aku kecewa dengan business internet

Joined
Oct 13, 2008
Messages
76
Points
6
Age
35
Kalau nak bercakap mengenai perkataan 'kecewa' dalam bidang keusahawanan, bukan sahaja dalam bidang perniagaan internet bahkan pernaigaan konvensional juga ramai yang kecewa apatah lagi mereka baru mula menapak. Saya percaya ramai otai2 IM di sini pernah kecewa cuma bezanya mereka tak luahkan. Pada pendapat saya, meluahkan kekecewaan hanya akan menyebabkan minda kita berhenti berfikir bagaimana untuk mengatasi masalah kita.

Elakkan menggunakan perkataan apa dan kenapa tetapi sebaliknya gunakan perkataan 'bagaimana' dalam setiap kegagalan yang anda hadapi untuk bangkit kembali seperti contoh

'Bagaimana untuk bangkit daripada kegagalan ini?'

'Bagaimana untuk meningkatkan jualan?'

'Bagaimana untuk mengatasi masalah ini?'

dan lain-lain lagi.

Sekiranya anda fikirkan kegagalan teruk, fikirlah sekali lagi bahawasanya terdapat mereka yang menempuhi kegagalan yang jauh lebih teruk dari anda bahkan mereka tidak menyerah kalah dan akhirnya mereka bangkit kembali.

Sekiranya anda belum mengecapi kejayaan, jangan setkan di minda anda untuk berkata anda gagal kerana apabila anda berkata demikian, secara automatiknya usaha anda akan terhenti setakat itu tetapi sekiranya anda berkata, anda belum berjaya, maka usaha anda akan berterusan sehingga anda mengecapi kejayaan. :)

Sebenarnya banyak lagi tips-tips yang saya ingin berikan tetapi itu pun tips berkenaan seringakli kita dengar tetapi kita tidak amalkan. Lagi satu, banyakkan pembacaan buku-buku motivasi keusahawanan supaya dapat membakar semangat anda untuk berjaya dalam bidang ini.

Akhir kata dari saya, tidak senang untuk menjadi senang dan tidak susah untuk menjadi susah tetapi dengan iltizam yang tinggi, perkara yang susah boleh menjadi senang dan perkara senang boleh bertambah senang. Wassalam.

Dari Meja SoHo Bro Faizi
 

xcvz08

freshman
Joined
Aug 1, 2006
Messages
17
Points
1
Releks la, aku dah 2 tahun buat bende ni, baru je dpt RM2. Kita kalau nak sesuatu tu kene berusaha, ni baru sehari dah nak kecewa, Takde benda kat dunia ni kita bleh dapat dgn senang. Cari jalan camne nak berjaya !!


Aku pon baru mula balik nak buat business internet ni. Dah setahun lebih aku tinggalkan.
 

Aki Lanang

freshman
Joined
Feb 11, 2008
Messages
9
Points
1
Nanti dahulu bro !!

Baru kelmarin, apa yang kawan-kawan kata kat atas semuanya teramat betul. Yang penting kena banyak bersabar dan fokus di samping selalu buat penilaian kendiri. Kekadang kita tidak nampak kesilapan kita. Tapi orang lain nampak kesilapan kita.

Bukan senang nak jadi senang. Kena duduk depan komputer sekurang-kurangnya 5 jam sehari selama 6 bulan. Di samping itu sentiasa terus belajar, belajar, belajar dan belajar dan rajin bertanya. Gagal hari hari ini bukan bermakna gagal untuk esok hari. Kuatkan keazaman dan letak target spt kata bro kat atas.

Kalau nak letak singnature, taip aje url anda kat bahagian bawah post anda.

Aki Lanang
www.umpanpower.com
 

pheyz

Senior
Joined
Dec 12, 2007
Messages
964
Points
18
Nanti dahulu bro !!

Baru kelmarin, apa yang kawan-kawan kata kat atas semuanya teramat betul. Yang penting kena banyak bersabar dan fokus di samping selalu buat penilaian kendiri. Kekadang kita tidak nampak kesilapan kita. Tapi orang lain nampak kesilapan kita.

Bukan senang nak jadi senang. Kena duduk depan komputer sekurang-kurangnya 5 jam sehari selama 6 bulan. Di samping itu sentiasa terus belajar, belajar, belajar dan belajar dan rajin bertanya. Gagal hari hari ini bukan bermakna gagal untuk esok hari. Kuatkan keazaman dan letak target spt kata bro kat atas.

Kalau nak letak singnature, taip aje url anda kat bahagian bawah post anda.

Aki Lanang
www.umpanpower.com
adess..apa kata klu set kt user CP?? kan lg senang.xpayah susah2 taip byk kali... :p

klu buat mcm tu dh dikire melanggar etika berforum..diharap sdara merujuk pada yg lebih pakar.jgn memandai plak.... ;)
 

Brother`mon

freshman
Joined
Oct 13, 2008
Messages
97
Points
6
semua mesti mau cool..
kalau hot hot aja...susah nak berfikir secara waras dan tenang...
huhuh...

aku dah sehari suntuk tak tido...kesian badan aku..
tapi apa nak buat...nak mencuba untuk gagal...dan terus berjaya nanti
 

JaMaL

Senior
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,609
Points
38
aku dah sehari suntuk tak tido...kesian badan aku..
tapi apa nak buat...nak mencuba untuk gagal...dan terus berjaya nanti
Betoi tu..sama cam akur...aku tiap-tiap hari lebih 8 jam buat bisnes ni..siang dahla keje makan gaji..ada masa plak nak buat part time bisnes..skang aku pya part time bisnes 2 kali gaji aku kat opis kerajaan tuh..Aku syorkan ko baca buku2 Dr Irfan khairi...baru motivasi skit..aku dalam sebulan 4 - 5 bijik buku aku beli..itulah pelaburan yang paling bernilai..ILMU PENGETAHUAN
 

fauzikx

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
44
Points
6
aku dah 3 tahun, buat 1 web, kini ada 4 domain sendiri. tak termasuk blog percuma.

