6 jenis kategori buat duit online paling popular 2016

Naz Akhtar

Super Senior
Joined
Jun 21, 2014
Messages
533
Points
43


Kita masih lagi berada di awal tahun 2016, masih awla lagi untuk anda yang mahu menghampar tikar untuk membuka bisnes online yang baru. Jika di ikutkan tiada istilah cepat atau lambat. Ada orang cakap kalau umur 40 baru mahu buat bisnes online, maka ia sudah di kira agak lambat.

Jika di ikutkan buat bisnes online tidak memerlukan anda punya sijil kelayakan atau apa-apa pengalaman. Asalkan anda ada kemahuan dan minat, punya keinginan untuk belajar, bertanya dan rajin untuk take action secara konsisten, maka anda sebenarnya punya potensi untuk sukses.

Apa bezanya jika orang yang sudah berumur 40 tahun atau 50 tahun mahu membuka bisnes online jika di bandingkan dengan bisnes offline. Kita semua tahu bahawa bisnes offline ini biasanya memerlukan kos yang tinggi selain daripada perlu mengeluarkan kudrat untuk menguruskan kedai fizikal. Cuba bayangkan seorang pakcik yang sudah mahu bersara, dengan badan yang cepat letih mahu membuka bisnes menjual baju di kedainya.

Pasti beliau perlu melakukan banyak kerja seperti perlu bergerak untuk berjumpa pembekal, mengangkut barang masuk ke dalam kedai, membersihkan kedai setiap hari sebelum pelanggan datang, dan banyak lagi. Melainkan pakcik itu mengambil beberapa pekerja untuk membantu, itu lain cerita.

Tetapi jika pakcik itu memulakan bisnes internet walaupun di usianya lewat 50-an, tiada masalah untuk dia hanya berada di rumah dan tidak keluar ke mana-mana untuk melakukan sebarang urusan. Asalkan ada computer dan line internet, maka itu sudah cukup untuk permulaan. Mahu berurusan dengan pembekal? Guna sahaja emel atau akaun yang di sediakan oleh banyak laman ecommerce di luar sana. Mahu melakukan jualan? Ada macam-macam platform yang boleh di gunakan seperti blog, forum, facebook atau Instagram.

Cukup mudah bukan? Malah kos untuk sewa kedai juga hampir tiada. Begitulah hebatnya kelebihan berniaga melalui intrernet. Anda boleh menerjah market dalam dan luar neegra serentak tanpa perlu keluar setapak pun dari rumah. Jika anda masih baru dalam dunia bisnes online dan ingin tahu apakah peluang untuk anda boleh buat duit melalui internet, mari kita sama-sama lihat cabang buat buat duit online paling popular untuk tahun 2016 ini.

Sebenarnya semua cara dan cabang ini sudah popular sejak dari dulu lagi, Cuma untuk tahun 2016 ini kita menjangkakan cabang ini juga kekal menjadi antara top list di kalangan usahawan internet. Antaranya ialah :

1 ) Menjual produk digital


Apa itu produk digital. Produk digital ialah produk yang di hasilkan di mana outputnya anda boleh lihat melalui computer anda seperti software, ebook, rakaman video atau rakaman audio. Aktiviti menjual produk digital juga menjadi sangat popular sejak dahulu lagi. Jika anda mahu mula buat duit melalui internet untuk peringakt permulaan, anda di sarankan untuk menjual produk digital.

Mengapa produk digital?

Produk digital di katakana antara produk yang kurang risiko dan juga mendapat margin keuntungan yang sangat tinggi. Sebagai contoh, anda mahu menjual panduan untuk membuat cupcake dan panduan itu di tulis dalam bentuk words dan di simpan dalam bentuk file PDF. Ia nanti akan di jual sebagai ebook melalui laman web jualan anda.

Apabila pelanggan mahu membeli panduan itu daripada anda, anda hanya perlu menghantar link download ebook ke emel mereka. Makanya di sini, tiada risiko untuk produk tidak sampai atau berlaku kerosakan . malah kos untuk menghasilnya hampir tiada kerana anda tidak mencetak isi panduan dalam bentuk buku.

