70,000 hartanah area JB. Ada yg tak laku, ada yg tak ada penyewa

kobeee

junior
Joined
Mar 30, 2012
Messages
52
Points
8
70,000 hartanah terbiar, tidak terjual di JB
Oleh MOHAMAD FAIZAL HASHIM
17 Oktober 2021, 8:03 pm

JOHOR BAHRU: Kerajaan negeri memandang serius terhadap isu sektor hartanah yang terjejas dengan kira-kira 70,000 unit rumah di bandar raya ini yang tidak terjual, terbiar dan tidak diduduki.

Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad berkata, antara perkara yang memberi kesan utama kepada sektor hartanah itu adalah dasar dan syarat baharu pemilikan rumah seperti Program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) yang diperkenalkan.

Katanya, bagi membantu pihak pemaju yang terkesan, kerajaan negeri akan melihat kerjasama dengan syarikat hartanah selain memperkenalkan program penyewaan kepada generasi muda.

“Syarat baharu MM2H yang diperkenalkan menyebabkan banyak unit rumah yang tidak terjual. Jadi, kerajaan negeri perlu membantu mereka terjejas termasuklah pihak pemaju.

“Perkara ini melibatkan satu jumlah yang sangat besar. Oleh itu, kita akan bekerjasama dengan ejen hartanah berkenaan unit tidak terjual, jenis-jenis unit, kadar sewa yang sesuai serta lokasi unit berkenaan.

“Kita mengenal pasti unit yang boleh kerajaan masukkan dalam rancangan penyewaan kepada generasi muda,” katanya selepas Majlis Penyerahan Kunci Rumah Teres Kos Sederhana Rendah dan Rumah Rumah Mampu Biaya Johor (RMBJ), Taman Setia Indah di Pusat Komuniti Taman Ekoflora di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Hasni memberitahu, isu rumah yang tidak terjual, terbiar dan tidak diduduki perlu diatasi bagi menjaga status Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB).

“Dalam kawasan Bandaraya Johor Bahru lebih 70,000 unit rumah yang tidak terjual, belum diduduki dan mungkin dah jual tapi tiada orang duduk. Kita tidak boleh berada dalam keadaan begitu jika mahu jadi bandar raya yang dinamik,” katanya. – UTUSAN ONLINE
 

merriebrownie

junior
Joined
Jun 11, 2013
Messages
63
Points
8
syg gilaaaaa! buat rumah bnyak2 tapi end up terbiar je tk de pembeli....
rasanya malaysia kena ubah dah sektor perumahan yg ada macam buat bila dah ada majoriti pembeli...
ak niy pon nak beli rumah susah sngt nak lepas ****... ada yg ak pegi mintak izin buat rumah atas tanah sawit bapak ak hahaha
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
37
Points
8
Age
30
mmg susah nak beli tanah sekarang, kadang harga tanah sahaja dah cecah juta, nak bayar untuk buat rumah lagi. panggil ID.. sebab tu agaknya jadi lambakan tanah kan.. kerja pulak banyak nak kena support.. kita kena ada konsep lain laa saya rasa
 

nirachan

junior
Joined
Sep 11, 2013
Messages
99
Points
8
mmg susah nak beli tanah sekarang, kadang harga tanah sahaja dah cecah juta, nak bayar untuk buat rumah lagi. panggil ID.. sebab tu agaknya jadi lambakan tanah kan.. kerja pulak banyak nak kena support.. kita kena ada konsep lain laa saya rasa
u nak buat rumah atas tanah lot kilang ke sis?? hahaha tk de harga tanah kalau ikut tmpat yg jauh dari bandar, bawah 80k dah boleh dapat.. mcm i beli tanah lot beli kat kawan ayah i je bayar tiap2 bulan 1k lagi puas hati nanti dah rasa nak pencen awal, buat rumah atas tanah tu je.. tapi design rumah masih tk sure nak concept ape
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
37
Points
8
Age
30
u nak buat rumah atas tanah lot kilang ke sis?? hahaha tk de harga tanah kalau ikut tmpat yg jauh dari bandar, bawah 80k dah boleh dapat.. mcm i beli tanah lot beli kat kawan ayah i je bayar tiap2 bulan 1k lagi puas hati nanti dah rasa nak pencen awal, buat rumah atas tanah tu je.. tapi design rumah masih tk sure nak concept ape
laa yekee. baru tau pasal ni, sbb ada juga terbaca, nak kena bayar tanah, bayar rumah lagi.. tpi rata rata skrg nk cri rumah sewa pun dah cekik darah juga harganya,, kdg tu jumpa dah rumah cantik molek tapi jauh dengan tempat kerja.. mmg terpaksa letgo
 

