Adoiii! Mahal giler caj baru Pos Malaysia! Matilah kita...

Joined
Aug 8, 2008
Messages
95
Likes
0
Points
6
Offline
#1
Hello kwn2 sekalian, dah tahu ke pasal caj baru yang dikenakan pos malaysia untuk air mail luar negara? Pg ni mcm biasa sy gi ke pos opis di TTDI bawa lebih 20 package yg mengandungi item2 terjual di ebay. Mula2 kakak kat kaunter tu ada gi tau pasal kenaikkan caj post... sy pun dengan selamber berkata "so what" kat dia. Saya hampir jatuh pengsan apabila setem yg biasanya di caj RM3.20 utk package seberat 50gram ke USA, dinaikkan kepada RM21.00!!! Mahal gilerrr wei! Kata kakak tu harga lama tu hanya untuk surat n dukumen sahaja. Kalau utk brg, ikut caj small parcel minimum 250gm.

Utk pengetahuan smua, sy jual phone cases, pouches, covers & screen protector menerusi ebay. Sy amik duit shipping dr buyer hanya $1 (RM3). Mcm mn saya nak bayar RM21 utk post? Sedangkan untung yg sy dapat utk satu item hanya RM5. Kat situ I tak tau nak cakap apa! Saya hanya bawak RM100 utk post, jika sy hantar smua packages tu dgn caj baru, sy kena bayar lebih RM450!

Sy mmg tak percaya smua tu so I call 1300 300 300 on the spot tanya mengenai caj baru yang tinggi cam gunung everest ni. Dan kakak kat customer care juga bagi tau benda yg sama! Sy terus keluar dr pos opis tuh..

Skrg sy betul2 binggung tak nak buat apa... Na refund duit 20 ebay item tuh kata kat buyer caj post dah dinaikkan pun tak boleh, takut ada yg tak puas hati bg feedback negative! I juga buat keputusan untuk tarik balik semua lisitng I kat ebay (lebih 120 listings) serta merta. Malangnya, ada 6 lagi sales berlaku dan smua mereka sudah pun bayar. Skrg I dah end lisitngs sy dr store sy.

Kenapa pos malaysia ni? kenaikkan caj post kali ni mmg tak masuk akal. Jangan lah potong leher usahawan internet. Kalau mcm ni siapa akan jual online, mcm mn malaysia nak maju? Tak tau berapa org lg yg hadapi nasib yg sama.

Tolong advise sy apa apa sy perlu buat dgn 26 pesanan ni.... Pls share and komen pendapat anda juga!

Sekian,
Rahman
 
Joined
Oct 14, 2012
Messages
673
Likes
2
Points
18
Offline
#2
Kenaikkan harga pos nie mmng bebankan sume yg wt shipping ker overseas. Utk tuan sy rse better explain bek2 ngn customer ckp kenaikkn cas pos kt ngara kita mmng stu kjutan, rsenyer customer boleh fham dan doa la customer pham..klau taknk jugak rsenyer kne crik alternative len slain pos malaysia, klau tuan ckp tuan utng RM5 dri stiap jualan jd pastikan crik alternatif utk pos jgak 26 order tuh walaupun terpaksa korbankan keuntungan, utk jaga nama..(jng smpai rugi melampau lak)..cuma sekadar pendapat saya saja, sy snri ta terlibat dlm shipping ke overseas jd ta bpew taw procedur dan cas dy tp hrap2 pndpt sy bole la mmbntu ckit :)
 

rouke

freshman
Joined
Jan 17, 2010
Messages
693
Likes
0
Points
16
Offline
#3
eh..bukan da revise semula ke hrga pos ni? ape kate bro tanye cip nas..die ade bg solution utk pos ke luar negare..:)
 

sterne

freshman
Joined
Dec 23, 2009
Messages
62
Likes
0
Points
0
Offline
#4
itu harga yg dah di revise... sebelum ni start 1kg (RM61 ke USA, Europe).

saya juga alami benda yg sama... nak pos 6 bungkus and terpaksa bawak blk semula sbb pos overate.
so saya explain kat customer yg pos malaysia implement new rate system which is flatrate starting from 250 gm... so increasement example from $2 to $7...Disebabkan shipping cost lagi mahal dari harga barang itself, agak impossible utk hantar.
so saya suggest refund and cancel transaction ataupon dia boleh tambah lagi barang bg cukup 250gm, baru boleh dihantar..Semua nak refund kecuali sorang yg tambah barang dan boleh dipos...
Semua listing saya cancel ( 50 lebih)... dan sekarang bertungkus lumus masukkan yg baru... sekarang jual wholesale, dah takde jual satu2 item. Bagi cukup at least 250gm.
ni je solution yg saya dapat sekarang... harap2 nya still boleh on..
pos malaysia patutnya bagi notis awal supaya sellers boleh back up plan lebih awal, tak lah kena end listing dan dlm masa yg sama dah rugi listing fee... serius mana ada orang lain buat mcm ni... tau bila pegi pos
 

Pette

freshman
Joined
Jul 18, 2013
Messages
2
Likes
0
Points
0
Offline
#5
Bacalah Update 6 dalam "Signature link" dibawa untuk dapat hantar lebih murah. Tetapi, mesti ada, fax dan printer. Mereka mari untuk buat kutipan. tidak perlu ke pejabat pos
 
Last edited:
Joined
Apr 25, 2012
Messages
463
Likes
0
Points
16
Offline
#6
Saya takde pengalaman bab ni..huhu Cuma ada pesanan dari Otai IM tak ingat dah sape,dia cakap untuk cover baik harga tu kita perlu tingkatkan jualan..
 