Sebab itulah ada banyak laman web yang menjual produk digital di bangunkan di internet seperti clickbank dan juga JvZoo. Melalui laman web ini ada banyak orang yang menjadi ejen jualan bagi menghasilkan wang melalui produk digital.

2 ) Produk fizikal


Selain daripada produk digital, seperti biasa anda juga boleh menjual produk fizikal seperti buku, baju, alatan memasak, barang keperluan untuk bayi dan sebagainya.

Jika anda mempunyai barang terpakai yang mahu di jual kepada orang ramai, anda boleh menjualnya di internet. Antara laman web popular yang membenarkan anda untuk melakukan jualan ialah laman web ebay.

Laman web ini biasanya menerima trafik sehingga jutaan orang setiap hari membuatkan anda mempunyai peluang besar untuk menjual apa jenis produk fizikal di sana.

Kebanyakannya ramai orang menjual pakaian, alatan pertukangan di ebay dan di situlah mereka mengaut untung. Jika anda tidak mahu menggunakan laman web ebay untuk melakukan jualan, jadi bagaimanakah anda boleh menjual produk fizikal ini di internet? Mudah sebnarnya.

Adakah anda mempunyai akaun facebook? Melalui akaun peribadi anda juga anda boleh menjual produk fizikal seperti kelengkapan solat. Sebagai contoh, anda mempunyai akaun facebook yang mana list friendnya terdiri dari rakan sekolah anda, rakan kerja anda dan lain-lain. Mereka semua adalah potensi pelanggan yang bakal membeli dari anda.

Melalui laman web facebook juga, anda boleh menjual melalui facebook group yang mempunyai ramai keahlian. Selain itu,fanpage juga dapat membantu anda melonjakkan jualan dengan sangat cepat apabila anda gabungkan ia dengan facebook ads.

Cumanya di sini, anda perlulah belajar selok belok untuk set up iklan facebook ads. Mungkin ada sesetengah hal teknikal akan membuatkan ada sesetengah dari anda bingung untuk bermula. Namun jangan risau, dengan banyak kelas untuk belajar facebook ads di luar sana, anda sendiri boleh menghadiri kelas yang ada dan belajar dari mereka yang sudah berpengalaman.

3 ) Affiliate


Jika anda sendiri tidak punya idea untuk menjual produk sendiri, adakah peluang untuk buat bisnes internet itu tertutup begitu sahaja? Sudah tentu sama sekali tidak. Tahukah anda ada ramai usahawan internet di luar sana mampu mengutip untung bersih hingga 5 angka sebulan dengan hanya menjual produk orang lain.

Cara ini di panggil buat duit melalui system affiliate. Apa itu system affiliate? System affiliate biasanya banyak di guna pakai ketika anda menjual produk digital seperti software dan ebook. Ramai pemilik ebook akan membangunkan website jualan mereka dengan meletakkan system affiliate bersama.

Sebagai contoh, Abu menjual panduan menurunkan berat badan dalam bentuk ebook. Beliau menawarkan harga RM 100 untuk satu jualan. Jika anda berminat untuk menjadi ejen jualan ebook Abu itu, anda perlu mendaftarkan diri di website jualan melalui link yang di berikan. Biasanya ada beberapa rules dan persetujuan yang di berikan supaya anda setuju seperti setiap jualan, anda akan menerima 50% komisyen iaitu RM 50.00, anda tidak boleh melakukan spam, anda tidak boleh menawarkan bonus dalam bentuk wang dan lain-lain.

Cara bayaran dan waktu bayaran juga biasanya sudah di maklumkan dalam ruang admin ejen affiliate. Jadi, adakah mudah untuk buat duit melalui affiliate. Ia sama sebenarnya anda menjual produk lain. Pemasaran perlu di lakukan dengan cara konsisten agar orang ramai akan klik link affiliate anda dan melakukan pembelian. Biasanya anda boleh lihat jumlah klik dan jumlah pembelian yang berlaku di ruangan admin ejen affiliate yang di sediakan.

