Ader Ker Hosting Dengan Unlimited Bandwidth?

Joined
Mar 24, 2012
Messages
90
Likes
0
Points
6
Offline
#21
Sorry.

Saya nie noob sikit. Apa itu DEDICATED, VPS. Ader nampak tue kat Hostagor, tapi xtau ape benda nyer..
Ni plak saya amik dari forum carigold. Beza antara VPS dan Dedicated yang diterangkan oleh saudara amerz
:

dedicated server, sebjik server physically.
vps plak, virtual machine didalam server.

dari segi connectivity, rasa sama saja. no difference. semuanya bergantung pada internet connection kat data center tuh. kalau vps connection ke internet problem, maknanya dedicated server kat situ pun akan ada problem internet.

yg beza vps dan dedicated server, resources. macam ram, processor dan bandwidth. kalau dedicated server semua resources nieh anda sorang yg punya, kalau vps korang akan share bersama2 di dalam 1 server tuh.
tapi nieh tak jadi issue pun kalau anda tak guna sepenuhnya pun semua tuh. berapa ciput sangat la resources nak guna utk memorex.
 
Joined
Dec 17, 2009
Messages
1,731
Likes
0
Points
36
Offline
#22
sy kasi yg simple je..

VPS = 4 hingga 6 orang pengguna sahaja..
Semi-Dedicated server = 2 orang pengguna sahaja..
Dedicated server = 1 orang pengguna sahaja..
 
Joined
Nov 19, 2008
Messages
4,703
Likes
0
Points
38
Offline
#23
sy ada kawan yg buat service hosting ni, dia kata mana ada hosting yg unlimited..

dedicated pon ada limit woo.. cuma jurang perbezaan limit tu memang ketara la..
mana-mana shared hosting yg kata unlimited tu memang tipu je.. marketing je lebih..

try cloudflare utk jimatkan bandwith.. sy dah try, memang jimat separuh berbanding sebelum guna.. :)
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,035
Likes
32
Points
48
Offline
#24
Membeli hosting tue kena fikir ape objektif mula2. Antara perkara saya fikirkan semasa hendak membeli hosting adalah seperti berikut:
1. Harga (sebulan/setahun)
2. Customer service
3. Review untuk webhosting company
4. Servis (product/Pakej)

diatas adalah antara pekara yang saya ambil kira semasa untuk membeli hosting. Saya akan terangkan lebih teperinici ape yang saya maksudkan nanti . :)
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,035
Likes
32
Points
48
Offline
#25
Yang saya maksudkan untuk perkara-perkara perlu diambil kira sebelum membeli hosting adalah seperti berikut:
1. Harga (sebulan/Setahun)

Harga adalah memainkan peranan utama didalam membeli. Sebahagian kita akan memilih paling murah untuk penjimatan kos. Adakah ia berbaloi? Jawapannya YA dan TIDAK. Bagi saya, yang murah tidak semestinya akan menguntungkan pembeli. Kebanyakan harga murah akan terhad dari segi functionality . Mahal pulak tidak menjanjikan apa-apa yang lebih baik dari pakej yang murah. Oleh itu pembeli haruslah lebih bijak meneliti dari segi keperluan dan bajet masing-masing. Salah satu perkara lagi selalu ditanya adalah sama ada membeli langanan secara sebulan atau tahunan lebih baik. Melalui pengalaman saya, pengguna di Malaysia lebih prefer bayaran secara tahunan daripada bulanan kerana lebih jimat. Manakala penguna di tempat lain (luar negara) lebih banyak membayar secara bulanan. Tips saya adalah mulakan dengan pembayaran secara bulanan kerana dengan itu kita tidak akan terikat dengan kontrak yang panjang. Penguna ada lebih kuasa untuk memilih untuk menukar hosting jika perlu. Jika memilih membayar secara tahunan, pastikan servis hosting tersebut telah terkenal dan mempunyai review yang baik dari pengguna sebelumnya.

2. Customer Servis

Ini adalah pekara yang paling penting dalam memilih hosting bagi saya. Customer servis tidak perlulah sehebat mana tetapi pihak webhosting company perlulah menjawap pertanyaan dengan kadar cepat dan tidak membiarkan pengguna terlalu lama untuk menerima jawapan.Saya selalunya pergi bertanya dahulu dengan salesperson dan melihat sejauh mana layanan pihak hosting. Setelah berpuas hati dengan beberapa kali pertanyaan pada masa yang berbeza..barulah saya membuat keputusan untuk melanggan atau tidak. Kadangkala webshoting yang kecil akan menawarkan servis customer yang lebih cepat kerana jumlah pelanggan yang lebih sedikit. Disini pihak pengguna berpeluang untuk mengenali pihak hosting agar mendapat kepuasan maksimum. Saya biasanya berhubung dengan Owner website agar dapat mendapat perhatian yang lebih sekiranya berlaku apa-apa. :)

3. Review untuk webhosting company

pekara ini boleh dilihat dibeberapa review website seperti:
a. http://webhostinggeeks.com/
b. http://www.webhostingreviews.com/
c. http://www.hostingfinders.net/

dan paling senang, taipkan nama webhosting tersebut di Google, seperti.. Webhosting company ABC review
selain itu sila gunakan whois.net untuk mengenalpasti dimana servernya berada dan berapa lama ia wujud di market.

