#4 : Marketing / Trafik

Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#1
Ok.. ini adalah merupakan elemen yang terpenting di dalam sesebuah perniagaan. Tak kiralah perniagaan online mahupun perniagaan offline.

Tanpa marketing... produk yang bagus sekali pun tidak akan bermakna..
Tanpa marketing... website yang cantik giler pun tidak akan bermakna.

Sehingga kini, terdapat lebih kurang 9 billion website di internet..
Tanpa kaedah marketing yang betul.. sudah tentunya website perniagaan kita akan tenggelam dan tidak akan dijumpai oleh sesiapa pun..

Secara umumnya terdapat 3 kaedah untuk menarik trafik ke website kita..
1) Kaedah berbayar
2) Kaedah Percuma
3) Kaedah Pinjaman.

Kaedah berbayar adalah seperti membeli ruangan iklan, google adword, paid review dan apa-apa sahaja yang kita perlu bayar untuk mendapatkan trafik. Kaedah ini biasanya akan daapat menarik trafik dengan cepat dan berkualiti tinggi.

Kaedah percuma , terdapat banyak cara yang boleh kita lakukan untuk menarik trafik ke website kita secara percuma. Antaranya, menerusi blog, forum, sig email, Yahoo mesenger, video marketing, email viral, SEO dan sebagainya. Insyallah jika berkesempatan, saya akan terangkan satu demi satu kaedah pemasaran secara percuma ini.

Kaedah Pinjaman, ini adalah kaedah yang sering digunakan oleh team flarebiz. Iaitu dengan membuat JV dengan otai-otai untuk membantu mereka mempromosikan produk mereka di dalam list-list email milik otai tersebut. Berkesankah? anda sudah melihat sendiri hasilnya..

Kebanyakkan orang sudah tahu perkara ini semua.. tapi seringkali.. mereka hanya akan "tahu" sahaja.. mereka tidak akan bertindak dan cuba melakukannya.. disebabkan mereka sudah tahu..maka mereka akan menganggap kaedah ini tidak power dan berkesan..

Hakikatnya... tidak.. walaupun kaedah pemasaran tersebut adalah percuma, ia sebenarnya berkesan..

contohnya.. meninggalkan komen di blog, ramai orang memandang kaedah ini dengan sebelah mata sahaja dan menganggapnya tidak berkesan... tetapi, tahukah anda? jika sehari anda berjaya meninggalkan komen di 10 buah blog. dalam masa sebulan akan ada 300 inbound link ke website anda.. ianya sesuatu yang sangat baik untuk SEO dan apa yang lebih menarik.. ianya kekal disitu sampai bila-bila. Berbanding jika anda membeli iklan , seminggu sahaja, iklan dan link ke website anda sudah hilang .

bersambung..
 
Joined
Apr 3, 2007
Messages
432
Likes
1
Points
18
Offline
#2
the best way of marketing yang pernah saya guna ialah yang berbayar. berbaloi dengan apa yang kita laburkan. untung datang berlipat2 kali ganda. apa pun, sebelum nak buat pilihan tu kenalah buat research dulu sikit...:)
 
Joined
Jul 12, 2006
Messages
957
Likes
2
Points
18
Offline
#3
Kaedah Berbayar dan Percuma dah selalu guna tapi tak pernah pula guna Kaedah Pinjaman.. agak menarik juga.. maklumlah, kalau nak bergantung kepada list kita sahaja, tak la ramai sangat.. mungkin saya boleh buat calculate mcm ni..

diri sendiri : 500
Affiliate : 200
IM 1 : 700
IM 2 : 400
IM 3 : 1000
IM 4 : 600

Total semua 3,400! banyak tu... tu kalau sorang tak sampai 1000 list, kalau sorang ada 3,000 list? kira sendiri la..
 
