Ada kesan tak kalau install banyak plugin dalam satu blog?

Joined
Nov 8, 2008
Messages
527
Likes
1
Points
18
Age
35
Offline
#1
Mohon pencerahan dan respon dari mereka yang arif :D

Kalau kita install macam-macam plugin dalam blog WP
adakah ianya akan menyebabkan blog jadi BERAT?

Ataupun blog BERAT nak loading tiada kaitan dengan plugin?

Terima Kasih
 

Amirsy

freshman
Joined
Aug 10, 2011
Messages
36
Likes
0
Points
0
Offline
#2
Mohon pencerahan dan respon dari mereka yang arif :D

Kalau kita install macam-macam plugin dalam blog WP
adakah ianya akan menyebabkan blog jadi BERAT?

Ataupun blog BERAT nak loading tiada kaitan dengan plugin?

Terima Kasih
Rasanya tak ada masalah...kalau blog berat nak loading biasanya melibatkan theme...cuba tukar theme kalau blog slow loading =)
 

zalnet

freshman
Joined
Jul 23, 2009
Messages
392
Likes
0
Points
16
Offline
#4
Mohon pencerahan dan respon dari mereka yang arif :D

Kalau kita install macam-macam plugin dalam blog WP
adakah ianya akan menyebabkan blog jadi BERAT?

Ataupun blog BERAT nak loading tiada kaitan dengan plugin?

Terima Kasih
Sebenarnya ada kesan, kalau install plugin bnyk2 dalam satu blog boleh membuatkan blog kita menjadi berat, jadi plugin yng tak penting atau tak berguna bolehlah didelete...
 
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,053
Likes
3
Points
0
Offline
#5
Plugin-plugin yang tak berkaitan bolehlah didelete...

Widget-widget yang banyak sangat pun loading boleh jadi lambat...
 
Joined
Dec 15, 2007
Messages
1,377
Likes
6
Points
38
Offline
#6
Install plugin banyak boleh menyebabkan load menjadi berat, satu jenis plugin jer kalau install tak jadi berat iaitu plugin Cache
 
Joined
Jul 8, 2009
Messages
165
Likes
0
Points
0
Offline
#7
kalau berat sangat search engine tak friendly :)
dan kadang-kadang ada visitor yang tak suka tunggu lambat sangat loading..cuba ringankan seberapa banyak yang boleh..kalau saiz bawah 100kb lagi baik :)
 
Joined
Feb 13, 2011
Messages
7
Likes
0
Points
0
Offline
#8
oh..pasal loading lambat, ok lah..biase la 2 kan.. tapi pasal geoogle x friendly? macam mner nk prof kan?
 
Joined
Oct 20, 2008
Messages
4,811
Likes
0
Points
38
Offline
#9
this is one of the thing yang search engine ambil berat... kalau lambat load, say bye-bye lah....
 
Joined
Mar 19, 2009
Messages
951
Likes
1
Points
18
Offline
#10
apabila penggunaan usage terlalu tinggi akibat banyak sangat plugin yang dipasang..
ada peluang blog kita kena suspend dengan hosting provider..
 
Joined
Feb 16, 2009
Messages
200
Likes
0
Points
16
Offline
#11
banyak plugin?tak digalakkan kalau plugin tue tak bape penting...nanti byk hacker datang melawat and cuba masuk ikut link kredit dlm plugin tue..aku dah penah kena 2 ari lepas...
 
Joined
May 1, 2010
Messages
582
Likes
2
Points
0
Offline
#12
aku stuju part loading berat tu. yg mane tak penting sgt tu uninstall je la..nanti nak load semua byk resource kene pakai...

google sukakan website yg smooth
 
Joined
Dec 17, 2009
Messages
1,731
Likes
0
Points
36
Offline
#13
blog wp boleh jd berat kalau byk plugin.. hosting nak kena load semua plugin tu.. antara efek yg lain:

1. berkemungkinan byk bug (cthnya header kdg2 ada kdg2 takde dan sbgnya)
2. penggunaan space yg tinggi kat hosting.. sdgkan yg betul2 perlu brapa space je..
3. kalau autoblog SUDAH pasti akan buatkan blog lambat loading..
4. plugin SEO juga boleh melambatkan blog kalau terlalu byk.. maksimum 3 plugin seo (tu pun dah lambat sikit)
5. ALLINONE SEO plugin gerenti boleh mempengaruhi kelajuan loading.. begitu jg dgn plugin yg mempunyai features yg serupa dgnnya..

Penyelesaian supaya loading lebih laju:

1. gunakan plugin yg betul2 perlu sahaja..
2. kalau nak seo pakai plugin yg terbaik sahaja dan buat manual seo..
3. delete plugin yg tak brapa baik dan tak digunakan..
4. gunakan theme yg ringan.. (lebih baik kalau tiada flash atau slider)
5. kurangkan upload gambar dlm galeri.. lebih baik gunakan image hosting provider seperti photobucket dan sbgnya..

P.S : kalau server hosting betul2 laju bolehlah gunakan theme yg sedikit berat / flash / slider
 
Joined
Jun 8, 2010
Messages
92
Likes
0
Points
0
Offline
#14
beberapa function dari AIOSEO kita terus tukar dalam bentuk kod php dan terus tempek kat template.. mengurangkan tugas sever utk load plugin tersebut
 
Joined
Nov 16, 2009
Messages
187
Likes
0
Points
0
Offline
#15
Apa yang diperkatakan oleh otai2 wordpress tu adalah betul. Ianya akan melambatkan loading bagi page blog anda kerana proses pengaturcaraan akan membaca setiap baris coding dalam blog anda. Rasanya sama juga dengan joomla di mana penggunaan component + module + plugin yg banyak akan memberatkan sesuatu laman web/portal. Pilihlah plugin yg sesuai dengan keperluan anda. Ikutkan turutan berikut seperti security > seo > frontpage. Akupun sedang belajar main2 dgn wordpress ni. Xbyk yg tahu.
 
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,344
Likes
4
Points
38
Offline
#16
lambat load 1.. kadang2 bila banyak sgt plug-in.. ia boleh menimbulkan conflict..
macam yg pernah saya kena.. saya punya article tak nak center.. bila buang some plugin.. baru dia center..
 
Top