Cuma yang membezakan system affiliate dengan yang lain, anda tidak perlu menghantar link download kepada pembeli, anda tidak perlu memeriksa pembayaran, anda tidak perlu memberikan customer support, semuanya akan di uruskan oleh pihak pemilik produk.

Apa yang perlu anda lakukan ialah beri focus kepada kerja pemasaran. Sebab itulah ramai IM di luar sana boleh buat duit dengan banyak melalui system affiliate. Ini kerana mereka akan mengiklankan 2-3 produk dalam masa yang sama. Jika 1 produk mereka dapat menerima komisyen sehingga RM 1,000, bermakna dengan memasarkan 3 produk, mereka berpeluang menjana income kasar RM 3,000 sebulan.

4 ) Iklan


Pernahkah anda melihat ada ramai orang melakukan posting url blog mereka di laman facebook dan lain-lain tempat? Mereka sangat mahukan agar ramai orang masuk ke blog mereka. Tahukah anda mengapakah mereka (pemilik blog) menyediakan blog secara percuma untuk orang ramai membaca artikel yang di tulis tanpa mengenakan sebarang bayaran? Bagaimana mereka boleh buat duit?

Caranya adalah dengan melalui pengiklanan. Antara program buat duit melalui pengiklanan yang boleh anda sertai ialah google adsense. Program buat duit melalui google adsense sangat popular di kalangan blogger kerana ia menawarkan iklan yang lebih mahal berbanding dengan pengiklanan dari syarikat yang lain.

Gogole adsense juga telah melahirkan ramai jutawan di bawah program mereka tidak kiralah melalui blog atau melalui laman web youtube. Bagaimanakah anda boleh menyertai program, buat duit mellaui google adsense ini? Anda boleh membina sebuah blog di blogspot.com atau create satu channel dari laman web youtube. Kemudian permohonan untuk mendapatkan akaun adsense boleh di lakukan melalui link ini :

www.google.com/adsense

5 ) Servis


Apakah kemahiran yang anda ada sekarang? Menulis artikel, design blog, menulis lirik lagu, kompos lagu, atau edit gambar? Semua itu boleh di jadikan servis untuk buat duit melalui internet.

Sebagai contoh, anda mungkin merupakan seorang pereka grafik di pejabat anda sebagai seorang makan gaji. Bila pulang ke rumah anda boleh menawarkan servis grafik kepada orang ramai melalui website fiverr.com sebagai contoh. Jika anda lihat laman web fiverr.com menyenaraikan banyak servis untuk orang ramai.

Ini bermaksud melalui internet juga anda boleh buat duit dengan cara menjual servis dan kemahiran anda kepada orang ramai.

6 ) Dropship


Dropship kini menjadi semakin popular di kalangan usahawan internet. Dropship dan pemilik bisnes ibarat satu team yang bergabung untuk meletupkan jualan dengan sangat efektif. Apa itu system dropship? System dropship adalah untuk mereka yang mahu menjual produk orang lain namun mereka tidak emmegang stok dan tidak pula melakukan kerja delivery kepada pelanggan.

Sebaagi contoh, anda suka dengan produk pakaian bayi dan bercadang mahu menjual produk itu di internet. Anda pun menghubungi mana-mana syarikat menjual produk bayi online dan deal dengan mereka untuk menjadi ejen dropship.

Biasanya isi kandungan perjanjian itu terpulang kepada anda dan jua pemilik produk. Ada yang membenarkan anda untuk meletakkan harga sendiri ada juga yang sudah menetapkan harga jualan yang perlu anda patuhi.

Sebagai contoh, Salleh menjual produk kencantikan iaitu pencuci muka. Ejen dropship boleh menjualnya dengan harga RM 40.00 dan mendapat komisyen RM 20.00. Ini bermaksud harga yang di tolak untuk ejen dropship ialah RM 20.00 Anda sebagai ejen dropship anda boleh melakukan pemasaran dengan mewar-warkan harga produk itu sebanyak RM 40.00. Apabila pembeli membuat bayaran RM 40.00 ke akaun bank anda, anda hanya perlu membayar RM 20.00 kepada Salleh. Kemudian Salleh akan menghantar produk itu kepada pembeli anda. Mudah bukan?