restubeauty

freshman
Joined
Nov 4, 2019
Messages
23
Points
1
Age
32
mmg susah nak beli tanah sekarang, kadang harga tanah sahaja dah cecah juta, nak bayar untuk buat rumah lagi. panggil ID.. sebab tu agaknya jadi lambakan tanah kan.. kerja pulak banyak nak kena support.. kita kena ada konsep lain laa saya rasa
mmg btul. skrg nak beli rumah sndiri pun kena fikir msk2 even ada kerja tetap. cuma tula, kalau kita jenis kerja bandar, rumah yg available selalu mmg jauh.. sbb bnyk lagi kos nak tanggung
 

nirachan

junior
Joined
Sep 11, 2013
Messages
99
Points
8
laa yekee. baru tau pasal ni, sbb ada juga terbaca, nak kena bayar tanah, bayar rumah lagi.. tpi rata rata skrg nk cri rumah sewa pun dah cekik darah juga harganya,, kdg tu jumpa dah rumah cantik molek tapi jauh dengan tempat kerja.. mmg terpaksa letgo
ye betul tapi sebelum harga tanah tu jadi mahal sbb tmpat nak mmbangun, better beli lah bayar sikit2 tapi kena buat deal dgn org betul2 ada black and white... mcm i, beli tanah kat tmpat yg nak membangun bila tmpat dah membangun nanti, baru buat rumah then cari keje sana pulak.. bila dah dapat keje, rumah siap baru pindah.. nak buat rumah, i buat ******** sikit then kwsp sikit...
 

Junaidahsaat

freshman
Joined
Aug 19, 2016
Messages
20
Points
1
Age
42
mmg susah nak beli tanah sekarang, kadang harga tanah sahaja dah cecah juta, nak bayar untuk buat rumah lagi. panggil ID.. sebab tu agaknya jadi lambakan tanah kan.. kerja pulak banyak nak kena support.. kita kena ada konsep lain laa saya rasa
ye sy rasa betul.. klau sy lah jadi developer, sy akan buat konsep kos rendah rumah kecik je 2 bilik ke 3 bilik air tapi rumah bawah 200k... utk golongan b40 ni ada rumah sendiri kan walaupun kecik janji dorg ada rumah pertama dorg
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
37
Points
8
Age
30
ye sy rasa betul.. klau sy lah jadi developer, sy akan buat konsep kos rendah rumah kecik je 2 bilik ke 3 bilik air tapi rumah bawah 200k... utk golongan b40 ni ada rumah sendiri kan walaupun kecik janji dorg ada rumah pertama dorg
ye awak, bukan apa. kita kadang kerja pun susah jugk nak survive sbernarnya,, lain la kalau kita ni ada contest nak menang ribu riban, haa mmg masuk la dpat duit banyak macam tu
 

AydaTS

freshman
Joined
Jul 26, 2016
Messages
9
Points
1
Age
35
ye awak, bukan apa. kita kadang kerja pun susah jugk nak survive sbernarnya,, lain la kalau kita ni ada contest nak menang ribu riban, haa mmg masuk la dpat duit banyak macam tu
byk je contest skrg ni tapi kena rajin cari lah sebb ye lah kan ekonomi dah tk berapa cun!
tapi kan ckp pasal rumah, ade je yg contest design2 rumah ni.. macam i dpt tau dari mmber i pun yg sime darby
ade buat contest concept home menuju 2030 hahaha
Post automatically merged:

u nak buat rumah atas tanah lot kilang ke sis?? hahaha tk de harga tanah kalau ikut tmpat yg jauh dari bandar, bawah 80k dah boleh dapat.. mcm i beli tanah lot beli kat kawan ayah i je bayar tiap2 bulan 1k lagi puas hati nanti dah rasa nak pencen awal, buat rumah atas tanah tu je.. tapi design rumah masih tk sure nak concept ape
https://concepthome2030.simedarbyproperty.com/competition.php#shortlisted-submission kalau dah xde
idea nak concept or design ape kan try lah tgk kat sini.. design dia fresh2.. i sendiri suka 3 concep kat sini x tahu nak simplify kan lagi pilihan ni heehehe
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
37
Points
8
Age
30
byk je contest skrg ni tapi kena rajin cari lah sebb ye lah kan ekonomi dah tk berapa cun!
tapi kan ckp pasal rumah, ade je yg contest design2 rumah ni.. macam i dpt tau dari mmber i pun yg sime darby
ade buat contest concept home menuju 2030 hahaha
Post automatically merged:


