lagi berada ditakuk yang sama.

Antara kemungkinannya ialah:

1. Kita tidak menawarkan kandungan yang original secara percuma.

2. Kita tidak menggunakan 'sigature file' pada emel-emel yang kita guna.

3. Kita tidak menawarkan perisian secara percuma.

4. Kita tidak memiliki nama domain milik sendiri.

5. Kita tidak menawarkan peraduan yang memberi ganjaran yang menarik berbentuk wang tunai atau lain-lain dengan penyertaan secara percuma.


Benarkah analisa saya di atas? Jika anda ada pendapat lain mengenai kenapa kita tidak lagi berjaya dalam usaha kita, saya mengalu-alukan anda semua
untuk berdiskusi di thread ini.


============================================
idea bukak thread ini hasil dari kegagalan saya menjadi seorang blogger yang berjaya di domain tipebook.com
 

whitelim

Senior
Joined
Jan 9, 2007
Messages
557
Points
18
Analisa dan kaji selidik faktor atau punca keadaan ini berlaku.

Kejayaan dalam apa juga bidang yang diceburi menjadi cita-cita dan kemahuan setiap orang. Saya, anda dan siapa juga yang baca posting ini pasti sedang cuba mengusahakan sesuatu....dan mahukan kejayaan.

Tapi dalam sepuluh orang yang dimaksudkan itu..... 9 akan pasti gagal.Tapi .....kenapa pasti gagal.

Yang pastinya faktor atau punca kegagalan adalah sabenarnya berlaku kerana Diri Kita Sendiri.

Maka mestilah dikaji faktor dan punca kegagalan bertolak atau bermula dari Diri Kita Sendiri.
 

bersahaje

freshman
Joined
Jul 21, 2008
Messages
246
Points
16
Bagi aku, kesilapan yang menyebabkan gagal dalam ebiz adalah kurang fokus dan salah teknik.

Fokus paling penting. Jangan nk cube semua jenis dan cabang klau satu pun lom dapat hasil. Pahit ke manis sesuatu perniagaan kita mula tu, telan je! Dari situ baru bina balik hasil dari kesilpan. Jgn ulangi kesilapan yang sama. Study apa silap kita dan berdiskus dengan orang yg lebih ketahhuan.

Thanks,
boy_bersahaje
 

bersahaje

freshman
Joined
Jul 21, 2008
Messages
246
Points
16
Bagi aku, kesilapan yang menyebabkan gagal dalam ebiz adalah kurang fokus dan salah teknik.

Fokus paling penting. Jangan nk cube semua jenis dan cabang klau satu pun lom dapat hasil. Pahit ke manis sesuatu perniagaan kita mula tu, telan je! Dari situ baru bina balik hasil dari kesilpan. Jgn ulangi kesilapan yang sama. Study apa silap kita dan berdiskus dengan orang yg lebih ketahhuan.

Thanks,
boy_bersahaje
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
sifat suka melompat-lompat perlu dijauhi....jgn tamak..tgk income dari affiliate byk join, tgk adsense income giler↓ join adsense plak, tgk org sale ebook dapat hasil kencang jual ebook plak....klu mcm tu sampai bila nk rasa hasil...

pilih sesuatu yg selesa dgn jiwa kita...lakukan sehingga mahir dan berjaya...baru kembangkan mata pencarian....

p/s - igt walaupun hasil 0.01USD amat bernilai bg seorg newbie
 

aminbeb

Senior
Joined
Jun 26, 2007
Messages
1,147
Points
38
Age
43
Lagi kemungkinan sebab kegagalan kita ialah:


  • Kita tidak mencuba dan meningkatkan aktiviti pemasaran kita.
  • Kita tidak menawarkan satu direktori laman web secara percuma.
  • Kita tidak berikan kepada pelawat sebarang desakan untuk membeli sekarang.
  • Kita tidak menawarkan e-zine secara percuma.
  • Kita tidak cuba menarik minat bakal pelanggan kita dengan barangan atau perkhidmatan yang kita tawarkan.
 

aminbeb

Senior
Joined
Jun 26, 2007
Messages
1,147
Points
38
Age
43
security_camera_fail.jpg

Selain itu saya ada lagi kebarangkalian kegagalan kita dalam bidang ebiz ialah:

1. Kita tidak menawarkan satu komuniti secara percuma. (membina blog dot com)

2. Kita tidak mengajak mereka untuk membaca iklan kita sebelum mereka menjadi freebie kita.

3. Kita tidak menawarkan satu program affiliate secara percuma

4. Kita tidak membina laman web kita kelihatan seperti profesional.

5. Kita tidak menawarkan satu perkhidmatan on line secara percuma

...................................................
Kredit kepada blog: http:///tipebook.com/blog
 

aminbeb

Senior
Joined
Jun 26, 2007
Messages
1,147
Points
38
Age
43
Adal lagi faktor kemungkinan kita belum lagi berjaya dalam ebiz ialah

1. Kita tidak memberi mereka banyak pilihan untuk membuat pesanan produk kita.

2. Kita tidak menawarkan maklumat terkini secara percuma.

3. Kita tidak mengajak mereka untuk mengetahui sesuatu tentang bisnes kita.

4. Kita tidak menawarkan sample percuma untuk produk atau perkhidmatan kepada bakal pelanggan kita.

5. Kita tidak membuat mereka berasa selamat dan dilindungi apabila mereka membuat pesanan.
 

lanchini

Newbie
Joined
Feb 12, 2009
Messages
307
Points
18
Kalau nak buat senarai faktor2 kegagalan ebiz tu memang panjang jadinya. Elok kita narrow down kepada beberapa peringkat dari awal mula hinggala sekarang. Contohnya ;

1) Kajian produk/servis
- Harus menilai adakah kita telah buat kajian secukupnya mengenai pasaran produk atau servis yang ingin kita tawarkan atau just hentam cromok..
2) Penilaian produk/servis
- Adakah produk kita bermutu dan memenuhi kehendak pasaran?
3) Teknik pemasaran
- Adakah produk/servis telah dipasarkan dengan teknik yang betul? Tempat yang betul dan masa yang betul? Mungkin apa yang bro tulis kat bawah tu termasuk dalam ni..
4) Khidmat selepas jualan
- Adakah pelanggan berpuas hati dengan produk/servis kita?