Joined
Jan 14, 2008
Messages
2,129
Likes
4
Points
38
Age
32
Offline
#7
Ok.. ini adalah merupakan elemen yang terpenting di dalam sesebuah perniagaan. Tak kiralah perniagaan online mahupun perniagaan offline.

Tanpa marketing... produk yang bagus sekali pun tidak akan bermakna..
Tanpa marketing... website yang cantik giler pun tidak akan bermakna.

Sehingga kini, terdapat lebih kurang 9 billion website di internet..
Tanpa kaedah marketing yang betul.. sudah tentunya website perniagaan kita akan tenggelam dan tidak akan dijumpai oleh sesiapa pun..

Secara umumnya terdapat 3 kaedah untuk menarik trafik ke website kita..
1) Kaedah berbayar
2) Kaedah Percuma
3) Kaedah Pinjaman.

Kaedah berbayar adalah seperti membeli ruangan iklan, google adword, paid review dan apa-apa sahaja yang kita perlu bayar untuk mendapatkan trafik. Kaedah ini biasanya akan daapat menarik trafik dengan cepat dan berkualiti tinggi.

Kaedah percuma , terdapat banyak cara yang boleh kita lakukan untuk menarik trafik ke website kita secara percuma. Antaranya, menerusi blog, forum, sig email, Yahoo mesenger, video marketing, email viral, SEO dan sebagainya. Insyallah jika berkesempatan, saya akan terangkan satu demi satu kaedah pemasaran secara percuma ini.

Kaedah Pinjaman, ini adalah kaedah yang sering digunakan oleh team flarebiz. Iaitu dengan membuat JV dengan otai-otai untuk membantu mereka mempromosikan produk mereka di dalam list-list email milik otai tersebut. Berkesankah? anda sudah melihat sendiri hasilnya..

Kebanyakkan orang sudah tahu perkara ini semua.. tapi seringkali.. mereka hanya akan "tahu" sahaja.. mereka tidak akan bertindak dan cuba melakukannya.. disebabkan mereka sudah tahu..maka mereka akan menganggap kaedah ini tidak power dan berkesan..

Hakikatnya... tidak.. walaupun kaedah pemasaran tersebut adalah percuma, ia sebenarnya berkesan..

contohnya.. meninggalkan komen di blog, ramai orang memandang kaedah ini dengan sebelah mata sahaja dan menganggapnya tidak berkesan... tetapi, tahukah anda? jika sehari anda berjaya meninggalkan komen di 10 buah blog. dalam masa sebulan akan ada 300 inbound link ke website anda.. ianya sesuatu yang sangat baik untuk SEO dan apa yang lebih menarik.. ianya kekal disitu sampai bila-bila. Berbanding jika anda membeli iklan , seminggu sahaja, iklan dan link ke website anda sudah hilang .

bersambung..
tapi masalhnya bro shut,kaedah yang ketiga tu kurang berhasil..iyela..sape yang nak join venture dengan newbie ni..maklum la baru belajar tul tak??dan mungkin product yang dikeluarkan oleh newbie ni tak berkualiti?sape yang nak pecaya kalau product tu berkualiti atau tidak..tul tak ??so camne nak menangani ini semua??
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#8
senang je ajids... kalau anda rasa produk anda tidak berkualiti..
maka jadikan lah ia sebuah produk yang berkualiti!..
mesti ramai yang akan nak JV nanti.
senang je kan?

menyentuh bab JV ini... ada beberapa perkara yang ingin saya tekankan..

Untuk menjalankan JV.. ada "seni"nya...
Ramai orang yang tak perasan perkara ini..

