4 tips simpan duit

AT-TARMIZI

freshman
Joined
Dec 9, 2008
Messages
467
Points
16
Age
30
As-salam...

Saya nak kongsi sikit tips simpan duit hasil bacaan saya dan program-program tv yang saya tengok berkisar tentang kewangan...

Tips tu saya namakan 4 S

iaitu~

S- Save/Simpan..

Kebiasaannya buku-buku kewangan akan suruh kita simpan duit dulu..baru belanja...minima 10% yang kita dapat..contoh kita dapat rm 300..jadi kita simpan rm 30..

S-Share/Sedekah

Ini pula kesimpulan yang saya dapat hasil daripada bacaan buku Mudahnya Menjemput Rezeki..dan daripada kata-kata pensyarah saya~pensyarah saya cakap ada tak orang yang jadi miskin disebabkan suka bersedekah?? heh..tapi kena berpada-padalah..macamdalam buku tulisan Chef Li...Menjejaki Jutawan Senyap... kedekut yang berasaskan kira-kira adalah lebih baik daripada pemurah yang membabi buta...

S- Solve/Selesai

Solve atau selesai dekat sini bermaksud selesaikan hutang-hutang yang kita ada dahulu....yang ini saya dapat hasil tengok cerita Maxed Out..siaran tv IQ...channel 610.....program ini cerita tentang cara-cara pengurusan kewangan...tapi untuk orang US...dan disiarkan rancangannya di Malaysia...

S-Spend/Seronok

Spend maksudnya bila dah buat semua dekat atas..duit yang kita tinggal itulah untuk buat belanja...sebab tu saya letak seronok...seronok berbelanja :)


Jadi itulah tips yang saya nak kongsi dekat sini...ok2..sebelum ahli WC komen seperti siapa dia ni?nak bagi nasihat tentang urus duit dekat aku pula? saya mengaku yang saya cumalah seorang pelajar...dan ada hutang PTPTN yang nak kena bayar..serta saya tipulah kalau saya cakap saya berjaya ikut semua tips yang saya kongsi ini tanpa masalah..saya pun kadang-kadang belanja kemudian baru simpan..cuma buku-buku yang saya baca tentang cara urus wang..inilah kesimpulan yang
saya dapat....

Harap-harap bermanfaat lah yer :)
 
Last edited:

Irwan Mokh

Senior
Joined
Oct 11, 2010
Messages
901
Points
18
As-salam...

Saya nak kongsi sikit tips simpan duit hasil bacaan saya dan program-program tv yang saya tengok berkisar tentang kewangan...

Tips tu saya namakan 4 S

iaitu~

S- Save/Simpan..

Kebiasaannya buku-buku kewangan akan suruh kita simpan duit dulu..baru belanja...minima 10% yang kita dapat..contoh kita dapat rm 300..jadi kita simpan rm 30..

S-Share/Sedekah

Ini pula kesimpulan yang saya dapat hasil daripada bacaan buku Mudahnya Menjemput Rezeki..dan daripada kata-kata pensyarah saya~pensyarah saya cakap ada tak orang yang jadi miskin disebabkan suka bersedekah?? heh..tapi kena berpada-padalah..macamdalam buku tulisan Chef Li...Menjejaki Jutawan Senyap... kedekut yang berasaskan kira-kira adalah lebih baik daripada pemurah yang membabi buta...

S- Solve/Selesai

Solve atau selesai dekat sini bermaksud selesaikan hutang-hutang yang kita ada dahulu....yang ini saya dapat hasil tengok cerita Maxed Out..siaran tv IQ...channel 610.....program ini cerita tentang cara-cara pengurusan kewangan...tapi untuk orang US...dan disiarkan rancangannya di Malaysia...

S-Spend/Seronok

Spend maksudnya bila dah buat semua dekat atas..duit yang kita tinggal itulah untuk buat belanja...sebab tu saya letak seronok...seronok berbelanja :)


Jadi itulah tips yang saya nak kongsi dekat sini...ok2..sebelum ahli WC komen seperti siapa dia ni?nak bagi nasihat tentang urus duit dekat aku pula? saya mengaku yang saya cumalah seorang pelajar...dan ada hutang PTPTN yang nak kena bayar..serta saya tipulah kalau saya cakap saya berjaya ikut semua tips yang saya kongsi ini tanpa masalah..saya pun kadang-kadang belanja kemudian baru simpan..cuma buku-buku yang saya baca tentang cara urus wang..inilah kesimpulan yang
saya dapat....

