Ada sesiapa yang pernah kecewa dengan unit trust?

Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#5
tak pernah join...nak tanya, unit trust halal ke x?
Biasanya fund house/company unit trust offer 2 jenis kategori fund ;
1.Syariah fund (islamik)
2.Convetional fund (non-islamic)

Untuk muslim digalakkan untuk pilih islamik fund selain halal (syariah compliant) prestasi fund pun amat bagus..Dalam Public Mutual, prestasi fund islamik amatlah memberangsangkan..ZI Shariah Advisory Sdn. Bhd. adalah Syariah Adviser yg dilantik untuk monitor dana-dana Islamik Public Mutual..

Pengalaman saya, pelabur saya yg non muslim pun sy advise invest di islamik fund dan mereka semua amat berpuas hati dengan prestasi & keuntungan yg diperolehi..;)
 

Sza

freshman
Joined
May 29, 2011
Messages
56
Likes
0
Points
6
Age
41
Offline
#13
penah gak kecewa sbb consultant kurang memberi perhatian..trus kuar jer..
Mungkin dia ada beratus client dia nk kena jaga kot.. terlepas pandang. kalau kita ada anak 12org pun , mesti ada yg terlepas pandang hehehe... sy bukan agen, tapi suka b'sikap positif dan ada invest unit trust :-bd
 

rydah

freshman
Joined
Jan 2, 2013
Messages
24
Likes
0
Points
1
Offline
#15
salam.

Saya buat gak investment unit trust tp guna portion KWSP. Alhamdulilah ok je. sy buat dengan CIMB wealth management. Ejen saya ok je. Fund islamic. DALI mmg ada track record yg baik.

so far return bagus. utk 2011 = 16% return.
cuma kena ingat, bila invest dengan unit trust, kita beli dalam jumlah unit. bukan harga unit yg penting. contoh hr ni harga unit rm1. kita beli 100 unit. kalu esok harga unit naik RM1.20, so kita untung .20 setiap unit. tp kalu harga turun 0.90, basically mmg kita nmpak mcm kita rugi 0.10 tp unit kita kekal. biarkan saja. malahan bila harga tengah turun, sepatutnya kita tambah lagi unit.

roughly unit trust ada cycle 10 tahun. dan bila harga unit ada tanda2 nk turun, ejen akan advise supaya kluarkan. tp jgn terlalu mengharap pada ejen. sekali sekala kita tnya pada ejen, performance investment kita. saya baru je tanya ejen sy. tu yg dapat tau return dah 16% utk thn 2011. basically daripada jumlah yg saya kluarkan KWSP, saya dah untung lebih kurang rm1,200 dalam tempoh 1 tahun setengah.

mungkin ada ejen unit trust kat sini yg boleh explain lagi. jgn risau, x rugi cuma kena berani dan diamkan saja duit tu kat situ. jgn asek kluar masuk. nnti x nmpak untungnya. ASB pn bagus sebab risiko rendah, x payah pening2 kepala. terpulang pd masing2.

hehehe..sy baru kat sini..nk tahu info nak settle hutang cepat. kalu ada tips, bolehla sharing ye.

Thanx..
 
Joined
Dec 10, 2008
Messages
518
Likes
0
Points
16
Offline
#16
apa yang aku tau pasal unit trust:-

1. Amik masa untuk dapat pulangan. kalau dulu 2-3 tahun kot baru start dapat untung. Kalau ada yang style masuk bulan ni, 2-3 bulan pastu dah nak kuarkan hasil, memang tak akan untung sebab masa mula-mula beli dia akan tolak dari duit tu. cam admin fee lebih kurang. Kalau kuar awal, tak sempat nak cover apa yang dah ditolak tu. Kalau nak melabur unit trust, kena paham yang unit trust ni makan masa skit.

2. Return selalunya tinggi. Return yang paling rendah pon antara 10-15%. Ni kalau piilih investment yang paling low risk la orang kata. kalau amik yang high risk, lagi tinggi returnnya.

