A Tips 4 Newbie : Nak Bisnes Apa Di Internet: Niche

nazmieski

freshman
Joined
Jun 1, 2007
Messages
37
Points
6
Omecool20, tambah lagi "Kalau Susah Menjadi Senang, Tentu Senang Menjadi Susah". :)

Apa maksudnya? Maksudnya, kalau kita dah rasa malas berusaha, tentu kita akan terus berada dalam kemiskinan. Dana / Bantuan yang orang bagi akan habis macam tu sahaja tanpa apa - apa manfaat (ada orang macam ni yang hidupnya hanya mengharapkan bantuan aja. Ada juga yang dah ada banglo 3 buah kat KL, tapi pergi ke kampung (pernah keluar surat khabar) dan hidup seperti orang susah. Untuk mengharap bantuan kerajaan semata - mata).

Kalau kita tengok mereka yang telah berjaya, mereka ini melakukan kerana mereka minat / hobi. Duit akan datang kemudian. Kerana dari minat, akan menyebabkan kita berusaha mencari 'sumber pengetahuan' tentang apa yang kita minat (contohnya bela lintah dalam aquarium). Kemudian nanti bila kita dah menjadi penternak yang berjaya, ramailah yang akan datang untuk berurusniaga / membuat praktikal (bagi pelajar IPT) dengan kita.

Kadang - kadang nak berjaya, kita kena guna DUIT. Jangan salah sangka dengan DUIT yang saya maksudkan kerana ia membawa maksud yang mendalam. DUIT = D + U + I + T. D membawa maksud Doa. Apa kerja yang kita lakukan kena berdoa (yang sesuai). Kena tau doa yang mana yang patut di baca. Takkan baca doa makan / doa masuk tandas bila nak memulakan kerja. Yang kedua, U yang bermaksud Usaha. Jangan duduk berdoa sahaja dalam masjid tanpa melakukan usaha. Nabi S.A.W mengajar kita bahawa usaha dan doa ini harus seiring. Jadi kena....berusaha. I pula bermaksud Ilmu. Ada pepatah berkata, " Ilmu tanpa usaha ibarat sia - sia. Usaha tanpa Ilmu ibarat GILA." (Macam saya cerita penebang balak A dan B dulu lah). Jadi, kena belajar. Belajar pula mestilah dengan guru yang betul - betul guru. Jangan jadi seperti "Berburu ke padang datar, dapat rusa berbelang kaki (belalang la tu. Mana ada rusa kat padang datar yang luas), Berguru kepalang ajar (ttidak betul ajarannya), Bagai bunga kembang tak jadi (Kuncup aja, tak kembang - kembang mekar). T pula adalah Tawakal. Berdoa sudah. Usaha pun sudah. Ilmu pun dah cari dah. Last sekali, kita bertawakal kepada Allah S.W.T. Menyerah segala urusan selebihnya kepada rabbul'ala min. Insyaallah...

Kalau tak berjaya juga atau lambat berjaya, cuba muhasabah diri lagi, mungkin ada yang kita terlupa nak buat lagi. Misalnya seperti minta restu dari mak, ayah dan guru kita. Doa mereka juga penting. Jangan buat dosa besar dan terus - terusan buat dosa kecil. Semoga hidup kita bahagia dan selamat di dunia dan di akhirat.

p/s - Semalam, ku terfikir tak ingin kaya, tapi ingin hidup bahagia dan selesa. :)
Badruzamani.....terima kasih sebab post artikel sebegini yang amat bermanfaat kepada semua member-member WC. It do made me realize and help me to think more positive. Lain kali postkan lagi artikel2 sebegini ya..... thank you
 

nazmieski

freshman
Joined
Jun 1, 2007
Messages
37
Points
6
Aku nih dah pening pala dah bila la aku nyer adense nak cepat naik .dah 4 bulan dah baru $0.28

http://www.abaoutmoney.blogspot.com
Hi Musputra,
Pertama sekali, saya nak tanya pasal nama blog kamu..... Adakah Musputra sengaja namakan blog kamu ABAOUTMONEY? sebab, nampak ketara sgt mispelling kat nama blog kamu. Supposed to be "aboutmoney". Anyway, name blog kamu memainkan peranan juga dalam SE t'utamanya Google. It just a suggestion.
Kedua, salah satu untuk tingkatkan traffic dalam blog kamu ialah submitkan ke blog direktori-direktori mengikut niche blog kamu. dan banyakkan berforum kat mana-mana forum (English) yang berkaitan dgn blog topik kamu.
Ketiga, Submit your blog to Technorati.......and try to get exchange link blog dengan kawan2 kamu yang mempunyai topik yang sama.