Anda boleh melihat peluang buat duit melalui dropship di facebook, laamn web rasmi syarikat dan sebagainya.

Penutup :


OK, sudah berakhir artikel kita 6 cara paling popular buat duit melalui online untuk tahun 2016. Jika anda berminat untuk buat duit melalui internet bemula tahun ini, anda bolehlah memilih mana-mana program buat duit dari cabang di atas. Semoga anda sukses!
 

muhdizzat31

freshman
Joined
Jul 19, 2016
Messages
4
Points
1
Age
31
info sangat berguna. saya baru nak try buat dropship & jd agent produk kuruskan badan
 
Joined
Jul 27, 2016
Messages
0
Points
1
Age
44
Kami Pembekal Sistem Affiliate, Kami pembekal web promosi, Kami juga pembekal aplikasi viral, kami juga pembekal pelbagai jenis ebook dan kami juga mengadakan seminar dan kelas online. On9network.com Satu Platform terbaru untuk menyempurnakan support bisnes online anda. Syarikat gabungan daripada Mentor Online, Programmer, Web Master, Dessigner dan Leader networking ini, menjadi pelangkap kepada support bisnes online anda.

Layari On9Network.com | Belajar sambil menjana pendapatan
Atau On9Network.com | CyberTrooper
 

khairul88hazwan

freshman
Joined
Jul 4, 2016
Messages
38
Points
6
Age
32
Salam Warga Wang Cyber,

Jom buat pendapatan affiliate dan pasif dengan Forex.
Ada pelbagai cara untuk buat duit dengan Forex. Industri Forex sangat besar di mana lebih 1 trillion duit bergerak setiap hari.

Antara cara untuk buat duit dengan Forex ialah melalui Affiliate Bonus.Affiliate Bonus atau IB Program ialah program dimana broker akan membayar anda komisyen untuk setiap trader yang anda tarik untuk trading di platform mereka.

2-tier Affiliate dan Memperkenalkan Program Broker

Buat pengetahuan rakan-rakan, antara broker yang memberikan komisyen terhebat ialah JustForex. JustForex ialah regulated broker oleh IFSC. Kelebihan utama JustForex ialah ECN akaun yang mempunyai spread serendah 0 pip dan leverage setinggi 1:2000 untuk classic account.

Sehingga 31 Ogos 2016 setiap deposit untuk 100 usd ke atas akan menerima gandaan x2. 100% bonus deposit. Rakan-rakan boleh deposit ke local depositor JustForex

Security Check Required

Untuk menjadi IB tidak lah susah. Yang penting boleh mengajak rakan-rakan yang lain bersama-sama trading di JustForex .

Daftar di https://justforex.com/registration/?afm=b7caf9 dan open account IB. Anda akan menerima email berkenaan tips dan cara menjadi IB yang hebat.

Lebih baik lagi anda akan dilawat oleh Affiliate Manager kami untuk sesi bantuan bagaimana memproleh keuntungan yang lumayan melalui sistem affiliate tanpa perlu trading langsung.

Sekian.
Selamat sejahtera,
Security Check Required

 

arie-tpg

junior
Joined
Jan 22, 2015
Messages
148
Points
18


Kita masih lagi berada di awal tahun 2016, masih awla lagi untuk anda yang mahu menghampar tikar untuk membuka bisnes online yang baru. Jika di ikutkan tiada istilah cepat atau lambat. Ada orang cakap kalau umur 40 baru mahu buat bisnes online, maka ia sudah di kira agak lambat.

Jika di ikutkan buat bisnes online tidak memerlukan anda punya sijil kelayakan atau apa-apa pengalaman. Asalkan anda ada kemahuan dan minat, punya keinginan untuk belajar, bertanya dan rajin untuk take action secara konsisten, maka anda sebenarnya punya potensi untuk sukses.