Harap-harap bermanfaat lah yer :)
WOW! Simple Tapi Memang Sangat Berguna!
 

AqueAjie

freshman
Joined
Jun 12, 2013
Messages
21
Points
0
Tips simple dan rasa macam senang nak buat...
Tapi hakikatnya nak disiplin dan istiqamah tu yang masalah sket...:p
 

AT-TARMIZI

freshman
Joined
Dec 9, 2008
Messages
467
Points
16
Age
30
Tips simple dan rasa macam senang nak buat...
Tapi hakikatnya nak disiplin dan istiqamah tu yang masalah sket...:p
betul2..saya pun susah nk buat..kadang2 tu bersemangat..lepas tu..x bersemangat..bersemangat balik..hahaha :p
 

Bigboss87

freshman
Joined
Apr 6, 2011
Messages
47
Points
6
bagi aku lain pulak, bile kite dapat duit, apa kita nak buat duit tu, ada 3 bende, INVEST, SAVE, dan SPEND. Itu lebih baik, kalo kite simpan je duit tu, duit tu akan dimakan inflasi, jadi kuasa belinyer jatuh. Tak bagus simpan saje. So kene invest sikit, save sikit, dan belanja sikit.
 

AT-TARMIZI

freshman
Joined
Dec 9, 2008
Messages
467
Points
16
Age
30
bagi aku lain pulak, bile kite dapat duit, apa kita nak buat duit tu, ada 3 bende, INVEST, SAVE, dan SPEND. Itu lebih baik, kalo kite simpan je duit tu, duit tu akan dimakan inflasi, jadi kuasa belinyer jatuh. Tak bagus simpan saje. So kene invest sikit, save sikit, dan belanja sikit.
wah..menarik ni... :) terima kasih Bigboss87.. boleh kongsi x antara invest2 yang dilakukan? cth: saya ad rm100(dengan mengambil kira status sbg pelajar dan tidak mempunyai pendapatan tetap lagi)..jd ap yg invest yg boleh dilakukan?? :)
 

azeri

Senior
Joined
Oct 14, 2009
Messages
339
Points
18
Inilah yang dikatakan tips ringkas TAPI padat.

Nampak jer point nyer tak banyak tapi kalau dipraktikkan
satu persatu terumatanya bab sedeqah PASTI lebih
bermanfaat kan.

Terima kasih TT kerana sudi berkongsi tips 4S nie.
 

AT-TARMIZI

freshman
Joined
Dec 9, 2008
Messages
467
Points
16
Age
30
Inilah yang dikatakan tips ringkas TAPI padat.

Nampak jer point nyer tak banyak tapi kalau dipraktikkan
satu persatu terumatanya bab sedeqah PASTI lebih
bermanfaat kan.

Terima kasih TT kerana sudi berkongsi tips 4S nie.
sama-sama..mudah-mudahan ada manfaat kepada azeri dan semua warga WC :)
 

umeks17

freshman
Joined
Aug 19, 2013
Messages
8
Points
1
Ada seorang ustaz saya berpesan, kalau masa nak sedekah tu, cuba kita ingat akaun kita di akhirat. Sedekah tu umpama menabung utk akaun di akhirat. insyaAllah x akan rasa menyesal dan rugi. All the best!
 

AT-TARMIZI

freshman
Joined
Dec 9, 2008
Messages
467
Points
16
Age
30
Ada seorang ustaz saya berpesan, kalau masa nak sedekah tu, cuba kita ingat akaun kita di akhirat. Sedekah tu umpama menabung utk akaun di akhirat. insyaAllah x akan rasa menyesal dan rugi. All the best!
terima kasih umeks17...atas prkongsian yg diberi..mudah-mudahan kita semua di WC dpt amalkannya... :)
 

wantech

freshman
Joined
Nov 27, 2010
Messages
27
Points
0
Walaupun thread ni dari bulan 6.. Info yang disampaikan sangat bagus..

Terima kasih, TT...
 
Top