3. Selalunya, untuk yang ada kwsp, agen unit trust akan approach untuk gunakan akaun 2 kwsp kalau tak salah untuk invest unit trust. Ni kena tgk akaun 2 tu ada berapa. Selalunya bila dah kuar akaun ni, agen akan datang balik 2-3 bulan kemudian jumpa korang untuk kuarkan akaun kwsp lg. :) Sebab dia tau lepas tempoh tu je korang boleh kuar duit kwsp semula (ni 7-8 tahun dulu, skang aku tak tau proses dia)

4. Strategi untuk invest dalam unit trust, kena konsisten beli unit tambahan. 1 bulan skali ke, 2 bulan skali ke. Tapi kena konsisten sebab bila konsisten, purata belian unit tu nanti akan jadi lebih rendah. Sebab kena konsisten ni, sebab kita tak tau bila harga akan jadi rendah. Jadi bila beli selalu, harga tu tak jauh lari dari harga tinggi dan rendah. Jangan mula2 beli banyak sekaligus, pastu 1-2 tahun pulak baru tambah.


5. Lagi satu strategi, kalau invest spread pada 2-3 funds. Buat 1/3 untuk low risk, 1/3 untuk medium risk ker, 1/3 lagi untuk high risk. Andai kata yang high risk rugi, investment pada low risk dan medium risk masih boleh cover kerugian kat high risk tu.



Pada aku, unit trust selalunya susah untuk mengecewakan pelabur, melainkan orang tu tak sabar dan pilih fund yang salah. Pendapat aku je :)

...Apsal panjang lak aku post ni :-/
 
Last edited:

rydah

freshman
Joined
Jan 2, 2013
Messages
24
Likes
0
Points
1
Offline
#17
apa yang aku tau pasal unit trust:-

1. Amik masa untuk dapat pulangan. kalau dulu 2-3 tahun kot baru start dapat untung. Kalau ada yang style masuk bulan ni, 2-3 bulan pastu dah nak kuarkan hasil, memang tak akan untung sebab masa mula-mula beli dia akan tolak dari duit tu. cam admin fee lebih kurang. Kalau kuar awal, tak sempat nak cover apa yang dah ditolak tu. Kalau nak melabur unit trust, kena paham yang unit trust ni makan masa skit.
setiap transaction memang ada tolak komisen 3% rasanya.

2. Return selalunya tinggi. Return yang paling rendah pon antara 10-15%. Ni kalau piilih investment yang paling low risk la orang kata. kalau amik yang high risk, lagi tinggi returnnya.

3. Selalunya, untuk yang ada kwsp, agen unit trust akan approach untuk gunakan akaun 2 kwsp kalau tak salah untuk invest unit trust. Ni kena tgk akaun 2 tu ada berapa. Selalunya bila dah kuar akaun ni, agen akan datang balik 2-3 bulan kemudian jumpa korang untuk kuarkan akaun kwsp lg. :) Sebab dia tau lepas tempoh tu je korang boleh kuar duit kwsp semula (ni 7-8 tahun dulu, skang aku tak tau proses dia)
saya guna kwsp. memang setiap 3 bulan ejen akan dtg jumpa untuk isi borang keluarkan kwsp tapi bergantung kepada had pengeluaran ikut umur pada masa itu. ada jadual tu dalam website kwsp.

4. Strategi untuk invest dalam unit trust, kena konsisten beli unit tambahan. 1 bulan skali ke, 2 bulan skali ke. Tapi kena konsisten sebab bila konsisten, purata belian unit tu nanti akan jadi lebih rendah. Sebab kena konsisten ni, sebab kita tak tau bila harga akan jadi rendah. Jadi bila beli selalu, harga tu tak jauh lari dari harga tinggi dan rendah. Jangan mula2 beli banyak sekaligus, pastu 1-2 tahun pulak baru tambah.
setuju.