https://concepthome2030.simedarbyproperty.com/competition.php#shortlisted-submission kalau dah xde
idea nak concept or design ape kan try lah tgk kat sini.. design dia fresh2.. i sendiri suka 3 concep kat sini x tahu nak simplify kan lagi pilihan ni heehehe
laa yeke sime darby ada contest? baru tauu.. dia punya contest tu open lagi ke? sebab nak masuk jugak, mana tau menang yg big big ke kan, boleh la kita seronok sikit kalau menang hihi
 

rickymart123

freshman
Joined
Oct 21, 2019
Messages
24
Points
1
Age
24
byk je contest skrg ni tapi kena rajin cari lah sebb ye lah kan ekonomi dah tk berapa cun!
tapi kan ckp pasal rumah, ade je yg contest design2 rumah ni.. macam i dpt tau dari mmber i pun yg sime darby
ade buat contest concept home menuju 2030 hahaha
Post automatically merged:


https://concepthome2030.simedarbyproperty.com/competition.php#shortlisted-submission kalau dah xde
idea nak concept or design ape kan try lah tgk kat sini.. design dia fresh2.. i sendiri suka 3 concep kat sini x tahu nak simplify kan lagi pilihan ni heehehe
woww macam best laa, sy pun dh lama jgak cari concept yg best best. sbb bukan apa, cri kat utube smua diy. try buat, lepastu punah la result nya.. kalau guna design ni mungkin valid. contest nya dh tutup ehh
 

AydaTS

freshman
Joined
Jul 26, 2016
Messages
9
Points
1
Age
35
laa yeke sime darby ada contest? baru tauu.. dia punya contest tu open lagi ke? sebab nak masuk jugak, mana tau menang yg big big ke kan, boleh la kita seronok sikit kalau menang hihi
ye ade contest dari last year lagi berjalan. dah tutup dah tapi masih lg mncari pemenang
kalau tgk situ tnggal top 10 je lagi tu pegi la vote design mana yg cantik dan bernas.
nak masuk, tunggu dorg open lagi contest mcm ni kan boleh bagitau kwn2 lain.
Post automatically merged:

woww macam best laa, sy pun dh lama jgak cari concept yg best best. sbb bukan apa, cri kat utube smua diy. try buat, lepastu punah la result nya.. kalau guna design ni mungkin valid. contest nya dh tutup ehh
mmg best dan seronok tngok design rumah kan nak beli rumah sendiri macam lambat lagi so kita cuci ii mata je lah hehe
mana lah tahu akan dtg, boleh lah tiru design mcm ni renovate rumah.
diy kena kreatif kalau x jadi mmg mmbazir! contest dah tutup
 

merriebrownie

junior
Joined
Jun 11, 2013
Messages
63
Points
8
mmg best dan seronok tngok design rumah kan nak beli rumah sendiri macam lambat lagi so kita cuci ii mata je lah hehe
mana lah tahu akan dtg, boleh lah tiru design mcm ni renovate rumah.
diy kena kreatif kalau x jadi mmg mmbazir! contest dah tutup
tu lah bagus lah ade contest macam sime darby home concept 2030 ni boleh cungkil bakat2 kat luar sana.
deisgn dorang sumpah boleh nampak ciri2 2030 punya rumah. dia buatkan kita tak sabar nak tgk rumah pd tahun 2030 tu hihi
 

nirachan

junior
Joined
Sep 11, 2013
Messages
99
Points
8
https://concepthome2030.simedarbyproperty.com/competition.php#shortlisted-submission kalau dah xde
idea nak concept or design ape kan try lah tgk kat sini.. design dia fresh2.. i sendiri suka 3 concep kat sini x tahu nak simplify kan lagi pilihan ni heehehe
wahhh thanks lah sebab bagi jalan sebab tgk kat luar sana tu mostly dah ramai buat yg ni boleh lah nanti 10 tahun akan datang, buat design macam dalam ni inspired kan..bagus lah harap buat lagi contest macam ni.. done voteee! goodluck lah pd contestant..
 
Top