Mereka anggap JV ini hanya menghantar satu email/pm kepada seseorang, dan minta mereka promote produk kita..

kebanyakkan newbie.. hanya approach saya apabila mereka ada produk baru nak launch sahaja...

mereka akan hantar email pada saya dan kata..
"bro.. saya ada produk nak launch.. bro tolong tengokkan dan harap dapat beri komen..
kalau boleh, bagi testimoni sekali.. lepastu saya nak ajak bro join JV sekali..
harap bro boleh tolong promote produk saya ini ya!"..

saya bukan nak menyombong diri, tapi, honestly.. kadang-kadang saya terasa saya ini seperti "hamba/pekerja" mereka sahaja.. "hamba" tukang promote..

biasanya.. jika saya mendapat email seperti ini, saya hanya berdiam diri dan tidak akan mereply email /pm tersebut..
1) saya tidak mahu menolak sebab risau beliau akan kecil hati..
2) saya ada banyak lagi perkara lain yang perlu dibuat

Namun begitu, ada juga approach yang dilakukan dengan betul dan produk yang dihasilkan berkualiti.. tetapi kadang-kadang, saya tetap juga tidak membalas email jemputan JV yang dihantar.

Bukan sebab saya sombong, tetapi saya terlalu sibuk...
Tambahan lagi jika email yang dihantar terlalu panjang dan rumit pula prosesnya...
contohnya...
1) ingin menjemput jadi rakan jv..
2) boleh daftar sistem affiliate di url bla.. bla... bla..
3) tapi jangan promote dulu..
4) tunggu selepas sekian haribulan..
5) seminggu je promote..
6) lepas tu pakai url lain pula..
7) tunggu special report pula.
8) bla.. bla.. bla..

aduh.. banyaknya langkah.. pening kepala..
jadi.. harap jika ada yang nak jemput buat JV...
harap dapat simplify kan langkah tersebut..

Selain itu, ramai juga yang hantar produk mereka kepada saya untuk saya review.. tapi honestly, jarang yang saya dapat buka, baca dan review produk tersebut. Sebabnya, saya terlalu sibuk menguruskan website-website saya..

Jadi saya minta maaf banyak2... bukannya sombong, tetapi terlalu sibuk..

Untuk kaedah JV ini, saya rasa anda boleh belajar dari labanon.. dia ada skill yang baik untuk kaedah JV ini.
 
Joined
May 30, 2008
Messages
363
Likes
3
Points
18
Offline
#9
tapi masalhnya bro shut,kaedah yang ketiga tu kurang berhasil..iyela..sape yang nak join venture dengan newbie ni..maklum la baru belajar tul tak??dan mungkin product yang dikeluarkan oleh newbie ni tak berkualiti?sape yang nak pecaya kalau product tu berkualiti atau tidak..tul tak ??so camne nak menangani ini semua??
ajids..saya pun newbie juga..;)

Nak JV ni ada seninya.. Saya pernah juga kena reject
oleh beberapa IM untuk review produk FREE saya.

Tapi lepas saya kenalpasti bebarapa kesilapan saya,
kesilapan email saya, saya perbaiki dengan menghantar
email kepada pensyarah saya (latihan).

Kemudian, saya gunakan format lebih kurang sama
hantar email tersebut kepada IM untuk JV. Hasilnya,
untuk Koleksi Grafik V2, saya punyai ramai rakan-rakan JV
yang sangat sangat membantu saya membuat sales..

p/s: utk rakan-rakan JV KGV2, u are the best bro!:)
saya sangat terhutang budi dengan anda semua..
 
Joined
Nov 24, 2007
Messages
258
Likes
2
Points
18
Offline
#10
kebanyakkan newbie.. hanya approach saya apabila mereka ada produk baru nak launch sahaja...
saya tertarik dengan kata2 shuth ni..

point yang saya dapat - wujudkan relationship sebelum ada produk lagi..relationship sama ada sebagai pembeli, pembaca blog atau lain2..

harap betulkan kalau point saya ni salah.. :)
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#11
Yer.. betul tu waidakmy...
Antara newbie yang saya selessa dengan cara mereka approach saya adalah seperti labanon, ammarzahar dan juga naem... mereka nie.. sebelum ada produk lagi dah mula bina relationship dan tegur2 saya sama ada menerusi ym, gtalk, blog dan juga menjadi pelanggan produk saya..