4. Servis (products/Pakej)

Sila bandingkan beberapa hosting yang akan dipilih. Dan lihat dari segi pakej yang disediakan.
AMARAN: jangan tertipu dengan UNLIMITED SPACE.. gimik sahaja.

pilihlah mengikut keperluan: 1-10Gb adalah memadai untuk pengguna biasa. Jangan membazir kerana anda membayar lebih sebenarnya. :)

NOTA: diatas adalah hanya rujukan. Semua adalah melalui pengalaman saya. TQ
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,035
Likes
32
Points
48
Offline
#27
bukan ada ke unlimited ? tapi kene bayar bulanan...
Takde bro.. benda tue hanya gimik untuk org membeli pakej yang lebih tinggi tetapi pengunaan adalah minimum sahaja. jadi pastikan bro plan betul2 sebelum membeli hosting.. Pemilihan mestilah bedasarkan saiz file yang digunakan.. 1gb-5gb sudah memadai..Website space adalah lebih kurang dengan hardisk PC.. jadi kalu bro penah ade template website.. cube bro tengok saiz..paling besar pun puluh megabit sahaja untuk website biasa. jadi mengapa perlu lebih? jangan membazir. saya syorkan jumlah lingkungan 1-5gb je. bandwith saje kite perlu pastikan besar jika traffic web adalah tinggi. :)
 

kulvid

freshman
Joined
May 22, 2012
Messages
15
Likes
0
Points
0
Offline
#30
unlimited bandwidth tu bukan betul sangat pun utk shared.. kalau banyak pkai resource mesti kena pakai vps/dedi
 

AhMeng

freshman
Joined
Mar 27, 2012
Messages
78
Likes
0
Points
0
Offline
#31
unlimited bandwidth secara logic provider boleh beri .. tapi dia akan contorol cpu/resouce usage ..
so kalau vistor ramai or site itu guna scrips yg cekik cpu memang kena susped la jawap nye
 

UWC

freshman
Joined
May 16, 2012
Messages
350
Likes
1
Points
0
Offline
#33
sy pun dh kena hari tu.. guna hosting luar yg famous gak.. kata smuanya unlimited.
tapi blog sy yg br setahun jagung dh kna suspend, dia suruh tukar DEDICATED. Padahal trafik takda la bnyk mana, cuma bnyk post2 gambar je...
kalau bleh tahu.. bro guna hosting apa bro? kalau taknak mention here.. kalau bleh.. tolong pm ek.. ;)
 

UWC

freshman
Joined
May 16, 2012
Messages
350
Likes
1
Points
0
Offline
#34
saya tolong jawabkan.. tapi copy paste dari web lain. Nak bagi kredit kat web tu takbleh plak pasal belum cukup 15 posting :

Mungkin ramai dikalangan pengguna hosting masih tertanya-tanya apa itu Virtual Private Server (VPS). Dan ada yang menggunakan shared hosting mungkin akan tersepit dengan Shared hosting yang mereka gunakan.

Tersepit disini bermaksud setiap Shared Hosting mempunyai had-had tertentu penggunaannya. Secara umumnya apabila kita menyebut ‘Shared Hosting’ ini bermaksud ‘Hosting perkongsian’. Dengan lebih detailnya bermaksud Shared Hosting ini merupakan pecahan akaun cPanel (Linux) dalam sebuah Dedicated Server.

Maknanya Shared hosting merupakan pecahan HDD Disk dalam sesebuah CPU Server, ia dibahagikan kepada beberapa Megabytes atau dalam kuota Gigabytes bergantung pada pakej Shared Hosting yang ditawarkan oleh penyelia hosting. Kerana setiap syarikat hosting menawarkan pakej Shared Hosting yang berbeza-beza kapasitinya.

Jadi apabila kita sudah menggunakan Shared Hosting sehingga mencapai sesuatu tahap tertentu, atau dikenali sebagai melebihi CPU Resource. Sudah tentu penyelia hosting anda akan mengsyorkan kepada anda pakej Virtual Private Server (VPS) mereka. Kebiasaan sebab perlunya perpindahan ini kerana Website anda tidak lagi mampu menggunakan Shared Hosting kerana ia menganggu perjalanan akaun Shared Hosting yang lain yang berada pada server yang sama.

