Ada kesan tak kalau install banyak plugin dalam satu blog?

Amirsy

freshman
Joined
Aug 10, 2011
Messages
36
Points
0
Mohon pencerahan dan respon dari mereka yang arif :D

Kalau kita install macam-macam plugin dalam blog WP
adakah ianya akan menyebabkan blog jadi BERAT?

Ataupun blog BERAT nak loading tiada kaitan dengan plugin?

Terima Kasih
Rasanya tak ada masalah...kalau blog berat nak loading biasanya melibatkan theme...cuba tukar theme kalau blog slow loading =)
 

zalnet

freshman
Joined
Jul 23, 2009
Messages
397
Points
16
Mohon pencerahan dan respon dari mereka yang arif :D

Kalau kita install macam-macam plugin dalam blog WP
adakah ianya akan menyebabkan blog jadi BERAT?

Ataupun blog BERAT nak loading tiada kaitan dengan plugin?

Terima Kasih
Sebenarnya ada kesan, kalau install plugin bnyk2 dalam satu blog boleh membuatkan blog kita menjadi berat, jadi plugin yng tak penting atau tak berguna bolehlah didelete...
 

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Plugin-plugin yang tak berkaitan bolehlah didelete...

Widget-widget yang banyak sangat pun loading boleh jadi lambat...
 

wussadotcom

Senior
Joined
Dec 15, 2007
Messages
1,388
Points
38
Install plugin banyak boleh menyebabkan load menjadi berat, satu jenis plugin jer kalau install tak jadi berat iaitu plugin Cache
 

Suzilla

freshman
Joined
Feb 13, 2011
Messages
7
Points
0
oh..pasal loading lambat, ok lah..biase la 2 kan.. tapi pasal geoogle x friendly? macam mner nk prof kan?
 

zakeri

Senior
Joined
Oct 20, 2008
Messages
4,854
Points
38
this is one of the thing yang search engine ambil berat... kalau lambat load, say bye-bye lah....
 

Cecobi

Newbie
Joined
Feb 16, 2009
Messages
202
Points
16
banyak plugin?tak digalakkan kalau plugin tue tak bape penting...nanti byk hacker datang melawat and cuba masuk ikut link kredit dlm plugin tue..aku dah penah kena 2 ari lepas...
 

Irham Dhani

Senior
Joined
May 1, 2010
Messages
596
Points
0
aku stuju part loading berat tu. yg mane tak penting sgt tu uninstall je la..nanti nak load semua byk resource kene pakai...

google sukakan website yg smooth
 

Dr. Peace

Newbie
Joined
Dec 17, 2009
Messages
1,752
Points
36
blog wp boleh jd berat kalau byk plugin.. hosting nak kena load semua plugin tu.. antara efek yg lain:

1. berkemungkinan byk bug (cthnya header kdg2 ada kdg2 takde dan sbgnya)
2. penggunaan space yg tinggi kat hosting.. sdgkan yg betul2 perlu brapa space je..
3. kalau autoblog SUDAH pasti akan buatkan blog lambat loading..
4. plugin SEO juga boleh melambatkan blog kalau terlalu byk.. maksimum 3 plugin seo (tu pun dah lambat sikit)
5. ALLINONE SEO plugin gerenti boleh mempengaruhi kelajuan loading.. begitu jg dgn plugin yg mempunyai features yg serupa dgnnya..

Penyelesaian supaya loading lebih laju:

1. gunakan plugin yg betul2 perlu sahaja..
2. kalau nak seo pakai plugin yg terbaik sahaja dan buat manual seo..
3. delete plugin yg tak brapa baik dan tak digunakan..
4. gunakan theme yg ringan.. (lebih baik kalau tiada flash atau slider)
5. kurangkan upload gambar dlm galeri.. lebih baik gunakan image hosting provider seperti photobucket dan sbgnya..

P.S : kalau server hosting betul2 laju bolehlah gunakan theme yg sedikit berat / flash / slider
 

arifammar

freshman
Joined
Jun 8, 2010
Messages
92
Points
0
beberapa function dari AIOSEO kita terus tukar dalam bentuk kod php dan terus tempek kat template.. mengurangkan tugas sever utk load plugin tersebut
 

Wangianlife

freshman
Joined
Nov 16, 2009
Messages
190
Points
0
Apa yang diperkatakan oleh otai2 wordpress tu adalah betul. Ianya akan melambatkan loading bagi page blog anda kerana proses pengaturcaraan akan membaca setiap baris coding dalam blog anda. Rasanya sama juga dengan joomla di mana penggunaan component + module + plugin yg banyak akan memberatkan sesuatu laman web/portal. Pilihlah plugin yg sesuai dengan keperluan anda. Ikutkan turutan berikut seperti security > seo > frontpage. Akupun sedang belajar main2 dgn wordpress ni. Xbyk yg tahu.
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
lambat load 1.. kadang2 bila banyak sgt plug-in.. ia boleh menimbulkan conflict..
macam yg pernah saya kena.. saya punya article tak nak center.. bila buang some plugin.. baru dia center..
 

aqilhazim

freshman
Joined
May 28, 2011
Messages
52
Points
0
tetap blog load tak laju jugak.... nak sepantas problogger.net
 
Top