Joined
Jul 27, 2013
Messages
23
Likes
0
Points
0
Offline
#8
Hello kwn2 sekalian, dah tahu ke pasal caj baru yang dikenakan pos malaysia untuk air mail luar negara? Pg ni mcm biasa sy gi ke pos opis di TTDI bawa lebih 20 package yg mengandungi item2 terjual di ebay. Mula2 kakak kat kaunter tu ada gi tau pasal kenaikkan caj post... sy pun dengan selamber berkata "so what" kat dia. Saya hampir jatuh pengsan apabila setem yg biasanya di caj RM3.20 utk package seberat 50gram ke USA, dinaikkan kepada RM21.00!!! Mahal gilerrr wei! Kata kakak tu harga lama tu hanya untuk surat n dukumen sahaja. Kalau utk brg, ikut caj small parcel minimum 250gm.

Utk pengetahuan smua, sy jual phone cases, pouches, covers & screen protector menerusi ebay. Sy amik duit shipping dr buyer hanya $1 (RM3). Mcm mn saya nak bayar RM21 utk post? Sedangkan untung yg sy dapat utk satu item hanya RM5. Kat situ I tak tau nak cakap apa! Saya hanya bawak RM100 utk post, jika sy hantar smua packages tu dgn caj baru, sy kena bayar lebih RM450!

Sy mmg tak percaya smua tu so I call 1300 300 300 on the spot tanya mengenai caj baru yang tinggi cam gunung everest ni. Dan kakak kat customer care juga bagi tau benda yg sama! Sy terus keluar dr pos opis tuh..

Skrg sy betul2 binggung tak nak buat apa... Na refund duit 20 ebay item tuh kata kat buyer caj post dah dinaikkan pun tak boleh, takut ada yg tak puas hati bg feedback negative! I juga buat keputusan untuk tarik balik semua lisitng I kat ebay (lebih 120 listings) serta merta. Malangnya, ada 6 lagi sales berlaku dan smua mereka sudah pun bayar. Skrg I dah end lisitngs sy dr store sy.

Kenapa pos malaysia ni? kenaikkan caj post kali ni mmg tak masuk akal. Jangan lah potong leher usahawan internet. Kalau mcm ni siapa akan jual online, mcm mn malaysia nak maju? Tak tau berapa org lg yg hadapi nasib yg sama.

Tolong advise sy apa apa sy perlu buat dgn 26 pesanan ni.... Pls share and komen pendapat anda juga!

Sekian,
Rahman
Hi. DHL mungkin pilihan terbaik untuk masa sekarang.
 
Joined
Aug 26, 2013
Messages
1
Likes
0
Points
0
Offline
#13
salam..saya dengar DHL ade buat service datang ambik barang yang nak pos di rumah.Betul ke?cmner nk apply?Thanks.
 

Pette

freshman
Joined
Jul 18, 2013
Messages
2
Likes
0
Points
0
Offline
#14
Adakah Pos Malaysia salah dalam Seksyen 14 AKTA KAWALAN HARGA DAN ANTIPENCATUTAN 2011???
 
Last edited:
Joined
Dec 19, 2011
Messages
76
Likes
0
Points
0
Offline
#15
salam..saya dengar DHL ade buat service datang ambik barang yang nak pos di rumah.Betul ke?cmner nk apply?Thanks.
mmg ad..senang je cara nak wat die..pm saya untuk nk tau cara die..
brg yg kite nk pos, dia akan amek kat uma..
tp syarat kna ada syarikat dan duk kat area yg ada pickup dhl..
lau klantan xde..
 

newgal

freshman
Joined
May 9, 2008
Messages
22
Likes
0
Points
1
Offline
#17
Murah ker pakai kurier lain mcm fedex, DHL, GDex dan sebagainya? Rasanya lagi mahal lah sebab mereka ada extra charge on fuel surcharges and others :-/ Kalau ada sesiapa ada idea atau penyelesaian sila lah bagi komen.
 
Joined
Jan 7, 2012
Messages
114
Likes
0
Points
0
Offline
#19
kita buat company pos laju sendiri la nampaknya nie.....huhu

tak pun wangcyber provide servis post laju.....ramai customer dalam nie....:)
 
Joined
Sep 3, 2010
Messages
223
Likes
1
Points
18
Offline
#20
so, skang ni ebayer pos pakai apa yer?
yang saya tau, ebayer yang duk dekat dgn sempadan (thai contohnya), diorg pos pakai kurier belah sana..lagi murah katanya :)
 
Top