Gangguan yang biasa dialami antaranya adalah, server menjadi kerap down, menjadi sangat perlahan dan sebagainya.

Baiklah, VPS ini mempunya banyak nama antara yang Virtual Dedicated Server (VDS). VPS ini merupakan pecahan kecil dalam sesebuah Dedicated Server dan biasa menggunakan control panel Virtuallzo (Linux). Melalui panel inilah VPS boleh dipecahkan didalam sebuah Dedicated Server tadi.

Perbezaan Shared Hosting dan VPS adalah Shared hosting hanya mempunyai satu control panel yang bernama cPanel. Manakala VPS mempunya kedua-duanya. Iaitu root panel untuk mengawal VPS itu sendiri dan cPanel untuk mengawal akaun hosting dalam VPS.

Melalui root tadi, kita mempunyai kuasa sepenuhnya pada server, anda boleh reboot (restart) server sendiri, install OS, install aplikasi seperti Ruby On Rail dan banyak lagi aplikasi tambahan yang lain.
5 Kebaikan menggunakan VPS

Secara amnya bagi pengguna yang baru berkecimpung dalam bidang web hosting, pelan shared hosting merupakan asas yang terbaik untuk anda bermula. Lama-kelamaan anda mula merasa ketagihan dan inginkan penguasaan penuh untuk laman web anda. VPS merupakan jalan penyelesaian yang terbaik untuk anda!

Akses ‘Full root’ – Anda merupakan boss anda. Anda boleh menginstall apa-apa software dan kuasa pengendalian penuh terhadap software tersebut. Apa jua customization dibenarkan dalam VPS asalkan bersesuaian dengan spesifikasi server.
Kurang downtime – Dari pengalaman pelanggan kami sendiri yang bertukar dari shared hosting ke VPS, mereka boleh mengetahui dan memantau status terkini server, restart atau menghentikan aplikasi dan banyak lagi. Keseluruhannya pelanggan kami berpuas hati setelah bertukar ke VPS. Sebab mengapa anda kurang downtime apabila berada di VPS kerana anda mempunyai pengedalian penuh di VPS dalam persekitaran pengasingan. Ini akan menghalang sebab-sebab downtime yang berlaku akibat penggunaan aplikasi lain atau pelanggan yang tidak ada kaitan dengan anda.
Boleh host laman web yang tiada had – Ini amat baik bukan? Anda diberikan peluang untuk menjadi reseller dan memulakan bisnes baru anda. Dengan lesen pengdalian control panel (Plesk/Cpanel Unlimited), anda dibenarkan menghos laman-laman web yang tiada hadnya. Tambahan pula, anda diberikan akses admin yang bermaksud anda boleh menentukan berapa banyak ruang, bandwidth, tambahan domain/sub-domain, akaun emel dan lain-lain untuk disetkan ke setiap client anda.
Dedicated Resouce – Menggunakan sepenuhnya RAM resource! Dengan VPS anda mempunyai resource RAM sendiri, tiada lagi berkongsi dengan user lain seperti persekitaran shared hosting!
Tahap keselamatan tinggi – Tidak seperti shared hosting, VPS hanya membenarkan anda seorang sahaja untuk mengakses VPS dan menukar login details jika perlu. Jesteru, ia akan meningkatkan tahap keselamatan data anda.
thanks bro... sharing ni... ;)

apa linknya ek, bro? dah lebih 15 post tu.. bleh letak link dah kot....... hehe :D
 

UWC

freshman
Joined
May 16, 2012
Messages
350
Likes
1
Points
0
Offline
#35
sy ada kawan yg buat service hosting ni, dia kata mana ada hosting yg unlimited..

dedicated pon ada limit woo.. cuma jurang perbezaan limit tu memang ketara la..
mana-mana shared hosting yg kata unlimited tu memang tipu je.. marketing je lebih..

try cloudflare utk jimatkan bandwith.. sy dah try, memang jimat separuh berbanding sebelum guna.. :)
thanks bro..... ;)

so... tu dedicated... kalau vps camne plak ek? ada limit gak ke?
 

UWC

freshman
Joined
May 16, 2012
Messages
350
Likes
1
Points
0
Offline
#36
Takda. Semua hosting features ada limit. Kalau tertengok diorang tulis unlimited, tu semua gimik marketing je jangan percaya. Kalau nak jimat bandwidth, host content tu kat cdn lah ataupun guna cloudflare
camne bab host content tu bro? kureng paham ar...... ;)
 

UWC

freshman
Joined
May 16, 2012
Messages
350
Likes
1
Points
0
Offline
#37
Plus, sy pernh dgr ader provider yg blh bg ynlimited domain + hosting. Tp yuran tahunan agak tinggi ler.

Ader kew atau sy y salah dgr?
provider apa tu, bro? bleh share? nak usha2 gak ni....... ;)
 
Top