A Tips 4 Newbie : Nak Bisnes Apa Di Internet: Niche

Joined
Oct 8, 2006
Messages
3
Points
1
teringin benar nak berniaga d internet.nak enrol kat irfan khairi x cukup duit.saifulsham pula dah tutup untuk 2006.kepada guru internet minta bantu saya
 
Joined
Oct 8, 2006
Messages
3
Points
1
Salam ismat,

Pada pendapat aku mulakan dengan cari idea mengenai produk atau perkhidmatan yang ko boleh tawarkan dalam internet ni. Kemudian belajar mengenai soal teknikal, macam membina laman web etc.
klau minta dari u mungkin lambat. klau ada teman2 u yg boleh bantu i bagaimana.
 

NMD

freshman
Joined
May 16, 2006
Messages
128
Points
18
kalau skop malaysia saja, bazir masa skit la nak berniche nih.
Sebab 1, market tak luas. 2, tak sampai pun 50% orang malaysia nih benar2 celik IT. Apatah lagi shopping online.
On the other side, positive side, macamana kalau aku melihat ini sebagai suatu peluang?? (teringat cerita org putih nak jual selipar 'jepun' kat India) hehe..
 

aridz

freshman
Joined
Aug 6, 2006
Messages
49
Points
6
Kita jangan buat satu bizzness jer, kurang - kurang sepuluh business.. kata Dr. Irfan. Di sini saya nak ajak anda join bizzness yang tengah meledak sekarang ni sehinggakan penulis buku 15 Teknik Efektif Internet Marketing pun turut sama buat business, Pensyarah Kejeuruteraan Elektrik, En Fuad Latip. Joinlah score A under his group.. www.aridz.scorea-online.com

Lihat buku hasil tulisan beliau..

http://www.aridztech.com/images/books1.jpg
 

smartusaha

Active
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,878
Points
48
To en Ismat, pertama sekali, slow2.. Semua orang bermula dari blurr dan tak tahu.. Dah beli buku saifulsham? Irfan khairi? Kalau dah, study sampai betul2 faham..

1. Cari produk yg ada permintaan
2. Bina Laman web
3. Kaedah bayaran
4. Promosi dan Marketing

Tu dia step yg paling basic.. Just follow the steps yg mana2 buku ajar. Saya highly rekomen buku saifulsham sebab ia guide kita step by step dan bergambar.. Ingat, follow satu2, jangan skip dan lompat2. Buat step 1 sampai abis, buat checklist... Dah siap step 1, baru ke step 2 dan seterusnya..

Kebanyakan orang sibuk2 belajar buat web, tapi idea tak ada lagi.. So, mula dari langkah satu..

Tapi en Ismat dah kata ada produk, apa produk tu? Ada buat kajian tak, ada permintaan tak kepada produk tu? Persaingan mcm mn? Ramai tak yg jual? Boleh compete tak dgn diaorang dari segi harga dan lain2? Kalau boleh, mcm mana? Ni semua kena kaji. Susah? hehe, kita nak buat bisnes, kena buat benda2 ni semua.

Kesimpulan, dapatkan mana2 buku jika belum beli.. :)

Wassalam.
 

aariz

freshman
Joined
Oct 23, 2006
Messages
3
Points
1
Terima Kasih kerana berkongsi ilmu.... memang tidak dapat di nafikan bahawa anda memang mmpunyai pengalaman yg luas. teruskanlah usaha anda mendidik newbies macam kami nie. Insyaallah rezeki anda akan murah!

http://www.jutawanebook.com
 

AmirulFaisyal

Senior
Joined
May 22, 2006
Messages
581
Points
18
Salam ismat,

Pada pendapat aku mulakan dengan cari idea mengenai produk atau perkhidmatan yang ko boleh tawarkan dalam internet ni.
Setuju dengan servis.

Tak setuju dengan produk.Kenapa?

Sepatutnya dalam perniagaan internet kita tak boleh anggap apa saja produk yang kita tawarkan akan terjual dengan mudah.

Apa yang penting bagi saya adalah market.Cari 'hungry market' dimana telah berlaku transaksi jual beli dan tawarkan apa yang mereka hendak tetapi masih tercari2 penyelesaiannya.Contoh mudah,Chapter-M Gobala Krishnan.See how much profits he rakes from the 'hungry market'?

Kesimpulan:Buat kajian market sebelum tawarkan sesuatu produk.Secara logiknya,tak semua produk boleh dijual di internet.

P.S:Tak percaya tanya Shuth kenapa dia tak jual durian kat internet,betul tak Shuth?=P
 

RinggitHit

Senior
Joined
Sep 26, 2006
Messages
2,497
Points
38
Ada 2 teknik yg boleh digunakan utk berjaya dlm niche marketing:

1) Follow your passion - ikut kemahuan/kepakaran anda
2) Follow the money - ikut arah wang <--betul ke saya translate ni?

