A Tips 4 Newbie : Nak Bisnes Apa Di Internet: Niche

azam97

freshman
Joined
Sep 7, 2009
Messages
41
Points
0
sebenarnya saifulsham dah beritahu perkara sebenar. termasuklah smartzul. kita ni dah banyak sangat didedah kepada 'buat duit' sampai yang lain dah tak nampak. sebab tu susah takde sangat IM nak pecah rahsia camner nak cari niche. semuanya bagi maklumat samar2 kecuali kalo pasang personal coach...tupun belum tentu...setakat ni kalo ebay coaching ada la kot sifu bagitau barang spesifik mana yang hot...niche la tu...yg lain2 kalo ada coaching yang ajar nak cari hot niche silalah share disini...kita kejar dia...contoh jelas niche yg kita nampak luar dari internet/website/buat duit - kerja kerajaan, beli/jual emas, overdraf, pengurusan kewangan. rasanya diaorang ni ada buat survey sebelum mula biz. smartzul dan amirol mmg suka buat survey nak tau apa kehendak market...
 
Last edited:

Insight Master

freshman
Joined
Jan 25, 2010
Messages
121
Points
0
yang paling terbaru, actually tak de niche yang terhangat, kalau saya la, saya takkan cari niche yang terhangat. sebab ape? sebab niche yang terhangat maksudnya niche tu terlalu banyak saingan.

ini strategy niche saya (erm, sementara tgh bosan sbb buat semua ni sorang2 haha so dedahkan sikit rahsia sini.)

1. cari niche yang HANGAT pada 2 hingga 3 bulan lepas, di mana semua orang dah mula lupakan niche tersebut. niche macam ni, biasanya pelanggan still ada, cuma KEBANYAKAN pesaing dah give up, so inilah masanya kita attack betul2 niche ni, bila dah kurang saingan hehehehe.

2. cari niche yang indirect dengan niche yang tengah hangat sekarang. contohnya, orang sibuk2 pasal jual website di flippa, kita buat niche, cara-cara beli website murah di flippa untuk dijadikan niche menguntungkan. double site flipping.

ok dua ni je dulu.

nanti share lagi banyak2 tips, itupun kalau saya "rajin" hehe.

- Insight Master -
 

syahrazz

freshman
Joined
Apr 11, 2010
Messages
4
Points
0
aduss..2 tips jer, baru nak layan esok ada lagi bayk tips kan..

*tengah tunggu otai nie
 

halid

freshman
Joined
Apr 20, 2010
Messages
1
Points
0
Saya masih baru dalam dunia perniagaan internet. Tips yang anda beri amat berguna, Terima kasih..
 

desa1

Newbie
Joined
Oct 22, 2009
Messages
260
Points
0
Thanks FYI...amat berguna sekali
 

desa1

Newbie
Joined
Oct 22, 2009
Messages
260
Points
0
thanks atas info tersebut....walaupun kurang paham..terpaksa belajar juga kerana ilmu itu penting terutama newbiu spt saya,,,
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
yang paling terbaru, actually tak de niche yang terhangat, kalau saya la, saya takkan cari niche yang terhangat. sebab ape? sebab niche yang terhangat maksudnya niche tu terlalu banyak saingan.

ini strategy niche saya (erm, sementara tgh bosan sbb buat semua ni sorang2 haha so dedahkan sikit rahsia sini.)

1. cari niche yang HANGAT pada 2 hingga 3 bulan lepas, di mana semua orang dah mula lupakan niche tersebut. niche macam ni, biasanya pelanggan still ada, cuma KEBANYAKAN pesaing dah give up, so inilah masanya kita attack betul2 niche ni, bila dah kurang saingan hehehehe.

2. cari niche yang indirect dengan niche yang tengah hangat sekarang. contohnya, orang sibuk2 pasal jual website di flippa, kita buat niche, cara-cara beli website murah di flippa untuk dijadikan niche menguntungkan. double site flipping.

ok dua ni je dulu.

nanti share lagi banyak2 tips, itupun kalau saya "rajin" hehe.

- Insight Master -
tips yang menarik....

kalau saya pula... saya lebih suka memilih niche yang serasi dengan kemahiran saya..... tak kira la hot atau tidak

Sbb kalau kita dah mahir, takde masalah jika ada ramai pesaing. Malah lagi ramai lagi bagus sbb kita boleh saling meniru idea.
 

MrHafeez

freshman
Joined
Jul 14, 2009
Messages
82
Points
0
terima kasih kerana berkongsi ilmu ni dgn percuma
 

hafizahmad

freshman
Joined
May 1, 2010
Messages
1
Points
0
hai sy hafiz.br join forum ni.sy berminat utk berbincang bersama rakan2 apa jua topik.tq
 

man_kelang

freshman
Joined
Dec 13, 2008
Messages
250
Points
16
Sampai sekarang saya masih buat research niche apa nak pergi lebih jauh. Bukan senang nak pilih niche ni
 

wan676

freshman
Joined
Apr 2, 2010
Messages
184
Points
0
untuk pengetahuan, IMer kalau berkongsi niche diorang, maka korang akan bersaing la dgn dorang.jadi niche ni boleh dikatakan abstrak la..takboleh ikut orang. IMer pon kompem takmau bersaing sesama sendiri bila reveal niche sendiri. bila niche tertentu ramai orang masuk,maknanya jualan jadi kurang. jadi the truth is...kita sendiri yg fikirkan niche.. IM hanya menunjukkan jalan shaja.. pandanganku sahaja.
 

fauziahmad

Newbie
Joined
Nov 18, 2007
Messages
560
Points
16
Ia bergantung pada banyak faktor:

1. Kemahiran atau ilmu apa yang kita ada, dan kembangkan ilmu dan kemahiran menjadi perniagaan

2. Bergantung pada minat kita, jika kita minat sesuatu bidang, kita boleh belajar dan bila pandai kita buat produk dan jual

3. Tiru dan cipta, kaedah jepun. Mula tengok, kemudian tiru kemudian cipta dan kemudian jual.

4. Reka berdasarkan konsep bagaimana menyelesaikan masalah manusia. Kumpul dulu masalah dan buat penyelidikan bagaimana nak selesai.

5. Buat lawatan ke luar negara, cari produk unik dan cuba buat pemasaran, jika ada sambutan, teruskan.

6. Kalau tak mau pi luar negara, cari SDI (Satu Daerah Satu Industri) dan jadi agen pemasaran mereka.

7. Anda pula sambung, penat aku fikir.............................
 
Top