malah selepas dah launch produk juga.. mereka masih tegur dan bertanya khabar..

thats the art of JV....
build relationship first, make a friend...
and then.. barulah boleh talk about the bussines..

honestly, sesiapa yang tegur saya di YM atau gtalk, biasanya saya akan balas..
kecuali kalau saya sedang sibuk giler seperti sekarang ini (sibuk betulkan server sempoi).
tak dapatlah saya nak layan panjang2.. :)
 
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,858
Likes
14
Points
38
Offline
#12
very nice tips... mmg info2 begini cukup penting tambah lagi bg newbie...
 
Joined
May 4, 2007
Messages
599
Likes
11
Points
18
Age
45
Offline
#13
Saya sokong... marketing is about making freinds / relation... seni komunikasi kena ada... saya pun walau tahu teori komunikasi tapi perlaksanaan masih kurang. Apa kata topik ni diperpanjangkan lagi supaya ada motivasi nak apply ilmu marketing ni... disamping dapat belajar perkara2 baru dari otai2 marketer.
 
Joined
May 3, 2008
Messages
1,134
Likes
1
Points
38
Offline
#14
bila saya mengikuti forum tentang perniagaan internet 101 ini,buat saya rasa benda paling penting adalah cari kawan.. tapi satu perkara yang menjadi masalah pada saya dan newbie lain, kami rasa takut dan bimbang untuk mencari kawan di kalangan IM yang terkenal dan tersohor..

lebi-lebih lagi, bila baru nak belajar kenal ABC tentang internet bisnes nie..lagi la segan..
 
Joined
May 4, 2007
Messages
599
Likes
11
Points
18
Age
45
Offline
#15
Sebenarnya perkara ni yang menghantui saya bila first time saya buat kerja2 marketing bila saya bekerja sebagai BD Executive . TAKUT nak jumpa orang besar2 ni... kaki ketaq bila nak buat appoinment dengan senior manager, CEO, MD apatah lagi yang ada gelaran jutawan... Tapi sekali dah jumpa insyaallah akan jadik kawan cuma kena rajin2 contactlah. Sebenarnya orang besar2 ni macam kita gak... normal human... diorang pun beremosi macam kita orang biasa... cuma kita kena ada cara nak approach mereka sebab mereka orang sibuk dan kalau perkara2 kecil mereka terpaksa skip... kita ingat diorang ni sombong sebenarnya tak.. kalau kita jadi mcm diorang pun kita akan lakukan perkara yang sama. Ni yang kita kena belajar.
 
Joined
May 31, 2006
Messages
2,064
Likes
5
Points
38
Offline
#16
Spt yg shuth tekankan membina "network marketing", bukan sahaja dikalangan otai+newbie, newbie+newbie, otai+otai malahan network marketing lebih tulus jika sebarang social event dimanfaatkan sebaiknya..Contohnya di Gath WC.

Network marketing amat penting dlm usaha mempromosikan produk kita secara berkesan. Jadi jgn pilih kawan dlm soal network marketing. Be honest dan jangan "pilih bulu".

Sy sertakan satu contoh:
Sy mengenali seorang rakan baru dr WC, ikhlas sy mmg suke add kawan2 dr WC lebih kepada pembinaan silaturahim sesama islam. Namun sy agak kesal bukan kerana dia seorang newbie yang 100% mengharapkan guide dr sy, tp sy kesal kerana sikapnya yg tidak mahu menerima nasihat malahan mengeluarkan kata2 kesat ketika ditegur. Jadi sy agak berhati-hati dlm menilai insan secara maya.

Network+product=$$
Network+good relationship+produk=$$$$ + friendship

So, gunakan network marketing sejajar dengan keperluan anda. Jika anda hanya ingin "mempergunakan" mailing list otai2, lupakan sahaja anda sebenarnya tidak layak berada sebaris bersama IM yg lain jika punya niat hanya untuk "mempergunakan" network marketing.