Apa bezanya jika orang yang sudah berumur 40 tahun atau 50 tahun mahu membuka bisnes online jika di bandingkan dengan bisnes offline. Kita semua tahu bahawa bisnes offline ini biasanya memerlukan kos yang tinggi selain daripada perlu mengeluarkan kudrat untuk menguruskan kedai fizikal. Cuba bayangkan seorang pakcik yang sudah mahu bersara, dengan badan yang cepat letih mahu membuka bisnes menjual baju di kedainya.

Pasti beliau perlu melakukan banyak kerja seperti perlu bergerak untuk berjumpa pembekal, mengangkut barang masuk ke dalam kedai, membersihkan kedai setiap hari sebelum pelanggan datang, dan banyak lagi. Melainkan pakcik itu mengambil beberapa pekerja untuk membantu, itu lain cerita.

Tetapi jika pakcik itu memulakan bisnes internet walaupun di usianya lewat 50-an, tiada masalah untuk dia hanya berada di rumah dan tidak keluar ke mana-mana untuk melakukan sebarang urusan. Asalkan ada computer dan line internet, maka itu sudah cukup untuk permulaan. Mahu berurusan dengan pembekal? Guna sahaja emel atau akaun yang di sediakan oleh banyak laman ecommerce di luar sana. Mahu melakukan jualan? Ada macam-macam platform yang boleh di gunakan seperti blog, forum, facebook atau Instagram.

Cukup mudah bukan? Malah kos untuk sewa kedai juga hampir tiada. Begitulah hebatnya kelebihan berniaga melalui intrernet. Anda boleh menerjah market dalam dan luar neegra serentak tanpa perlu keluar setapak pun dari rumah. Jika anda masih baru dalam dunia bisnes online dan ingin tahu apakah peluang untuk anda boleh buat duit melalui internet, mari kita sama-sama lihat cabang buat buat duit online paling popular untuk tahun 2016 ini.

Sebenarnya semua cara dan cabang ini sudah popular sejak dari dulu lagi, Cuma untuk tahun 2016 ini kita menjangkakan cabang ini juga kekal menjadi antara top list di kalangan usahawan internet. Antaranya ialah :

1 ) Menjual produk digital


Apa itu produk digital. Produk digital ialah produk yang di hasilkan di mana outputnya anda boleh lihat melalui computer anda seperti software, ebook, rakaman video atau rakaman audio. Aktiviti menjual produk digital juga menjadi sangat popular sejak dahulu lagi. Jika anda mahu mula buat duit melalui internet untuk peringakt permulaan, anda di sarankan untuk menjual produk digital.

Mengapa produk digital?

Produk digital di katakana antara produk yang kurang risiko dan juga mendapat margin keuntungan yang sangat tinggi. Sebagai contoh, anda mahu menjual panduan untuk membuat cupcake dan panduan itu di tulis dalam bentuk words dan di simpan dalam bentuk file PDF. Ia nanti akan di jual sebagai ebook melalui laman web jualan anda.

Apabila pelanggan mahu membeli panduan itu daripada anda, anda hanya perlu menghantar link download ebook ke emel mereka. Makanya di sini, tiada risiko untuk produk tidak sampai atau berlaku kerosakan . malah kos untuk menghasilnya hampir tiada kerana anda tidak mencetak isi panduan dalam bentuk buku.

Sebab itulah ada banyak laman web yang menjual produk digital di bangunkan di internet seperti clickbank dan juga JvZoo. Melalui laman web ini ada banyak orang yang menjadi ejen jualan bagi menghasilkan wang melalui produk digital.

2 ) Produk fizikal


Selain daripada produk digital, seperti biasa anda juga boleh menjual produk fizikal seperti buku, baju, alatan memasak, barang keperluan untuk bayi dan sebagainya.

Jika anda mempunyai barang terpakai yang mahu di jual kepada orang ramai, anda boleh menjualnya di internet. Antara laman web popular yang membenarkan anda untuk melakukan jualan ialah laman web ebay.

Laman web ini biasanya menerima trafik sehingga jutaan orang setiap hari membuatkan anda mempunyai peluang besar untuk menjual apa jenis produk fizikal di sana.

Kebanyakannya ramai orang menjual pakaian, alatan pertukangan di ebay dan di situlah mereka mengaut untung. Jika anda tidak mahu menggunakan laman web ebay untuk melakukan jualan, jadi bagaimanakah anda boleh menjual produk fizikal ini di internet? Mudah sebnarnya.

