Ada sesiapa yang tahu tak hosting VPS terbaik di Malaysia?

Shah Myvi

freshman
Joined
Jul 6, 2012
Messages
193
Points
18
Salam semuanya.. nak tanya kalau ada sesiapa tahu pakej hosting VPS dkt Malaysia ni yang ok.. byk dah usha2 pakej VPS ni.. tapi takut2 je nak angkat.. sebab x pernah guna VPS lagi.. tau shared hosting je.. hehe ada yang pakai server VPS dkt sini? Apa beza antara cpanel managed dan unmanaged? kalau ada sesiapa pernah pakai VPS server yang bagus, bajet dalam RM100 sebulan camtu, share2 la sini..

Kalau ada yang boleh bg details lagi cara penggunaan VPS ni lagi cantik.. tak ada la takut2 nak beralih ke VPS plak lepas ni.. skang ni dengan shared hosting sekarang memang tak ada problem, servis cukup baik sekarang.. cuma bila user online lebih je dari 280 org terus error database connection.. habis hilang traffik sekejap.. :(

Mana bagus antara VPS Malaysia dengan luar negara punya?
 

Safaza

freshman
Joined
Feb 1, 2009
Messages
323
Points
16
Try shinjiru.com.my bro.. :) sy blm pernah langgan yg local, tapi bila tgok pakej mereka mcm bgus. ;)
 

Shah Myvi

freshman
Joined
Jul 6, 2012
Messages
193
Points
18
managed - staff diorang akan handle semua, kita just guna macam biasa jer, cuma ada benda benda baru skit

Unmanaged - kita kena install sendiri dan buat beberapa perkara lagi untuk set up hosting tu

biasa managed mahal skit, unmanaged murah
oo.. camtu.. tu yg tgk tu ada managed and unmanaged.. mmg unmanaged lg murah.. ada penah pakai x? hehehe
 

Safaza

freshman
Joined
Feb 1, 2009
Messages
323
Points
16
xde org yg bg testi lagi.. nak gak tau mcmana servis dorg..

yg vps.com.my tu tau x bro? tgk cam ok.. dengan gempakbox.net
Hurmm, xpasti pula dengan vps.com.my (mcm down je website mereka tu :-/ ) gempakbox pula mcm ada kurang, ( live chat - offline ) ;)
 

Shah Myvi

freshman
Joined
Jul 6, 2012
Messages
193
Points
18
Hurmm, xpasti pula dengan vps.com.my (mcm down je website mereka tu :-/ ) gempakbox pula mcm ada kurang, ( live chat - offline ) ;)
aah.. yg vps.com.my tu selalu gak tgk website dorg down.. tapi promote pelan VPS.. tu yg pelik tu.. hehe pening lagi..

VPS dkt gempakbox tu dah ada yg pakai mcm wootmedia tu pakai vps dr gempakbox.net.. dorg kata ok.. xde masalah lg..
tapi duk riki2 lagi pelan yg lain.. hehe
 

hazwandi

Senior
Joined
Dec 25, 2008
Messages
832
Points
18
Salam semuanya.. nak tanya kalau ada sesiapa tahu pakej hosting VPS dkt Malaysia ni yang ok.. byk dah usha2 pakej VPS ni.. tapi takut2 je nak angkat.. sebab x pernah guna VPS lagi.. tau shared hosting je.. hehe ada yang pakai server VPS dkt sini? Apa beza antara cpanel managed dan unmanaged? kalau ada sesiapa pernah pakai VPS server yang bagus, bajet dalam RM100 sebulan camtu, share2 la sini..

Kalau ada yang boleh bg details lagi cara penggunaan VPS ni lagi cantik.. tak ada la takut2 nak beralih ke VPS plak lepas ni.. skang ni dengan shared hosting sekarang memang tak ada problem, servis cukup baik sekarang.. cuma bila user online lebih je dari 280 org terus error database connection.. habis hilang traffik sekejap.. :(

Mana bagus antara VPS Malaysia dengan luar negara punya?
Assalamualaikum & Hai Shah Haziq,

Kita lihat dari sudut penggunaan dan keperluan. Sekarang ni web anda berbentuk forum atau web portal biasa? :)
 
Last edited:

Shah Myvi

freshman
Joined
Jul 6, 2012
Messages
193
Points
18
Assalamualaikum & Hai Shah Haziq,

Kita lihat dari sudut penggunaan dan keperluan. Sekarang ni web anda berbentuk forum atau web portal biasa? :)
alamak.. tak perasan plak ada new post.. hehe sorry bro.. utk web portal biasa.. sekarang ni pun tak larat nak tampung visitor.. sehari nak dkt 10k visitornya.. kekdg sampai 210 visitor online satu2 masa, terus website x boleh bukak.. huhu
 
Top