Harap ini dapat membantu
 

nazmieski

freshman
Joined
Jun 1, 2007
Messages
37
Points
6
Salam sejahtera,

nak mintak pandangan otai2 adakah blog saya baru wat ni niche???
Skadar mahukan pandangan dan kritikan membina...
Kalau ada perkara perlu diperbetulkan saya akan perbetulakn sebelum mula blog ngan wordpress

Terima kasih


http://rahsiaaffiliate.blogspot.com
Hi Cekdet,
Saya ni bukan OTAI. Tapi hanya sekadar ingin memberi pandangan t'hadap blog kamu. Blog kamu neat and clean. I like.....

Posisi adsense kamu dah ok. Tapi kalau boleh, adsense kamu jangan nampakkan sgt macam iklan. cuba samakan warna background iklan itu dgn warna background blog kamu dan hilang kan border-nya. dan juga, adsense dibhgn footer kamu tukar kepada adblock Leaderboard. (hanya sekadar idea....no need to follow it) :)

Header image banner kamu bagus. Cuma posisi-nya tak berapa baik. Cuba balance Image header banner kamu supaya nampak center.

Dan yang terakhir, submit your blog to Malaysian Blog Directories. dan dapatkan Creative Common Button untuk diletakkan di bhgn footer blog kamu supaya nampak smart blog.

All the best..........

Hope this can give you more idea....
 

madno

Senior
Joined
Jun 12, 2007
Messages
662
Points
18
kadang2 raser mcm mkan masa nk cri niche yg sesuai
biler dah susah payah dptniche kua lg prob lain. especially prob teknikal.
so per kater kiter main2 eksperimen? jd jer maner2 reseller pastu mula blaja bt website sndri. biler dah tau psal2 teknikal nh bru start cri niche. kire reseller yg kiter bt 2 sbg back up la. Biler dah cam give up ngan mslah kiter so still bley brgantung dgn bhan eksperimen (reseller website) kan? Sbb slah satu pengalaman saya bler kiter desperate sgt nk jlankan business tp still x jlan2 lg mula la nak buat blog la adsense la memacam la. pastu? kantoi....... bisnes ttp x jlan gak kan? so bg pndapat saya.... bereksperimen la...........
 

matkay

freshman
Joined
Nov 23, 2006
Messages
41
Points
6
nak cari niche ni memang kena tekun dan fokus. Macam yang otai2 kata apa2 pun kena sabar dan tekun. Kalau dah jumpa niche yang sesuai, then boleh try blogging dulu,, then tengok rate dia cam mana.. pas tu rajin2 hantar article kat ariticle ezine yang free,, bukan apa nak tengok brapa ramai org download,,lagi ramai lagi bagus..

Tapi kalau nak start buat bisnes ni,,kalau betul caranya,,RM0 boleh start,,cuma kena rajin dan tekun,,cuba fikirkan forum, free add, ebay, dsb..
 

CekDet

Newbie
Joined
Jun 9, 2007
Messages
796
Points
16
Hi Cekdet,
Saya ni bukan OTAI. Tapi hanya sekadar ingin memberi pandangan t'hadap blog kamu. Blog kamu neat and clean. I like.....

Posisi adsense kamu dah ok. Tapi kalau boleh, adsense kamu jangan nampakkan sgt macam iklan. cuba samakan warna background iklan itu dgn warna background blog kamu dan hilang kan border-nya. dan juga, adsense dibhgn footer kamu tukar kepada adblock Leaderboard. (hanya sekadar idea....no need to follow it) :)

Header image banner kamu bagus. Cuma posisi-nya tak berapa baik. Cuba balance Image header banner kamu supaya nampak center.

Dan yang terakhir, submit your blog to Malaysian Blog Directories. dan dapatkan Creative Common Button untuk diletakkan di bhgn footer blog kamu supaya nampak smart blog.

All the best..........

Hope this can give you more idea....
tq mr nazmieski,
hope 2 hear ur opinion more..
i like it
moge dapat bekeja sama dp masa dpn..
Cuma nak tanya la, camne nak dapatkan creative common button???
leh tak ajarkan step by step???

:D

My Signature,
CekDet
 

nazmieski

freshman
Joined
Jun 1, 2007
Messages
37
Points
6
tq mr nazmieski,
hope 2 hear ur opinion more..
i like it
moge dapat bekeja sama dp masa dpn..
Cuma nak tanya la, camne nak dapatkan creative common button???
leh tak ajarkan step by step???

:D

My Signature,
CekDet
Utk dapatkan CC buttons... Go to http://creativecommons.org dan klik "License your work" kat bhgn atas website tersebut. Baca penerangan "Choose A License" dan klu nak penerangan lebih lanjut - klik "More Info" link warna biru.