5. Lagi satu strategi, kalau invest spread pada 2-3 funds. Buat 1/3 untuk low risk, 1/3 untuk medium risk ker, 1/3 lagi untuk high risk. Andai kata yang high risk rugi, investment pada low risk dan medium risk masih boleh cover kerugian kat high risk tu.
info yang bagus. nanti saya try tanya pada ejen saya.


Pada aku, unit trust selalunya susah untuk mengecewakan pelabur, melainkan orang tu tak sabar dan pilih fund yang salah. Pendapat aku je :)

...Apsal panjang lak aku post ni :-/

terima kasih banyak2 untuk info ni..
 
Joined
Aug 21, 2008
Messages
4
Likes
0
Points
1
Offline
#18
apa yang aku tau pasal unit trust:-

3. Selalunya, untuk yang ada kwsp, agen unit trust akan approach untuk gunakan akaun 2 kwsp kalau tak salah untuk invest unit trust. Ni kena tgk akaun 2 tu ada berapa. Selalunya bila dah kuar akaun ni, agen akan datang balik 2-3 bulan kemudian jumpa korang untuk kuarkan akaun kwsp lg. :) Sebab dia tau lepas tempoh tu je korang boleh kuar duit kwsp semula (ni 7-8 tahun dulu, skang aku tak tau proses dia)

...Apsal panjang lak aku post ni :-/
Nak betulkan sikit info ni. Sebenarnya bukan akaun 2, akaun 1 yang boleh invest. Akaun 2 boleh digunakan untuk beli rumah or education, tapi bukan untuk investment.

Take note ye, akaun 1 sebenarnya. Dan bukan semua yang boleh dikeluarkan. Kena ikut minimum limit yang perlu ditinggalkan dalam akaun 1 berdasarkan umur. Semakin bertambah umur, semakin tinggi limitnya, dan semakin sikit lah yang boleh dikeluarkan.

Dan sebenarnya untuk KWSP, boleh dikeluarkan setiap 3 bulan sekali. BUKAN 2 bulan atau 1 bulan. Kena cukup 3 bulan baru boleh dikeluarkan lagi untuk beli unit tambahan sebagai satu cara mengurangkan risiko.

Saya dah jadi agen dengan CIMB Wealth Advisor, sape2 yang berminat nak melabur dalam Unit Trust ni boleh la kontek saya kat (019-3432816) - Sallehin. Tq :)
 
Joined
Aug 21, 2008
Messages
4
Likes
0
Points
1
Offline
#19
Rydah, untuk KWSP memang ada sales charge 3%. Dan fyi, DALI Equity Growth Fund tu medium risk. Kalau berminat untuk diversify, cuba tanya agen awak tentang DALI Balanced Fund, itu low risk (tapi performance pun tak berapa la sebenarnya).

The best performing fund under CWA ni for now still DALI Growth Fund.
 
Joined
Dec 10, 2008
Messages
518
Likes
0
Points
16
Offline
#20
TQ bro tolong betulkan. :) Akaun KWSP tu main agak jer. Sebab dah lama

Nak betulkan sikit info ni. Sebenarnya bukan akaun 2, akaun 1 yang boleh invest. Akaun 2 boleh digunakan untuk beli rumah or education, tapi bukan untuk investment.

Take note ye, akaun 1 sebenarnya. Dan bukan semua yang boleh dikeluarkan. Kena ikut minimum limit yang perlu ditinggalkan dalam akaun 1 berdasarkan umur. Semakin bertambah umur, semakin tinggi limitnya, dan semakin sikit lah yang boleh dikeluarkan.

Dan sebenarnya untuk KWSP, boleh dikeluarkan setiap 3 bulan sekali. BUKAN 2 bulan atau 1 bulan. Kena cukup 3 bulan baru boleh dikeluarkan lagi untuk beli unit tambahan sebagai satu cara mengurangkan risiko.

Saya dah jadi agen dengan CIMB Wealth Advisor, sape2 yang berminat nak melabur dalam Unit Trust ni boleh la kontek saya kat (019-3432816) - Sallehin. Tq :)
 
Top