Adakah anda mempunyai akaun facebook? Melalui akaun peribadi anda juga anda boleh menjual produk fizikal seperti kelengkapan solat. Sebagai contoh, anda mempunyai akaun facebook yang mana list friendnya terdiri dari rakan sekolah anda, rakan kerja anda dan lain-lain. Mereka semua adalah potensi pelanggan yang bakal membeli dari anda.

Melalui laman web facebook juga, anda boleh menjual melalui facebook group yang mempunyai ramai keahlian. Selain itu,fanpage juga dapat membantu anda melonjakkan jualan dengan sangat cepat apabila anda gabungkan ia dengan facebook ads.

Cumanya di sini, anda perlulah belajar selok belok untuk set up iklan facebook ads. Mungkin ada sesetengah hal teknikal akan membuatkan ada sesetengah dari anda bingung untuk bermula. Namun jangan risau, dengan banyak kelas untuk belajar facebook ads di luar sana, anda sendiri boleh menghadiri kelas yang ada dan belajar dari mereka yang sudah berpengalaman.

3 ) Affiliate


Jika anda sendiri tidak punya idea untuk menjual produk sendiri, adakah peluang untuk buat bisnes internet itu tertutup begitu sahaja? Sudah tentu sama sekali tidak. Tahukah anda ada ramai usahawan internet di luar sana mampu mengutip untung bersih hingga 5 angka sebulan dengan hanya menjual produk orang lain.

Cara ini di panggil buat duit melalui system affiliate. Apa itu system affiliate? System affiliate biasanya banyak di guna pakai ketika anda menjual produk digital seperti software dan ebook. Ramai pemilik ebook akan membangunkan website jualan mereka dengan meletakkan system affiliate bersama.

Sebagai contoh, Abu menjual panduan menurunkan berat badan dalam bentuk ebook. Beliau menawarkan harga RM 100 untuk satu jualan. Jika anda berminat untuk menjadi ejen jualan ebook Abu itu, anda perlu mendaftarkan diri di website jualan melalui link yang di berikan. Biasanya ada beberapa rules dan persetujuan yang di berikan supaya anda setuju seperti setiap jualan, anda akan menerima 50% komisyen iaitu RM 50.00, anda tidak boleh melakukan spam, anda tidak boleh menawarkan bonus dalam bentuk wang dan lain-lain.

Cara bayaran dan waktu bayaran juga biasanya sudah di maklumkan dalam ruang admin ejen affiliate. Jadi, adakah mudah untuk buat duit melalui affiliate. Ia sama sebenarnya anda menjual produk lain. Pemasaran perlu di lakukan dengan cara konsisten agar orang ramai akan klik link affiliate anda dan melakukan pembelian. Biasanya anda boleh lihat jumlah klik dan jumlah pembelian yang berlaku di ruangan admin ejen affiliate yang di sediakan.

Cuma yang membezakan system affiliate dengan yang lain, anda tidak perlu menghantar link download kepada pembeli, anda tidak perlu memeriksa pembayaran, anda tidak perlu memberikan customer support, semuanya akan di uruskan oleh pihak pemilik produk.

Apa yang perlu anda lakukan ialah beri focus kepada kerja pemasaran. Sebab itulah ramai IM di luar sana boleh buat duit dengan banyak melalui system affiliate. Ini kerana mereka akan mengiklankan 2-3 produk dalam masa yang sama. Jika 1 produk mereka dapat menerima komisyen sehingga RM 1,000, bermakna dengan memasarkan 3 produk, mereka berpeluang menjana income kasar RM 3,000 sebulan.

4 ) Iklan


Pernahkah anda melihat ada ramai orang melakukan posting url blog mereka di laman facebook dan lain-lain tempat? Mereka sangat mahukan agar ramai orang masuk ke blog mereka. Tahukah anda mengapakah mereka (pemilik blog) menyediakan blog secara percuma untuk orang ramai membaca artikel yang di tulis tanpa mengenakan sebarang bayaran? Bagaimana mereka boleh buat duit?