Selepas Choose your license, klik button "select a license" utk dapatkan Kod HTML bagi meletakkan kod tersebut kat blog cekdet. You can choose 3 kinds of CC buttons.

here is the link for instructions in english.....

http://creativecommons.org/text/publish-weblogs

Harap cekdet paham penerangan saya ini.....
 

cybersix

freshman
Joined
Jul 29, 2007
Messages
51
Points
6
Age
33
Huhu...memang niche nie best bile bace die nye advantage...lepas nie kena buat blog utk niche plak..
Saya ada beli 85 Exclusive niche site dan cuba nak try...
Saper nak, saya leh jual dengan harga $7.00..
 

mj2007

freshman
Joined
Sep 4, 2007
Messages
3
Points
1
Assalamualaikum,
Saya ingin mendapatkan software popup windows untuk membuat optin maillist. Boleh tak kawan2 disini recommend yg free atau berbayar(yg murah ....le.).
terima kasih

www.ebuku-mart.com
 
Joined
Jun 10, 2007
Messages
355
Points
18
Uik!! cepat tol topik nie diperluaskan oleh WC ye... almaklumlah taiko kite yang bagi information... Syabas saifulsyam... Saya memang kagum ngan anda... Kalo bleh nak taulah macam mana nak buat web jualan macam planeplanet.com oleh saifulsyam... saifulsyam boleh tak jadi sifu saya? :D

==>jutawanmuda.net
==>naruto Shippuden
 

spoket

freshman
Joined
May 25, 2007
Messages
253
Points
16
kalo nak buat webjualan sakng ni byk open source yg kita leh donlod free je, install dan running da bisnes... sy rekemen 2 CMS oscommerce.com dan joomla.org try la.. u sure to find it. tp kalo nak lebih nampk lagi menarik kena la customised. ;)
 

meor30

Senior
Joined
May 15, 2007
Messages
350
Points
18
Age
45
Assalamualaikum,
Saya ingin mendapatkan software popup windows untuk membuat optin maillist. Boleh tak kawan2 disini recommend yg free atau berbayar(yg murah ....le.).
terima kasih

www.ebuku-mart.com
Kalau nak buat pop-up windows utk mailist/opt-in, tak payah beli software, engko subscribe autoresponder aweber.com, dia ada sedia semua sekali, byk pilihan pop-up dan autoresponder ikit pilihan kita. Kalau nak tgk contoh, leh klik kat bawah ni. Ok...
 

lamanblog

freshman
Joined
Jun 9, 2007
Messages
304
Points
16
Age
32
Kalau nak buat pop-up windows utk mailist/opt-in, tak payah beli software, engko subscribe autoresponder aweber.com, dia ada sedia semua sekali, byk pilihan pop-up dan autoresponder ikit pilihan kita. Kalau nak tgk contoh, leh klik kat bawah ni. Ok...
boleh juga pakai phplist dalam Fantastico. Dapatkan domain dan web hosting sdiri, masuk account Cpanel, select Fantastico > Phplist, install. siap.
then kalo bleh,costumize sdiri. bace mana2 source kat internet ntuk
costumize bnda ni.

ntuk lagi senang, aweber should be okay.

actually banyak autoresponder yang ley dapat. 4me, i'm still searching for the best autoresponder ntuk my company, because for long term use. sape2 leh suggest paling best? sile2... (p/s:sbb tu dalam web www.sealserver.com still xmsukkn die pnye autoresponder, hehe).

papehal, gracias for d info, well appreciated.
 

mj2007

freshman
Joined
Sep 4, 2007
Messages
3
Points
1
Thanks kawan2 semua.
Saya akan guna Aweber atau yg sewaktu dengannya...yg murah sikit
Selamat Hari Raya AidilFitri
 

wiselee

freshman
Joined
Dec 20, 2006
Messages
3
Points
1
Niche market senang difaham. Tetapi tidak mudah dipraktiskan. Pada pandangan saya, kalau nak mula buat niche market. Perlulah BrainStorm sikit.

Cuba fikirkan apa yang anda tahu setakat ini yang anda tidak sedari dan dapat membantu orang lain. Contohnya, seorang doktor boleh membuat blog tentang kesihatan di Internet dan pada masa yang sama mempromosikan affiliate yang berkaitan dengan kesihtan di blog dia.

Contoh lain, kalau anda bekerja di office, cubalah terbitkan ebook yang berkaitanan dengan cara-cara menyesuaikan diri di tempat kerja. Ini juga merupakan satu niche market yang berharga.

From,
wiselee
http://www.wiseleeinternet.com
http://www.mybookweb.com
http://www.yourhealthproduct.com
 

JohariRajikin

Newbie
Joined
Dec 14, 2005
Messages
165
Points
18
apo niche ...
adsense tau le...

::::::::::::::::::::::::::::::my hopeless Honey::::::::::::::::::::::
http://ohbytheway.page.tl
niche tu...bahasa mudahnya "target market" yang anda pilih. Sebagai contoh, jika anda seorang yang expert dalam adsense, so your niche is in adsense area tak kiralah niche dalam drive adsense traffic, income dan sebagainya.

Tapi, konsep niche ni luas kalau nak dipelajari.Saya sendiri pun masih lagi belajar bagaimana untuk mencari niche yang ber $$$ . Kalau nak tahu lebih lanjut kena tanya yang pakar2 kat WC ni..
 
Top