Perkara di atas boleh dikembangkan lagi ke topik2 lebih kecil. Dari situ kita boleh tahu punca2 kelemahan ebiz yang kita jalankan.. Itu belum campur kajian terhadap diri sendiri dari segi mindset, persediaan ilmu dan sebagainya..

Ini sekadar pandangan saya yang masih mentah..



Adal lagi faktor kemungkinan kita belum lagi berjaya dalam ebiz ialah

1. Kita tidak memberi mereka banyak pilihan untuk membuat pesanan produk kita.

2. Kita tidak menawarkan maklumat terkini secara percuma.

3. Kita tidak mengajak mereka untuk mengetahui sesuatu tentang bisnes kita.

4. Kita tidak menawarkan sample percuma untuk produk atau perkhidmatan kepada bakal pelanggan kita.

5. Kita tidak membuat mereka berasa selamat dan dilindungi apabila mereka membuat pesanan.
 

meezwan

Newbie
Joined
Sep 27, 2009
Messages
1,969
Points
38
1. Fokus terlalu banyak (Semua nak masuk)
2. Takut hendak mencuba
3. Mailing list xde
 

aminbeb

Senior
Joined
Jun 26, 2007
Messages
1,147
Points
38
Age
43
Analisa dan kaji selidik faktor atau punca keadaan ini berlaku.

Kejayaan dalam apa juga bidang yang diceburi menjadi cita-cita dan kemahuan setiap orang. Saya, anda dan siapa juga yang baca posting ini pasti sedang cuba mengusahakan sesuatu....dan mahukan kejayaan.

Tapi dalam sepuluh orang yang dimaksudkan itu..... 9 akan pasti gagal.Tapi .....kenapa pasti gagal.

Yang pastinya faktor atau punca kegagalan adalah sabenarnya berlaku kerana Diri Kita Sendiri.

Maka mestilah dikaji faktor dan punca kegagalan bertolak atau bermula dari Diri Kita Sendiri.


Saya sangat setuju ngan bro Raden kita ni.

Bro boleh tolong explain detail lagi tak cam ner nak buat analisa dan kajiselidik dalam niche yang kita pilih.
 

aminbeb

Senior
Joined
Jun 26, 2007
Messages
1,147
Points
38
Age
43
Bagi aku, kesilapan yang menyebabkan gagal dalam ebiz adalah kurang fokus dan salah teknik.

Fokus paling penting. Jangan nk cube semua jenis dan cabang klau satu pun lom dapat hasil. Pahit ke manis sesuatu perniagaan kita mula tu, telan je! Dari situ baru bina balik hasil dari kesilpan. Jgn ulangi kesilapan yang sama. Study apa silap kita dan berdiskus dengan orang yg lebih ketahhuan.

Thanks,
boy_bersahaje



sifat suka melompat-lompat perlu dijauhi....jgn tamak..tgk income dari affiliate byk join, tgk adsense income giler↓ join adsense plak, tgk org sale ebook dapat hasil kencang jual ebook plak....klu mcm tu sampai bila nk rasa hasil...

pilih sesuatu yg selesa dgn jiwa kita...lakukan sehingga mahir dan berjaya...baru kembangkan mata pencarian....

p/s - igt walaupun hasil 0.01USD amat bernilai bg seorg newbie


1. Fokus terlalu banyak (Semua nak masuk)
2. Takut hendak mencuba
3. Mailing list xde

ok, rata-rata pengamal IM baik yang baru ataupun yang otai mengatakan dan bersetuju bahawa fokus memainkan peranan penting untuk sesorang itu berjaya dalam ebiz.

Ada tak sesapa yang boleh kongsi atau terangkan teknik dan cara untuk "FOKUS" dalam dunia ebiz?
 

whitelim

Senior
Joined
Jan 9, 2007
Messages
557
Points
18
Saya sangat setuju ngan bro Raden kita ni.

Bro boleh tolong explain detail lagi tak cam ner nak buat analisa dan kajiselidik dalam niche yang kita pilih.

Terima kasih kerana setuju.

Saya memiliki satu e-book yang bertajuk :Learn exactly how professional sellers research online & find great niches!. Saya membaca dan terus mempraktikan cadangan dan tunjuk ajar dari e-book ini.Maka niche yang kita pilih mestilah menjawap : Is there enough Demand for that product?. Bagaimana nak tahu!.Nanti saya akan perpanjangkan ISU ini kalau ada izin dari TT.

Sekian.
 

whitelim

Senior
Joined
Jan 9, 2007
Messages
557
Points
18
ok, rata-rata pengamal IM baik yang baru ataupun yang otai mengatakan dan bersetuju bahawa fokus memainkan peranan penting untuk sesorang itu berjaya dalam ebiz.

Ada tak sesapa yang boleh kongsi atau terangkan teknik dan cara untuk "FOKUS" dalam dunia ebiz?

Dapatkan ebook bertajuk :SIMPLE MARKET RESEARCH .
 
Top