banyak cara nak promosi, ialah banyaklah iklan di web iklan, pasang signature, hantar email, masuk forum saja tak cukup.

cuba cari sasaran yg lain, mengikut kumpulan, misalnya wanita, orang muda dan remaja atau pelajar.

yang penting jangan putus asa
 

Kasimo Aloi

Senior
Joined
Feb 7, 2007
Messages
5,352
Points
38
walaupun apa pun kita buat yang penting jangan putus asa dan jangan buat main-main
 

Ainul

freshman
Joined
Feb 12, 2009
Messages
4
Points
0
walaupun apa pun kita buat yang penting jangan putus asa dan jangan buat main-main
Iye, betul tu.. Saya ni macam-macam dah buat.
Bukan ratus-ratus. Tapi lebih 100 ribu duit habih,
tapi masih belum betul2 dapat hasil yang selesa.
Satu je kena ingat "Jangan Putus Asa".
Cuba dan terus mencuba. Ikut je panduan
otai marketer.. Apa pun, semoga berjaya...
 

tanpanama

freshman
Joined
Jan 20, 2008
Messages
264
Points
16
sbnarnya.aku dah start bisnes internet sejak kelmarin. aku promte brg clickbank. pastu aku fokus pada forum. byk dah post aku antaq. sehari smlm mgadap forum.. tp tiada hasil pn..aku mcm dah putus asa. waaaaaaaaaa.....naper nsb aku gu nie?:(
Baru kelmarin join da putus asa?
ko ni biar betol.. secara moralnya ko da gagal dalam bisnes online ni dari mula sbb minda ko set mcm tu..
org lain amek masa berbulan2, bertahun2 bina tapak dalam biz nih..
ingat skim cepat kaya ker.. sbln bole jadi jutawan..
cari la ilmu & usaha kena lebih.
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
2,030
Points
38
Meh join biz "untung atas angin" abg_x.. boleh cecah ribu2 punya la... Abg_x sekarang dah comfortable dgn RM5k a month dari bizz internet. Meh Abg_x ajar..
 

khairilz

Senior
Joined
May 21, 2007
Messages
2,549
Points
38
ye leeya...sy gunakan teknik lisa helmi..menggunakan youtube. mmg mudah . teknik pn lisa mmg berkesan.pnlisa juga memberi bimbingan yahoo messenger. tp ikut leeya la nk pilih mana2 teknik pn.fokuskan pada satu teknik sahaja
aku bukan tak nak guna teknik puan lisa
tapi aku rasa tak sesuai la..
ia pasal bab agama la..
aku berfikir sejenak..
baik ke income dari teknik video yang dedah aurat perempuan tu?baik ke income dengan music video dengan perempuan yang pakai baju ketat dan menari seksi tu?
kalau dapat income dari situ, baik ke untuk kita?kalau sumber income dari benda tak baik, macam mana dengan akidah kita?kalau anak-anak kita, baik ke makan dari sumber macam tu?
 

MrDisc

Veteran
Joined
May 3, 2008
Messages
2,875
Points
48
aku bukan tak nak guna teknik puan lisa
tapi aku rasa tak sesuai la..
ia pasal bab agama la..
aku berfikir sejenak..
baik ke income dari teknik video yang dedah aurat perempuan tu?baik ke income dengan music video dengan perempuan yang pakai baju ketat dan menari seksi tu?
kalau dapat income dari situ, baik ke untuk kita?kalau sumber income dari benda tak baik, macam mana dengan akidah kita?kalau anak-anak kita, baik ke makan dari sumber macam tu?
Bagus laa bro masih memikirkan sudut tersebut sabagai satu landasan utama dalam mencari rezeki di internet ni...tapi ramai ker kat luar berpikiran seperti nie...byk yg hanya nak KERJA SENANG jek...then tunggu ujung bulan withdraw cek jek...(sekadar pandangan peribadi jek da...;) )

p/s : itu sebab saya masih tak berputus asa jual barang jek wpon susah nak jual...;)
 
Last edited:

ERA_SIBER

Newbie
Joined
Dec 23, 2008
Messages
1,726
Points
38
aku pon masih lgi blajr...dptla hasil sket2.. teringat mula2,langsung taktau pape, kenaa maarah dgn ahli wc sbb buat spam... padahal mase tu aku langsung taktau apa2,spam pon taktau......skrg ni alhamdulillah,dah mula paham sket2 dlm bidang IM ni.....
 

kartun

Senior
Joined
Oct 6, 2008
Messages
418
Points
18
Age
32
bro..jgn cpt ptus asa..ak pon br blajar gak..tp xmule2 g..(sbb xckp modal) hehe..tp xputus asa..mane2 bisnes pon xmjanjikn plangan ngan cpt la bro..come on
 

jiwapeniaga83

freshman
Joined
Dec 23, 2008
Messages
890
Points
16
Age
36
sy baru je join e-biz ni sejak bulan 6 yg lepas tp awal januari

th ni br la dapat income tp tak byk rm90 je hasil dr promote affiliate produk seorg IM tempatan tp pendapatan yg sedikit tu btul2 memeberi motivasi kepada sy utk ber jaya dgn lebih cemerlang,gemilang dan terbilang :)
 
Top