Disini sy berikan sedikit tips membina network marketing yang berkesan:

1. Kenalkan diri anda dengan jelas dan tanpa berselindung. Jgn menipu identiti anda kelak jika diketahui, anda nahas.

2. Pastikan buat group khas untuk kawan2 dr IM di YM dan juga phone. Di YM sy semua kenalan dr dunia maya sy groupkan under "Rakan IM". Sy tersenyum melihat bilangannya bertambah setiap hari ini menunjukkan semakin ramai yg ingin terlibat dlm IM. *Jgn spam YM, sy menyampah especially bila dtg dr mereka yg tidak pernah bertegur sapapun dgn sy. Jika dlm hphone sy labelkan sume IM dengan initial IM.XXXXX.

3. Jika mereka ada blog, silalah lawat dan tinggalkan komen yg bernas dan friendly. Beradab ketika masuk rumah org.

4. Sentiasa peka dengan perkembangan mereka.Contoh, dr. IK dpt baby perempuan..Tinggalkan comment anda pada blog beliau atau sms ucapkan tahniah. Jgn salah fhm istilah concern dan bodek. So, dilarang membodek :D

5. Jika ingin travel kemana2 dlm negeri. Jika berpeluang adakan pertemuan dengan rakan2 IM dinegeri tersebut, seperti konsep "business travel".

6. sms di hari penting..Contoh..perkahwinan, hari raya, kematian..etc..

7. Bina kredibiliti anda sebagai seorang yg bukan setakat menjual produk sahaja tetapi merupakan rakan IM yg mampu berkongsi idea dan pendapat. Speak Out even newbie anda juga punya idea dan pendapat.

8. Bermula episode JV, jika anda melakukan semua di atas. Tidak ada isu segan,malu, perasaan rendah diri untuk membuat JV bersama otai2. Dptkan review dr mereka dahulu ttg produk anda. Jgn terlalu mengharap produk anda sempurna dan terus ingin menjual. Kadang kala ramai teman IM mengeluh, ingin menolak nanti terasa..tp produk anda tidak melepasi standard yg sepatutnya..wajarkan otai2 menjual kredibiliti mereka kepada anda.?
 
Joined
Nov 24, 2007
Messages
258
Likes
2
Points
18
Offline
#17
panduan yg berguna :)

ni kene muhasabah diri blk ni..maybe de point yg terkene kt diri sendiri..

saya rasa masalah utama adalah utk mula menegur...lebih2 lg jika berlainan jantina (dlm situasi seperti social gath lg2 kalau seorg perempuan mahu menegur sekumpulan lelaki)..

ps: dah baik dari demam ke catzer?
 
Joined
May 4, 2007
Messages
599
Likes
11
Points
18
Age
45
Offline
#18
surfaddict, dalam kita buat usaha marketing akan jumpa mcm2 jenis orang... satu tip saya belajar dari otai.... at certain point mana yang banyak songel tu baik jgn layan... coz ia akan melibatkan masa dan tenaga... = KOS (WANG) ... bukan sombong tapi apa2 pun kena beradab lah... Orang barat pun beradab apatah kita orabf timur ni. Sebab tulah guru2 silat dulu tak ramai anak murid. nak jadik anak murid kena lepas ujian luar dan dalam.
 
Joined
May 31, 2006
Messages
2,064
Likes
5
Points
38
Offline
#19
waidakmy, demam tak sihat lagi..online kejap2 jerk.

Yup, betul tu zaki yg mana songeh byk tu..sy blacklisted kan. So, next time tak payah pening kepala nak melayan org mcm tu :D
 
Joined
Feb 7, 2007
Messages
5,330
Likes
0
Points
38
Offline
#20
kini baru saya tahu kenapa tidak dapat balsan dari orang yang saya nak JV... tak sia-sia masuk thread ni....

Tq bos
 
Top