Keterangan lanjut, boleh lihat artikel ni:klik sini
(tapi dlm BI ya.... kalau ada yg mahu saya translate, boleh... tapi kena bayar lah... hehe... ada ke yg nak bayar?:D)
 

batagolek

Senior
Joined
Jan 22, 2006
Messages
1,071
Points
38
betul tu, untuk btol2 fahami dan rasai niche, sudah tentulah ia berkaitan dengan kita, yang paling rapat dengan kita dan kita pernah rasai...barulah niche tu betul2 serasi dan kita pun seronok dan pursue...bloggers2 wangcyber mempunyai banyak idea tentang niche, IM dan blogging tips, boleh lepak-lepak, klik2 mana2 yang patut, banyak info ;)

dalam 100percetmalaysian.com bila dengar mp3 gobala tu, ada part yang paling penting yang perlu di khatam sampai bila2

1. Cari Desperate Market, akan ada Desperate Buyer --> bikin produk yang target desperate buyer lebih senang berbanding menjual produk yang sudah banyak dijual leh orang lain, melainkan kita letak harga less hampir 50% ( rujuk ebook Sara Brown : Jobhaters.com) konsep : Desperate buyers only apply kat sini

2. Niche yang spesifik dan tidak banyak pesaing, ianya bukan terlalu umum dan memang susah gila nak cari solution, pendek kata kat kedai buku pun belum ada lagi..;)

3. Buat kajian dan cuba tengok statistik kehendak produk tu..banyakkan buat poll atau survey, berikan ebook kepada otai2 IM di wangcyber supaya boleh ditambah-baik dan ditambah mana-mana yang kurang, perlu launch produk yang betul2 berkualiti, selagi belum konfirm, jangan launch dulu...minta pendapat otai2 di sini. Jika nak target sakit puan, boleh email dan banyakkan 2 way communication dgn expert bidang tu di Mesia, takut nanti salah facts..mulanya kerja banyak tapi bila dah start jual/publish , insyaAllah berhasil

4. Niche tu paling rapat dengan kita dan kita tahu selok beloknya, ada pengalaman dan boleh translate jadi solution. Pendek kata, contohnya zul launch buku blogging with wordpress kerana pengalaman dia banyak beri edge kat dia, dan dia mampu ada PR 5 ..di sini, produk akan jadi strong dan sudah ada 'hot button'..

p/s : setiap orang ada tersembunyi 'buku' masing2 , just my 2 cents
 

smartusaha

Active
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,878
Points
48
tq la bnyk2 tentang penerangan tersebut. mmg memang membantu sgt2 la.
Jana wang lebih....??? cuba link dibawah dan registered

http://numenmail.com/pages/index.php?refid=xxxxxx
Kemc2811, signature awak tu promote program scam. :) Harap dapat buang la yer..

Niche, jika disebut memang mudah, TAPI ramai yang tak endahkannya. Konon tak profitable.. Kononnya jual satu barang pada satu site MERUGIKAN. Sebab tak faham, ramai yang buat andaian begini. Dan sebab tak faham serta tak tahu atau mungkin tak nak ambik tahu, akhirnya mereka gagal buat sale yang menguntungkan atau sekurang-kurangnya order tu tak putus..

Kalau anda tahu teknik internet marketing secara keseluruhan, anda akan nampak rangkanya. Bila dah nampak, anda akan nampak juga bahawa niche begitu MENGUNTUNGKAN. :)

So, studylah sedalam-dalamnya mengenai niche sampai faham.
 

Sham

freshman
Joined
Dec 20, 2006
Messages
124
Points
16
Assalammualaikum..

Hebat.. Semua dalam forum nih hebat2 belaka. Terutama yang senior2. Dekat sejam saya dok baca semua post dalam thread ni. Tp x jemu-jemu membaca..(selalu 10 min dah nak tido).

Dulu bila baca tentang niche banyak yang x paham, betambah pening adala tambah-tambah kalo dalam bi.

Tp, terima kasih kepada semua kerana mengurangkan pening kat kepala saya ni. Penerangan yang anda semua berikan senang nak paham, tambah-tambah org baru mcm saya. Penerangan yang mudah, tapi di permudahan lagi.


Terima kasih. :)
 

MeeRoll

freshman
Joined
Oct 2, 2006
Messages
41
Points
6
Age
41
Assalammualaikum..

Hebat.. Semua dalam forum nih hebat2 belaka. Terutama yang senior2. Dekat sejam saya dok baca semua post dalam thread ni. Tp x jemu-jemu membaca..(selalu 10 min dah nak tido).

Dulu bila baca tentang niche banyak yang x paham, betambah pening adala tambah-tambah kalo dalam bi.

Tp, terima kasih kepada semua kerana mengurangkan pening kat kepala saya ni. Penerangan yang anda semua berikan senang nak paham, tambah-tambah org baru mcm saya. Penerangan yang mudah, tapi di permudahan lagi.


Terima kasih. :)
key word untuk niche market
"produk dalam pasaran yang jarang2 dicari pengguna tetapi mempunyai impak yang besar"....TQ
 
Top