Caranya adalah dengan melalui pengiklanan. Antara program buat duit melalui pengiklanan yang boleh anda sertai ialah google adsense. Program buat duit melalui google adsense sangat popular di kalangan blogger kerana ia menawarkan iklan yang lebih mahal berbanding dengan pengiklanan dari syarikat yang lain.

Gogole adsense juga telah melahirkan ramai jutawan di bawah program mereka tidak kiralah melalui blog atau melalui laman web youtube. Bagaimanakah anda boleh menyertai program, buat duit mellaui google adsense ini? Anda boleh membina sebuah blog di blogspot.com atau create satu channel dari laman web youtube. Kemudian permohonan untuk mendapatkan akaun adsense boleh di lakukan melalui link ini :

www.google.com/adsense

5 ) Servis


Apakah kemahiran yang anda ada sekarang? Menulis artikel, design blog, menulis lirik lagu, kompos lagu, atau edit gambar? Semua itu boleh di jadikan servis untuk buat duit melalui internet.

Sebagai contoh, anda mungkin merupakan seorang pereka grafik di pejabat anda sebagai seorang makan gaji. Bila pulang ke rumah anda boleh menawarkan servis grafik kepada orang ramai melalui website fiverr.com sebagai contoh. Jika anda lihat laman web fiverr.com menyenaraikan banyak servis untuk orang ramai.

Ini bermaksud melalui internet juga anda boleh buat duit dengan cara menjual servis dan kemahiran anda kepada orang ramai.

6 ) Dropship


Dropship kini menjadi semakin popular di kalangan usahawan internet. Dropship dan pemilik bisnes ibarat satu team yang bergabung untuk meletupkan jualan dengan sangat efektif. Apa itu system dropship? System dropship adalah untuk mereka yang mahu menjual produk orang lain namun mereka tidak emmegang stok dan tidak pula melakukan kerja delivery kepada pelanggan.

Sebaagi contoh, anda suka dengan produk pakaian bayi dan bercadang mahu menjual produk itu di internet. Anda pun menghubungi mana-mana syarikat menjual produk bayi online dan deal dengan mereka untuk menjadi ejen dropship.

Biasanya isi kandungan perjanjian itu terpulang kepada anda dan jua pemilik produk. Ada yang membenarkan anda untuk meletakkan harga sendiri ada juga yang sudah menetapkan harga jualan yang perlu anda patuhi.

Sebagai contoh, Salleh menjual produk kencantikan iaitu pencuci muka. Ejen dropship boleh menjualnya dengan harga RM 40.00 dan mendapat komisyen RM 20.00. Ini bermaksud harga yang di tolak untuk ejen dropship ialah RM 20.00 Anda sebagai ejen dropship anda boleh melakukan pemasaran dengan mewar-warkan harga produk itu sebanyak RM 40.00. Apabila pembeli membuat bayaran RM 40.00 ke akaun bank anda, anda hanya perlu membayar RM 20.00 kepada Salleh. Kemudian Salleh akan menghantar produk itu kepada pembeli anda. Mudah bukan?

Anda boleh melihat peluang buat duit melalui dropship di facebook, laamn web rasmi syarikat dan sebagainya.

Penutup :


OK, sudah berakhir artikel kita 6 cara paling popular buat duit melalui online untuk tahun 2016. Jika anda berminat untuk buat duit melalui internet bemula tahun ini, anda bolehlah memilih mana-mana program buat duit dari cabang di atas. Semoga anda sukses!

Belum semua buat. Artikel ni membantu saya untuk explore lagi.
Terima kasih.
 

meltigloo

freshman
Joined
Jun 8, 2009
Messages
21
Points
1
tq
masih lagi stdy affiliate ni...

mintak tnjuk ajar ye
 

taugeks

freshman
Joined
Dec 23, 2013
Messages
3
Points
1
Bagus kalo ada macam2 channel. Jangan harapkan satu saluran income je.. Affiliates dan adsense boleh setup sekali je..lepas tu tunggu duit masuk bulan2..
 
Top